Giro 2016: Voorbeschouwing – Het Algemeen Klassement
Met het bespreken van de favorieten voor de eindzege zijn we bij onze laatste voorbeschouwing voor de Giro d’Italia 2016 aanbeland. Bij afwezigheid van Alberto Contador kunnen we ons opmaken voor een strijd tussen oud-teamgenoten Vincenzo Nibali en Mikel Landa. Met Alejandro Valverde en Rigoberto Uran zijn er echter meer kapers op de kust. Wie worden de hoofdrolspelers in de strijd om de roze trui? WielerFlits ontleedt de deelnemerslijst en taxeert de favorieten.
Historie
Zoals iedere wielerliefhebber weet, is de maglia rosa (roze trui) de beloning voor de leider van het algemeen klassement. Hoewel de eerste Giro al in 1909 werd verreden, zou het tot 1931 duren voordat de leiderstrui zijn intrede zou doen. Larco Guerra won dat jaar de openingsetappe van Milaan naar Mantua en mocht daarom voor het eerst het tricot om zijn schouders dragen. De kleur van de leiderstrui is roze omdat de krant van organisator Gazzetta dello Sport op roze papier gedrukt wordt.
De Italianen zijn in eigen land recordhouder in het aantal overwinningen. Maar liefst 68 van de 98 edities werden gewonnen door een Italiaan. Van de negentien meest recente edities ging de eindzege veertien keer naar een Italiaan. Vincenzo Nibali was in 2013 de laatste.
Alfredo Binda, Fausto Coppi en Eddy Merckx slaagden erin om vijf keer het eindklassement te winnen. Merckx droeg in totaal 76 dagen het roze. Zes Nederlanders droegen de roze trui, maar nog nooit veroverde een landgenoot de eindzege. Erik Breukink was er in 1988 met een tweede plaats dichtbij. Wim van Est droeg in 1953 als eerste Nederlander het roze. Gerrit Voorting (1954), Jean-Paul van Poppel (1986 & 1989), Erik Breukink (1987 & 1989), Jeroen Blijlevens (1999) en als laatste Pieter Weening (2011) zouden volgen. In totaal werd de roze trui 18 dagen door een Nederlander gedragen.
De trui is van het merk Santini en wordt dit jaar gesponsord door Enel, een Italiaanse energieleverancier.
Bonificaties
Er zijn bonificatieseconden te verdienen in alle etappes, behalve de tijdritten. De winnaar krijgt tien seconden cadeau. De nummer twee krijg er zes en de nummer drie ontvangt er vier.
De Favorieten
De renners die in aanmerking willen komen voor de eindoverwinning, moeten ook dit jaar voldoen aan het klassieke profiel van een ronderenner. Klimmersbenen en hard rijden tegen de klok zijn een must. De nadruk ligt dit jaar op het laatste onderdeel. Het parcours kent immers minder aankomsten bergop en meer kilometers tegen de klok dan de voorbije jaren.
Nibali versus Landa
Vincenzo Nibali begint in Apeldoorn aan de jacht op een vierde eindzege in een grote ronde. Na zijn diskwalificatie in de voorbije Vuelta, wegens het opzichtig hangen aan een ploegwagen, verzocht hij om te mogen starten in de ronde van zijn vaderland. Astana komt daardoor na een tweede (Aru) en derde plaats (Landa) vorig jaar met grof geschut aan de start. Het palmares van de Italiaan zorgt ervoor dat er over zijn kwaliteiten als ronderenners geen twijfels zijn, maar over zijn huidige vorm zijn die er des te meer. Nibali begon het seizoen voortvarend met een overwinning in Oman, maar daarna kwam de klad in zijn prestaties. Na een hoogtestage op Tenerife, die ervoor moet zorgen dat Nibali tijdens de zware slotweek op zijn best is, vallen zijn resultaten tegen. In Trentino speelde hij geen rol van betekenis en ook in Luik trad hij niet op de voorgrond. Trainer Slongo en teambaas Vinokourov roepen in koor dat zij zich geen zorgen maken over zijn vorm. Gaat het hier om tijdelijke dip? Gezien zijn staat van dienst in grote rondes en het feit dat de ervaren Italiaan weet hoe hij zich moet voorbereiden op grote rondes, geven wij hem het voordeel van de twijfel.
