Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 13
Niet minder dan vier sterren geeft het routeboek aan voor de rit van vrijdag in de Giro d’Italia. Tussen Palmanova en het prachtig gelegen Cividale del Friuli ligt het peloton 170 kilometer te wachten. Met vier zware beklimmingen onderweg kan niemand zich meer verstoppen. WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
De dertiende etappe van de Ronde van Italië gaat van start in Palmanova. Nog geen dertig kilometer later arriveren de renners al in Cividale del Friuli, waar het Italiaanse voetbaltalent Lorenzo Crisetig (Internazionale) werd geboren. Het kleine stadje telt zo’n 11.000 inwoners en kent zijn oorsprong als Keltische nederzetting. Niemand minder dan Julius Caesar maakte van het plekje de hoofdstad van een toenmalige provincie. Vooral de ligging van de stad is prachtig, die in een soort stervorm is opgebouwd. Cividale del Friuli ligt daarnaast aan de oevers van de rivier Natisone, waar de beroemde Ponte del Diavolo (Duivelsbrug) overheen loopt. Friuli-hoofdstad Udine ligt slechts op zeventien kilometer afstand.
Na de bezienswaardigheden van de stad uit de Romeinse tijd, maken de renners er twee lussen omheen. Het peloton trekt eerst in noordoostelijke richting, in de richting van de Julische Alpen. Na 38 kilometer ligt de eerste tussensprint in San Pietro al Natisone, waar twintig punten te verdienen zijn. Met de grens van Slovenië op steenworp afstand passeren de renners de slopende flanken van de Montemaggiore (eerste categorie, 8,3 kilometer lang aan 9,3% gemiddeld) en Crai (tweede categorie, 8,8 kilometer lang aan 6,4%). Beide beklimmingen zijn steil, met uitschieters naar respectievelijk vijftien en zestien procent stijging. Bovendien ligt tussen beide bergen nog de Passo San Martino, een klim die niet gecategoriseerd is. Ook dit klimmetje kent een piek van zestien procent, maar vooral de afdaling is een helse onderneming. Die afzink bestaat net als de beklimmingen namelijk uit smalle en zeer bochtige wegen, met dezelfde stijgingspercentages.
Na de drie typische pre-alpine beklimmingen gaan de renners langs de Sloveense grens weer terug naar Cividale del Friuli, waar ze voor de eerste keer de aankomstlijn passeren. Van daaruit trekken zij in noordwestelijke richting, waar aan de voet van de derde beklimming van de dag de tweede tussensprint ligt in Attimis. Elf kilometer later ligt vervolgens de top van de Cima Porzus, een klim van de eerste categorie over een lengte van 8,8 kilometer. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2% en uitschieters naar 16% biedt deze steile klim vrijwel geen enkele recuperatiemogelijkheden. Na een afdaling van elf kilometer beginnen de renners aan de Valle, de laatste klim van de dag en van de tweede categorie. Deze beklimming (6,2 kilometer aan 7,8% gemiddeld) is op papier misschien wel de makkelijkste van de vier, maar gaat nog altijd stevig omhoog. Na de top moet het peloton – of wat daar van over is – zes en een halve kilometer dalen. De laatste 7,3 kilometer naar de finish zijn vervolgens volledig vlak.
Favorieten
Hoewel het routeboek deze rit bestempeld als een medium mountainstage, zijn de beklimmingen dermate lang dat de elitiegroep op de top van de slotklim niet heel groot gaat zijn. De rit leent zich echter ook uitstekend voor vluchters, maar zij moeten wel sterk genoeg zijn om uit de greep van de klassementsrenners te blijven. Nog niemand van hen – Diego Ulissi won weliswaar twee keer, maar is geen pure klassementsrenner – wist namelijk een etappe te winnen en de kans dat dit wél gaat gebeuren groeit met de dag.
