Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 5
Na twee sprintetappes in Nederland krijgen de rappe mannen woensdag waarschijnlijk opnieuw een kans. Voorwaarde is wel dat ze de 233 kilometer op weg naar de licht stijgende aankomst in Benevento overleven en dat wordt niet eens zo makkelijk. WielerFlits blikt vooruit.
De vijfde etappe begint in Praia a Mare, waar een dag eerder de finish lag, en gaat vervolgens over voornamelijk glooiende wegen richting het noorden. De aankomst ligt uiteindelijk in Benevento. Het wordt de achtste keer dat de renners hier finishen. In 2009 kwam de Giro voor het laatst aan in de Campanische stad. Toen ging de overwinning naar Michele Scarponi.
Op papier lijkt de etappe van woensdag relatief eenvoudig met slechts één gecategoriseerde beklimming die ook nog eens aan het begin ligt, maar schijn bedriegt. Na de helling in Fortino, die de derde categorie heeft meegekregen, blijft het namelijk op en af gaan tot ongeveer veertig kilometer van het einde. Daarna volgt een vlakke aanloop richting de aankomst in Benevento. De renners komen daar op 6,5 kilometer van het einde al eens aan. Na een kort slotrondje keren ze weer terug om voor de overwinning te strijden.
Het peloton weet dan dat de laatste 1200 meter aan 3,4 procent omhoog lopen. De renners beginnen met een lage snelheid aan dat stuk, omdat eerst een scherpe bocht naar links genomen moet worden. Dat is in het nadeel van de pure sprinters. De aankomststrook op het Piazza Castello is zeven meter breed, maar gaat in de laatste kilometer niet over gewoon asfalt. De klinkers en kasseien van porfier die er liggen, zijn mogelijk een extra obstakel.
Het moge duidelijk zijn: dit is allerminst een typische sprintersrit. De combinatie van de afstand – slechts één etappe is nog langer – en het heuvelachtige profiel zorgt ervoor dat het aantal kanshebbers groter is dan normaal. Sprinters die net onder de top zitten, kunnen hun gebrek aan snelheid compenseren met klimvermogen.
Favorieten
Dat biedt kansen om Marcel Kittel te verslaan, maar de Duitser blijft desondanks de topfavoriet. In de vorm waarin de renner van Etixx-Quick-Step momenteel verkeert, mag deze aankomst geen probleem vormen. Zijn eventuele voorsprong gaat wellicht minder groot zijn dan in Gelderland, maar hij mag daar dan ook best wat van inleveren om alsnog te zegevieren. In de tweede en derde etappe won hij immers met overmacht.
De aankomst lijkt erg geschikt voor Caleb Ewan. De lichte Australiër heeft vanwege zijn lichaamsbouw een voordeel met een dergelijke finale. Toen hij een etappe won in de Vuelta gebeurde dat ook op een omhooglopende aankomststrook. Ewan kwam tot dusver in de Giro niet verder dan een zevende plaats in Nijmegen, maar deze etappe zou hem beter moeten liggen. Orica-GreenEDGE beschikt daarnaast met Luka Mezgec over een tweede renner die goed uit de voeten kan op dit terrein.
Voor Elia Viviani liggen hier eveneens kansen. De Italiaan werd reeds tweede in Arnhem en concludeerde daarna dat het normaal gesproken onmogelijk is om Kittel te verslaan, maar dat geldt niet voor een slotfase als die van woensdag. Zijn enige ritzege in de Giro behaalde hij nota bene op een aankomst die ook omhoog liep. Dat gebeurde vorig jaar in de tweede etappe naar Genova.
Viviani versloeg toen Moreno Hofland. De machtsprinter van LottoNL-Jumbo heeft eveneens voordeel bij een lastigere finale. Qua pure snelheid komt hij net tekort, getuige ook zijn vierde en zevende plek in Gelderland, maar bij een zwaardere koers groeien de kansen van de voormalig winnaar van de Volta Limburg Classic. Dat bleek opnieuw in de Ronde van Romandië. Hofland werd daar in een heuvelachtige slotetappe tweede in de massasprint. Het parcours naar Benevento moet hem daarom ook goed liggen.
Dat geldt eveneens voor Sacha Modolo (Lampre-Merida) en Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo). Ze hebben allebei al een derde plek te pakken in deze Giro. De Italianen vinden woensdag een parcours op hun maat om een betere uitslag te halen. Vooral Nizzolo zal getergd zijn om hier te scoren. Wetende dat in vlakkere etappes andere renners vaak sneller zijn, vindt hij hier een ideale kans om na acht tweede plaatsen eindelijke een ritzege te boeken in de ronde van zijn land.