Ook Mikel Landa begint aan de Giro met als doel deze te winnen. Met twee ritzeges was hij een van de smaakmakers van de afgelopen editie. Hij eindigde als derde in het eindklassement, maar had hoger kunnen eindigen wanneer hij niet gevangen zou zitten in de ploegentactiek. Door de overstap van Astana naar Sky start hij dit jaar als onbetwiste kopman. De Britse formatie heeft met Landa een serieuze kanshebber voor eindwinst binnengehaald. De voorbije wedstrijden bevestigde hij deze status. Na een ongelukkige winter, waarin hij meerdere malen zijn debuut uit moest stellen, raakte hij de voorbije maanden op stoom. In het Baskenland won hij een etappe en in Trentino het eindklassement. Zijn de vijftien koersdagen die hij in de benen heeft voldoende? Het is niet in zijn voordeel dat er nu minder aankomsten bergop zijn dan vorig jaar. Wanneer hij zijn verlies in de tijdritten kan beperken, is hij een serieuze gegadigde voor het roze.
Bij de vergelijking tussen Nibali en Landa is het ook interessant om de ploegen van de twee tenoren onder de loep te nemen. Op papier beschikt Astana over de sterkste selectie. Vorig jaar domineerde de lichtblauwe garde op de Italiaanse wegen, maar de huidige selectie kent in vergelijking met de Giro van 2015 de nodige wijzigingen. Enkel Tanel Kangert, Davide Malacarne en Andrey Zeits waren er twaalf maanden geleden ook bij. Renners uit het kamp-Aru zijn vervangen door knechten uit het kamp-Nibali. De Siciliaan wordt ondersteund door trouwe gezanten Valerio Agnoli en Eros Capecchi en oud-winnaar Michele Scarponi. Met Jakob Fuglsang en Tanel Kangert kan hij bovendien in het hooggebergte rekenen op serieuze luxeknechten. Landa weet zich bij Sky gesteund door onder meer Mikel Nieve, David Lopez, Nicolas Roche en Ian Boswell. Met deze renners zou de ploeg op elk terrein de koers moeten kunnen dragen.
Alejandro Valverde maakt op 36-jarige leeftijd zijn Girodebuut. De Spanjaard koos de voorbije jaren voor de Tour en Vuelta, waar hij respectievelijk vijf en negen keer bij de eerste tien eindigde. De eerste maanden van 2016 toonde ‘El Imbatido’ dat er op hem nog geen sleet zit. De Murciaan won in eigen land de Ruta del Sol en de Vuelta a Castilla y Leon en zette bovendien voor een vierde keer de Waalse Pijl op zijn naam. Zijn snelle eindschot stelt hem in staat om dure bonificatieseconden te verzamelen. In de Tour en zijn eigen Vuelta behaalde hij al het podium. Lukt hem dat ook in de Giro? Naast Valverde beschikt Movistar met Andrey Amador over de nummer vier van vorig jaar.
Ilnur Zakarin wordt de komende Giro opnieuw een renner om rekening mee te houden. In Romandië behoorde hij bergop tot de sterkste renners. De kopman van Katusha won vorig jaar de etappe op het circuit van Imola, maar was in het algemeen klassement pas terug te vinden op de 44e plaats. Doordat hij zijn piek had gelegd in Romandië, nam in de Giro zijn vorm alweer wat af. Heeft hij het dit jaar beter ingedeeld? Zakarin deelt bij Katusha het kopmanschap met nieuwkomer Rein Taaramäe. De 29-jarige Est maakt zijn Giro-debuut.
Cannondale heeft met Rigoberto Uran een renner in huis die mee kan spelen voor de prijzen. De Colombiaan werd al twee keer tweede in de Giro en maakt er geen geheim van dat La Corsa Rosa dit jaar opnieuw zijn hoofddoel is. Hij start om te winnen. Vorig jaar zag hij door een verkoudheid in de eerste week zijn kansen op een goed klassement in rook opgaan. In de slotweek haalde hij het podium in Sestrière en Cervinia, wat hem uiteindelijk een veertiende plek in de eindrangschikking opleverde. Bij zijn nieuwe werkgever krijgt hij ter ondersteuning onder meer Joe Dombrowski en Davide Formolo met zich mee. De kilometers tegen de klok zouden voor hem geen probleem moeten zijn. Twee jaar geleden imponeerde Uran nog door de lastige tijdrit naar Barolo te winnen, al was daar vorige week in Romandië weinig meer van terug te zien.
Tinkoff rekent bij afwezigheid van Alberto Contador op Rafal Majka. Alvorens hij zijn Spaanse kopman in de Tour gaat ondersteunen, mag Majka in de Giro voor eigen kansen rijden. De nummer drie uit de voorbije Vuelta toonde in Romandië dat het met zijn vorm wel goed zit. De Poolse klimmer eindigde in de Giro al twee keer bij de beste tien. In 2013 werd hij zevende, in 2014 eindigde hij als zesde. Dit jaar wil hij meestrijden om de eindzege, maar daarvoor zal hij nog een grote stap moeten zetten.
