Giro 2016: Nibali rijdt Chaves uit roze, Kruijswijk valt van podium
Vincenzo Nibali heeft op de voorlaatste dag de Giro d’Italia naar zijn hand gezet. De Italiaan van Astana reed in de bergetappe naar Sant’Anna di Vinadio de Colombiaan Esteban Chaves uit het roze en is zo goed als zeker van de eindzege. Steven Kruijswijk had lang zicht op het podium, maar verloor in de slotfase net teveel tijd op Alejandro Valverde. De Nederlander, die gisteren zwaar ten val kwam, zakt van de derde naar de vierde plaats.
Rein Taaramäe mocht, ietwat in de schaduw van de strijd om het roze, de ritzege bijschrijven op zijn palmares. De Est, rijdend voor Katusha, was de sterkste van een grote kopgroep en kwam solo over de meet.
Nibali, die voor aanvang van de etappe een achterstand van 44 seconden had op Chaves, heeft in het nieuwe klassement een voorsprong van 52 seconden. Valverde staat op een achterstand van 1.17 minuten en mag morgen als nummer drie het podium op in Turijn. Kruijswijk staat op 1.50 minuten en moet daarmee genoegen nemen met plaats vier.
Als Nibali morgen overeind blijft, wordt het na 2013 zijn tweede eindzege in de Giro. Ook de Tour de France (2014) en de Vuelta (2010) prijken op de erelijst van de 31-jarige Italiaan.
Nibali valt aan op laatste Alpenreus
De strijd om de eindzege kwam op de Colle della Lombarda, de derde en laatste Alpenreus van de dag, tot een climax. Het peloton dunde steeds verder uit, waardoor er slechts een select groepje met goede klassementsrenners overbleef. Daarbij zat ook nog steeds Kruijswijk, die ondanks de breuk in zijn rib en zijn pijnlijke voet een scherpe indruk maakte.
Ook toen Michele Scarponi aan de boom begon te schudden voor zijn kopman Nibali, hield Kruijswijk stand, net als Chaves, Valverde, Rafal Majka, Bob Jungels en Rigoberto Uran. Vier kilometer voor de top was het Nibali zelf die de boel liet ontbranden. Chaves en Valverde konden nog even volgen, maar even later ging de Italiaan solo verder.
Kruijwijk valt strijdend van het podium
Nibali kreeg nog even wat hulp van ploeggenoot Tanel Kangert, die terug was komen vallen uit de kopgroep, en nam steeds meer voorsprong op Chaves. Op de top had de Colombiaan, die inmiddels was achterhaald door het groepje van Kruijswijk, een achterstand van 55 seconden op de Italiaan. Op het laatste klimmetje (2,3 km aan 8,1%) liep Nibali alleen maar verder uit.
Net als Chaves leverde ook Kruijswijk in de laatste bergetappe een duur plaatsje in. De Nederlander kwam na zijn val weliswaar sterker voor de dag dan menigeen had verwacht, maar wist in de slotfase niet in het spoor van Valverde te blijven. De Spanjaard maakte de achterstand van 45 seconden in het klassement goed en kaapt de podiumplaats voor de neus van de Nederlander weg.
Nieve neemt bergtrui over van Cunego
Al snel werd duidelijk dat in de laatste bergetappe, die grotendeels op Franse bodem werd verreden, een strijd op twee fronten zou ontstaan. Een tien man sterke kopgroep kreeg de vrijheid van het peloton en nam een voorsprong die opliep tot boven de tien minuten. Op de eerste van drie klimmen van de zwaarste categorie kwam Stefan Denifl als eerste boven, maar op de slopend lange Col de la Bonette koos Mikel Nieve het ruime sop.
Taaramäe sterkste van grote kopgroep
Het avontuur van Nieve bleek een geslaagde aanval op de blauwe bergtrui. De Spaanse Sky-renner pakte genoeg punten om het tricot op de voorlaatste dag over te nemen van Damiano Cunego, die eerder ook nog deel had uitgemaakt van de vroege vlucht. Nieve bleef echter niet uit de greep van zijn directe achtervolgers. Kangert, Giovanni Visconti, Alexander Foliforov, Joe Dombrowski, Rein Taaramäe, Darwin Atapuma en Gianluca Brambilla kwamen aansluiten en zo ontstond er een kopgroep van acht man.
Op de flanken van de derde en laatste Alpenreus, de twintig kilometer lange Colle della Lombarda, bleven van de oorspronkelijke kopgroep alleen Dombrowski, Atapuma, Visconti, Kangert en Taaramäe over. De Est liet zien vandaag de beste benen te hebben. Hij plaatste een versnelling, hield stand en won zo (na de 14 etappe in de Vuelta van 2011) zijn tweede ritzege in een grote ronde.