**** Alejandro Valverde
Gezien het profiel onderweg, de vlakke finish én het ontbreken van een zege, is Alejandro Valverde de grote favoriet voor de dagzege in Cividale del Friuli. De Spaanse kampioen van Movistar staat derde in het klassement en wist tot op heden vrijwel geen tijd te verliezen op directe concurrent Vincenzo Nibali. De 35-jarige Valverde kan bovendien rekenen op zijn sterke eindschot, maar dat weten zijn opponenten ook. Mede daardoor kwam Valverde in Praia a Mare, Arezzo en Sestola te laat voor de dagzege, daar de vroege of late vluchters in die ritten vooruit bleven. Doet El Imbatido (de onverslaanbare) zijn bijnaam dit keer wel eer aan?
*** Vincenzo Nibali & Steven Kruijswijk
Alle Italiaanse tifosi rekenen in hun land op nationaal kampioen Vincenzo Nibali. Hoewel hij nog geen extreem goede blijk van vorm geeft, staat Nibali wel vijfde op een dikke minuut van leider Bob Jungels en op slechts enkele seconden van zijn naaste concurrenten. Voor het vertrouwen van de fans kan de Giro-winnaar van 2013 wel een zege gebruiken en zal dat vrijdag zeker niet nalaten. De 31-jarige Astana-coureur kan niet bouwen op een eindschot zoals Valverde, maar Nibali’s daalkunsten zijn bijna onnavolgbaar. Enig nadeel voor de Haai van Messina is dat de Spanjaard de daalcapaciteiten heeft om de Italiaan in een afzink te volgen.
Voor Steven Kruijswijk is dat iets lastiger, bleek ook in de finale van de elfde rit naar Asolo. De Nederlander plaatste op het einde van de slotklim een ferme aanval en begon daardoor als eerste aan de afdaling. Nibali en Valverde kwamen al snel onderdoor, waarna onze landgenoot het wiel ogenschijnlijk niet kon houden. Dat Kruijswijk niet bang is om aan te vallen, bleek in diezelfde rit. In de volle finale – na zijn eerdere demarrage bergop – ging hij op een groot mes in de achtervolging op het leidende duo, maar floot Valverde hem terug. Wanneer de Spanjaard en Nibali opnieuw gaan bakkeleien zoals in de afdaling naar Asolo, kan Kruijswijk daar met zijn tijdrijderscapaciteiten en aanvalsdrang in de laatste vlakke kilometers misschien wel dankbaar van gebruikmaken.
** Johan Esteban Chaves, Andrey Amador & Rafał Majka
Hoewel het vrijdag alweer twee weken geleden is sinds de Grande Partenza in Apeldoorn, moet de Giro eigenlijk nog gaan ontvlammen. Het was in deze eerste weken vooral zaak om niet te veel tijd te verliezen en in die opzet slaagde Johan Esteban Chaves. De 26-jarige Colombiaan hield in de twee tijdritten de schade beperkt en leek met een goede punch in de eerste medium mountainstage naar Roccaraso een van de betere klimmers te zijn deze Giro. De renner van Orica-GreenEDGE was in de overige etappes eveneens bij de pinken, waardoor Chavito in Cividale del Friuli wel eens kan beginnen met zijn inhaalrace. Een ritzege zou zijn zelfvertrouwen een nog grotere boost geven.
Bij Movistar lijkt men te wedden op twee paarden. Hun beste man in het huidige klassement is niet Valverde, maar Andrey Amador. De Costa Ricaan met Russische roots werd vorig jaar vierde in de eindrangschikking en staat nu tweede op 24 seconden van de roze trui. Movistar liet de schaduwkopman in verschillende finales al aanvallen, met de sprint van Valverde nog achter de hand. Een zege leverde het Amador nog niet op, maar tijdswinst was er wel degelijk. Volgens Nibali wilde de Spaanse kopman van Movistar tijdens de afdaling naar Asolo bovendien niet mee de koers maken, omdat Amador nog achter hem reed. Wat betekent dat voor de rolverdeling binnen de Spaanse ploeg?