Orica-GreenEDGE rekent op Esteban Chaves. De ploeg zal deze Giro volledig in zijn dienst rijden, een nieuwe ervaring voor de Aussies. De 26-jarige Colombiaanse klimmer kende vorig jaar in de Vuelta zijn doorbraak als ronderenner. Hij won de ritten naar Caminito del Rey en Sierra de Cazorla en eindigde als vijfde in het eindklassement. Ook in Italië zet hij in op een plek bij de beste vijf. In de bergetappes is hij zonder meer een gevaarlijke klant.
Ryder Hesjedal is (samen met Nibali, Scarponi en Cunego) een van de vier oud-winnaars aan de start. Vorig jaar werd de winnaar van de Giro van 2012 vijfde. Hij gebruikte de wedstrijden voorafgaand aan de Giro vooral om te trainen, waardoor het nog gissen is naar zijn vorm.
AG2R La Mondiale beschikt met Domenico Pozzovivo en Jean-Christophe Péraud over twee troeven. De Franse formatie mikt op een plek bij de beste tien. De Italiaanse klimmer Pozzovivo eindigde in zijn thuiskoers al vier keer bij de beste tien. Twee jaar geleden behaalde hij met de vijfde plaats zijn beste resultaat. De 38-jarige Péraud maakt voor het eerst zijn opwachting in de Giro. De nummer twee uit de Tour van 2014 stelt zich (in wat waarschijnlijk zijn laatste grote ronde ooit wordt) een plek bij de beste vijf tot doel.
De Nederlanders
Er staan deze Giro slechts twaalf Nederlanders aan de start. Een start in eigen land wist klassementsrenners Bauke Mollema, Robert Gesink, Wilco Kelderman en Laurens ten Dam niet te verleiden tot een deelname. De hoop van de Nederlandse wielerfan is na zijn sterke optreden in de voorbije Vuelta gevestigd op Tom Dumoulin. De kopman van Giant-Alpecin benadrukt in interviews dat hij zich deze Giro wil focussen op de tijdritten, maar dat verklaarde hij voorafgaand aan zijn succesvolle Vuelta ook.
LottoNL-Jumbo rekent op Steven Kruijswijk. De Brabantse klimmer bereikte vorig jaar met aanvallend rijden de zevende plek. Vorig jaar reed hij in de slotweek met de beste klimmers mee naar boven. Dat deze klassering geen incident was, bewijst zijn achtste plek uit 2011. Mits gespaard van tegenslag behoort dit opnieuw tot de mogelijkheden.
De outsiders
Naast renners die strijden voor het roze, herbergt het peloton een reeks namen die inzetten op een ereplaats of dagsucces. Lotto Soudal mikt met Maxime Monfort op een plek bij de beste tien. De Waalse klimmer werd vorig jaar elfde. Tim Wellens gaat vooral voor dagsucces. Het Franse FDJ vertrouwt op Alexandre Geniez, die vorig jaar knap als negende eindigde. Bij Etixx-Quick-Step is Gianluca Brambilla de aangewezen man voor het klassement. De pocketklimmer uit Lombardije begon het seizoen sterk. Naast een vroege zege op Mallorca eindigde hij al zes keer in de top tien.
Gazprom-RusVelo beschikt over Sergey Firsanov. De 33-jarige Rus maakt zijn debuut in een grote ronde, maar is bezig aan een opvallend sterk seizoen. Op Italiaanse bodem won hij dit jaar al de Settimana Internazionale Coppi e Bartali en de Giro dell’Appennino. In de Giro del Trentino eindigde hij als vierde, achter Landa, Fuglsang en Kangert. Dimension Data heeft de beschikking over klimmers Igor Anton en Merhawi Kudus.
Bij Nippo-Vini Fantini begint Damiano Cunego aan zijn tiende Giro. De blonde klimmer (eindwinnaar in 2004) heeft zijn hoogtijdagen achter zich en heeft al uitgesproken dat hij zich met name zal richten op dagsucces. Bij Lampre-Merida en Bardiani-CSF krijgen we de kans om de toekomst van het Italiaanse wielrennen aan het werk te zien. Bij Lampe-Merida (dat Diego Ulissi meegenomen heeft als rittenkaper) rijdt Simone Petilli zijn eerste Giro. Bardiani-CSF laat Giulio Ciccone en Simone Andreetta debuteren. In het hooggebergte mogen de vrijbuiters Stefano (tutti pazzi per) Pirazzi en Francesco Bongiorno hun gang gaan.
