Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 7
Na de bergetappe van donderdag volgt vrijdag een nieuwe mogelijkheid voor de sprinters. Dat is de voorlopig laatste kans tot etappe elf op woensdag. In Nederland was Marcel Kittel in een vlakke sprint ongenaakbaar. Lukt dat hem in Italië ook? WielerFlits blikt vooruit.
Tussen Sulmona en Foligno staan vrijdag 211 kilometers op het programma. De rit is enigszins te vergelijken met de rit van woensdag naar Benevento, al is de laatste rechte lijn in Foligno volledig vlak. Die laatste plek was al twee keer eerder finishplaats in de geschiedenis van de Giro d’Italia. In 1968 boekte Franco Bitossi daar één van zijn twintig etappezeges in de Giro, terwijl meer recentelijk Nacer Bouhanni er met de eer ging strijken (2014). Sulmona was al zeven keer eerder het vertrek voor een Giro-rit, waarbij de eerste keer al dateert van 1911.
De etappe begint met een korte aanloop naar de Le Svolte Di Popoli, een negen kilometer lange klim van de tweede categorie. Na twintig kilometer koers bereiken de renners de top, waar veertien punten voor het bergklassement liggen te wachten op de eerste renner die bovenkomt. Deze klim is daarom uitermate geschikt om een vroege vlucht op poten te zetten, al kunnen de kleinere teams er ook oorlog maken voor de bergpunten. Na die beklimming gaat het in noordwestelijke richting l’Aquila, waar het voormalige Acqua e Sapone haar hoofdkwartier had. Via brede en veelal rechte wegen vervolgt het peloton haar weg naar finishplaats Foligno.
Onderweg zijn een paar ongecategoriseerde klimmetjes, rotondes en vluchtheuvels de grootste obstakels. Na 170 kilometer ligt nog wel de Valico della Somma van de vierde categorie, maar met nog meer dan veertig kilometer tot aan de finish hebben de sprintersploegen daarna nog tijd genoeg om hun troepen te mobiliseren. De weg naar de finish is niet bijster lastig, al liggen er tussen kilometer twee en één voor het einde nog drie haakse bochten. Vervolgens is op een asfaltweg van zeven meter breed de streep getrokken. Op 250 meter van die lijn ligt nog wel een flauwe bocht naar rechts, waardoor de sprinters tactisch goed gepositioneerd moeten zijn.
Favorieten
Met in het weekend en de dagen erna weinig kans voor de sprinters, is het scenario met een massaspurt als finale de meest denkbare mogelijkheid. Daarin moeten de figuranten van de voorbije afleveringen een list verzinnen om de hoofdrolspelers deze keer niet te laten schitteren.
**** Marcel Kittel
Op vlakke aankomsten staat er deze Giro d’Italia geen maat op Marcel Kittel. Sinds een paar dagen is de sprinter van Etixx-Quick-Step 28 jaar oud en lijkt hij opnieuw zijn supervorm van weleer te hebben. In Nijmegen en Arnhem was de bonkige Duitser ongenaakbaar, die er een one man show opvoerde en zij tegenstanders er als amateurs liet uitzien. Lukt het hen in Foligno wel om een beetje in de buurt te blijven, of declasseert Kittel hen opnieuw?
*** Giacomo Nizzolo, Elia Viviani
Na Mario Cipollini en Alessandro Petacchi is het nieuwe Italiaanse sprintwonder nog niet opgestaan. Er staan een hoop sprinters klaar die in hun leegte willen stappen, maar vooralsnog moeten zij – zeker in deze Giro – hun meerdere bekennen in de absolute wereldtop. Giacomo Nizzolo is echter een zekerheidje voor het podium, getuige ook zijn derde stek in Arnhem. De 27-jarige sprinter van Trek-Segafredo is prof sinds 2012 en eindigde sindsdien al tien keer bij de eerste drie in een massasprint tijdens de Giro. Winnen lukte hem echter nog nooit. Schrale troost: vorig jaar verzekerde Nizzolo zich van het puntenklassement in Milaan.
