Giro 2015: Voorbeschouwing – Het Jongerenklassement
Een kleine week scheidt ons van de start in de Giro d’Italia 2015. Naast het gevecht om de felbegeerde roze leiderstrui, is ook de strijd om de witte trui razend interessant. Wie een jongerenklassement in een grote ronde wint, zou namelijk zo maar eens één van de helden van de toekomst kunnen zijn. WielerFlits neemt de favorieten onder de loep.
Historie
Het jongerenklassement in de Ronde van Italië is geen vanzelfsprekendheid. De strijd om de Maglia Bianca deed zich pas voor het eerst voor in 1976. In dat jaar ging de piepjonge Alfio Vandi (slechts twintig jaar jong) met de zege aan de haal. In het eindklassement om de roze trui – dat seizoen gewonnen door de Italiaanse wielergrootheid Felice Gimondi (foto) – werd hij zevende. Een jaar later zou Vandi zijn dichtste ereplaats in La Corsa Rosa behalen: vierde.
De witte trui bleef vervolgens tot en met 1994 in de Giro. Gewiss-renner Jevgeni Berzin zou als voorlopig laatste winnaar van dit nevenklassement de boeken in gaan. De Rus streek in hetzelfde jaar ook de eindzege voor zich op in deze Italiaanse rittenkoers. Pas in 2007 keerde de witte trui terug in de Giro. De inmiddels gestopte Andy Schleck ging er toen mee aan de haal. De laatste drie jaren mocht een Colombiaan het witte kleinood mee naar huis nemen: achtereenvolgens wonnen Rigoberto Urán, Carlos Betancur en Nairo Quintana.
Wat dit klassement zo interessant maakt, is het feit dat het winnen van de witte trui in de Giro een voorbode is. Van de afgelopen 27 winnaars, wisten er maar liefst vijftien (later) in hun carrière het podium te beklimmen in het eindklassement. Die missie mislukte voor – tussen haakjes de dichtste ereplaats die zij in hun loopbaan nog zouden behalen – de eerder genoemde Vandi (werd dus nog eens vierde), Mario Becca (vierde), Guiseppe Faraca (elfde), Marco Groppo (negende), Alberto Volpi (tiende), Roberto Conti (negende), Stefano Tomasini (negende), Vladimir Poelnikov (vierde), Kevin Seeldraeyers (tiende), Richie Porte (zevende), Roman Kreuziger (vijfde) en Carlos Betancur (vijfde). De laatste vier renners zijn nog actief en zouden dat in theorie nog kunnen bewerkstelligen. Porte is dit jaar bijvoorbeeld één van de topfavorieten voor de roze trui.
Laatste tienwinnaars
1993: Pavel Tonkov
1994: Jevgeni Berzin
2007: Andy Schleck
2008: Riccardo Riccó
2009: Kevin Seeldraeyers
2010: Richie Porte
2011: Roman Kreuziger
2012: Rigoberto Urán
2013: Carlos Betancur
2014: Nairo Quintana
Regels
De regels die gelden voor het jongerenklassement in de Giro d’Italia zijn sinds de herinvoering in 2007 hetzelfde als voor de witte trui in de Tour de France. Iedere renner die aan het begin van het jaar jonger is dan 25 jaar, strijdt mee om het jongerenklassement. Voor de witte trui van dit seizoen doen dus alle renners mee die na 1 januari 1990 zijn geboren. Zo komt Ilnur Zakarin, de verrassende winnaar van de Ronde van Romandië, bijvoorbeeld niet in aanmerking voor dit klassement. Hij viert op 15 september 2015 zijn 26ste verjaardag.
Favorieten
In de historie van de Maglia Bianca waren de Italianen – in hun eigen ronde – welhaast vanzelfsprekend (dertien keer) het vaakst il vincitore. De laatste tien edities won er echter maar één renner uit De Laars: in 2008 finishte Riccardo Riccó als tweede in het eindklassement en verzekerde zich daarmee van de witte trui. Il Cobra spoot in de daaropvolgende Tour echter te veel met zijn gif: het Italiaanse supertalent werd schuldig bevonden aan het gebruik van CERA en voor twee jaar geschorst. Desondanks mocht Riccó zijn gewonnen witte trui houden. De kans dat hij dit jaar een Italiaanse opvolger in het wit krijgt, is erg groot.
