Giro 2016: Voorbeschouwing tijdrit door Chianti
Foto: Sirotti
zondag 15 mei 2016 om 07:00

Giro 2016: Voorbeschouwing tijdrit door Chianti

Zondag 15 mei is met rood omcirkeld in de agenda van Tom Dumoulin. Dan is hij naar eigen zeggen topfavoriet voor de 40,5 kilometer lange tijdrit door de Chiantistreek. Althans, dat stelde Dumoulin voorafgaand aan de Giro, maar is dat nog steeds zo? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het parcours tussen Radda en Greve, waar de Giro voor het eerst start en aankomt, is geen meter vlak. De organisator heeft een technische route uitgetekend met daarbij veel draaien en keren. De gemiddelde snelheid gaat daardoor niet hoog liggen.

Het tegendeel is waar voor de eerste zeshonderd meter. De weg loopt daar namelijk aan zes procent omlaag. De renners rijden vervolgens over veertien glooiende kilometers tussen de wijngaarden en olijfbomen richting het hoogste punt van het parcours, waarna een lange afdaling volgt.

De tweede helft van het parcours bevat twee klimmetjes. De eerste valt erg mee met een stijgingspercentage van twee procent aan twee kilometer. De volgende is grofweg een kilometer langer en anderhalve procent steiler. Nog steeds niet erg lastig dus. De laatste zeven kilometer lopen in dalende lijn naar de streep. We gaan daarvoor al een goed beeld krijgen van de verhoudingen tussen de toppers dankzij drie tussenpunten. Na 11, 22 en 33 kilometer wordt steeds de tijd opgenomen.

Favorieten
Het heuvelachtige parcours en de afstand zijn normaliter perfect voor Tom Dumoulin, maar de grindetappe naar Arezzo zorgt voor twijfels. De Nederlander kende een slechte dag en verloor ruim een minuut op de groep der favorieten. Als hij ziek (aan het worden) is, gaat het lastig zijn om zondag te winnen, maar wellicht had Dumoulin slechts een eemalig dipje. Dat blijft gissen. Zonder fysieke (of mentale) mankementen is hij in ieder geval de topfavoriet.

Deelt Dumoulin weer rake klappen uit? - foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Als we van dat optimistische scenario uitgaan, is het interessant om te zien hoeveel verloren tijd Dumoulin terug kan pakken op de klassementsrenners. Vorig jaar had de renner van Giant-Alpecin in een soortgelijke tijdrit in de Vuelta ruim een minuut voorsprong op de nummer twee. De tiende in de daguitslag, zijn rivaal Fabio Aru, volgde op bijna twee minuten. Een paar maanden eerder in de Ronde van Zwitserland was zijn voorsprong echter minder groot. Dumoulin bleef toen na 38,4 kilometer Simon Spilak achttien seconden voor.

Fabian Cancellara eindigde destijds één seconde achter Spilak. Hij is zondag wellicht de belangrijkste concurrent van Dumoulin. Ook hem zou het parcours goed moeten liggen. De grote vraag is hoe het met zijn vorm zit na zijn griepje in het openingsweekend. Een volledig fitte Cancellara vormt in ieder geval een serieuze bedreiging voor Dumoulin.

15-03-2016 Tirreno - Adriatico; Tappa 07 San Benedetto Del Tronto; 2016, Trek Factory Racing; Cancellara, Fabian; San Benedetto Del Tronto;

foto: Sirotti

Over de vorm van Bob Jungels bestaan geen twijfels. De Luxemburger heeft een uitstekende openingsweek achter de rug. Hij liet zich op alle terreinen zien en stond zelfs even tweede in het algemeen klassement. Dat was mede te danken aan zijn zevende plaats in de tijdrit van Apeldoorn. Een verbetering van die prestatie behoort zeker tot de mogelijkheden, maar het wordt lastig om (een goede) Dumoulin te verslaan. Dat heeft hij namelijk nog nooit gedaan.

Dat geldt eveneens voor Stefan Küng, al weten we niet waar hij in Apeldoorn zou zijn geëindigd zonder zijn valpartij. De onfortuinlijke Zwitser was op het tussenpunt nochtans goed op weg.  Hij bevestigde daarna zijn goede vorm in de zevende etappe middels een sterke aanvalspoging. Küng zal gebrand zijn om dat ook tegen de klok aan te tonen.

Stefan Küng staat te boek als een groot talent - Foto: Sirotti

Stefan Küng – foto: Sirotti

Dumoulin is daarbij niet zijn enige concurrent binnen Giant-Alpecin. De Duitse formatie heeft ook een aantal andere sterke tijdrijders in huis. Denk daarbij vooral aan Tobias Ludvigsson, die in Apeldoorn naar een knappe vierde plek reed, maar ook Chad Haga (twaalfde) en Georg Preidler (dertiende) presteerden daar goed. Een nadeel is dat zij zich de afgelopen week allerminst gespaard hebben. De helpers van Dumoulin moest veel energie steken in het verdedigen van de roze trui.

