Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 1
foto: Sirotti
vrijdag 5 mei 2017 om 08:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 1

Na maanden geduldig afwachten, wordt er vrijdag een begin gemaakt aan de eerste grote ronde van het wielerseizoen. De strijd om de roze trui begint op Sardinië, waar er tijdens de openingsrit kansen liggen voor sprinters. Wat mogen we verwachten tijdens het Grande Partenza van de Centenario? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De Giro start dit jaar niet met een proloog of een ploegentijdrit, maar met een rit in lijn. Dat biedt de sprinters een unieke gelegenheid om de roze trui te veroveren. De laatste keer dat de Giro aftrapte met een reguliere rit was in 2013, toen Mark Cavendish in Napels een nieuwe roze droom in vervulling zag gaan, nadat hij in 2011 al eens de leiderstrui droeg nadat hij de dag ervoor de ploegentijdrit had gewonnen met het toenmalige Columbia.

La Corsa Rosa begint dit jaar op Sardinië. De organisatie wil ter ere van de honderdste editie zoveel mogelijk Italiaanse streken bezoeken en doet in de openingsweek de twee eilanden in de Middellandse Zee aan. Het is de derde keer dat de Giro Sardinië aandoet. Eerder bezocht de karavaan het eiland in 1991 en 2007.

Om tien over twaalf zal het peloton op gang geschoten worden in Alghero, een kustplaats aan de ruige westkust van het eiland waar een groot deel van de bevolking een vorm van Catalaans spreekt. Van daaruit wordt koers gezet in noordelijke richting voor een rit van iets meer dan 200 kilometer. Via Sassari (de op een na grootste stad van het eiland) bereikt het peloton over een parcours waar het licht op en af gaat de door rode granietrotsen gekenmerkte kustlijn. Onderweg kunnen op drie beklimmingen van de vierde categorie de eerste punten voor de bergprijs veroverd worden.

Nadat het noordelijkste punt van het eiland bereikt is, zakt het peloton de laatste vijftig kilometer af richting de aankomstplaats. De San Pantaleo (3,3 km á 5,6% gemiddeld, max 12%) is op iets minder dan 21 kilometer van het einde de laatste hindernis. De slotfase gaat over lange rechte wegen, dus in theorie is de kans groot dat in deze fase alles weer samenkomt. Na een bochtige finale door de smalle straten van Olbia, zal het eerste duel om het roze beslist worden op de Via Redipuglia, een door palmbomen geflankeerde boulevard aan het water. De aankomst wordt verwacht tussen 16:40 en 17:06.

Informatie etappe 1 (Site Giro)

Favorieten
Vrijdagavond mag hoogstwaarschijnlijk een lid van het sprintersgilde de eerste leiderstrui om zijn schouders laten glijden. Het geringe aantal sprintersritten heeft ervoor gezorgd dat het leeuwendeel van de topspurters de Giro dit jaar niet in hun wedstrijdprogramma opgenomen hebben. Maar wie zijn er wel naar Italië afgereisd?

**** flag-co Fernando Gaviria

Pakt Gaviria uit? – foto: Vuelta A San Juan / ©Tim De Waele

In potentie is Fernando Gaviria misschien wel de beste sprinter ter wereld. Insiders vergelijken hem graag met Peter Sagan en Mark Cavendish, maar vooralsnog komt de nog altijd maar 22-jarige Colombiaan nog niet in de buurt van het palmares van die twee. Een eerste stap kan hij in de komende Giro zetten, door zijn eerste ritzege in een grote ronde te boeken. Zijn Quick-Step Floors-ploeg zal er alles aan doen om hun goudhaantje (dit jaar al goed voor vier ritzeges) in de eerste roze leiderstrui te krijgen.

*** flag-de André Greipel & flag-au Caleb Ewan

Greipel was in 2016 drie keer succesvol – foto: Sirotti

Hij mag in juli dan wel zijn 35ste verjaardag vieren, maar André Greipel is zijn snelle benen nog altijd niet verloren. De regerend Duits kampioen van Lotto Soudal wist vorig jaar nog drie Giroritten te winnen. Op papier is Der Gorilla de grootste sprinter van naam, maar met al het jonge geweld aan de start is de concurrentie hevig. Greipel boekte dit jaar al drie zeges, waarvan de vijfde rit in Parijs-Nice zijn grootste vis was. Eerder deze week stapte hij in het regenachtige Frankfurt vroegtijdig af. Weet hij in de Italiaanse zon op te bloeien en kan hij zijn kunstje van vorig jaar nog eens dunnetjes over doen? Dan zal hij wel Gaviria achter zich moeten houden. De twee kwamen elkaar dit jaar tegen in de Ronde van de Algarve. Zowel Greipel als Gaviria won daar een etappe.

