Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 1
foto: Sirotti
vrijdag 5 mei 2017 om 08:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 1

Na maanden geduldig afwachten, wordt er vrijdag een begin gemaakt aan de eerste grote ronde van het wielerseizoen. De strijd om de roze trui begint op Sardinië, waar er tijdens de openingsrit kansen liggen voor sprinters. Wat mogen we verwachten tijdens het Grande Partenza van de Centenario? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De Giro start dit jaar niet met een proloog of een ploegentijdrit, maar met een rit in lijn. Dat biedt de sprinters een unieke gelegenheid om de roze trui te veroveren. De laatste keer dat de Giro aftrapte met een reguliere rit was in 2013, toen Mark Cavendish in Napels een nieuwe roze droom in vervulling zag gaan, nadat hij in 2011 al eens de leiderstrui droeg nadat hij de dag ervoor de ploegentijdrit had gewonnen met het toenmalige Columbia.

La Corsa Rosa begint dit jaar op Sardinië. De organisatie wil ter ere van de honderdste editie zoveel mogelijk Italiaanse streken bezoeken en doet in de openingsweek de twee eilanden in de Middellandse Zee aan. Het is de derde keer dat de Giro Sardinië aandoet. Eerder bezocht de karavaan het eiland in 1991 en 2007.

Om tien over twaalf zal het peloton op gang geschoten worden in Alghero, een kustplaats aan de ruige westkust van het eiland waar een groot deel van de bevolking een vorm van Catalaans spreekt. Van daaruit wordt koers gezet in noordelijke richting voor een rit van iets meer dan 200 kilometer. Via Sassari (de op een na grootste stad van het eiland) bereikt het peloton over een parcours waar het licht op en af gaat de door rode granietrotsen gekenmerkte kustlijn. Onderweg kunnen op drie beklimmingen van de vierde categorie de eerste punten voor de bergprijs veroverd worden.

Nadat het noordelijkste punt van het eiland bereikt is, zakt het peloton de laatste vijftig kilometer af richting de aankomstplaats. De San Pantaleo (3,3 km á 5,6% gemiddeld, max 12%) is op iets minder dan 21 kilometer van het einde de laatste hindernis. De slotfase gaat over lange rechte wegen, dus in theorie is de kans groot dat in deze fase alles weer samenkomt. Na een bochtige finale door de smalle straten van Olbia, zal het eerste duel om het roze beslist worden op de Via Redipuglia, een door palmbomen geflankeerde boulevard aan het water. De aankomst wordt verwacht tussen 16:40 en 17:06.

Informatie etappe 1 (Site Giro)

Favorieten
Vrijdagavond mag hoogstwaarschijnlijk een lid van het sprintersgilde de eerste leiderstrui om zijn schouders laten glijden. Het geringe aantal sprintersritten heeft ervoor gezorgd dat het leeuwendeel van de topspurters de Giro dit jaar niet in hun wedstrijdprogramma opgenomen hebben. Maar wie zijn er wel naar Italië afgereisd?

**** flag-co Fernando Gaviria

Pakt Gaviria uit? – foto: Vuelta A San Juan / ©Tim De Waele

In potentie is Fernando Gaviria misschien wel de beste sprinter ter wereld. Insiders vergelijken hem graag met Peter Sagan en Mark Cavendish, maar vooralsnog komt de nog altijd maar 22-jarige Colombiaan nog niet in de buurt van het palmares van die twee. Een eerste stap kan hij in de komende Giro zetten, door zijn eerste ritzege in een grote ronde te boeken. Zijn Quick-Step Floors-ploeg zal er alles aan doen om hun goudhaantje (dit jaar al goed voor vier ritzeges) in de eerste roze leiderstrui te krijgen.

*** flag-de André Greipel & flag-au Caleb Ewan

Greipel was in 2016 drie keer succesvol – foto: Sirotti

Hij mag in juli dan wel zijn 35ste verjaardag vieren, maar André Greipel is zijn snelle benen nog altijd niet verloren. De regerend Duits kampioen van Lotto Soudal wist vorig jaar nog drie Giroritten te winnen. Op papier is Der Gorilla de grootste sprinter van naam, maar met al het jonge geweld aan de start is de concurrentie hevig. Greipel boekte dit jaar al drie zeges, waarvan de vijfde rit in Parijs-Nice zijn grootste vis was. Eerder deze week stapte hij in het regenachtige Frankfurt vroegtijdig af. Weet hij in de Italiaanse zon op te bloeien en kan hij zijn kunstje van vorig jaar nog eens dunnetjes over doen? Dan zal hij wel Gaviria achter zich moeten houden. De twee kwamen elkaar dit jaar tegen in de Ronde van de Algarve. Zowel Greipel als Gaviria won daar een etappe.