Klassementsrenners hebben daarbij een voordeel. Naast dat zij constant uit de wind worden gehouden door hun ploeg, beschikken ronderenners normaliter van nature over een goed herstelvermogen. Zij zijn daarom vaak frisser dan hun collega’s. Dat zien we regelmatig terug in uitslagen van tijdritten in grote rondes. Rigoberto Uran won er twee jaar geleden bijvoorbeeld één in de Giro. De Colombiaan van Cannondale maakte op de eerste aankomst bergop een goede indruk en behoort daarom ook zondag tot de favorieten. Let bovendien op zijn ploegmaat Moreno Moser.

26-04-2016 Tour De Romandie; Tappa Prologo La Chaux De Fonds; 2016, Cannondale; Uran, Rigoberto; La Chaux De Fonds;

foto: Sirotti

Vincenzo Nibali beschikt eveneens over goede tijdrijderscapaciteiten vergeleken met zijn concurrenten. Dat zagen we ook in Apeldoorn, waar hij als zestiende eindigde. Paolo Slongo, trainer van Nibali, verwacht dat zijn pupil zondag de schade beperkt kan houden. Hij stelde in de Gazzetta dello Sport dat Nibali 50 tot 75 seconden gaat verliezen op Dumoulin. Bij Astana zouden ook Tanel Kangert en Jakob Fuglsang een goede uitslag kunnen behalen.

LottoNL-Jumbo heeft eveneens meerdere ijzers in het vuur. Het is vooral uitkijken naar Primož Roglič, die op de openingsdag slechts één honderdste tekort kwam om het roze te grijpen. Het is afwachten of hij deze prestatie kan herhalen, zeker gezien zijn valpartij op weg naar Arnhem, maar de voormalig schansspringer zou alweer aan de betere hand zijn. Van Steven Kruijswijk mag ook een goede uitslag verwacht worden. Hij werd vorig jaar vijfde in de tijdrit naar Valdobbiadene. Bovendien zouden Martijn Keizer en Jos van Emden voor een verrassing kunnen zorgen.

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Bij Andrey Amador zouden we na zijn goede tijdrit in Apeldoorn niet meer over een verrassing mogen spreken. De Costa Ricaan werd derde op de openingsdag en is opnieuw een kanshebber. Voor zijn kopman Alejandro Valverde is het zaak om de schade zo veel mogelijk te beperken. Soms rijdt de Movistar-renner topresultaten in ritten tegen de klok, maar dat gebeurt doorgaans enkel in eigen land.

Ook Rafal Majka heeft af en toe een uitschieter in een tijdrit, maar bij Tinkoff is het vooral uitkijken naar Manuele Boaro. Na een paar mindere jaren lijkt de Italiaan zijn topvorm weer gevonden te hebben. Hij eindigde recent als tiende in een lastige tijdrit in Romandië. De zevende plaats ging toen naar Ilnur Zakarin. Ook hij is zondag een gevaarlijke klant, net als zijn ploegmaat Rein Taaramae. Orica-GreenEDGE heeft tot slot twee outsiders met Damien Howson en Michael Hepburn.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Bob Jungels en Fabian Cancellara
** Stefan Küng, Rigoberto Uran en Tobias Ludvigsson
* Vincenzo Nibali, Primož Roglič, Andrey Amador en Ilnur Zakarin

Weer en TV
Het weer zou zondag een grote invloed kunnen hebben op de wedstrijd. Weeronline geeft namelijk tachtig procent kans op neerslag. De koers is in Nederlander op drie kanalen te bekijken. De NOS en Eurosport laten vanaf 14:15 beelden zien, terwijl Sporza een kwartiertje later begint.

[poll id=”242″]

RIDE Magazine
97 Reacties
14-05-2016 20:00
Vreemd dat nog niemand Brambilla genoemd heeft. Heeft toch ook wel eens een uitschieter in een tijdrit en zeker met zijn roze trui voor eigen publiek zie ik hem hoog eindigen.

**** Dumoulin
*** Küng, Zakarin
** Jungels, Uran, Cancellara
* Moser, Amador, Ulissi, Kruijswijk
14-05-2016 20:01
Valverde niet bij de favorieten? Vuelta vorig jaar gezien?

**** Zakarin
*** Dumoulin, Kangert
** Valverde, Urán, Küng
* Roglic, Amador, Cancellara, Jungels
14-05-2016 20:02
@ purito

Nee nog niet gezien, maar ik moet zeggen dat die deze Giro voorlopig een stuk minder de weg kwijt zijn dan de mannen van de voorbeschouwingen op wielerflits :) Cancellara voor vandaag spande daarin natuurlijk de kroon.