Maar wat een eeuwige zonde van deze gemiste kans. Ik denk dat hij zeker nog podium gaat rijden in een grote ronde, maar gaat hij nog in deze pole position komen om te winnen? Ik hoop het voor hem en voor ons als wielerliefhebber, maar met de vele toppers in het wielrennen zou dat wel eens lastig kunnen worden. Daarom is het zo zonde voor mijn gevoel.
Het feit dat Valverde hier alsnog podium rijdt, heeft vooral te maken met het feit dat ze de Vars en Bonnette met een slakkengang zijn opgereden. En dat de rit kort was. Beide aspecten spelen in de kaart van Valverde.
Maar hij reed vandaag ook wel beter dan in rit 16 en 19. Dat moet je hem nageven. En uiteindelijk ook gewoon op eigen kracht naar het podium gefietst.
Sowieso een mooie Giro gezien waar tot op de limiet gestreden werd (door alle toppers). Jammer dat 1 moment van onachtzaamheid zulke grote consequenties had.
Dat is wielrennen: het is oneerlijk, de sterkste wint lang niet altijd. Als je een 'eerlijke' sport wil moet je kijken naar marathonlopen of langebaanschaatsen of zoiets, daarin kan weinig fout gaan en kun je niet worden geflikt. Maar het is wel retesaai.
Als je op je limiet zit aan hartslag 200 net als alle anderen, is ie na een halve minuut terug op 120, dus id afdaling speelt dat geen rol, gewoon ff licht concentratieverlies.
De theorie dat S. Henao zo'n goede derde week heeft en tot de 10 beste klimmers zou horen kan ook weer de vuilbak in. Niet-klimmer Jungels is een pak beter. Maar Purito die een Colombiaan overschat is natuurlijk een wederkerend gegeven.
De "pech" van Kruijswijk heeft hij weliswaar zelf veroorzaakt, maar met een beter team had hij het misschien toch gered of had hij relaxter naar beneden kunnen rijden. Misschien doet een wissel van team wel goed.
Nogmaals, Steven had de pech dat z'n meesterknecht geblesseerd was. Jij ziet geen potentie in renners, alleen maar wat ze niet kunnen, maar Roglic heeft die potentie zeker wel.
In Nederland moet een team alles kunnen: kasseien, heuvels, sprinten, klassementen. En dan krijg je dus dat er niet echt keuzes worden gemaakt. Voor mijn part gooien ze alle kasseienrenners eruit en contracteren ze alleen klimmers, zoals Movistar doet, maar ik denk dat de sooikes van deze wereld dan ook weer beginnen te zeiken.
Ik vraag me echt af hoe blij ze bij de Uci zijn met hun sport. Dan heb je zo je best gedaan om deze kwaadaardige tumor uit te snijden, lukt het niet en vervolgens winnen ze in de jaren daarna de grootste wedstrijden op manieren waar je zelfs zonder hun staat van dienst moeilijk bij kan.
En het peloton? Zelfreinigende werking nul.
En het ergste van het hele verhaal is dat wat ik zeg in deze reactie geen insinuaties zijn. Het is allemaal feitelijk en recente wielergeschiedenis.
Als we Kruijswijk laten starten in een ronde met Froome, Quintana, Contador en Aru en een Nibali die wel goed in zijn vel zit en misschien sla ik er nog over, is hij voor mij geen podium kandidaat meer. Daar moeten we eerlijk in zijn. Volgend jaar heb je weer andere deelnemers en is alles weer compleet anders. Het is volgens mij een kans geweest die niet zomaar meer gaat voorkomen of onze renners moeten niet meer in de tour gaan starten en alleen nog de giro of vuelta rijden. Daar liggen de enige kansen. Als Mollema, Poels en zelfs Gesink hier hadden gestart dan hadden zij ook een kans van een lifetime gehad in deze specifieke giro. Ik had hier Poels met een sterke Sky ploeg ook een grote kans toegedicht. In de tour is het straks weer voor plek 7 maximaal.
Kruijswijk was de fitste en wellicht ook meest gedreven renner deze giro maar niet de beste, dat is de winnaar.
Astana heeft altijd een plan en voert het ook uit!
Zonder de stuurfout zou Steven zeker hebben gewonnen, helaas maar Nibali is ook een mooie winnaar wat mij betreft.
@tendam - 28 mei 2016 om 18:08
Hoe kun je nu Roglic als "meesterknecht" betitelen, dat heeft hij nog nergens bewezen...!
Steven , geweldig gedaan jongen , je hebt ons een schitterende Giro laten beleven.