Ewan heeft een eigenaardige stijl – foto: Sirotti

Deze Giro kan weleens de wisseling van de wacht betekenen. Zoals vermeld is Greipel inmiddels op leeftijd en met de eerdergenoemde Gaviria en Caleb Ewan staan er twee uiterst talentvolle sprinters aan de start. Want ook de piepkleine Australiër van Orica-Scott is een fenomeen in wording. De 22-jarige sprinter met zijn eigenaardige stijl boekte al 24 profzeges! Eentje daarvan was in de Vuelta a España van 2015, waar hij niemand minder dan John Degenkolb en Peter Sagan versloeg. Greipel is gewaarschuwd.

** flag-it Sacha Modolo, flag-ie Sam Bennett & flag-it Giacomo Nizzolo

Modolo is bezig aan een sterk seizoen – foto: Sirotti

Na een hoop rompslomp met een Chinese investeerder, kon het oude Lampre-Merida zich met luchtvaartmaatschappij Emirates qua financiën geen betere sponsor voorstellen. Eén probleem voor de mannen van Guiseppe Saronni: er werden nog niet veel zeges geboekt. Sacha Modolo is een van de mannen die daarvoor moet zorgen. De 29-jarige Italiaan was een van de openbaringen van het Vlaamse voorjaar en moet in de Giro de ploeg overwinningen gaan bezorgen. Gezien zijn twee zeges in de Ronde van Kroatië eind april, lijkt Modolo op tijd in orde.

Bennett vloerde in Parijs-Nice de wereldtop – foto: ASO

Al een paar jaar wacht Sam Bennett op zijn definitieve doorbraak. De 26-jarige Ier is al een paar keer snoeihard gevallen in zijn carrière, maar krabbelt steeds weer op. Mede daardoor laat hij slechts bij vlagen zijn intrinsieke snelheid zien. Bij een van de laatste keren dat het de renner van BORA-hansgrohe lukte, was dat tamelijk indrukwekkend. In de derde rit van Parijs-Nice klopte hij met een sublieme versnelling de complete wereldtop.

Wint Nizzolo nu wel eens in een grote ronde? – foto: ANSA

Giacomo Nizzolo won nog nooit een etappe in een grote ronde. Vorig jaar dacht hij dat wel te doen in de slotrit van de Giro, maar werd de 28-jarige sprinter van Trek-Segafredo teruggezet wegens onreglementair sprinten. Het seizoen van de Italiaanse kampioen kent nog niet heel veel wedstrijdkilometers. Door een slepende knieblessure miste Nizzolo het complete voorjaar. Eind vorige maand maakte hij pas zijn rentree in de Ronde van Kroatië. Kan hij hier al meedoen voor ritwinst? Jasper Stuyven is in dit deelnemersveld een outsider, mocht Nizzolo onverhoopt afgehaakt zijn.

* flag-it Kristian Sbaragli, flag-it Jakub Mareczko, flag-it Nicola Ruffoni & flag-ru Ivan Savitskiy

Kan Sbaragli eindelijk weer eens vooruit kijken? – foto: ASO

Dimension Data bungelt hopeloos onderaan WorldTour-ranking. De ploeg van Doug Ryder gaat deze Giro op zoek naar dagsucces. In de massasprints rekent het team op de 26-jarige Italiaan Kristian Sbaragli. De spurter boekte in zijn vijfjarige profbestaan – allemaal in Zuid-Afrikaanse dienst – slechts één zege: de tiende rit in de Vuelta van 2015. Die score wil hij graag opvijzelen.

Mareczko moet boven zichzelf uitstijgen – foto: Marcel Koch (archief)

Bij Wilier Triestina-Selle Italia rekenen ze op de ijzeren dijen van Jakub Mareczko. De 23-jarige Italiaan met Poolse roots was in zijn prille loopbaan al 22 keer succesvol op profniveau. Kleine kanttekening: slechts drie van die overwinningen vonden plaats in Europa. Dat hij een talent is, staat buiten kijf. Een grote zege mag voor Mareczko echter niet al te lang meer duren. Hij kan wel een boost in zijn ontwikkeling gebruiken, want dat stagneert de laatste anderhalf jaar toch een beetje.

