Giro 2016: Voorbeschouwing etappe Nijmegen-Arnhem
foto: Sirotti
zondag 8 mei 2016 om 07:00

Giro 2016: Voorbeschouwing etappe Nijmegen-Arnhem

Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen zijn al aangedaan door het Giro-circus. In de derde etappe zijn laatstgenoemde steden opnieuw de belangrijkste punten. Het parcours leidt de coureurs ditmaal van Nijmegen naar Arnhem, maar dan via een oostelijke bocht. Zal het net als gisteren uitlopen op een massasprint? WielerFlits kijkt vooruit en neemt de favorieten van de laatste rit onder de loep, alvorens de deelnemers kunnen genieten van hun eerste reis- en rustdag.

Parcours
De renners beginnen de neutralisatie op de Grote Markt, om vervolgens om 12.40 uur op de Griftdijk Noord officieel te starten in de universiteitsstad Nijmegen. 190 kilometer later is de finishlijn getrokken aan de Velperbuitensingel in de hoofdstad van Gelderland: Arnhem. De winnaar van de etappe verwacht men tussen 17.00 en 17.30 uur aan de eindstreep. Veel hoogtemeters hoeven niet verwacht te worden in het vlakke Gelderse land langs de oevers van de Rijn, maar toch zal er gereden worden voor bergpunten.

Na twee tussensprints, in het Italiaans aangeduid als Traguardo Volante, in Lochem (na 97,4 kilometer) en Dieren (na 128,5 kilometer) doemt de Posbank op. Deze heuvel van 2,2 kilometer in Rheden heeft van de organisatie de status van vierde categorie-klim gekregen. Het gemiddelde stijgingspercentage is slechts 2,9%, maar op het steilste punt tikte de Posbank de 12% aan. Het is na Berg en Dal de tweede bergsprint van de Giro.

Na de Posbank maakt het peloton via Velp vaart richting Arnhem, waar twee lokale ronden van veertien kilometer wachten. Zoals gewoonlijk in Nederland zijn deze gekenmerkt door rotondes. Daarnaast steken de renners op het plaatselijke parcours twee keer de Nederrijn over. De slotkilometer kunnen de sprinters goed verkennen. Zij zullen zien dat er weinig bochten meer in de ultieme finale zitten. De laatste vijfhonderd meter zijn over een rechte weg van zeven en een halve meter breed.

Favorieten
De sprint van vandaag in Nijmegen maakte behoorlijk wat duidelijk over de sprintverhoudingen in het peloton. Op het moment dat Marcel Kittel aanzette, bleek niemand in staat om ook maar in het spoor van de Duitser te blijven. Het minieme verschil van slechts één seconde met de roze trui van zijn oud-ploeggenoot Tom Dumoulin zal morgen waarschijnlijk nog voor een extra zetje in de rug zorgen. Om die achterstand te overbruggen is een plaats bij de eerste drie voldoende. Of er moeten onderweg nog bonificatiesecondes te rapen zijn, maar waarschijnlijk gaat net als vandaag een vluchtgroepje daarmee aan de haal.

mak160507032

foto: Marcel Koch

De prestatie van Kittel in de proloog was nog verrassend te noemen, maar zijn sprint is al het hele seizoen van hoog niveau. Met behulp van zijn Etixx-Quick-Step-trein begon hij aan de Giro met al acht overwinningen op zak. Brengt de rappe Duitser morgen in Arnhem zijn seizoenstotaal op tien?

Zijn landgenoot André Greipel had in zijn laatste voorbereiding, in Turkije, een kleine hapering in de motor door een valpartij, maar wist desondanks zijn ritzege te pakken. In de sprint in Nijmegen was de renner van Lotto Soudal vandaag echter in geen velden of wegen te bekennen, getuige een teleurstellende vijftiende plaats. Die bittere smaak zal hij morgen dolgraag weg willen spoelen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Vanuit Italiaanse hoek zijn er meerdere renners die zich ertussen durven te gooien. Van Sacha Modolo tot Jakub Mareczko en van Elia Viviani tot Giacomo Nizzolo. Dan zijn we Matteo Pelucchi nog vergeten. Elk van deze renners ziet in het routeboek een etappe die op zijn lijf geschreven is, aangezien de Posbank de enige hindernis van de dag is. Modolo snelde in Nijmegen naar een verdienstelijke derde plaats en zal ook in Arnhem een van de belangrijkste uitdagers van Kittel zijn. Niccola Ruffoni werd knap vijfde in Nijmegen namens Bardiani-CSF.

