Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 19
Vrijdag en zaterdag betekenen voor Steven Kruijswijk de dag van de waarheid en de dag des oordeels. Om te beginnen met vrijdag, wanneer de aankomst ligt in het Franse Risoul. Maakt onze landgenoot er daar voor de concurrenten direct een kruis over, of blijft het spannend tot aan de laatste bergrit? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Hoewel de koninginnenrit reeds achter ons ligt, kunnen we deze etappe misschien wel markeren als prinsessenrit. Tussen Pinerolo en Risoul ligt het peloton 162 kilometers te verwachten, waarvan ruim meer dan de helft omhoog gaat. Onderweg ligt namelijk de bevreesde Colle dell’Agnello, op 2744 meter boven zeeniveau. De beklimming is dan ook de Cima Coppi deze Giro d’Italia, de hoogste bergtop. Daar ligt nog sneeuw, maar de wegen zijn er inmiddels vrijgemaakt. De top van de beklimming ligt bovendien precies op de grens van Italië met Frankrijk. De eerste renner die de top rondt, krijgt de Trofeo Torriani mee naar huis.
De aanloop naar de Agnello behelst een kleine veertig kilometer. Voor de mindere klimgoden is het zaak om hier een vroege vlucht op poten te zetten, want daar is hier ruimte voor. Wanneer het peloton aankomt in Saluzzo, gaat de weg namelijk omhoog. Vanaf dat moment is er geen moment meer om te kunnen recupereren van de inspanning om in de vlucht van de dag te geraken. Op de flanken van de Agnello liggen in Piasco en Sampyere nog twee tussensprints. Pas in Casteldelfino begint op papier de klim, die over een lengte van 21,3 kilometer een gemiddelde stijging van 6,8% heeft met tot twee keer toe een piek naar 15%. Bovenop de Agnello wachten op de eerste renner veertig bergpunten.
Vanaf dat moment gaat het over Frans grondgebied richting Guillestre, waar de afdaling eindigt. Onderweg daar naartoe moeten de renners enkel opletten in een aantal tunnels, maar verder zijn er in die afzink geen noemenswaardige hindernissen. Vanaf de voet is het – via vijftien haarspeldbochten – nog 12,9 kilometer klimmen naar het skioord Risoul. Deze beklimming is van de eerste categorie, met een gemiddelde stijging van 6,9%. Naast de etappezege liggen er in Risoul bovendien nog 32 punten te wachten. In 2014 was dit overigens ook de slotklim voor de dertiende etappe in de Tour de France. De ritwinnaar van toen rijdt ook in deze Giro rond.
Favorieten
Met een dermate lastig en zwaar parcours als dit, zullen de klassementsmannen in de rit van vrijdag hun eigen kaart trekken. LottoNL-Jumbo zal een vroege vlucht een vrijgeleide geven, maar als de andere ploegen de Nederlandse formatie nog in de problemen wil brengen zullen zijn risico’s moeten nemen. Een scenario waarbij het – net als in rit naar Andalo – wel eens vanaf de eerste kilometers oorlog kan zijn.
**** Steven Kruijswijk
De beste klimmer in deze Ronde van Italië is – tot op heden – zonder twijfel Steven Kruijswijk. De 28-jarige kopman van LottoNL-Jumbo werd al drie keer tweede en staat stevig aan de leiding. De rozetruidrager wil echter heel graag ook eens een ritzege pakken. Omdat de rit van vrijdag als een van de weinige deze Giro bergop eindigt, is het heel goed mogelijk dat de wet van de sterkste optreedt. In dat geval mag De Kleerhanger zijn mond wellicht twee keer aan de spumante zetten.
*** Alejandro Valverde & Johan Esteban Chaves
Alejandro Valverde is opgerukt naar plek drie in het algemeen klassement. De 36-jarige Spaanse kampioen doet niet heel erg veel onder voor Kruijswijk deze ronde, behoudens zijn slechte dag naar Corvara. Daar verloor de kopman van Movistar exact drie minuten op onze landgenoot. Die rit speelde zich overigens wel grotendeels af op een hoogte van 2000 meter boven zeeniveau. Daar leek El Imbatido iets minder op zijn gemak, maar herpakte zich in de dagen daarna.
Ook de huidige nummer twee van het klassement liet bergop mooie dingen zien. Johan Esteban Chaves leek in die rit naar Corvara de enige te zijn die Kruijswijk bergop partij kon bieden. Ook de klimtijdrit van Chavito was goed. Wat heet: het tweede deel van zijn tijdrit was na die van ritwinnaar Alexander Foliforov zelfs de beste van allemaal. In de korte bergetappe naar Andalo koerste de Colombiaan echter de gehele dag achter de feiten aan, maar wist de schade uiteindelijk te beperken.
** Rafał Majka, Ilnur Zakarin & Vincenzo Nibali
Die bewuste rit in de Tour van 2014 werd gewonnen door Rafał Majka. De 26-jarige Pool kwam toen solo aan nadat hij zichzelf in de vlucht van de dag had geknokt. Majka moest destijds op het allerlaatste moment Roman Kreuziger vervangen, maar de Pool was het daar eigenlijk niet mee eens. Desondanks besloot de Tinkoff-renner er het beste van te maken en hoe: hij won dat jaar twee etappes en het bergklassement. In deze Giro rijdt Majka echter vrij onzichtbaar, maar staat wel zesde in het klassement.