Elia Viviani is net als Nizzolo bezig aan zijn vierde Ronde van Italië. Hij reed zich drie keer minder in de top-3 van een dagresultaat, maar wist in 2015 wel al eens het zegegebaar te maken. In Genua versloeg de sprinter van Sky vorig jaar Moreno Hofland. In Arnhem was de 27-jarige Italiaan bovendien al the best of the rest, al blijft het daar volgens zichzelf ook bij. “Als je in het wiel van Kittel zit, kun je ten minste tweede worden. Als hij alles goed doet, is het momenteel onmogelijk om hem te verslaan”, was Viviani eerder deze week duidelijk over de Duitse krachtpatser.
** André Greipel, Arnaud Démare & Sacha Modolo
Waar Kittel tot op heden heerste in de vlakke sprinters, toonde zijn 33-jarige landgenoot André Greipel zijn krachtige pedaalslagen in de oplopende finishstraat van Benevento. Der Gorilla bezorgde zijn ploeg Lotto Soudal daarmee andermaal een ritzege in een grote ronde. Alleen tijdens zijn grote ronde-debuut in de Vuelta a España van 2007 wist Greipel geen overwinning te behalen. In alle rondes die vervolgens volgden, was het altijd minstens één keer raak. Dat is hem weer gelukt, waardoor de druk er voor hem af is. In de twee vlakke sprints kwam Greipel deze Giro echter ruimschoots tekort voor de bloemen. Op pure snelheid lijkt de Duitser het bovendien steeds vaker te moeten afleggen tegen de jongere sprinters.
Frustraties alom bij Arnaud Démare. De 24-jarige Fransman werd door zowel Kittel (Nijmegen), als Greipel (Benevento) al naar de dichtste ereplaats verwezen. De beloftenwereldkampioen van 2011 (Kopenhagen) is echter met een goed seizoen bezig. Hij boekte onder meer al een etappezege in Parijs-Nice, maar bereikte de grootste triomf in zijn nog jonge carrière twee maanden geleden op Italiaanse bodem. Toen snelde Démare verrassenderwijs naar de zege in Milaan-San Remo, iets dat de gemoederen nog altijd bezig houdt. De sprinter van FDJ zou namelijk tijdens de beklimming van de Cipressa aan de auto hebben gehangen. Antwoordt Démare nota bene in Italië met zijn benen?
In de Ronde van Turkije liet Sacha Modolo zien over een goede conditie te beschikken, ondanks het magere deelnemersveld. De 28-jarige Italiaan van Lampre-Merida won in de 2.HC-koers twee etappes, even veel als in de Giro van vorig jaar. Modolo heeft het liefst een sprint op een iets oplopende strook, maar bleek in Benevento niet bij de beteren te horen. De val van Rein Taaramaë op een kilometer van het einde kan daarop van invloed zijn geweest, al werd Modolo perfect afgezet door zijn piloot Roberto Ferrari. Weet hij zijn derde plaats uit Nijmegen te verbeteren op Italiaanse bodem, dan zit er mogelijk een ritzege voor hem in.
* Moreno Hofland, Alexander Porsev, Kristian Sbaragli & Caleb Ewan
Het is sinds Jeroen Blijlevens geleden dat er nog eens een Nederlander een massasprint wist te winnen de Giro, die in 1999 direct twee keer won. Met Moreno Hofland rijdt er deze ronde een potentiële opvolger over de Italiaanse wegen. In de drie etappes die tot op heden eindigden in een pelotonsspurt, wist hij een vierde, vijfde en zevende plek uit de brand te slepen. Hoewel de aankomst in Foligno niet direct past bij zijn sprintkwaliteiten, blijft Hofland zeker een man om in de gaten te houden.
Bij Katusha moeten Alexey Tsatevich en Alexander Porsev het de sprinters van de concurrenten lastig maken. Dat is tot op heden nog niet echt gelukt, al sprintte Porsev al wel naar een verdienstelijk vijfde en zesde plek in Nederland. De 30-jarige Rus lijkt dus in vorm, maar winnen is nog een ander verhaal. Porsev boekte in zijn gehele profcarrière slechts twee overwinningen, waardoor een zege in Foligno direct zijn grootste resultaat ooit zou betekenen. Datzelfde geldt voor zijn ploegmaat Tsatevich, die vier jaar jonger is en drie profzeges op zijn palmares heeft staan.
