Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 5
Foto: Sirotti
woensdag 11 mei 2016 om 08:00

Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 5

Na twee sprintetappes in Nederland krijgen de rappe mannen woensdag waarschijnlijk opnieuw een kans. Voorwaarde is wel dat ze de 233 kilometer op weg naar de licht stijgende aankomst in Benevento overleven en dat wordt niet eens zo makkelijk. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De vijfde etappe begint in Praia a Mare, waar een dag eerder de finish lag, en gaat vervolgens over voornamelijk glooiende wegen richting het noorden. De aankomst ligt uiteindelijk in Benevento. Het wordt de achtste keer dat de renners hier finishen. In 2009 kwam de Giro voor het laatst aan in de Campanische stad. Toen ging de overwinning naar Michele Scarponi.

Op papier lijkt de etappe van woensdag relatief eenvoudig met slechts één gecategoriseerde beklimming die ook nog eens aan het begin ligt, maar schijn bedriegt. Na de helling in Fortino, die de derde categorie heeft meegekregen, blijft het namelijk op en af gaan tot ongeveer veertig kilometer van het einde. Daarna volgt een vlakke aanloop richting de aankomst in Benevento. De renners komen daar op 6,5 kilometer van het einde al eens aan. Na een kort slotrondje keren ze weer terug om voor de overwinning te strijden.

T15_MadonnaDC_2_alt

Het peloton weet dan dat de laatste 1200 meter aan 3,4 procent omhoog lopen. De renners beginnen met een lage snelheid aan dat stuk, omdat eerst een scherpe bocht naar links genomen moet worden. Dat is in het nadeel van de pure sprinters. De aankomststrook op het Piazza Castello is zeven meter breed, maar gaat in de laatste kilometer niet over gewoon asfalt. De klinkers en kasseien van porfier die er liggen, zijn mogelijk een extra obstakel.

Het moge duidelijk zijn: dit is allerminst een typische sprintersrit. De combinatie van de afstand – slechts één etappe is nog langer – en het heuvelachtige profiel zorgt ervoor dat het aantal kanshebbers groter is dan normaal. Sprinters die net onder de top zitten, kunnen hun gebrek aan snelheid compenseren met klimvermogen.

Favorieten
Dat biedt kansen om Marcel Kittel te verslaan, maar de Duitser blijft desondanks de topfavoriet.  In de vorm waarin de renner van Etixx-Quick-Step momenteel verkeert, mag deze aankomst geen probleem vormen. Zijn eventuele voorsprong gaat wellicht minder groot zijn dan in Gelderland, maar hij mag daar dan ook best wat van inleveren om alsnog te zegevieren. In de tweede en derde etappe won hij immers met overmacht.

19-01-2016 Tour Down Under; Tappa 01 Prospect - Lyndoch; 2016, Orica Greenedge; Ewan, Caleb; Lyndoch;

De aankomst lijkt erg geschikt voor Caleb Ewan. De lichte Australiër heeft vanwege zijn lichaamsbouw een voordeel met een dergelijke finale. Toen hij een etappe won in de Vuelta gebeurde dat ook op een omhooglopende aankomststrook. Ewan kwam tot dusver in de Giro niet verder dan een zevende plaats in Nijmegen, maar deze etappe zou hem beter moeten liggen. Orica-GreenEDGE beschikt daarnaast met Luka Mezgec over een tweede renner die goed uit de voeten kan op dit terrein.

Voor Elia Viviani liggen hier eveneens kansen. De Italiaan werd reeds tweede in Arnhem en concludeerde daarna dat het normaal gesproken onmogelijk is om Kittel te verslaan, maar dat geldt niet voor een slotfase als die van woensdag. Zijn enige ritzege in de Giro behaalde hij nota bene op een aankomst die ook omhoog liep. Dat gebeurde vorig jaar in de tweede etappe naar Genova.