Kangert had ik over het hoofd gezien trouwens, natuurlijk ook een goede naam inderdaad!
14-05-2016 20:03
Valverde wou net zeggen, door de afgelopen Vuelta zie ik hem bij de favorieten.
Dan beginnen mensen hier over Uran, die al 2 jaar geen fatsoenlijke tijdrit meer heeft gereden en zetten ze die man bij de favorieten, is dit een wielersite of een komediesite geworden?
14-05-2016 20:04
@Davide_Formolo: Vreemd dat je zegt dat je het vreemd vind dat niemand hem noemt en dan hem zelf ook niet noemt haha.

Vind het vreemder dat niemand Brändle noemt die heeft zich toch duidelijk gespaard vandaag.

**** Dumoulin
*** Cancelarra, Kung
** Jungels, Brandle, Uran
* Nibali, Kruijswijk, Kangert, Amador
14-05-2016 20:08
@Davide_Formolo
Brambilla heeft het vandaag veel zwaarder gehad dan de klassementsmannen, en is geen bijzondere tijdrijder. Die gaat zeker niet winnen en gaat zeer waarschijnlijk zn roze kwijtraken.
14-05-2016 20:09
Waarom noemt niemand kangert? Vorig jaar toch knap 6e
14-05-2016 20:10
Johnyboy toch. Echt veel krediet om over komedie te praten heb je niet meer nu hè. Nog veel mensen uitgelachen vandaag?
14-05-2016 20:14
@snellerfietsen
Gewoon mijn reacties lezen ;)

@LyndaLid
Tja, daar moet ik je inderdaad wel gelijk in geven :)
14-05-2016 20:14
Morgen misschien wel zo'n beetje de meest onvoorspelbare chrono ooit, hij gaat ook bizar veel omlaag, zeker in het voordeel van Nibali en Zakarin onder de AK - mannen, welke specialist de ritzege pakt boeit me ietsie minder, laat het die Kung dan maar zijn, tijd voor nieuw bloed in die niche.
14-05-2016 20:15
1. Zakari
2. Dumoulin
3. Kruijswijk
4. Cancellara
5. Uran
6. Roglic
7. Valverde/Nibali
8. Preidler
9. Valverde/Nibali
10. Keizer
14-05-2016 20:15
@snellerfietsen: Ik noemde Kangert!

Ik vind Zakarin trouwens wel erg overschat worden hier. Ik zie hem gen top 10 halen.
14-05-2016 20:16
Ik verwacht Zakarij of Uran als Winnaar. Jungels kan hier ook sterk uit de hoek komen en een gemotiveerde Wellens kan top-5 rijden hier. cancellara en Dumoulin voor mij geen favorieten, beiden oo het verkeerde moment met een vormdip.
14-05-2016 20:21
Op dit parkoers zijn de tijdrijders die wat zwaarder zijn (en in vorm) in het voordeel boven de klimmers onder de tijdrijders. Brambilla zal zijn trui kwijtraken.
14-05-2016 20:27
In Spanje rijdt Valverde in dit soort tijdritten wel top 3, in Italie met live-beelden van hem en geen slipstream van de motor rijdt ie misschien net top 15.
14-05-2016 20:28
Hoe lang is de vormpiek van Zakarin al? Kan mij niet voorstellen dat hij gas blijft geven... Misschien morgen nog wel, maar het moet eens ophouden.
14-05-2016 20:28
@LyndaLid
Vandaag heeft niets met mijn opmerkingen over Dumoulin en zijn rookgordijn te maken. Hij had gewoon een slechte dag, kan ook gebeuren als je op hoogtestage bent geweest.
Daarbij pakt hij morgen het roze gewoon weer terug en mogen Nibali en Valverde weer opnieuw beginnen.
14-05-2016 20:32
Dumoulin een vormdip? Door 1 mindere dag?
14-05-2016 20:32
Küng niet onderschatten. Voor mij is hij samen met Dumoulin de topfavoriet.
14-05-2016 20:49
Pozzovivo gaat hier verrassen morgen. Van Uran verwacht ik niet dat hij opeens zijn tijdrijdersbenen van Etixx zal hebben teruggevonden. Cancellara nu misschien wel de grootste favoriet, start vroeger dan Dumoulin , misschien ook nog veranderende weersomstandigheden die de uitslag gaan bepalen.
14-05-2016 20:51
Uran Uran.
14-05-2016 20:53
Kung heeft op dit niveau nog nooit een echte uitslag gereden in een lange tijdrit
14-05-2016 20:54
Cancellara, Dumoulin, Zakarin, Jungels, Kruiswijk, Uran en Nibali. De rest van sommige opmerkingen hier doet er niet toe.
Op naar morgen.

Overigens er zijn hier een paar mensen op dit forum die volslagen onzin verkopen. AUB bespaar ons de pijn ….
14-05-2016 20:54
Zakarin en Uran hebben ook al lang niet meer een goede tijdrit neergezet.
14-05-2016 20:57
@matisz de rest doet er niet toe.......dat is geen volslagen onzin ?:):)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.