Giro 2016: Voorbeschouwing tijdrit door Chianti
Foto: Sirotti
zondag 15 mei 2016 om 07:00

Giro 2016: Voorbeschouwing tijdrit door Chianti

Zondag 15 mei is met rood omcirkeld in de agenda van Tom Dumoulin. Dan is hij naar eigen zeggen topfavoriet voor de 40,5 kilometer lange tijdrit door de Chiantistreek. Althans, dat stelde Dumoulin voorafgaand aan de Giro, maar is dat nog steeds zo? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het parcours tussen Radda en Greve, waar de Giro voor het eerst start en aankomt, is geen meter vlak. De organisator heeft een technische route uitgetekend met daarbij veel draaien en keren. De gemiddelde snelheid gaat daardoor niet hoog liggen.

Het tegendeel is waar voor de eerste zeshonderd meter. De weg loopt daar namelijk aan zes procent omlaag. De renners rijden vervolgens over veertien glooiende kilometers tussen de wijngaarden en olijfbomen richting het hoogste punt van het parcours, waarna een lange afdaling volgt.

De tweede helft van het parcours bevat twee klimmetjes. De eerste valt erg mee met een stijgingspercentage van twee procent aan twee kilometer. De volgende is grofweg een kilometer langer en anderhalve procent steiler. Nog steeds niet erg lastig dus. De laatste zeven kilometer lopen in dalende lijn naar de streep. We gaan daarvoor al een goed beeld krijgen van de verhoudingen tussen de toppers dankzij drie tussenpunten. Na 11, 22 en 33 kilometer wordt steeds de tijd opgenomen.

Favorieten
Het heuvelachtige parcours en de afstand zijn normaliter perfect voor Tom Dumoulin, maar de grindetappe naar Arezzo zorgt voor twijfels. De Nederlander kende een slechte dag en verloor ruim een minuut op de groep der favorieten. Als hij ziek (aan het worden) is, gaat het lastig zijn om zondag te winnen, maar wellicht had Dumoulin slechts een eemalig dipje. Dat blijft gissen. Zonder fysieke (of mentale) mankementen is hij in ieder geval de topfavoriet.

Deelt Dumoulin weer rake klappen uit? - foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Als we van dat optimistische scenario uitgaan, is het interessant om te zien hoeveel verloren tijd Dumoulin terug kan pakken op de klassementsrenners. Vorig jaar had de renner van Giant-Alpecin in een soortgelijke tijdrit in de Vuelta ruim een minuut voorsprong op de nummer twee. De tiende in de daguitslag, zijn rivaal Fabio Aru, volgde op bijna twee minuten. Een paar maanden eerder in de Ronde van Zwitserland was zijn voorsprong echter minder groot. Dumoulin bleef toen na 38,4 kilometer Simon Spilak achttien seconden voor.

Fabian Cancellara eindigde destijds één seconde achter Spilak. Hij is zondag wellicht de belangrijkste concurrent van Dumoulin. Ook hem zou het parcours goed moeten liggen. De grote vraag is hoe het met zijn vorm zit na zijn griepje in het openingsweekend. Een volledig fitte Cancellara vormt in ieder geval een serieuze bedreiging voor Dumoulin.

15-03-2016 Tirreno - Adriatico; Tappa 07 San Benedetto Del Tronto; 2016, Trek Factory Racing; Cancellara, Fabian; San Benedetto Del Tronto;

foto: Sirotti

Over de vorm van Bob Jungels bestaan geen twijfels. De Luxemburger heeft een uitstekende openingsweek achter de rug. Hij liet zich op alle terreinen zien en stond zelfs even tweede in het algemeen klassement. Dat was mede te danken aan zijn zevende plaats in de tijdrit van Apeldoorn. Een verbetering van die prestatie behoort zeker tot de mogelijkheden, maar het wordt lastig om (een goede) Dumoulin te verslaan. Dat heeft hij namelijk nog nooit gedaan.

Dat geldt eveneens voor Stefan Küng, al weten we niet waar hij in Apeldoorn zou zijn geëindigd zonder zijn valpartij. De onfortuinlijke Zwitser was op het tussenpunt nochtans goed op weg.  Hij bevestigde daarna zijn goede vorm in de zevende etappe middels een sterke aanvalspoging. Küng zal gebrand zijn om dat ook tegen de klok aan te tonen.

Stefan Küng staat te boek als een groot talent - Foto: Sirotti

Stefan Küng – foto: Sirotti

Dumoulin is daarbij niet zijn enige concurrent binnen Giant-Alpecin. De Duitse formatie heeft ook een aantal andere sterke tijdrijders in huis. Denk daarbij vooral aan Tobias Ludvigsson, die in Apeldoorn naar een knappe vierde plek reed, maar ook Chad Haga (twaalfde) en Georg Preidler (dertiende) presteerden daar goed. Een nadeel is dat zij zich de afgelopen week allerminst gespaard hebben. De helpers van Dumoulin moest veel energie steken in het verdedigen van de roze trui.