Ewan heeft een eigenaardige stijl – foto: Sirotti

Deze Giro kan weleens de wisseling van de wacht betekenen. Zoals vermeld is Greipel inmiddels op leeftijd en met de eerdergenoemde Gaviria en Caleb Ewan staan er twee uiterst talentvolle sprinters aan de start. Want ook de piepkleine Australiër van Orica-Scott is een fenomeen in wording. De 22-jarige sprinter met zijn eigenaardige stijl boekte al 24 profzeges! Eentje daarvan was in de Vuelta a España van 2015, waar hij niemand minder dan John Degenkolb en Peter Sagan versloeg. Greipel is gewaarschuwd.

** flag-it Sacha Modolo, flag-ie Sam Bennett & flag-it Giacomo Nizzolo

Modolo is bezig aan een sterk seizoen – foto: Sirotti

Na een hoop rompslomp met een Chinese investeerder, kon het oude Lampre-Merida zich met luchtvaartmaatschappij Emirates qua financiën geen betere sponsor voorstellen. Eén probleem voor de mannen van Guiseppe Saronni: er werden nog niet veel zeges geboekt. Sacha Modolo is een van de mannen die daarvoor moet zorgen. De 29-jarige Italiaan was een van de openbaringen van het Vlaamse voorjaar en moet in de Giro de ploeg overwinningen gaan bezorgen. Gezien zijn twee zeges in de Ronde van Kroatië eind april, lijkt Modolo op tijd in orde.

Bennett vloerde in Parijs-Nice de wereldtop – foto: ASO

Al een paar jaar wacht Sam Bennett op zijn definitieve doorbraak. De 26-jarige Ier is al een paar keer snoeihard gevallen in zijn carrière, maar krabbelt steeds weer op. Mede daardoor laat hij slechts bij vlagen zijn intrinsieke snelheid zien. Bij een van de laatste keren dat het de renner van BORA-hansgrohe lukte, was dat tamelijk indrukwekkend. In de derde rit van Parijs-Nice klopte hij met een sublieme versnelling de complete wereldtop.

Wint Nizzolo nu wel eens in een grote ronde? – foto: ANSA

Giacomo Nizzolo won nog nooit een etappe in een grote ronde. Vorig jaar dacht hij dat wel te doen in de slotrit van de Giro, maar werd de 28-jarige sprinter van Trek-Segafredo teruggezet wegens onreglementair sprinten. Het seizoen van de Italiaanse kampioen kent nog niet heel veel wedstrijdkilometers. Door een slepende knieblessure miste Nizzolo het complete voorjaar. Eind vorige maand maakte hij pas zijn rentree in de Ronde van Kroatië. Kan hij hier al meedoen voor ritwinst? Jasper Stuyven is in dit deelnemersveld een outsider, mocht Nizzolo onverhoopt afgehaakt zijn.

* flag-it Kristian Sbaragli, flag-it Jakub Mareczko, flag-it Nicola Ruffoni & flag-ru Ivan Savitskiy

Kan Sbaragli eindelijk weer eens vooruit kijken? – foto: ASO

Dimension Data bungelt hopeloos onderaan WorldTour-ranking. De ploeg van Doug Ryder gaat deze Giro op zoek naar dagsucces. In de massasprints rekent het team op de 26-jarige Italiaan Kristian Sbaragli. De spurter boekte in zijn vijfjarige profbestaan – allemaal in Zuid-Afrikaanse dienst – slechts één zege: de tiende rit in de Vuelta van 2015. Die score wil hij graag opvijzelen.

Mareczko moet boven zichzelf uitstijgen – foto: Marcel Koch (archief)

Bij Wilier Triestina-Selle Italia rekenen ze op de ijzeren dijen van Jakub Mareczko. De 23-jarige Italiaan met Poolse roots was in zijn prille loopbaan al 22 keer succesvol op profniveau. Kleine kanttekening: slechts drie van die overwinningen vonden plaats in Europa. Dat hij een talent is, staat buiten kijf. Een grote zege mag voor Mareczko echter niet al te lang meer duren. Hij kan wel een boost in zijn ontwikkeling gebruiken, want dat stagneert de laatste anderhalf jaar toch een beetje.

