Giro 2015: Voorbeschouwing – De Favorieten
Aanstaande zaterdag barst de strijd om La Maglia Rosa los. Nadat we de afgelopen dagen de kanshebbers voor de nevenklassementen besproken hebben, is het vandaag de beurt aan de favorieten voor de eindzege. Wie zijn de belangrijkste kandidaten voor het eindpodium in Milaan? WielerFlits blikt vooruit.
Favorieten
**** Alberto Contador
Op basis van zijn status is Alberto Contador de grote favoriet voor de Ronde van Italië. Zijn palmares bevat maar liefst zes eindzeges in grote rondes, terwijl alleen Ryder Hesjedal van zijn belangrijkste concurrenten ooit een drieweekse rittenkoers heeft gewonnen. Dit jaar zijn de resultaten weliswaar niet spectaculair – Contador viel in zowel Tirreno-Adriatico als de Ronde van Catalonië net buiten het podium – maar de ervaren Spanjaard maakt zich weinig zorgen. Tegenover AS beloofde hij dat zijn niveau een stuk hoger gaat liggen in Italië. De Giro ligt hem bovendien beter dan de kleinere rittenkoersen door de aanwezigheid van vele lastige bergetappes. Hij kan daar een voorsprong uitbouwen en die zal hij nodig hebben ook, aangezien de bijna zestig kilometer lange tijdrit naar Valdobbiadene in het voordeel is van Richie Porte. Contador wordt in de bergen ondersteund door Michael Rogers, Roman Kreuziger en tweevoudig Giro-winnaar Ivan Basso.
*** Richie Porte en Rigoberto Uran
Zijn voornaamste concurrent is Porte. De Tasmaniër beleeft tot op heden een uitstekend seizoen: het verschil met vorig jaar is groot. Toen kreeg hij zelfs van doktoren te horen dat hij niet leefde als een prof. Porte onthulde recent dat hij deze “trap tegen het achterwerk” hard nodig had. Hij besloot een streng dieet te volgen en verminderde zijn alcoholconsumptie aanzienlijk. Het gevolg: vijf kilo minder aan lichaamsgewicht én maar liefst negen zeges. Zijn laatste drie rittenkoersen wist hij allemaal winnend af te sluiten. In grote rondes is zijn track record echter minder goed. Porte heeft vaak één totale offday in drie weken koers. Hij behaalde daarom in slechts één grote ronde een top tien plaats: de Giro van 2010. De Australiër pakte toen veel tijd via een ontsnapping en eindigde als zevende. Porte heeft het voordeel dat het parcours dit keer iets minder zwaar is dan normaal. Met zijn ijzersterke tijdrijderscapaciteiten zal hij bovendien uitkijken naar de lange rit tegen de klok.
Hetzelfde geldt voor Rigoberto Uran. De Colombiaan won vorig seizoen zelfs de individuele tijdrit naar Barolo en werd uiteindelijk, net als een jaar daarvoor, tweede in het klassement. Dit keer hoopt hij één plaats hoger te eindigen. De vorm is in ieder geval aanwezig: Uran reed dit seizoen drie rittenkoersen van WorldTour-niveau en eindigde telkens bij de beste vijf. Het is echter de vraag of zijn ploeg goed genoeg is. Wout Poels was vorig jaar erg belangrijk, maar de Nederlander koerst tegenwoordig voor Sky. Uran mist bovendien met Gianluca Brambilla (sleutelbeenbreuk) en Carlos Verona (gebroken pols) nog twee sterke knechten in het hooggebergte. Voor dat terrein moet de Colombiaan nu rekenen op Pieter Serry, David de la Cruz en Maxime Bouet. Dat zijn goede renners, maar van een andere categorie dan helpers uit concurrerende ploegen. De kans is daarom groot dat de kopman van Etixx-Quick-Step snel geïsoleerd komt te zitten.