Hoewel toppers als Contador, Quintana en Froome ontbreken, mag er gerust gesteld worden dat deze Giro een behoorlijke bezetting kent. Komt er een aangekondigd duel tussen Nibali en Landa, of volgt er een surprise? Het zou immers niet de eerste keer zijn dat de Giro een verrassende winnaar oplevert. Op zondag 29 mei weten we het antwoord.
Favorieten Giro d’Italia
**** Vincenzo Nibali
*** Mikel Landa, Alejandro Valverde
** Rigoberto Uran, Ilnur Zakarin, Rafal Majka
* Domenico Pozzovivo, Esteban Chaves, Ryder Hesjedal, Steven Kruijswijk
Deelnemerslijst Giro d’Italia 2016
[poll id=”232″]
1. Zakarin
2. Uran
3. Kruijswijk
4. Anton
5. Landa
6. Atapuma
7. Valverde
8. Amador
9. Hesjedal
10. Nibali
11. Nieve
12. Chaves
13. Betancurt
14. Ulissi
15. Geniez
16. Serry
17. Sivtsov
18. Scarponi
19. Cunego
20. Majka
21. Henao
22. Van Emden
23. Dumoulin
24. Plaza
25. Wellens
26. Monfort
27. Keizer
28. Niemiec
29. Ludvigsson
30. Pozzovivo
As je denkt dat Hesjedal een ster verdient heb je of het wielrennen niet gevolgd, of je snapt er niets van.
De laatste week van de Giro van vorig jaar gezien?
Mooie voorbeschouwing, bedankt! Alleen deze zin loopt niet lekker:
Astana komt daardoor na een tweede (Aru) en derde plaats (Landa) vorig jaar (wederom?) met grof geschut aan de start.
Ik heb ergens het gevoel dat het Uran deze keer gaat lukken. Maar het is een open koers onder de streep. Vergeet ook niet dat er 1 tijdrit bergop is, wat dus erg veel scheelt voor Landa.
Nou niet gaan zeggen dat kan niet.. Leicester... premier league.
Voor beide argumenten is wat te zeggen. Ikzelf neig naar het idee dat Hesjedal een aantal dagen vol in de aanval gaat en andere dagen weer tijd gaat verliezen. Ik kijk wel uit naar zijn manier van rijden.
Respecteer dat er meer zienswijzen zijn en schuif het niet per definitie af als onkunde of gebrek aan kennis. Daarmee diskwalificeer je jezelf toch wel een beetje van de discussie.
Kudus niet in jou top 30?!
Jij volgt het wielrennen duidelijk niet of begrijpt er helemaal niets van!!!
Overigens geldt hetzelfde voor Kruijswijk: als die zich niet laat piepelen in de eerste week zoals vorig jaar dan heeft hij ook een meer dan behoorlijke tijdrit (vorig jaar nog 5e in de lange TT) en daarmee zeker een goede kans op podium. Want zijn vorm lijkt uitstekend te zijn.
Mijn 2 centen:
**** Nibali (gewoon topfavoriet, beste allroundrenner aan de start)
*** Landa (niet voldoende mogelijkheden bergop om tijd te maken op Nibali), Uran (gaat verrassen)
** Majka (bestendigt zijn groei), Valverde (verliest te veel tijd in de klimtijdrit), Zakarin (ben ik bang)
* Kruijswijk (drijft weer boven in de laatste week), Fuglsang/Kangert (in het spoor van de meester), Hesjedal (omdat het zo'n taaie is), Wellens (staat na Siusi nog top 10 dus gaat er voor)
Lijkt mij een groter zekerheidje voor de top10 dan Hesjedal, Majka of Fuglsang/Kangert.
Maar hee, we gaan het zien
Valverde zal waarschijnlijk het derde trapje bemannen. Maar als het echt slecht weer wordt, zie ik Zakarin of Uran wel op het podium eindigen. Ik verwacht ook een sterke Chaves, Kruiswijk en Hesjedal.
2. Landa
3. Valverde
4. Chaves
5. Kruijswijk
6. Zakarin
7. Fuglsang
8. Nieve
9. Pozzovivo
10. Uran
1. Nibali
2. Landa
3. Valverde
4. Uran
5. Chaves
6. Zakarin
7. Majka
8. Kruiswijk
9. Dumoulin
10. Pozzovivo
2. Landa
3. Zakarin
4. Valverde
5. Uran
6. Hesjedal
7. Pozzovivo
8. Kruiswijk
9. Majka
10. Chaves
Podium: Nibali, Landa, Uran
Punten : Valverde
Bollen: DiMarchi
Wit: Formolo
Wanneer beide in vorm zijn is Uran, denk ik, de betere tijdrijder hoor.