Pakt Ruffoni voor Bardiani-CSF voor het vijfde jaar op rij een ritzege? – foto: Sirotti

Bardiani-CSF doet dit jaar voor het vijfde opeenvolgende jaar mee op basis van een wildcard. Dat verdient de ploeg van Bruno Reverberi zonder meer. Het team is al jaren een van de smaakmakers en wist sinds 2013 in alle edities een of meerdere ritten te winnen. Ook dit jaar is dat de doelstelling en met Nicola Ruffoni heeft The Green Team een serieuze kandidaat in huis voor de vlakke etappes. De 26-jarige sprinter boekte al zes profzeges, waarvan de laatste twee er onlangs bijkwamen in Kroatië. Hij won daar bovendien het puntenklassement.

De Russische inbreng in deze Giro is voor een belangrijk deel op het conto te schrijven van Gazprom-RusVelo. Bij de blauwe trein hopen ze op een goed klassement met klimtalent Alexander Foliforov, maar de ploegleiding heeft haar best gedaan om een goed uitgebalanceerde ploeg naar Italië te sturen. Dat is gelukt, want met Ivan Savitskiy heeft het team een gevaarlijke klant voor de massasprints in haar rangen. De 25-jarige Rus reed ook vorig jaar de Giro en sprintte toen tweemaal naar een top-10 notering. De concurrentie was toen echter vele malen zwaarder dan dit seizoen. Kan hij verrassen?

Outsiders
Omdat er niet veel ploegen aan de start staan waar hun sprinter de absolute kopman is, is de kans op verrassingen aanwezig. Treintjes zoals we die kennen uit voornamelijk de Tour de France, zien we in deze Giro waarschijnlijk alleen van Etixx-Quick Step, Orica-Scott en Lotto Soudal. Bij laatstgenoemde ploeg moet Moreno Hofland vooral leren van Greipel. Bij het Movistar van topfavoriet Nairo Quintana lijkt het niet aannemelijk dat renners zich gaan plaatsen in een massasprint, maar ervaren mannen als Daniele Bennati en José Joaquin Rojas mag je nooit uitsluiten.

Wat kan Hofland in zijn nieuwe rol? – foto: Marcel Koch

Bij Sunweb (Tom Dumoulin) en FDJ (Thibaut Pinot) liggen de prioriteiten anders, maar zij beschikken met respectievelijk Phil Bauhaus en William Bonnet over snelle mannen die in dit veld tot de outsiders behoren. Ook Matteo Pelucchi (BORA-hansgrohe) mag niet uitgevlakt worden in een rit als deze. Ervaren jongens als Luka Mezgec, Alexei Tsatevich en Roberto Ferrari zouden ook zo maar eens kunnen verrassen, net als Simone Ponzi van CCC Sprandi Polkowice. Daarnaast zijn er nog de jonkies Ryan Gibbons en Alexander Edmondson, die niet per se als sprinter te boek staan. Filippo Pozzato ook niet, maar het zou wel typisch iets voor Pippo zijn als hij de eerste roze trui in de honderdste Giro pakt middels een late uitval.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** André Greipel, Caleb Ewan
** Sacha Modolo, Sam Bennett, Giacomo Nizzolo
* Kristian Sbaragli, Jakub Mareczko, Nicola Ruffoni, Ivan Savitskiy

Deelnemerslijst Giro d’Italia 2017

Weer en TV
De renners beginnen vrijdag onder prettige weersomstandigheden aan drie weken Giro. Zij kunnen zich volgens Weerplaza opmaken voor zonnig en droog weer. De temperatuur is met ongeveer 23°C aangenaam. De wind komt uit het noordoosten en is met windkracht 2-3 zwak.

Eurosport heeft dit jaar de exclusieve rechten om de Giro live uit te zenden. De rechtstreekse uitzending met commentaar van Jeroen Vanbelleghem en Michael Boogerd begint om 13.15 uur. Op WielerFlits is de koers te volgen via ons volg hier-topic en brengen we je ’s avonds een video met de samenvatting van de etappe.


[poll id=”501″]

RIDE Magazine
48 Reacties
04-05-2017 12:04
Edit redactie: Klopt helemaal, is aangepast.
04-05-2017 12:10
In deze eerste etappe is geen wind.
Maar in de derde etappe hebben ze de laatste 40 km , windkracht 5 tegen.
Dit zal een spektakel worden, als enkele ploegen zich samen pakken, dan zouden de lichtgewichten weleens de klos kunnen worden, en reeds op flinke achterstand gezet kunnen worden.
04-05-2017 12:24
@marehoek, leg mij eens uit hoe je daar mensen gaat lossen met windkracht 5 tegen?