Elia Viviani en Marcel Kittel - Foto: Sirotti

Viviani versloeg toen Moreno Hofland. De machtsprinter van LottoNL-Jumbo heeft eveneens voordeel bij een lastigere finale. Qua pure snelheid komt hij net tekort, getuige ook zijn vierde en zevende plek in Gelderland, maar bij een zwaardere koers groeien de kansen van de voormalig winnaar van de Volta Limburg Classic. Dat bleek opnieuw in de Ronde van Romandië. Hofland werd daar in een heuvelachtige slotetappe tweede in de massasprint. Het parcours naar Benevento moet hem daarom ook goed liggen.

Dat geldt eveneens voor  Sacha Modolo (Lampre-Merida) en Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo). Ze hebben allebei al een derde plek te pakken in deze Giro. De Italianen vinden woensdag een parcours op hun maat om een betere uitslag te halen. Vooral Nizzolo zal getergd zijn om hier te scoren. Wetende dat in vlakkere etappes andere renners vaak sneller zijn, vindt hij hier een ideale kans om na acht tweede plaatsen eindelijke een ritzege te boeken in de ronde van zijn land.

MAK160402039

André Greipel is dat station allang gepasseerd. De laatste keer dat hij zonder etappezege vertrok uit een grote ronde was in 2007. Het is echter de vraag of hij deze reeks kan volhouden. De Duitser van Lotto Soudal hoort vanwege zijn status natuurlijk bij de kanshebbers, maar lijkt nog niet in topvorm na zijn ribblessure. Misschien moeten we daarom eerder uitkijken naar zijn landgenoot Nikias Arndt. De renner van Giant-Alpecin imponeerde in de heuvelachtige slotetappe van de Tour de Yorkshire en vindt woensdag een parcours dat op zijn lijf is geschreven. Het is alleen afwachten hoe hij herstelt van zijn valpartij in de etappe naar Arnhem.

In die etappe kende Arnaud Démare eveneens pech, maar hij wist desondanks – en zonder hulp van ploegmaten – naar een achtste plaats te sprinten, nadat hij eerder al tweede werd in Nijmegen. De winnaar van Milaan-San Remo is dus in orde en mag daarom een belangrijke kandidaat voor de etappezege worden genoemd. De Fransman beschikt nog over een goed eindschot na een lastige wedstrijd. Kristian Sbaragli (Dimension Data) behoort ook tot die categorie. De Italiaan won vorig jaar een etappe in de Vuelta, maar de Giro kent een sterker deelnemersveld, waardoor winnen moeilijker is. Hij moet daarom hopen op een gunstig koersverloop voor een kans op de ritzege.

19-03-2016 Milano - Sanremo; 2016, Fdj; Demare, Arnaud; Sanremo;

Hetzelfde geldt tot slot voor outsiders als Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF), Ramunas Navardauskas, Simon Clarke (beiden Cannondale), Heinrich Haussler, Leigh Howard (beiden IAM Cycling), Alexey Tsatevich, Alexander Porsev (beiden Katusha), José Joaquín Rojas (Movistar), Grega Bole (Nippo-Vini Fantini) en Manuel Belletti (Wilier-Southeast).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Caleb Ewan en Elia Viviani
** Arnaud Démare, Sacha Modolo en Giacomo Nizzolo
* Nikias Arndt, André Greipel, Kristian Sbaragli en Moreno Hofland

Weer en TV
Het wordt woensdag een warme dag in Benevento met temperaturen tot 26 graden, maar het is allerminst zeker of de renners het droog gaan houden. Weeronline geeft namelijk zestig procent kans op neerslag. De koers is vanaf 14:45 te zien via Eurosport en Sporza.