Pakt Ruffoni voor Bardiani-CSF voor het vijfde jaar op rij een ritzege? – foto: Sirotti

Bardiani-CSF doet dit jaar voor het vijfde opeenvolgende jaar mee op basis van een wildcard. Dat verdient de ploeg van Bruno Reverberi zonder meer. Het team is al jaren een van de smaakmakers en wist sinds 2013 in alle edities een of meerdere ritten te winnen. Ook dit jaar is dat de doelstelling en met Nicola Ruffoni heeft The Green Team een serieuze kandidaat in huis voor de vlakke etappes. De 26-jarige sprinter boekte al zes profzeges, waarvan de laatste twee er onlangs bijkwamen in Kroatië. Hij won daar bovendien het puntenklassement.

De Russische inbreng in deze Giro is voor een belangrijk deel op het conto te schrijven van Gazprom-RusVelo. Bij de blauwe trein hopen ze op een goed klassement met klimtalent Alexander Foliforov, maar de ploegleiding heeft haar best gedaan om een goed uitgebalanceerde ploeg naar Italië te sturen. Dat is gelukt, want met Ivan Savitskiy heeft het team een gevaarlijke klant voor de massasprints in haar rangen. De 25-jarige Rus reed ook vorig jaar de Giro en sprintte toen tweemaal naar een top-10 notering. De concurrentie was toen echter vele malen zwaarder dan dit seizoen. Kan hij verrassen?

Outsiders
Omdat er niet veel ploegen aan de start staan waar hun sprinter de absolute kopman is, is de kans op verrassingen aanwezig. Treintjes zoals we die kennen uit voornamelijk de Tour de France, zien we in deze Giro waarschijnlijk alleen van Etixx-Quick Step, Orica-Scott en Lotto Soudal. Bij laatstgenoemde ploeg moet Moreno Hofland vooral leren van Greipel. Bij het Movistar van topfavoriet Nairo Quintana lijkt het niet aannemelijk dat renners zich gaan plaatsen in een massasprint, maar ervaren mannen als Daniele Bennati en José Joaquin Rojas mag je nooit uitsluiten.

Wat kan Hofland in zijn nieuwe rol? – foto: Marcel Koch

Bij Sunweb (Tom Dumoulin) en FDJ (Thibaut Pinot) liggen de prioriteiten anders, maar zij beschikken met respectievelijk Phil Bauhaus en William Bonnet over snelle mannen die in dit veld tot de outsiders behoren. Ook Matteo Pelucchi (BORA-hansgrohe) mag niet uitgevlakt worden in een rit als deze. Ervaren jongens als Luka Mezgec, Alexei Tsatevich en Roberto Ferrari zouden ook zo maar eens kunnen verrassen, net als Simone Ponzi van CCC Sprandi Polkowice. Daarnaast zijn er nog de jonkies Ryan Gibbons en Alexander Edmondson, die niet per se als sprinter te boek staan. Filippo Pozzato ook niet, maar het zou wel typisch iets voor Pippo zijn als hij de eerste roze trui in de honderdste Giro pakt middels een late uitval.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** André Greipel, Caleb Ewan
** Sacha Modolo, Sam Bennett, Giacomo Nizzolo
* Kristian Sbaragli, Jakub Mareczko, Nicola Ruffoni, Ivan Savitskiy

Deelnemerslijst Giro d’Italia 2017

Weer en TV
De renners beginnen vrijdag onder prettige weersomstandigheden aan drie weken Giro. Zij kunnen zich volgens Weerplaza opmaken voor zonnig en droog weer. De temperatuur is met ongeveer 23°C aangenaam. De wind komt uit het noordoosten en is met windkracht 2-3 zwak.

Eurosport heeft dit jaar de exclusieve rechten om de Giro live uit te zenden. De rechtstreekse uitzending met commentaar van Jeroen Vanbelleghem en Michael Boogerd begint om 13.15 uur. Op WielerFlits is de koers te volgen via ons volg hier-topic en brengen we je ’s avonds een video met de samenvatting van de etappe.


[poll id=”501″]

RIDE Magazine
48 Reacties
04-05-2017 16:03
Voorbeschouwing Scorito:

"Maar of we een echte massasprint krijgen valt te bezien; op twintig kilometer voor de meet moet de San Pantaleo worden beklommen, een steil klimmetje van vijf kilometer waarbij er de eerste drie kilometer geklommen moet worden tegen gemiddeld 8%."

