Giro 2016: Voorbeschouwing tijdrit door Chianti
Zondag 15 mei is met rood omcirkeld in de agenda van Tom Dumoulin. Dan is hij naar eigen zeggen topfavoriet voor de 40,5 kilometer lange tijdrit door de Chiantistreek. Althans, dat stelde Dumoulin voorafgaand aan de Giro, maar is dat nog steeds zo? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Het parcours tussen Radda en Greve, waar de Giro voor het eerst start en aankomt, is geen meter vlak. De organisator heeft een technische route uitgetekend met daarbij veel draaien en keren. De gemiddelde snelheid gaat daardoor niet hoog liggen.
Het tegendeel is waar voor de eerste zeshonderd meter. De weg loopt daar namelijk aan zes procent omlaag. De renners rijden vervolgens over veertien glooiende kilometers tussen de wijngaarden en olijfbomen richting het hoogste punt van het parcours, waarna een lange afdaling volgt.
De tweede helft van het parcours bevat twee klimmetjes. De eerste valt erg mee met een stijgingspercentage van twee procent aan twee kilometer. De volgende is grofweg een kilometer langer en anderhalve procent steiler. Nog steeds niet erg lastig dus. De laatste zeven kilometer lopen in dalende lijn naar de streep. We gaan daarvoor al een goed beeld krijgen van de verhoudingen tussen de toppers dankzij drie tussenpunten. Na 11, 22 en 33 kilometer wordt steeds de tijd opgenomen.
Favorieten
Het heuvelachtige parcours en de afstand zijn normaliter perfect voor Tom Dumoulin, maar de grindetappe naar Arezzo zorgt voor twijfels. De Nederlander kende een slechte dag en verloor ruim een minuut op de groep der favorieten. Als hij ziek (aan het worden) is, gaat het lastig zijn om zondag te winnen, maar wellicht had Dumoulin slechts een eemalig dipje. Dat blijft gissen. Zonder fysieke (of mentale) mankementen is hij in ieder geval de topfavoriet.
Als we van dat optimistische scenario uitgaan, is het interessant om te zien hoeveel verloren tijd Dumoulin terug kan pakken op de klassementsrenners. Vorig jaar had de renner van Giant-Alpecin in een soortgelijke tijdrit in de Vuelta ruim een minuut voorsprong op de nummer twee. De tiende in de daguitslag, zijn rivaal Fabio Aru, volgde op bijna twee minuten. Een paar maanden eerder in de Ronde van Zwitserland was zijn voorsprong echter minder groot. Dumoulin bleef toen na 38,4 kilometer Simon Spilak achttien seconden voor.
Fabian Cancellara eindigde destijds één seconde achter Spilak. Hij is zondag wellicht de belangrijkste concurrent van Dumoulin. Ook hem zou het parcours goed moeten liggen. De grote vraag is hoe het met zijn vorm zit na zijn griepje in het openingsweekend. Een volledig fitte Cancellara vormt in ieder geval een serieuze bedreiging voor Dumoulin.
Over de vorm van Bob Jungels bestaan geen twijfels. De Luxemburger heeft een uitstekende openingsweek achter de rug. Hij liet zich op alle terreinen zien en stond zelfs even tweede in het algemeen klassement. Dat was mede te danken aan zijn zevende plaats in de tijdrit van Apeldoorn. Een verbetering van die prestatie behoort zeker tot de mogelijkheden, maar het wordt lastig om (een goede) Dumoulin te verslaan. Dat heeft hij namelijk nog nooit gedaan.
Dat geldt eveneens voor Stefan Küng, al weten we niet waar hij in Apeldoorn zou zijn geëindigd zonder zijn valpartij. De onfortuinlijke Zwitser was op het tussenpunt nochtans goed op weg. Hij bevestigde daarna zijn goede vorm in de zevende etappe middels een sterke aanvalspoging. Küng zal gebrand zijn om dat ook tegen de klok aan te tonen.
Dumoulin is daarbij niet zijn enige concurrent binnen Giant-Alpecin. De Duitse formatie heeft ook een aantal andere sterke tijdrijders in huis. Denk daarbij vooral aan Tobias Ludvigsson, die in Apeldoorn naar een knappe vierde plek reed, maar ook Chad Haga (twaalfde) en Georg Preidler (dertiende) presteerden daar goed. Een nadeel is dat zij zich de afgelopen week allerminst gespaard hebben. De helpers van Dumoulin moest veel energie steken in het verdedigen van de roze trui.
Klassementsrenners hebben daarbij een voordeel. Naast dat zij constant uit de wind worden gehouden door hun ploeg, beschikken ronderenners normaliter van nature over een goed herstelvermogen. Zij zijn daarom vaak frisser dan hun collega’s. Dat zien we regelmatig terug in uitslagen van tijdritten in grote rondes. Rigoberto Uran won er twee jaar geleden bijvoorbeeld één in de Giro. De Colombiaan van Cannondale maakte op de eerste aankomst bergop een goede indruk en behoort daarom ook zondag tot de favorieten. Let bovendien op zijn ploegmaat Moreno Moser.