Bij Dimension Data rekenen ze deze Giro op de snelle benen van Kristian Sbaragli. De 26-jarige Italiaan wist in de voorbije Vuelta a España voor het eerste zijn armen in de lucht te gooien als winnaar bij de profs. Hij weet dus wat het is om in een grote ronde te winnen. Maar met het sterke deelnemersveld aan sprinters in deze Giro, gaat een herhaling van dat resultaat lastig zijn. Sbaragli sprintte in deze Giro echter al naar een achtste, zesde elfde plaats in de daguitslag, dus zeg nooit nooit.
De kleine Caleb Ewan kon zijn performances uit de afgelopen Vuelta nog niet voortzetten in Italië. De 21-jarige Australiër is pas bezig aan zijn tweede jaar bij de elite, maar boekte al veertien profzeges. Ewan is vaak te herkennen aan zijn eigenaardige stijl van sprinten, door zijn neus vrijwel op zijn stuur te leggen. Waar hij er in de Vuelta nog een rit mee won, kan hij zich in de Giro nog niet echt meten met de snelste mannen van het peloton. Met Luka Mezgec heeft hij echter een ervaren piloot die hem wel perfect kan afzetten.
Outsiders
Kittel lijkt in Foligno opnieuw de te kloppen man, al zijn er nog een aantal kapers op de kust die op een goede dag voor een daverende verrassing kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan Bardiani-CSF met Sonny Colbrelli, Paolo Simion en vooral Nicola Ruffoni, die in Nijmegen al goed voor de dag kwam met een vijfde plek. Ook Rick Zabel (BMC) noteerde al twee mooie top-10 resultaten. Bij Wilier-Southeast rekent men na de abandon van Jakub Mareczko op Manuel Belletti, terwijl ook Matteo Pelucchi (IAM Cycling) normaal gesproken bij de betere sprinters hoort. Nippo-Vini Fantini hoopt datzelfde van Grega Bole en Eduard Michael Grosu, maar die slaagden daar tot op heden niet in.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Giacomo Nizzolo, Elia Viviani
** André Greipel, Arnaud Démare, Sacha Modolo
* Moreno Hofland, Alexander Porsev, Kristian Sbaragli, Caleb Ewan
Weer & TV
Net als donderdag wacht het peloton vrijdag een natte dag. Weeronline voorspelt namelijk 55% kans op regen, dat voornamelijk ’s morgens en ’s middags valt. Vanuit het zuiden waait het aan windkracht vier, terwijl het kwik maximaal stijgt tot 19 graden Celsius. Op TV schenken Eurosport 1 (14.45) en Sporza (14.40) aandacht aan de koers. Bij WielerFlits kun je terecht voor de gebruikelijke Volg Hier.
Mijn favoriet morgen is idd Greipel.
Sky doet sowieso niet mee. Die hebben wel wat anders aan hun hoofd met Landa.
off: lijkt het nou zo of heeft Kittel sinds medio vorig jaar een stuk lagere gun-factor? Ik betrapte mezelf ook al op complotplannen van het soort met-z'n-allen-Kittel-lozen. Heeft-ie toch niet verdiend eigenlijk?
Verder probeer ik hier het koersverloop te voorspellen en niet zo zeer aan te geven wie ik het gun.
Zijn Hofland en Greipel niet 1 en dezelfde persoon?
Even een side note….
Zijn Hofland en Greipel niet 1 en dezelfde persoon?
Nee.
Dat komt omdat ie eerst voor "ons" Giant reed en nu voor het kwade Etixx. Zo werkt het hier op wielerflits
Persoonlijk vind ik zijn dominantie schitterend, maar vind ik het ook weer on-supporterbaar dat ie geen molshoop over komt.