Wat is het nou? Als het drie kilometer a 8% is dan kan ik mij niet voorstellen dat er ook maar één sprinter overleeft. Dat worden het punchers.
04-05-2017 16:08
@TypischTenDam
Het ligt er ook maar net aan wie het op die klim uit elkaar wil rijden. Als het peloton daar rustig naar boven peddelt, zal er wel een massasprint komen. Ik zie ook niet echt ploegen die er baat bij hebben om het peloton daar te verbrokkelen.
04-05-2017 16:32
Misschien dat alle ploegen met een snelle man die makkelijk 3km a 8% verteert doch die geen kans maakt tegen werkelijke massasprinters er baat bij heeft ?
04-05-2017 16:46
Ik heb gisteren die laatste klim met de fiets gereden. Profiel en de sensationele teksten daarover van de Giro-organisatie gaan nergens over. Het is twee keer de Amerongseberg en meer niet. Peloton zal hier niet uitgedund worden lijkt me, en anders komt het zeker weer bij elkaar in de lange dalende lijn richting Olbia. Ik verwacht eerder problemen in Olbia zelf waar het zo'n 2 km voor de meet erg smal wordt met een scherpe bocht over een pave strookje...sprintersploegen en klassementsploegen zullen hier vechten om voorin te blijven met mogelijke valpartijen.
04-05-2017 16:47
@RV
Klopt, maar welke ploegen zijn dat hier dan?
04-05-2017 17:50
Quote:
Wat is het nou? Als het drie kilometer a 8% is dan kan ik mij niet voorstellen dat er ook maar één sprinter overleeft. Dat worden het punchers.
Het rondeboek zegt 3,3 kilometer aan 5,6%, max 12%.
04-05-2017 19:34
edit redactie: op ons forum hebben we een topic voor wielercommentaar. hier graag weer ontopic over de koers
04-05-2017 19:43
Dank Spartacus. Toch wel lekker om zo'n reporter on sight te hebben.
04-05-2017 21:04
Bedankt Spartacus!
04-05-2017 21:13
Gaviria boven Greipel? Op basis waarvan? Zeker in zo'n redelijk eenvoudige rit lijkt Greipel mij hier gewoon topfavoriet.
04-05-2017 21:21
Ik houd mijn hart vast voor deze etappe. Iedereen nerveus, smalle weggetjes. Hopen dat er geen favorieten gaan sneuvelen door valpartijen.
Ruffoni maar alvast schrappen uit de sterrenverdeling? Als hij al mag starten na deze dopingbeschuldiging, zal zijn hoofd er niet echt naar staan.
04-05-2017 22:16
ik schrap RUffoni ook
04-05-2017 22:53
Maar Boem in de vluchtgroep lijkt me nu een zekerheidje. Maximale publiciteit scoren zo lang het nog kan.
Alhoewel ik hoop dat de ploeg alsnog van deelname afziet.
04-05-2017 23:55
Standbeeld voor Spartacus, dank!
05-05-2017 09:04
****
Greipel
***
Gaviria
**
Ewan, Modolo, Bennet
*
Sbaragli, Nizzolo, Mareczko, Stuyven,Edmondson
05-05-2017 09:40
Jeroen Vanbelleghem en Michael Boogerd is een prima duo! Dus kijk er zeker naar uit en ga deze koers gewoon op Eurosport volgen.

Zowel op sprintvlak en AK veel vraagtekens, dus voorspellingen zeer lastig!
05-05-2017 10:28
Sean de Bie zal zich toch ook wel in de strijd gaan mengen.
05-05-2017 11:32
Zou Mareczko de heuvel op het einde kunnen overleven?
05-05-2017 11:47
Iemand daar ? Gaat Bardiani nu wel of niet van start ?

nog een half uur en we weten het nog niet ...
05-05-2017 12:52
nog niet eens zo`n hele makkelijke klim op 21 km van de meet, hoop dat een ploeg even doortrekt daar!
05-05-2017 13:51
Wat een ramp wielrennen op Eurosport kijken. Binnen een 1/2 uur 3 onderbrekingen voor reclames. Wat zullen we veel spannende momenten missen de komende 3 weken. Echt balen dat de VRT dit niet meer mag uitzenden.
05-05-2017 16:05
@aedk

gaat er om of ze de reclame op een beetje normale tijden doen dus als er weinig gebeurd is het niet zo erg.

zo lang de finale maar reclame vrij is
05-05-2017 17:00
@lurtz

Ben bang dat je dat niet altijd van tevoren weet en zeker niet in de bergetappes. Maar ik ben net weer wakker geschoten van het saaie commentaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.