** Fabio Aru, Domenico Pozzovivo en Ilnur Zakarin
Rond Fabio Aru hangt een groot vraagteken. De Astana-renner brak vorig jaar definitief door met een derde plaats in het eindklassement van de Ronde van Italië en etappezeges in zowel de Giro als de Vuelta, maar het huidige seizoen verloopt moeizaam. Hij heeft pas twee wedstrijden gereden en moest recent de Giro del Trentino-Melinda, een belangrijke voorbereidingskoers, laten schieten vanwege ziekte. Aru verloor in deze periode vijf kilo aan lichaamsgewicht en zal naar eigen zeggen op negentig procent van zijn topvorm zitten bij de start van de Giro. De lange tijdrit speelt evenmin in zijn voordeel. Vorig jaar verloor Aru bijna drie minuten op Uran in de 42 kilometer lange rit tegen de klok naar Barolo. Het is daarom niet ondenkbaar dat hij met een behoorlijke achterstand aan de derde week moet beginnen. De thuisrijder zal dus in de aanval moeten gaan.
Domenico Pozzovivo is een vaste waarde in de Giro. De afgestudeerd econoom eindigde de laatste jaren achtereenvolgens als achtste, tiende, zesde en vijfde in zijn thuisronde. Hij lijkt dit seizoen opnieuw een stap in zijn ontwikkeling te hebben gezet. Pozzovivo reed in elk zijn vier gereden rittenkoersen bij de beste acht. Meest indrukwekkend is zijn prestatie in de Ronde van Catalonië, waar hij op het podium belandde en Giro-concurrenten als Contador, Uran en Aru voorbleef. In Luik-Bastenaken-Luik bevestigde hij zijn goede vorm middels een achtste plek. De AG2R La Mondiale-renner mikt in Italië op een podiumplaats.
Ilnur Zakarin is een stuk voorzichtiger met zijn ambities. De revelatie van dit seizoen wil slechts ervaring opdoen in zijn eerste grote ronde, maar door zijn opvallende prestatie in de Ronde van Romandië liggen de verwachtingen hoger. Hij won tot ieders verbazing de koers en versloeg daar renners als Chris Froome, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali niet alleen bergop, maar ook tegen de klok. Als de man uit Tatarstan deze vorm weet door te trekken naar de Giro, is hij een serieuze kanshebber voor het podium en misschien wel meer. Het wordt voor Zakarin een interessante ontdekkingstocht.
* Ryder Hesjedal, Jurgen Van den Broeck, Steven Kruijswijk en Roman Kreuziger
Met Ryder Hesjedal kan het alle kanten op. Zijn resultaten van dit seizoen bieden weinig aanknopingspunten, maar dat zijn we van hem gewend. De Canadees presteert zelden goed in voorbereidingskoersen. Ook in 2012, toen hij voor een grote verrassing zorgde en de Giro op zijn naam schreef, viel hij in het voorjaar niet erg op. Vorig jaar stak Hesjedal na wederom een kleurloos voorseizoen opnieuw zijn neus aan het venster in Italië. Hij eindigde ondanks minutenverlies in een dramatisch verlopen ploegentijdrit als negende in het klassement. Kan de Canadees wederom stunten? Tegenover Cycling Pro is hij duidelijk over zijn ambities: “Ik ga altijd voor de winst.”
De Belgische hoop is gevestigd op Jurgen Van den Broeck. De Lotto Soudal-renner richt zich na teleurstellende resultaten in de Tour de France op de Giro. Daar hoopt hij bij de beste tien te eindigen. Zijn laatste toptiennotering in een grote ronde dateert inmiddels van drie jaar geleden, maar dit seizoen geven zijn resultaten hoop. De Belg eindigde in de slottijdrit van de Ronde van Romandie verrassend als vierde. “Als je in een tijdrit voluit kunt gaan, is dat een bewijs dat de conditie goed is”, oordeelde Van den Broeck tegenover Sporza. “Ik voelde me elke dag beter en ben echt met een goed gevoel weer naar huis gekomen.”