Vincenzo Nibali beschikt eveneens over goede tijdrijderscapaciteiten vergeleken met zijn concurrenten. Dat zagen we ook in Apeldoorn, waar hij als zestiende eindigde. Paolo Slongo, trainer van Nibali, verwacht dat zijn pupil zondag de schade beperkt kan houden. Hij stelde in de Gazzetta dello Sport dat Nibali 50 tot 75 seconden gaat verliezen op Dumoulin. Bij Astana zouden ook Tanel Kangert en Jakob Fuglsang een goede uitslag kunnen behalen.
LottoNL-Jumbo heeft eveneens meerdere ijzers in het vuur. Het is vooral uitkijken naar Primož Roglič, die op de openingsdag slechts één honderdste tekort kwam om het roze te grijpen. Het is afwachten of hij deze prestatie kan herhalen, zeker gezien zijn valpartij op weg naar Arnhem, maar de voormalig schansspringer zou alweer aan de betere hand zijn. Van Steven Kruijswijk mag ook een goede uitslag verwacht worden. Hij werd vorig jaar vijfde in de tijdrit naar Valdobbiadene. Bovendien zouden Martijn Keizer en Jos van Emden voor een verrassing kunnen zorgen.
Bij Andrey Amador zouden we na zijn goede tijdrit in Apeldoorn niet meer over een verrassing mogen spreken. De Costa Ricaan werd derde op de openingsdag en is opnieuw een kanshebber. Voor zijn kopman Alejandro Valverde is het zaak om de schade zo veel mogelijk te beperken. Soms rijdt de Movistar-renner topresultaten in ritten tegen de klok, maar dat gebeurt doorgaans enkel in eigen land.
Ook Rafal Majka heeft af en toe een uitschieter in een tijdrit, maar bij Tinkoff is het vooral uitkijken naar Manuele Boaro. Na een paar mindere jaren lijkt de Italiaan zijn topvorm weer gevonden te hebben. Hij eindigde recent als tiende in een lastige tijdrit in Romandië. De zevende plaats ging toen naar Ilnur Zakarin. Ook hij is zondag een gevaarlijke klant, net als zijn ploegmaat Rein Taaramae. Orica-GreenEDGE heeft tot slot twee outsiders met Damien Howson en Michael Hepburn.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Bob Jungels en Fabian Cancellara
** Stefan Küng, Rigoberto Uran en Tobias Ludvigsson
* Vincenzo Nibali, Primož Roglič, Andrey Amador en Ilnur Zakarin
Weer en TV
Het weer zou zondag een grote invloed kunnen hebben op de wedstrijd. Weeronline geeft namelijk tachtig procent kans op neerslag. De koers is in Nederlander op drie kanalen te bekijken. De NOS en Eurosport laten vanaf 14:15 beelden zien, terwijl Sporza een kwartiertje later begint.
[poll id=”242″]
Ca 45:00 op de 10?
Is deze tijdrit niet te lang voor keizer?
Maar dat er uberhaupt een kans bestaat dat Ned 1 en 2 komen staan is toch super.
2. Jungels
3. Dumoulin
4. Cancellara
5. Zakarin
6. Kruijswijk
7. Uran
8. Nibali
9. Kangert
10 .Ludvigsson
van kung ,van emden, keizer
Leuke met Dumoulin is dat het bij hem bijna altijd onvoorspelbaar is: hij kan vandaag winnen maar net zo goed buiten top 5 eindigen. Wat ik ook voor mogelijk houd is dat ie ziek is geworden en na de rustdag afstapt en aan de Tour begint, met toestemming (aanraden) van de sponsor en ploegleiding. Giant heeft niks aan een slappe Dumoulin in een giro die minder interessant is dan de Giro.
On: Het parcours nog eens wat beter bekeken en de dalende lijn spreekt in het voordeel van mannen als Cancellara. Voor mij blijft Jungels in topconditie wel gewoon favoriet hoor. Ik vraag me verder nog wel af of je tijdens zo'n tijdrit extra last ondervindt van zitvlak blessures, of juist niet?
2. Dumoulin
3. Jungels
4. Kruijswijk
5. Zakarin
6. Gretsch
7. Valverde
8. Kung
9. Van Emden
10. Majka
Ik beschouw van de favorieten Zakarin, Nibali, Valverde en Uran als de toch echt wel betere tijdrijders. Ik denk dat Kruijswijk tevreden mag zijn met een tijd vergelijkbaar met Majka en hopen dat ie dan wat tijd kan pakken op Chaves, Pozzovivo en Landa.
Mijn top 3: Amador, Fuglsang, Jungels. Valverde en Nibali - net als Kruissie en Tom - in Top-10.
Om realistisch te blijven: Tommie, Uran, Brändle, Jungels, etc.
Ik zie er erg naar uit om de klassementsmannen te zien strijden tegen de tijdrijders
pur sang (genre Brändle, Cancellara en co).
Alleszins veel kijkgenot gewenst aan iedereen!
Jungels, Kung en Cancellara
Cancellara's tijd zal pas laat op waarde geschat kunnen worden, ben benieuwd!