André Greipel is dat station allang gepasseerd. De laatste keer dat hij zonder etappezege vertrok uit een grote ronde was in 2007. Het is echter de vraag of hij deze reeks kan volhouden. De Duitser van Lotto Soudal hoort vanwege zijn status natuurlijk bij de kanshebbers, maar lijkt nog niet in topvorm na zijn ribblessure. Misschien moeten we daarom eerder uitkijken naar zijn landgenoot Nikias Arndt. De renner van Giant-Alpecin imponeerde in de heuvelachtige slotetappe van de Tour de Yorkshire en vindt woensdag een parcours dat op zijn lijf is geschreven. Het is alleen afwachten hoe hij herstelt van zijn valpartij in de etappe naar Arnhem.
In die etappe kende Arnaud Démare eveneens pech, maar hij wist desondanks – en zonder hulp van ploegmaten – naar een achtste plaats te sprinten, nadat hij eerder al tweede werd in Nijmegen. De winnaar van Milaan-San Remo is dus in orde en mag daarom een belangrijke kandidaat voor de etappezege worden genoemd. De Fransman beschikt nog over een goed eindschot na een lastige wedstrijd. Kristian Sbaragli (Dimension Data) behoort ook tot die categorie. De Italiaan won vorig jaar een etappe in de Vuelta, maar de Giro kent een sterker deelnemersveld, waardoor winnen moeilijker is. Hij moet daarom hopen op een gunstig koersverloop voor een kans op de ritzege.
Hetzelfde geldt tot slot voor outsiders als Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF), Ramunas Navardauskas, Simon Clarke (beiden Cannondale), Heinrich Haussler, Leigh Howard (beiden IAM Cycling), Alexey Tsatevich, Alexander Porsev (beiden Katusha), José Joaquín Rojas (Movistar), Grega Bole (Nippo-Vini Fantini) en Manuel Belletti (Wilier-Southeast).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Caleb Ewan en Elia Viviani
** Arnaud Démare, Sacha Modolo en Giacomo Nizzolo
* Nikias Arndt, André Greipel, Kristian Sbaragli en Moreno Hofland
Weer en TV
Het wordt woensdag een warme dag in Benevento met temperaturen tot 26 graden, maar het is allerminst zeker of de renners het droog gaan houden. Weeronline geeft namelijk zestig procent kans op neerslag. De koers is vanaf 14:45 te zien via Eurosport en Sporza.
Al lees ik wel neerbuigende reacties over mensen die scorito spelen (wielerspellen in het algemeen), er word af en toe gedaan alsof je er niets van begrijpt als je een (verkeerde) vraag stelt.
Maarja, dit was het topic van gister en denk dat ik te laat ben om mee te discussiëren.
Edit:
Front jij had nog wel een goed punt, al de aandacht is goed maar mensen kunnen ook te ver gaan met het vissen naar informatie. Of iets in die richting.
Het is natuurlijk geweldig dat vele mensen wielerhyped zijn op dit moment (wat nog veel langer had kunnen duren als de NOS de gehele giro had uitgezonden), en aan ons toch de taak om ze welkom te ontvangen en waar nodig advies te geven (zorgt er misschien voor dat er een paar net zo'n wielerobsesie krijgen als sommige van ons).
@Redactie
Er staat bij lid sinds (in mijn profiel): Onbekend. Zijn deze gegevens verloren gegaan of is het een fout?
Voor de rest lijkt het me prima om hier niet al te veel (negatieve) aandacht aan te besteden. Let's celebrate the sport!
De gewichten staan op PCS. Met dat in ogenschouw zou Mareczko een hele goede kans maken! Alleen geloof ik daar helemaal niets van.. Is ie ziek of ligt het tempo gewoon te hoog?
Neem aan dat je me weetje al gelezen hebt?
@Front
http://www.procyclingstats.com/race/Presidential_Cycling_Tour_of_Turkey_2016_Stage_8_Selcuk
http://www.procyclingstats.com/race/Presidential_Cycling_Tour_of_Turkey_2016_Stage_5_Kemer
http://www.procyclingstats.com/race/Presidential_Cycling_Tour_of_Turkey_2016_Stage_4_Alanya
Het parcours vertekend een beetje maar toch zeker niet vlak.
Vanmorgen vond ik nog dat je overdreef wat betreft de pooltjes. Nu begrijp ik je beter.
Ik keek overigens zojuist naar de erelijsten van Cavendish en Kittel. Het leeftijdsverschil is 3 jaar. Cav had op zijn 28e al 40 overwinningen in grote rondes, Kittel 13.
Cavendish had jarenlang beschikking over de beste trein in het peloton, en zijn concurrentie zat vooral in eigen team. En ik denk dat bij Kittel net als Greipel de piekjaren later liggen dan bij Cav.
Ik doe dan liever aan rennertje vergelijken : Cav & Kittel zijn totaal verschillende sprinters waarbij de eerste bijzonder veel completer en veelzijdiger is.