De Franse sprinthoop is gevestigd op Arnaud Démare. De Milaan-San Remo-winnaar nam in Nijmegen met zijn FDJ-ploeg het initiatief in de slotkilometer en finishte uiteindelijk als ‘best of the rest’. Daarnaast is het afwachten wat een jonge renner als Caleb Ewan klaar kan spelen, na een toch ietwat teleurstellende zevende plaats in Nijmegen. Moreno Hofland ging op zijn beurt niet uit van hoge noteringen in de sprints, gezien de grote tegenstand en zijn plotselinge oproep. Toch was zijn vierde plaats in de eerste sprint niet onverdienstelijk en dat zal smaken naar meer. Deze laatste kans in eigen land wil de Brabander absoluut niet aan zich voorbij laten gaan, dus waarom zou een uitslag bij de beste drie niet tot de mogelijkheden behoren?

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Wie we zeker net als vandaag in beeld gaan zien, is Maarten Tjallingii. De ervaren coureur van LottoNL-Jumbo zal vlak na de beklimming van de Posbank zijn huis passeren en is gebrand op de bergpunten, die hem vandaag door Omar Fraile door de neus werden geboord.  Of hij dan ook kans maakt op de ritzege, nee. Daarvoor zullen de spurtersploegen vast geen clementie tonen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Arnaud Démare, Sacha Modolo
** André Greipel, Giacomo Nizzolo, Moreno Hofland
* Elia Viviani, Caleb Ewan, Matteo Pelucchi, Nicola Ruffoni

Weer en TV
Met een maximale temperatuur van 26 graden zet het lekkere weer zich voort. Een stralende zon onder een blauwe lucht kenmerken de zondagetappe. De wind komt met kracht vier uit het oosten. Al met al een prachtige dag om nog snel te gaan kijken, voordat de Giro-karavaan na dit weekend ons land verlaat.

De NOS begint met haar middagprogrammering om 13.10 uur, maar zal later pas live overgaan met de livebeelden op NPO1. Sporza is vanaf 14.30 uur live op één, terwijl Eurosport vanaf 15.05 uur met de uitzending start.

[poll id=”236″]

RIDE Magazine
29 Reacties
07-05-2016 19:32
Stel je voor: Tjallingii komt solo aan! Wat prachtig zou dat zijn!
07-05-2016 19:39
Waar waren pelluchi em belletti vandaag?
07-05-2016 19:42
Hometown Onie met 17 hoogtemeters wordt ook aangedaan. Ik ben een blij mens. Dat Tjallingii het een mooie dag mag maken.
07-05-2016 20:01
@zomaareens

Pelucchi 23e
Belletti 132e
07-05-2016 20:06
Bergtrui zou een mooie prijs zijn voor Tjallingii, en als hij morgen ook weer de twee tussensprints pakt, en Kittel en Demare winnen niet, heeft ie ook nog de puntentrui

edit: kittel mag ook geen tweede worden trouwens
07-05-2016 20:27
Het is te hopen dat de andere sprintersploegen met een andere tactiek komen. Toch wel enorm jammer dat er vandaag ook geen uitval was in de laatste kilometers.
07-05-2016 20:38
Ook deze etappe kan ik overslaan. Van tevoren weet je al dat er een vlucht van de dag zal gaan zijn die wordt terug gepakt en dat aan het eind Kittel de sprint wint
07-05-2016 20:48
Jammer dat ik geen Mareczko of Pelucchi gezien heb, morgen als het opnieuw een sprint wordt geen maat op Kittel.
07-05-2016 21:37
Gelukkig heb ik door de doodsaaie etappe vandaag op volle toeren kunnen genieten van hoe mijn eigen trainingsgrond prachtig in beeld werd gebracht. Hopen op morgen weer zo'n dag. Maandag maar eens inspecteren hoe de renners de boel hebben achtergelaten.
07-05-2016 21:46
17 hoogtemeters morgen? Dan kunnen we Pelucci alvast doorstrepen.