**** Fabio Aru
Net als vorig jaar, is een van de favorieten voor de roze trui ook de grote kanshebber om op de laatste dag in Milaan de witte trui in ontvangst te nemen. Fabio Aru brak in 2014 definitief door in het rondewerk. Tijdens de Giro d’Italia verbaasde de Italiaan vriend en vijand. Hij reed een indrukwekkende ronde, pakte een etappezege en mocht na Colombianen Nairo Quintana en Urán als derde mee het podium op tijdens de sluitingsceremonie in Milaan. Dat het geen toevallige samenloop van omstandigheden was, bewees Aru in de jongste Vuelta a España. In Spanje griste hij twee bergetappes mee en werd hij ook nog eens vijfde in het eindklassement.
Heel verrassend was dit niet, aangezien de 24-jarige Sardijn in 2011 en 2012 tot twee keer toe de loodzware beloftenkoers Giro della Valle d’Aosta (in de bergachtige Aostavallei, in het meest Noord-Westelijke puntje van Italië) op zijn naam schreef. Daarmee trad hij in de voetsporen van Ivan Gotti en Gilberto Simoni, die allebei op latere leeftijd de Giro d’Italia naar hun hand zetten. Aru wil dit jaar eveneens een gooi doen naar de eindzege, maar kreeg te maken met een virus. Daarom startte hij niet in de Giro del Trentino. Daarvoor toonde hij in de Ronde van Catalonië wel dat het met zijn vorm goed zat, door zesde in het eindklassement te worden. Wat voor aanslag het virus op zijn vorm deed, moeten we afwachten.
*** Davide Formolo & Johan Esteban Chaves
“Formolo gaat zonder twijfel ooit de Giro winnen.” Het zijn de woorden van Cannondale-Garmin-ploegbaas Jonathan Vaughters. Die uitspraak is zo gek nog niet. Davide Formolo kon bij de beloften prima cijfers overleggen: achtste in de door Joe Dombrowski gewonnen GiroBio 2012 (waar Aru overigens tweede werd) en vierde in de Giro della Valle d’Aosta van 2012. Een jaar later werd hij in de laatstgenoemde wedstrijd tweede, om een maand later zesde te worden in de Ronde van de Toekomst 2013. Als neoprof ging hij afgelopen seizoen bij Cannondale vrolijk door met goede resultaten halen in etappekoersen. Zo werd hij vierde in de Ronde van Turkije, zevende in de Ronde van Zwitserland en zestiende in de Ronde van Polen. In 2015 zijn Formolo’s prestaties nog niet heel overtuigend, maar hij heeft dan ook alles afgestemd op deze Giro. In het kielzog van kopman Ryder Hesjedal kan de 22-jarige Italiaan in zijn eerste grote ronde zo maar eens verrassen!
De afgelopen drie edities kende het jongerenklassement een Colombiaanse winnaar. Met Johan Esteban Chaves heeft het land opnieuw een kanshebber op het witte tricot. Het wordt voor Chavito zo langzamerhand ook tijd om een dikke prijs te rijden. De pocketklimmer won in 2011 de Ronde van de Toekomst, waarna hij zijn profdebuut maakte bij Columbia-Coldeportes. Met winst in de koninginnenrit van de Ronde van Burgos en de Italiaanse semiklassieker GP di Camaiore in zijn eerste jaar, leek het slechts een kwestie van tijd voordat hij zich met de besten ter wereld kon meten. Een zware val in de Trofeo Laigueglia zorgde er in februari 2013 voor dat hij de rest van dat seizoen mocht vergeten. 2014 stond daarom in het teken van opbouw. Dit seizoen moet Chaves opnieuw gaan oogsten. In de vrije rol die hij bij Orica-GreenEDGE heeft in de bergen, is hij een gevaarlijke klant voor het jongerenklassement.