Deze Giro is er voor Ilnur Zakarin eentje met ups en downs. De kopman van Katusha toonde zich aan het begin van de ronde sterk met een derde plek in de bergrit naar Roccaraso en was de favoriet om na de tijdrit in Chianti het roze over te nemen van Gianluca Brambilla. Als nummer twee in het klassement ging het daar echter gruwelijk mis voor de Tartaar, die een tijdrit à la Michael Rasmussen in de Tour van 2005 opvoerde. In de rit naar Andalo was hij samen met Valverde en Kruijswijk echter weer de sterkste. Wat belooft dat voor vrijdag?
Het is in ieder geval niet de Giro van Vincenzo Nibali. De Italiaanse kampioen van Astana is naar eigen zeggen zichzelf niet en haalt niet de waardes en wattages die hij zou moeten halen voor iemand die mee wil doen om de eindzege in de Ronde van Italië. Desalniettemin zal Nibali zeker nog een poging doen om het klassement nog eens op z’n kop te zetten. Misschien dat de Haai van Messina de afdaling van de Agnello aangrijpt om de Italiaanse tifosi op een verrassing te trakteren.
* Bob Jungels, Domenico Pozzovivo, Sébastian Henao & Sergey Firsanov
Een van de revelaties van deze ronde is zonder twijfel Bob Jungels. De 23-jarige Luxemburger van Etixx-Quick-Step droeg halverwege de Giro enkele dagen de roze trui, maar heeft het witte tricot van het jongerenklassement inmiddels stevig om zijn schouders. Bergop lijkt hij ook steeds beter mee te komen en gezien zijn achterstand in het algemeen klassement, zou hij eventueel ruimte kunnen krijgen van de podiumklanten wanneer hij in de slotkilometers aanvalt. In de Tour van vorig jaar bewees hij bovendien over een sterke derde week te beschikken.
Waar Majka onzichtbaar door Italië koerst, heeft Domenico Pozzovivo zijn gezicht ook nog niet vaak positief laten opmerken. Een jaar geleden had hij natuurlijk te maken met zijn zware valpartij waarbij zelfs eventjes voor het ergste werd gevreesd, maar dit jaar moest hij mee kunnen doen voor een top-5-notering. Daarvoor kwam de kleine pocketklimmer van AG2R La Mondiale dit jaar echter geen minuut in aanmerking. Zijn achterstand op nummer vijf Zakarin is aanzienlijk, waardoor die plek in het eindklassement welhaast een utopie is. Kortom: ruimte om aan te vallen.
Het is ook goed mogelijk dat er een vluchtersgroep de ruimte krijgt om te strijden voor de dagwinst. In een zware etappe als deze is het daarom uitkijken naar sterke klimmers die op gepaste afstand staan. Na het wegvallen van Mikel Landa doet Sky er alles aan om hun Giro toch nog positief af te sluiten. Sébastian Henao wilde daarom voor het witte jongerenklassement gaan, maar zijn achterstand was op dat moment al aanzienlijk. Het gat naar Jungels is ook bijna niet meer te dichten, maar getuige zijn vijftiende plek in het algemeen klassement kan hij met zijn goede vorm zeker voor een ritoverwinning gaan.
Voor Gazprom-Rusvelo is deze Giro al geslaagd na de etappezege van Foliforov in de klimtijdrit naar Alpe di Siusi. Vooraf werd Sergey Firsanov aangewezen als kopman, maar ook hij kende wisselvallige resultaten. De Rus is inmiddels terug te vinden op plek 27 in het klassement, op een dikke vijftig minuten van Kruijswijk. Als rittenkaper kan hij in deze rit echter nog prima zijn slag slaan. Outsiders voor de rit van vrijdag zijn daarnaast aanvallers als Tim Wellens, Stefano Pirazzi, Joe Dombrowski, John Darwin Atapuma, Hubert Dupont, Giovanni Visconti, Igor Antón en Diego Ulissi.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Steven Kruijswijk
*** Alejandro Valverde, Ilnur Zakarin
** Rafal Majka, Johan Esteban Chaves, Vincenzo Nibali
* Bob Jungels, Domenico Pozzovivo, Sébastian Henao, Sergey Firsanov
Weer en TV
Het weer in Risoul lijkt perfect voor morgen. WeerOnline voorspelt een temperatuur van 24 graden Celsius, terwijl er slechts windkracht drie uit het noordoosten staat. De kans op neerslag is met vijf procent heel erg klein. Eurosport 1 begint morgenmiddag om 14.45 als eerste met de liveuitzending, terwijl Sporza na de Ronde van België aanvat. De NOS zendt eveneens live uit, zij doen dat vanaf 15.30 uur op NPO1. Bespreek op WielerFlits de etappe middels een Volg Hier.
Maar wat een monstercol is dat, niet te zuinig. Waarschijnlijk is, gezien zijn overmacht, Kruijswijk de enige die zich op die col verheugt. Hij gaat morgen iedereen naar huis rijden, zelfs Chaves en Zakarin.
https://www.youtube.com/watch?v=WK_Ipm5zquQ
Nee, bedankt, ik ga Chaves niet likken.
Terzijde: Zakarin is geen tartaartje maar een Tataar.
Dus morgen is ie voor Chavito!!!
Ah ja, backstage pass. Echt geweldige reportages. Chaves toont elke aflevering aan dat hij een erg sympathieke gast is. Geeft niet alleen een mooi inkijkje, ben persoonlijk ook fan van Chaves geworden door onder andere backstage pass!
*** Zakarin, Chaves
** Valverde
* de rest van de top tien
***Chaves, Zakarin
**Valverde, Majka, Firsanov
*Nibali, Atapuma, Dombrovski, Henao