Het lukt Rafał Majka opnieuw om vrijwel ongezien en ongehoord de top-10 van een grote ronde binnen te rijden. De 26-jarige Pool reed – behoudens de openingstijdrit van Apeldoorn, zestigste – in alle etappes tot op heden bij de eerste 31. Intussen is hij geklommen naar de zesde plek in het algemeen klassement, op twee minuten en één seconde van leider Jungels. De kopman van Tinkoff wist de laatste twee seizoenen in totaal drie etappes in de Tour de France te winnen, alsmede het bergklassement in 2014. Winnen in de Tour deed hij tot drie keer toe vanuit de vroege vlucht; die ruimte gaat hij nu niet krijgen. In de Ronde van Italië lukte het hem nooit om een rit te winnen, al werd Majka wel al eens zesde en zevende in het eindklassement.
* Bob Jungels, Primož Roglič, Damiano Cunego & Tim Wellens
Rozetruidrager Bob Jungels imponeert tot op heden. De 23-jarige Luxemburger is na twee weken koers door Nederland en Italië nog altijd de trotse leider in het algemeen én jongerenklassement. De renner van Etixx-Quick-Step wist tot op heden alle medium mountainstages te overleven – in sommigen zelfs tijd te pakken – en beschikt bovendien over een redelijk sterk eindschot. Hij zal in ieder geval vol overgave blijven koersen in de finale, om zo veel mogelijk voorsprong te vergaren. Bovendien is deze rit een mooi ijkpunt voor Jungels: komt hij deze etappe zonder kleerscheuren door, dan kan het nog wel eens een gevaarlijke klant zijn voor de top van het eindklassement. Wel met de kanttekening dat dit nog geen hooggebergte is.
Met hun landsgrens in zicht, zullen de Slovenen zich graag willen laten zien voor hun thuispubliek. Voor sprinters Grega Bole en Luka Mezgec zal het er te veel aan zijn, terwijl de 21-jarige Matej Mohoric misschien nog de nodige inhoud mist. Primož Roglič daarentegen zou deze rit zo maar eens kunnen aangrijpen om een tweede etappezege te boeken. De 26-jarige renner van LottoNL-Jumbo staat als gevolg van een val in de derde rit op geruime afstand in het klassement. Roglič kan in deze etappe op meerdere scenario’s gokken: mee springen in de vroege vlucht om te rijden voor ritwinst en zich eventueel te laten afzakken voor Kruijswijk, bij die laatst genoemde blijven en in de finale wachten op het goede moment om aan te vallen of proberen de snelle klassementsmannen te verrassen met een late uitval. Welke optie kiest hij?
De Sloveen zou in het geval van een vroege vlucht wel eens bijval kunnen krijgen van Damiano Cunego. Il Piccolo Principe is de huidige eigenaar van de blauwe bergtrui en juist voor dat klassement kan de Italiaan vrijdag een goede slag slaan. Het winnen van de bergtrui zou een hoofdprijs zijn voor Nippo-Vini Fantini, dat meedoet op basis van een wildcard. Met twee beklimmingen van de tweede en twee bergen van de eerste categorie, zijn er vrijdag in totaal 92 punten te vergeven voor het bergklassement. De 34-jarige Cunego won in zijn gehele carrière vier Giro-etappes, maar deed dat allemaal in 2004. Toen streek hij ook de eindzege voor zich op. Gezien zijn kwaliteiten en resultaten in het verleden, kan hij in deze rit na een lange vlucht de koers op zijn oude dag nog eens afmaken.
Mocht ook Tim Wellens in het kielzog van Cunego mee glippen, dan krijgen we mogelijk een strijd op drie fronten. Dan is er niet alleen een gevecht om de dagzege en de roze trui, maar mogelijk vormt dan ook het bergklassement een strijdtoneel. De 25-jarige Belg van Lotto Soudal staat namelijk derde in de stand om de blauwe trui, met 25 punten. Hoewel diens achterstand op Cunego (57 punten) aanzienlijk is, zijn er vrijdag dus een groot aantal punten voor dit klassement te sprokkelen. Wellens heeft op voorhand gezegd zijn ritten uit te kiezen, maar mengt zich ook meer en meer om de bergpunten. Omdat de vroege vlucht in deze rit wel eens stand kan houden, is Wellens een gevaarlijke klant voor – ook voor hem opnieuw – de dagzege.