In Nederland zijn de ogen gericht op Steven Kruijswijk. Hij brak op 23-jarige leeftijd door in de Giro middels een achtste plek in het eindklassement. De breedgeschouderde renner maakte toen vooral in bergetappes indruk. “Er was maar één renner die Contador bergop kon volgen en dat was Steven”, zegt zijn trainer Louis Delahaije tegen NU.nl. Kruijswijk nam zijn goede vorm vervolgens mee naar de Ronde van Zwitserland waar hij de koninginnerit op zijn naam schreef. Sindsdien heeft de Nederlander vanwege fysieke problemen de verwachtingen niet kunnen inlossen. De komende editie is daarom van groot belang. “Ik ben 27 en nu moet ik laten zien of het er wel of niet in zit als ronderenner”, liet hij weten aan NU.nl. “Je zou wel kunnen zeggen dat dit een kantelpunt is. Na deze Giro moet ik misschien niet verder als kopman en gewoon mijn dagen gaan uitzoeken.”
Roman Kreuziger rijdt weliswaar in dienst van Alberto Contador, maar hij beschikt over de kwaliteiten om ook zelf hoog te eindigen. Dat bewees de Tsjech twee jaar geleden in de Tour de France, toen hij achter zijn kopman vijfde werd in het klassement. Mocht Contador geblesseerd uitvallen, dan heeft Tinkoff-Saxo een uitstekende renner achter de hand. In Luik-Bastenaken-Luik liet Kreuziger zien dat het met zijn vorm goed zit. De 29-jarige renner reed een aanvallende koers en sprintte uiteindelijk naar een vijfde plaats. Ook Leopold König zou bij Sky in de schaduw van zijn kopman een goed klassement kunnen rijden. Al valt zijn seizoen een beetje tegen.
Outsiders
Naast de eerder genoemde namen, zijn er ook enkele outsiders die niet direct tot de favorieten behoren, maar onder de juiste omstandigheden voor een verrassing kunnen zorgen. Movistar heeft twee van zulke renners: Beñat Intxausti en Ion Izagirre. Eerstgenoemde werd twee jaar geleden achtste in de Giro en krijgt nu de vrijheid om zichzelf te verbeteren. Dat overkomt hem niet vaak, aangezien hij meestal moet knechten voor Quintana of Alejandro Valverde. Dit seizoen toonde Intxausti in de Ruta del Sol opnieuw aan ook zelf te kunnen scoren. Achter Froome en Contador was hij the best of the rest. Izagirre krijgt voor het eerst een vrije rol in een grote ronde. De nummer drie van de afgelopen Ronde van het Baskenland mag zichzelf bewijzen.
BMC heeft Damiano Caruso aangewezen als kopman. De 27-jarige Italiaan werd vorig seizoen negende in de Vuelta. “In de Giro wil ik het nog beter doen”, liet hij weten in een persbericht. “Een toptienplaats is realistisch, maar stiekem hoop ik op meer.” Zijn landgenoten Franco Pellizotti en Damiano Cunego gaan eveneens voor een goed klassement. Pellizotti strandde vorig seizoen op een twaalfde plaats en hoopt ditmaal beter te doen. Dit seizoen bieden zijn resultaten echter weinig aanknopingspunten. Oud-winnaar Damiano Cunego heeft meer laten zien. Il Piccolo Principe werd recent vijfde in de Giro del Trentino-Melinda. Kan de kopman van Nippo-Vini Fantini verrassen?
In Polen zijn de ogen gericht op Sylwester Szmyd en Przemyslaw Niemiec. Eerstgenoemde heeft jarenlang in dienst van anderen gereden, maar krijgt op 37-jarige leeftijd de vrijheid om zelf te scoren. De CCC Sprandi Polkowice-kopman liet dit jaar in de Ruta del Sol zien dat hij het nog steeds in zich heeft. Op de Alto de Allanadas klom hij achter Froome, Contador en Nieve naar een vierde plek. Niemiec (35) verraste twee jaar geleden met een zesde plaats in het Giro-klassement. Vanwege fysieke klachten kon hij deze prestatie vorig seizoen niet herhalen, maar dankzij een ritzege in de Vuelta op de Lagos de Covadonga wist hij zijn wielerjaar alsnog te redden. De kopman van Lampre-Merida wil zich nu revancheren in de Giro.