** Sebastián Henao, Rubén Fernández & Kenny Elissonde
Een knappe 22ste plek in het eindklassement van de Giro van 2014 was een prima resultaat voor Sebastián Henao, het neefje van Sergio (eveneens koersend voor Sky). Vooral in de etappe naar Val Martello en de klimtijdrit naar de top van Cima Grappa baarde Sebastián Henao met twee achtste plekken opzien. Dit seizoen werd de nog altijd maar 21-jarige Colombiaan derde in de onthoofde Ronde van Langkawi. Daar werd de koninginnenrit naar Genting Highlands namelijk geannuleerd. Wie weet wat er voor de jonge Colombiaan dan nog meer ingezeten had. Als hij zijn prestaties van de vorige Giro in deze editie kan verbeteren, dingt hij serieus mee naar het jongerenklassement.
Een andere renner die ook nog altijd wacht op zijn doorbraak, is Rubén Fernández. De 24-jarige Spanjaard komt dit seizoen uit voor Movistar, na de voorbije jaren bij Caja Rural-RGA Seguros te hebben gereden. In 2013 schreef de klimmer de Ronde van de Toekomst op zijn naam, nadat hij de koninginnenrit gewonnen had. In het afgelopen seizoen wist hij dat niet te bevestigen middels resultaten. 2015 begon hij goed met een vijfde plaats in de Tour Down Under. Daarnaast liet hij in het laatste weekend voor de Giro met een vierde plaats in de laatste en lastige rit van de Vuelta Asturias Julio Alvarez Mendo in ieder geval zien dat hij in orde is.
Ook de nog altijd maar 23-jarige Kenny Elissonde moet in de gaten worden gehouden. Zijn ploeg FDJ neemt geen uitgesproken kopman mee naar Italië, waardoor de Fransman een vrije rol opteert. Dat hij die vrijheid aan kan, bewees hij in de Vuelta van 2013. Na een vroege vlucht bleek hij de sterkste vluchter op de flanken van de loodzware Angliru. Maar ook voor Elissonde geldt dat hij zich – evenals Henao en Fernández – nog moet bewijzen in het grote rondewerk. In het verleden wist Elissonde de lastige beloftenkoers Ronde de l’Isard te winnen, nog voor mannen als Romain Bardet en Joe Dombrowski.
* Dáyer Quintana, Fabio Fellini, Francesco Manuel Bongiorno & Clément Chevrier
Bij Movistar kijkt men overigens niet alleen naar Fernández, maar ook met een schuin oog naar Dáyer Quintana. Het jongere broertje van Nairo lijkt niet over hetzelfde talent als de regerend Giro-winnaar te beschikken, maar won in de Ronde van Oostenrijk vorig jaar wel de zware bergetappe naar de Kitzbüheler Horn. Daar liet hij onder meer Damiano Caruso en Peter Kennaugh een kleine minuut achter zich. Omdat de Spaanse grootmacht Movistar zonder uitgesproken kopman naar Italië trekt, is er voor Dáyer Quintana – evenals voor Fernández – de ruimte om zich te ontplooien in het rondewerk. Kan de 22-jarige Dáyer in de voetsporen treden van zijn drie jaar oudere broer Nairo?
Fabio Felline is een renner die het vooral moet hebben van de lastigere eendagskoersen. Met zijn rappe benen is hij dan een gevaarlijke klant. Maar dit seizoen liet de Italiaan van Trek Factory Racing zien dat hij meer kan dan dat alleen. Zo won hij bijvoorbeeld de tijdrit in het Critérium International en kon hij een dag later uitstekend mee op de Col de l’Ospedale (daar werd hij vijfde). Ook in de Ronde van het Baskenland reed hij een goede tijdrit én won hij een rit. Omdat ook Trek niet een echte kopman meeneemt, is de weg voor Felline vrij om te zien wat hijzelf kan in een grote ronde.
Het Italiaanse Bardiani-CSF brengt al jaren goede en jonge talenten mee naar de Giro. Denk bijvoorbeeld aan Sonny Colbrelli en Enrico Battaglin, waarvan de laatste al eens een rit wisten te winnen. Dat hoopt Francesco Manuel Bongiorno dit jaar ook te doen. Vorig jaar was hij er in de etappe richting de Zoncolan al eens dichtbij, maar zag zijn kansen in rook op gaan toen hij een duw kreeg van een supporter. Samen met Enrico Barbin is Bongiorno de betere klimmer bij Bardiani-CSF. Zij doen beiden mee in de strijd om het jongerenklassement. Bongiorno deed dat vorig jaar ook al, maar stelde na een goede voorbereiding teleur in de Giro. Dit jaar mag hij met een mooie vierde plaats in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali in de achterzak van zijn koerstruitje op herkansing.