Outsiders
De 21-jarige Giulio Ciccone (tweede in het bergklassement met 27 punten) kan zich eveneens gaan mengen in de strijd om de bergpunten en liet eerder deze week al zien het vervolgens ook af te kunnen maken. Wanneer een vluchtersgroep het haalt in Cividale de Friuli, mag men sterke renners als Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF), Rein Taaramäe (Katusha), diens landgenoot Tanel Kangert (Astana), Nicolas Roche (Sky), Carlos Verona (Etixx-Quick-Step), Georg Preidler (Giant-Alpecin), Merhawi Kudus (Dimension Data), Damien Howson (Orica-GreenEDGE) en Stefan Küng (BMC) tot de outsiders voor de dagzege rekenen. Daarnaast heeft Sky gezegd te willen strijden voor het jongerenklassement met Sebastián Henao, maar dan moet hij eerst wat van zijn ruime achterstand op Jungels afknabbelen.
Een uitvalspoging op een van de twee laatste beklimmingen van klassmentsrenners die voldoende achterstand hebben om een gooi te doen naar de ritzege, behoort ook tot de mogelijkheden. Denk dan vooral aan renners als Maxime Monfort (Lotto Soudal), Igor Antón (Dimension Data), Davide Formolo (Cannondale), Sergey Firsanov (Gazprom-RusVelo), Giovanni Visconti (Movistar) en in een later stadium aan Rigoberto Urán (Cannondale), Jakob Fuglsang (Astana), Ryder Hesjedal (Trek-Segafredo) en Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale). Die laatste vier moeten vooral de nodige tijd goed maken, maar kunnen ook een gooi doen naar de ritzege. Datzelfde geldt voor mannen als Ilnur Zakarin (Katusha), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) en vooral Diego Ulissi (Lampre-Merida), die niet per se aan hoeven te vallen om al juichend over de eindstreep te komen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk
** Johan Esteban Chaves, Andrey Amador, Rafał Majka
* Bob Jungels, Primož Roglič, Damiano Cunego, Tim Wellens
Weer & TV
Het is vrijdag prachtig weer in Cividale del Friuli, als we Weeronline geloven. Het weer krijgt namelijk een negen en dat is eigenlijk niet eens zo heel raar. Met windkracht twee uit het westen, staat er slechts een licht briesje. Daarnaast blijft het waarschijnlijk tijdens de gehele rit droog en stijgt het kwik naar 24 graden Celsius.
De NOS zendt de etappe vanaf 13.15 uur live uit. Sporza begint er een kwartiertje later aan, terwijl Eurosport 1 nog eens vijftien minuten later begint met haar uitzending. De etappe is op WielerFlits bovendien te bespreken in een Volg Hier.
Verder verwacht ik eigenlijk dat de favorieten elkaar toch weinig zullen toegeven gezien het profiel.
Roglic krijgt een stem op basis van de vlucht groep die tot nu toe vaak weg blijven en valverde Nibali en Kruijswijk als beste(geklasseerde/klimmende) klassements renners
Voor je poultje is er een apart forum.
Ik denk zelf dat de favorieten weer niet volle bak gaan, zoals de hele giro al. En dan kan Jungels in deze vorm volgens mij gewoon mee. Die slotklim is niet zo moeilijk, daarna nog een afdaling en 6,5km vlak. Dat nodigt niet uit tot aanvallen voor klassementsrenners.
****Nibali
***Valverde, Zakarin
**Kruijswijk, Chaves, Majka
* Amador, Jungels, of een vluchter waarbij je één van de vluchters ook vijf sterren kunt geven (maar welke hè) :-)
Spannende etappe, voor Nibali en ook Valverde zal het toch in dit soort etappes moeten gaan gebeuren. Die weten ook wel dat ze Kruijswijk er bergop niet zomaar af gaan rijden.
Mooiste koersdag vorig jaar was toch echt Gent Wevelgem!