Kittel was vandaag te kloppen. Op 3-4 km van de streep, in de smalle straten, vol doortrekken. Op die manier was geen enkele sprinter, ook Kittel niet, in staat om vooraan terug te keren.
07-05-2016 21:48
Opnieuw een prima voorbeschouwing WF ! Complimenten!
07-05-2016 22:13
Zou Tjallingii de puntentrui kunnen pakken door zo vaak mogelijk in de ontsnapping te zitten en elke tussensprint te pakken? (niet dat hij dat gaat doen)
07-05-2016 23:06
Enige voordeel is dat etixx na vandaag al het werk kan gaan opknappen. Tenminste, mij lijkt het vreemd om je ploeg op kop te zetten om Kittel naar de winst te lozen. Dus, misschien klein kansje voor een kopgroep? (Met natuurlijk Tjallingi!)
07-05-2016 23:58
Mis wel bij 'weer en TV' het gedeelte TV.
08-05-2016 00:14
Ik kan altijd wel genieten van een massasprint. Gelukkig zal dit niet de enige zijn. Een bergetappe is vaak zo saai, al is het landschap dan vaak wel wat mooier.
08-05-2016 06:44
Deze etappen zijn geen reclame voor het wielrennen.
Als je de tv de laatste 100 meter aanzet heb je niets gemist.
Het is PlayStation voor de ploegleiders.
08-05-2016 07:14
Gezien het verschil gisteren, hoeven er geen 3-sterren te worden uitgedeeld. Het is Kittel met 4 en de rest volgt met 1 of 2 op afstand imo. Helaas staat de uitslag van de etappe op voorhand al vast.

Gelukkig hebben wij Nederlanders nog genoeg andere hoogtepunten tijdens de rit (Tjalingii, Dumoulin, herkenbare plekjes, enthousiaste supporters, prachtig weer). Dat drukt de verveling vast wel weg.
08-05-2016 07:36
@redactie, "De slotkilometer kunnen de sprinters goed verkennen. Zij zullen zien dat er weinig boven meer in de ultieme finale zitten." bochten
08-05-2016 08:25
@Jungle man @Jan Jansen Tja, sprintetappes horen ook niet thuis in een grote ronde.
08-05-2016 08:25
@Oscarito en Sunrider
Bedankt, is aangepast!
08-05-2016 10:58
Rond drie uur eerst maar even live het EK mountainbike volgen, euromtb com dan nog ruim op tijd voor de sprint.
Welke tactiek kan Giant uitproberen om de trui wel te behouden?
08-05-2016 11:07
Er hadden toch wel twee interessanter ritten gestoken kunnen worden? Gisteren was onwaarschijnlijk saai, gemiddelde van 40, vluchten kan niet meer, belooft weinig goeds voor vandaag, wel lekkere mooi gefilmde slow tv dus waarom zenden ze de hele rit niet live uit? (Ik heb er een beetje een dubbel gevoel bij.)
08-05-2016 11:28
Eigenlijk is het schandalig. De wielrenners worden ingehuurd om ons te vermaken, om echte onvoorspelbare sport te laten zien. Waarbij persoonlijke initiatieven en ontsnappingen de wedstrijd kleur geven. Maar helaas, de commerciële belangen doden de sport en de wedstrijd wordt via de oortjes door de ploegleiders in de auto beslist. En een wedstrijd over 200 kilometer met 200 coureurs vervalt tot een saaie voorspelbare vertoning
08-05-2016 11:36
Kan iemand mij wat vertellen over kansen op waaiers vandaag, vond het redelijk waaien toen ik net buiten was
08-05-2016 11:37
Er lijkt vandaag meer wind te zijn dan gisteren, niet dat dat veel zal uitmaken voor het verloop van de etappe. Verwacht vandaag wel een iets andere massasprint dan gisteren. Er zullen toch een aantal sprinters revanche willen halen. Greipel vandaag wel in de top vermoedelijk en ook Ewan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.