Klassementsrenners hebben daarbij een voordeel. Naast dat zij constant uit de wind worden gehouden door hun ploeg, beschikken ronderenners normaliter van nature over een goed herstelvermogen. Zij zijn daarom vaak frisser dan hun collega’s. Dat zien we regelmatig terug in uitslagen van tijdritten in grote rondes. Rigoberto Uran won er twee jaar geleden bijvoorbeeld één in de Giro. De Colombiaan van Cannondale maakte op de eerste aankomst bergop een goede indruk en behoort daarom ook zondag tot de favorieten. Let bovendien op zijn ploegmaat Moreno Moser.

26-04-2016 Tour De Romandie; Tappa Prologo La Chaux De Fonds; 2016, Cannondale; Uran, Rigoberto; La Chaux De Fonds;

foto: Sirotti

Vincenzo Nibali beschikt eveneens over goede tijdrijderscapaciteiten vergeleken met zijn concurrenten. Dat zagen we ook in Apeldoorn, waar hij als zestiende eindigde. Paolo Slongo, trainer van Nibali, verwacht dat zijn pupil zondag de schade beperkt kan houden. Hij stelde in de Gazzetta dello Sport dat Nibali 50 tot 75 seconden gaat verliezen op Dumoulin. Bij Astana zouden ook Tanel Kangert en Jakob Fuglsang een goede uitslag kunnen behalen.

LottoNL-Jumbo heeft eveneens meerdere ijzers in het vuur. Het is vooral uitkijken naar Primož Roglič, die op de openingsdag slechts één honderdste tekort kwam om het roze te grijpen. Het is afwachten of hij deze prestatie kan herhalen, zeker gezien zijn valpartij op weg naar Arnhem, maar de voormalig schansspringer zou alweer aan de betere hand zijn. Van Steven Kruijswijk mag ook een goede uitslag verwacht worden. Hij werd vorig jaar vijfde in de tijdrit naar Valdobbiadene. Bovendien zouden Martijn Keizer en Jos van Emden voor een verrassing kunnen zorgen.

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Bij Andrey Amador zouden we na zijn goede tijdrit in Apeldoorn niet meer over een verrassing mogen spreken. De Costa Ricaan werd derde op de openingsdag en is opnieuw een kanshebber. Voor zijn kopman Alejandro Valverde is het zaak om de schade zo veel mogelijk te beperken. Soms rijdt de Movistar-renner topresultaten in ritten tegen de klok, maar dat gebeurt doorgaans enkel in eigen land.

Ook Rafal Majka heeft af en toe een uitschieter in een tijdrit, maar bij Tinkoff is het vooral uitkijken naar Manuele Boaro. Na een paar mindere jaren lijkt de Italiaan zijn topvorm weer gevonden te hebben. Hij eindigde recent als tiende in een lastige tijdrit in Romandië. De zevende plaats ging toen naar Ilnur Zakarin. Ook hij is zondag een gevaarlijke klant, net als zijn ploegmaat Rein Taaramae. Orica-GreenEDGE heeft tot slot twee outsiders met Damien Howson en Michael Hepburn.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Bob Jungels en Fabian Cancellara
** Stefan Küng, Rigoberto Uran en Tobias Ludvigsson
* Vincenzo Nibali, Primož Roglič, Andrey Amador en Ilnur Zakarin

Weer en TV
Het weer zou zondag een grote invloed kunnen hebben op de wedstrijd. Weeronline geeft namelijk tachtig procent kans op neerslag. De koers is in Nederlander op drie kanalen te bekijken. De NOS en Eurosport laten vanaf 14:15 beelden zien, terwijl Sporza een kwartiertje later begint.

[poll id=”242″]

RIDE Magazine
97 Reacties
14-05-2016 19:05
Natuurlijk is Dumoulin favoriet.
Hij heeft zich niet volledig gegeven met het oog op morgen
14-05-2016 19:06
Roglic verraste in de 1e etappe maar zou hij een lange tijdrit ook aankunnen?
14-05-2016 19:07
Ik verwacht Kruijswijk ook wel top 10 morgen
14-05-2016 19:08
1. Kung
2. Cancellara
3. Dumoulin
14-05-2016 19:11
Ik ben morgen vooral benieuwd naar de tijdritten van Chaves en Landa. Van de eerste verwachte ik veel (voor zijn doen) en voor Landa zou het wel eens een stevige domper op de ambities kunnen zijn.
14-05-2016 19:12
Jan Jansen heeft de foto van na de finish gemist geloof ik.

Op dit profiel is misschien Zakarin wel de topfavoriet.. Maar ok, omdat het Dumoulin is toch maar als de kanshebber beschouwen, hoewel eigenlijk ik daar behoorlijk over twijfel na vandaag.