Tot slot zouden Alexandre Geniez (FDJ), Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE), Yuri Trofimov (Katusha) en Davide Formole (Cannondale-Garmin) voor een verrassing kunnen zorgen. De strijd lijkt echter voornamelijk te gaan tussen Contador en Porte. Vorig seizoen was de formatie van Oleg Tinkov de betere in grote rondes. Kan Dave Brailsford in de Giro terugslaan?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Richie Porte en Rigoberto Uran
** Fabio Aru, Domenico Pozzovivo en Ilnur Zakarin
* Ryder Hesjedal, Jurgen Van den Broeck, Steven Kruijswijk en Roman Kreuziger
[poll id=”34″]
de luwte rijden .
1 uran 2 contador 3 pozzovivo
Dan blijft het vreemd dat hij op Planche des Belles Filles nog wel bij de beste klimmers hoorde, en op Risoul acht minuten aan de broek kreeg. Zegt wellicht toch iets over zijn gesteldheid als ronderenner. Of inderdaad vanwege zijn zwakke basis dat jaar.
Ik denk overigens dat Porte de Giro gaat beheersen de eerste twee weken, met een ritzege of twee. Maar hij gaat kraken, hoe dan ook. Is het niet op de Mortirolo of Finestre, dan zal de Monte Ologno een verrassend struikelblok vormen. Contador gaat wat verzinnen, en slagen in zijn opzet. Die heeft zich weggestoken in het voorjaar, om hier (en in de Tour) top te zijn.
Overigens gaat Landa de verrassing worden. Ik zie hem Aru overvleugelen.
1. Contador
2. Porte
3. Uran
4. Pozzovivo
5. Zakarin
6. Landa
ja Jurgen van de Broek kan verassen maar normaal verwacht ik hem rond plek 10 of lager .
Cunego, in beter vorm dan jaaaaren.
Meersman, wat kan hij tegen Matthews in de lastigere aankomsten?
Boonen, beetje idem?
Landa reed vorig jaar ook hartstikke goed voor de Giro, en was toen eigenlijk nergens. Waarom zou dat dit jaar anders zijn?
1. Contador
2. Porte
3. Pozzovivo
4. Aru
5. Kreuziger
6. Uran
7. Caruso
8. Intxausti
9. Zakarin
10. Hesjedal
1 Porte
2 Uran
3 Aru
4 Pozzovivo
5 Zakarin
***Porte, Uran
**Aru,Pozzovivo, Kreuziger
*Hesjedal, Izagirre, Kruiswijk, Zakarin
Top 10 in deze volgorde.
Alvast bedankt.
Voor de rest gok ik op Porte, maar Contador enUran zijn inderdaad mijn outsiders
schaduwkopman favorieten: Kangert en Anton (ergo die hun kopman overtreffen)
2. Contador
3. Pozzovivo
2. Uran
3. Porte
Zijn voornaamste concurrent is Porte. De Tasmaniër beleeft tot op heden een uitstekend seizoen: het verschil met vorig jaar is groot. Toen kreeg hij zelfs van doktoren te horen dat hij niet leefde als een prof. Porte onthulde recent dat hij deze “trap tegen het achterwerk” hard nodig had. Hij besloot een streng dieet te volgen en verminderde zijn alcoholconsumptie aanzienlijk. Het gevolg: vijf kilo minder aan lichaamsgewicht én maar liefst negen zeges.
2. Porte
3. Aru
4. Uran
5. Zakarin
6. VdB
7. Pozzovivo
8. Konig
9. Kruiswijk
10. Hesjedal
1. Porte
2. Uran
3. Contador
4. Pozzovivo
5. Landa
Aru gaat tekort schieten, volgend jaar beter.