Edit redactie: Thanks, aangepast.
04-05-2017 12:30
Ben benieuwd welk team op die laatste pukkel de gashendel gaat opentrekken. Dan zijn mannen als Ruffoni en Mareczko meteen gezien. Misschien wel iets voor Dimension Data om te doen, om zo de concurrentie van Sbaragli wat af te matten en wat sprinters over boord te gooien. Al zal hij dan waarschijnlijk alsnog niet winnen omdat er altijd wel een snellere bij blijft.
04-05-2017 12:31
De San Pantaleo is natuurlijk veel te hoog voor Mareczko. Die krijgt waarschijnlijk zelfs moeite om binnen tijd binnen te komen.
04-05-2017 12:32
Waarom is tegenwind zo boeiend? Als 't nou zijwind was.. Tegenwind maakt het vooral moeilijker weg te rijden.
04-05-2017 12:35
Nog twee nachtjes slapen!

ps. Ik snap dat je iemand moet noemen, maar Savitskiy?
04-05-2017 12:38
Weet wel dat Wielerflits geen toeristische gids is, maar Alghero, een "kustplaatsje"? Maak daar maar een "prachtige historische havenstad". Vorig jaar geweest, en genoten van de stad en de bewoners, waarvan slechts een minderheid (om en bij de 20% en hun aantal blijft afnemen) en dus zeker niet "een groot deel van de bevolking" het Algherees spreekt. Ook is de Oostkust een stuk ruwer dan de Westkust...
Los daarvan zet ik mijn centen in etappe 1 op Gaviria.
04-05-2017 12:45
Verder ben ik benieuwd wat er op de San Pantaleo gaat gebeuren. Daar moet je toch wel de nodige sprinters overboord kunnen gooien als je daar flink doorrijdt. Gaviria lijkt me inderdaad de favoriet.

Edit redactie: Is aangepast.
04-05-2017 12:45
Mareczko's vorm is ook wel echt schrikbarend op dit moment. In Dubai, Oman en Langkawi was het best aardig, daarna eerst bijna twee maanden compleet anoniem rondgereden om vervolgens in Bretagne (2.2-koers!) er niet bovenuit te steken (1e, 3e, 10e, 11e) en niet te finishen.
04-05-2017 12:49
Edit redactie: Bedankt, is aangepast.
04-05-2017 12:54
@ Lindalid, je moet maar eens het routekaartje van de 3 etappe bekijken.
Op de beklimming van de Capo Bio , staat er een wind van windkracht 6,
dan hebben ze de wind op kop en ook zijwaarts, dan krijgen ze een stuk waar
de windkracht 5 is en dan komt hij van opzij.
Als hier breuken vallen komen ze nooit meer terug, want het laatste stuk
hebben ze hem pal op de kop.
Ik voorspel dat hier chaos ontstaat, en dat er al enkele favorieten het kunnen
vergeten op eindwinst, en dan denk ik vooral aan de lichtgewichten.
04-05-2017 12:56
Het komt dichtbij de start van de Giro... Wat een mooie ronde en wat heb ik er veel zin in!
Morgen gelijk maar goed voor zitten op bevrijdingsdag. Ondanks de goede prestaties van Gaviria schat ik Greipel in deze rit iets hoger in. Ook gewoon op basis van zijn status en ervaring in grote rondes
04-05-2017 12:56
Profiel van dat klimmetje, flink onregelmatig, daar kun je echt wel meer dan alleen Mareczko en Pelucchi lossen. Terugkomen is natuurlijk een tweede, een scenario zoals etappe 7 van vorig jaar zou ook prima kunnen en daar werd Ruffoni 'gewoon' negende...
04-05-2017 13:14
Weten we intussen al wie die "iemand anders" is die op plaats 4 prijkt in de prognose ?
04-05-2017 13:55
Daniele Bennati natuurlijk!
04-05-2017 13:56
Iemand anders kan bijvoorbeeld iemand uit de vluchtgroep zijn of iemand die profiteert van een valpartij.
04-05-2017 13:58
Wie zou er sprinten bij Movistar? Rojas of Bennati?
04-05-2017 14:11
Allebei niet
04-05-2017 14:12
@ Scotty: nee joh. Het is nog maar een nachtje!
04-05-2017 14:51
@redactie. Waarom kan ik het forum niet bekijken? Er staat dat ik ingelogd moet zijn?

On: denk dat deze voor Greipel gaat zijn
04-05-2017 14:52
Martinelli ,
04-05-2017 15:01
edit redactie:
voor wielercommentaar op tv mag je dit forumtopic gebruiken
Hier graag ontopic over de wedstrijd
04-05-2017 15:10
Die rus van Katusha wordt niet genoemd maar kan ook top10 sprinten
04-05-2017 15:12
@Stenalic
José Been doet geen enkele Italiaanse koers, dus ook niet de Giro.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.