De laatste favoriet die we behandelen is Clément Chevrier. De 22-jarige Fransman maakte de afgelopen winter de overstap van het Bissell Development Team naar de vrijbuitersploeg van IAM Cycling. Zijn resultaten als belofte liegen er niet om: tiende in de Ronde de l’Isard, tweede in de Tour des Pays de Savoie (met winst op de Alpen-col La Toussiere) en derde in de Giro della Valle d’Aosta van 2013. Vorig seizoen mocht hij al even ruiken aan het grote werk, toen hij als stagiair uitkwam voor Trek Factory Racing. Voor die ploeg werd hij negentiende in de bergachtige Tour of Utah en twaalfde in de zware USA Pro Challenge. In die laatste koers won hij tevens de jongerentrui. Zonder kopman heeft hij bij IAM Cycling de vrijheid om zich eens goed te testen in de Giro, ook al waren zijn prestaties in zijn eerste maanden als WorldTour-renner grillig.
Het jongerenklassement is in iedere ronde altijd een moeilijk te voorspellen klassement. De wisselvalligheid van jonge renners kunnen ervoor zorgen dat de verwachte namen totaal geen rol spelen en er juist outsiders zijn die goed voor de dag komen. Daarom moet er ook rekening gehouden worden met goede prestaties van Davide Villella (Cannondale-Garmin, vorig jaar vierde in de Arctic Race of Norway en winnaar Giro della Valle d’Aosta 2013), Gianfranco Zilioli (Androni Giocattoli-Sidermec), Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step), Jesús Herrada (Movistar), Johan Le Bon (FDJ), Ethiopisch kampioen Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Jan Polanc (eveneens Lampre-Merida) het grote Belgische rondetalent Louis Vervaeke (Lotto Soudal), Tobias Ludvigsson (Giant-Alpecin) en Iuri Filosi (Nippo-Vini Fantini).
Voor de ‘Nederlandse’ inbreng is het kijken naar George Bennett (LottoNL-Jumbo). De Nieuw-Zeelander zal echter voornamelijk in dienst rijden van Steven Kruijswijk. Voor BMC starten hier de Zwitserse groeibriljantjes Silvan Dillier en Stefan Küng. Beide talenten kunnen op heel veel terreinen uit de voeten, maar het hooggebergte lijkt voor hen toch te zwaar. Maar je kunt er donder op zeggen dat we beide Zwitsers ergens deze Giro in de aanval zullen zien.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabio Aru
*** Davide Formolo, Johan Esteban Chaves
** Sebastián Henao, Rubén Fernández, Kenny Elissonde
* Dáyer Quintana, Fabio Felline, Francesco Manuel Bongiorno, Clément Chevrier
[poll id=”32″]
Goede toevoegingen! Stonden niet op de voorlopige startlijst. Daardoor in eerste instantie niet meegenomen.
@snellerfietsen
Reichenbach was op 1 januari van dit jaar 25 jaar oud en dingt dus niet meer mee voor dit klassement!
En zou nog meer ook geestelijke problemen hebben ??
En lees verder heb t uiterst vermakelijke stuk van Het Is Koers: http://hetiskoers.nl/voorbeschouwing-giro-ditalia-2015-of-is-het-ethisch-verwerpelijk-om-ilnur-zakarin-in-mijn-wielerpronoploeg-te-zetten/ (uiteraard met enige knipoog)
Vrije rol is misschien wat overdreven, maar hij zal ook zeker geen wagonnetje gaan spelen voordat alle anderen in de ploeg dat al gedaan hebben. Porte, Nieve en Konig vallen dan dus weg voor het "echte knechtenwerk", Puccio, viviani en Eisel kunnen op het vlakke veel betekenen, maar dan hou je toch echt alleen sioutsou en kyrienka over. Ik moet het nog zien dat Henao de kans gaat krijgen om voor een eigen klassement te rijden. Dat hij het hoopt, dat snap ik.
Haha, dank hiervoor!
Diego Ulissi naar zijn wonderbenen van vorig jaar. En Carlos Betancur naar een McDonald’s.
leuk artikel, S. Henao voor 't roze!