RIDE Magazine
75 Reacties
10-05-2016 20:43
Bij dit soort aankomsten ben je nooit zeker wie het beter kan van de twee (Modolo en Ulissi)
Zelfs als Lampre-Merida vol de kaart van de ene trekt kan de andere nog winnen. Kijk maar naar Diego's overwinning vorig jaar in de Giro.
10-05-2016 21:03
RV, dank voor jou commentaar, is er een soort award voor doorlopend grappigste WF'er??
10-05-2016 21:09
@escapados, nasibal
Wat te denken dan van de gene die die witte lijn getrokken heeft. Als ze die lijn aanhouden tijdens de sprint kunnen we lachen.
10-05-2016 21:23
@Wheely
Dat zou wel een uitdaging zijn ja! Maar ik zie Kittel hier niet winnen
10-05-2016 21:26
Ik verwacht dat Hofland deze rit heeft aangestipt, net als Sbaragli. Battaglin moet het hier ook goed kunnen doen. Zelf geloof ik ook niet dat dit een rit voor Kittel is al lijkt hij wel in megavorm te steken.
10-05-2016 21:31
nizzolo
kittel
cobrelli
modolo
demare
10-05-2016 21:34
Modolo, met stip.
10-05-2016 21:35
1 - Kittel
2 - Demare
3 - Nizzolo
10-05-2016 21:36
Ben benieuwd of Valverde zin heeft om hier mee te doen, is waarschijnlijk niet steil genoeg, maar je weet het nooit. Waarschijnlijk gaan ze toch voor Rojas.
10-05-2016 21:39
3,4%? Dat is niet echt de moeite voor Piti.
10-05-2016 21:40
Ik ken niet alle gewichten van de sprinters, maar het tempo zal zo ver omlaag gaan dat zij niet snel genoeg kunnen optrekken ten opzichte van de relatief lichte sprinters. Qua gewicht zitten Kittel en Greipel echt te hoog.
10-05-2016 21:44
@vasnd Ja maar die scherpe bocht vlak voor het aansnijden van die pukkel is echt niet in het voordeel van de sprinters, hoe dan ook ik acht de kans ook klein, maar als Valverde iets wil...
10-05-2016 21:57
voor wie zal bardiani morgen gaan rijden voor ruffoni of cobrelli?????
10-05-2016 22:00
Ik denk vooral dat ze Boem in de kopgroep wegsturen,..
10-05-2016 22:04
Mijn voorspelling: 1,2km is te ver om serieus in 1 lijn door weg te poefen. Zitten ze voor die bocht netjes in slagorde (dus 2 man voor mooie Marcel) dan zijn ze zo weer op snelheid (en moet de rest sowieso meters maken om er langs te komen). Ergo: afhankelijk van de situatie vóór de bocht wel/niet Kittel, Valverde nooit imo ook omdat het sprintersbelang qua positionering te groot is.
10-05-2016 22:05
@gids: hopelijk Battaglin :)
10-05-2016 22:49
Met die bocht op een paar honderd meter is het een mooi idee voor de niet topsprinters (als kittel en co op dat moment nog vooraan rijden) om de sprint lelijk te ontregelen.

Zo'n beetje als Dumoulin en Kruijswijk vandaag deden en ook een fitte Cancellara zou kunnen. Deze 3 renners zullen het niet doen morgen, maar vast iemand die het probeert
10-05-2016 22:55
Morgen Hofland in de top drie en donderdag Kruijssie in t roze.
10-05-2016 23:05
Is het raar om te stellen dat tom een reele kans maakt morgen!?
10-05-2016 23:24
Zullen ze morgen weer voor Porsev (Katusha) en Ruffoni (Bardiani) gaan,
of de kans geven aan Tsatevich (Katusha) en Colbrelli (Bardiani)?
10-05-2016 23:31
Deze pakt Hofland.
10-05-2016 23:40
Jelle, vul lekker je eigen poultjes in.

Of ga even op het forum hengelen: http://www.wielerflits.nl/wielerforum/topic/scorito-giro-2016-poule/page/73
10-05-2016 23:43
Zelf een slechte (scorito) dag gehad Front-runner?
10-05-2016 23:45
Ik kan het ergens wel plaatsen.. Dit is niet de eerste keer dat dat letterlijk gevraagd wordt..
10-05-2016 23:46
@WCEendT: Haha nee, maar ik moet natuurlijk wel mannen als Jelle en Gids05 voorblijven. ;-)
Discussie in de voorbeschouwing van gisteren gemist?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.