****
Dumoulin
***
Zakarin - Cancellara
**
Jungels - Uran - Nibali
*
Küng - Moser - Kruijswijk(!) - Amador

Benieuwd of jongens als Ulissi, Wellens en Roglic voluit gaan. Kunnen allemaal meer dan behoorlijk scoren hier, maar vaak zie je knechten en vluchters wat gas terug nemen.
14-05-2016 19:15
Gewoon Roze trui'tje terug morgen.
14-05-2016 19:18
Heb hem vorige week zelf gefietst. Enorm veel dalen, mooie route! Hardrijders gaan hier winnen, eerste stuk wat bochtjes maar verder niks bijzonders
14-05-2016 19:28
Go Tom ... ik las iets over zadelpijn?? ..niet tof in een lange tijdrit
14-05-2016 19:29
Ik verwacht veel klassementsrenners in de top 10. Uran, Nibali, Zakarin, Kruijswijk, Majka en Valverde zie ik allemaal ver komen.
14-05-2016 19:30
Cancellara wat mij betreft de favoriet. Is volgens mij wel over zijn ziekte heen en dit parkoers lijkt voor hem gemaakt, met flink wat dalende meters. Dat suggereert sowieso dat de zwaardere mannen wel wat in het voordeel zullen zijn. Kung en Dumoulin (mits hersteld van zijn dip van vandaag) zijn de andere voornaamste kanshebbers, denk ik.
14-05-2016 19:30
@LyndaLid: Dumoulin ligt toch gewoon op schema? Zoals jij meermaals in het uitslagentopic van vandaag verkondigt? Vanwaar die twijfel als dit allemaal ingecalculeerd was?
14-05-2016 19:31
Ik verwacht wel wat van Steven, hij heeft de tijdrit al eerder dit jaar goed verkend en hij voelt zich gewoon goed. Denk dat hij morgen in de top 10 kan eindigen en misschien zelfs wat tijd kan pakken op zijn directe concurrenten.
14-05-2016 19:31
Een top dumoulin kan minuten pakken. Een niet top zijnde maar wel herstelde dumoulin kan zelfs nog net winnen. Maar een niet herstelde dumoulin komt niet bij de eerste 5. Welke dumoulin hebben we morgen.

Mijn favoriet voor morgen is Cancellara.
14-05-2016 19:32
1. Dumoulin
2. Valverde
3. Nibali
14-05-2016 19:33
Kruiswijk top vijf.
14-05-2016 19:39
Ik denk dat Kruijswijk een goed emaar geem bijzondere tijdrit rijdt. Iets te weinig klimwerk.
14-05-2016 19:45
@ magikdatzeggen

Volgens mij heb ik er constant bij gezegd dat ik dit vandaag nog niet verwacht had, maar het gezien zijn voorbereiding niet onlogisch is. En doordat ie uiteraard diep(er) is gegaan (op een slechte dag) heeft ie een nadeeltje ten opzichte van Cancellara en co. Behoeft verder geen uitleg toch?
14-05-2016 19:48
Nibali gaat hier een goede uitslag rijden. Dalende lijnen en slecht weer. Hopelijk blijft wel elke favoriet op z'n fiets zitten en valt er niet iemand letterlijk weg.
14-05-2016 19:50
Kruijswijk zelf is op de site vd ploeg in ieder geval vol vertrouwen en denkt dat hij kans heeft om tijd te winnen op zn concurenten.

Dat is goed om te horen.
14-05-2016 19:51
Hoezo Uran 2 sterren? Heeft de laatste anderhalf jaar geen fatsoenlijke tijdrit gereden.
En Valverde wordt niet genoemd? Die kan toch ook een meer dan behoorlijke ITT afleveren
14-05-2016 19:57
@LyndaLid
Heb je de VB op Cyclingquotes al gelezen? Die zijn ook volledig de weg kwijt. Valverde als een van de grote favorieten en Uran niet eens bij de outsiders plaatsen!

**** Uran
*** Dumoulin, Cancellara
** Zakarin, Nibali, Kangert
* Valverde, Fuglsang, Kruiswijk, Amador
14-05-2016 19:58
Dumoulin heeft natuurlijk expres de roze trui laten lopen. Dan kan hij in de tijdrit in zijn eigen pakje starten. Toch?
14-05-2016 19:59
Voor Dumoulin gaat het lastig worden. Heeft behoorlijk in het krachtenarsenaal getast. Daarnaast heeft Cancellara een week kunnen rusten en herstellen van zijn griep.

Wat de klassementsrenners betreft verwacht ik het meest van Zakarin. Benieuwd of Chaves de schade kan beperken want die vond ik vandaag echt geweldig goed.
14-05-2016 20:00
Mijn voorspelling:
1. Dumoulin
2. Kung
3. Cancellara
4. Kruiswijk
5. Uran

Om te reageren moet je ingelogd zijn.