Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 17
Met nog vijf ritten te gaan, komt Milaan steeds dichterbij. In de slotweek volgen de lastige ritten elkaar in hoog tempo op. Ook de overgangsrit van Tirano naar Canazei is een gevaarlijke etappe. Weet Tom Dumoulin ook na deze rit zijn roze trui te behouden? WielerFlits blikt vooruit.
De zeventiende rit speelt zich af in de noordelijke provincies Sondrio, Brescia en Trento, waar de Dolomieten het decor vormen van een verraderlijke etappe. Al vrij vroeg na de start van deze 219 kilometer lange rit is het klimmen geblazen. Na een korte aanloop van bijna drie kilometer beginnen de renners aan de beklimming van de Aprica, 12,3 kilometer á 6,3%. Na een vijftien kilometer lange afdaling volgt de beklimming van de Passo del Tonale, elf kilometer aan gemiddeld 5,7%. Een lange afdaling brengt de renners door het ski-gebied Val di Sole, het dal van de rivier Noce. Na 137 kilometer is de beklimming van de Giovo (5,9 km á 6,8%) de laatste gecategoriseerde klim van de dag.
In het tweede gedeelte van de etappe loopt het parcours opnieuw omhoog. In deze fase zijn er geen steile beklimmingen, maar op weg naar finishplaats Canazei blijft het wegdek stijgen. Van de top van de Giovo tot de aankomst moet er in de laatste 82 kilometer immers een hoogteverschil van 827 meter overbrugd worden. De finish is in het wintersportplaatsje Canazei, het grootste toeristencentrum van ski-gebied Val di Fassa. In de slotfase loopt het wegdek nog gemeen valst plat omhoog.
Favorieten
Op papier lijkt de etappe naar Canazei niet de meest zware van deze Giro. Hoewel dit geen rit is waarin de cols van de buitencategorie opvolgen, blijft het toch oppassen geblazen.
In de openingsfase zal tijdens de beklimming van de Aprica ongetwijfeld de eerste vluchtersgroep ontstaan. Voor de klassementsrenners is het hier te vroeg om hier al op de voorgrond te treden. De grote vraag is vervolgens of er een ploeg is die de wedstrijd wil controleren. Indien er in de kopgroep geen renner uit de top van het klassement vertegenwoordigd is, lijkt het aannemelijk dat in deze rit een vluchtersgroep voorop blijft.
De renners die daarvoor in aanmerking komen zullen naast klimmersbenen ook moeten beschikken over een achterstand in het algemeen klassement, zodat zij geen bedreiging vormen voor het roze of andere ereplaatsen in de rangschikking. De eerste twee weken hebben al een aardig inzicht gegeven in welke renners er graag in de aanval gaan. Aan de andere kant waren een hoop van deze vluchters in de etappe naar Bormio ook al druk in de aanval. Proberen zij het twee dagen op rij?
Het bergklassement is in deze fase van de Giro een factor van belang. Vandaag zijn er in totaal 37 punten (op de top 2x 15 en 1×7) te verdienen. Renners met ambitie voor de maglia azzurra, kunnen hier goede zaken doen. De nieuwe bergkoning Mikel Landa moest dinsdag lijdzaam toezien dat Vincenzo Nibali hem de ritzege van de koninginnenrit afsnoepte. De Bask van Sky ging op Sardinië met klassementsambities van start, maar deze Giro werd niet wat hij ervan verwacht had. Een ritzege zou zijn deelname extra glans geven. Hij kent de Aprica nog van zijn ritzege in 2016, al werd deze toen van de andere kant beklommen. Zijn voorsprong in het bergklassement bedraagt 16 punten en het valt te betwijfelen of dit voldoende is om de trui tot Milaan vast te houden.
Wanneer we het hebben over het bergklassement, komt ook Omar Fraile in beeld. De Spanjaard heeft met een zege in Bagno di Romagna al een ritoverwinning op zak, maar zal met het oog op de bergtrui opnieuw mee willen zitten in de vlucht van de dag. Dimension Data heeft met onder meer Igor Anton, Daniel Teklehaimanot, Natnael Berhane en Jacques Janse van Rensburg meer renners die graag de aanval zoeken.
Bij Astana reed Luis León Sánchez op weg naar Bormio een aanvallende wedstrijd. Hij pakte de (dubbele) bergpunten op de Mortirolo, als eerbetoon aan zijn overleden ploegmaat Michele Scarponi. De punten zorgen ervoor dat hij een kanshebber voor het bergklassement geworden is. Gaat hij in deze rit in de aanval om extra punten te verdienen?
Namens UAE-Emirates is Rui Costa nog steeds op zoek naar een ritzege. De oud-wereldkampioen was er in de rit naar Bagno di Romagna dichtbij, maar moest toen genoegen nemen met een tweede plaats. De Sloveen Jan Polanc – deze Giro al succesvol op de Etna – is een andere renner die niet vies is van een vroege vlucht, net als de Italiaan Valerio Conti. Bij Cannondale-Drapac is Pierre Rolland nog steeds op jacht naar dagsucces. Deze rit past door het minder zware tweede gedeelte minder bij zijn capaciteiten. Wellicht dat daarom ploeggenoten als Davide Villella en Michael Woods hun kans grijpen. Bora-Hansgrohe heeft met oud-rozetruidrager Lukas Pöstlberger een renner in de gelederen die de aanval niet schuwt, terwijl ook Patrick Konrad nog op zal willen schuiven in het klassement.
Met het oog op de jacht op het roze, zullen ploegen als Movistar en Bahrain Merida ongetwijfeld allerlei tactische plannetjes achter de hand hebben. Een of meerdere renners kunnen net als in de etappe naar Bormio meegestuurd worden in de vroege vlucht, met als doel de kopman in een latere fase bij te staan. Bij Movistar komen hiervoor renners als Andrey Amador, Winner Anacona en Gorka Izagirre in beeld, terwijl Bahrain beschikt over renners als Franco Pellizotti, Kanstantsin Siutsou en Giovanni Visconti voor deze rol. Gezien de belangen van hun kopmannen, lijkt het twijfelachtig dat zij een rol van betekenis gaan spelen in de strijd om dagsucces.
Mocht het – net als in Bergamo – allemaal weer samen komen, dan is Bob Jungels een renner om rekening mee te houden. Hij won zondag de sprint van de klassementsrenners. In de strijd om de witte trui, moet hij Adam Yates in de gaten houden. Bij de Belgen zijn Laurens De Plus (Quick-Step) en Maxime Monfort (Lotto Soudal) renners die deze Giro de aanval zoeken. En Steven Kruijswijk? De Nederlander speelde in de koninginnenrit weer een rol van betekenis, maar een overwinning ontbreekt nog. Zijn achterstand in het algemeen klassement is echter van dien aard dat hem niet teveel vrijheid gegund zal worden. Ploeggenoot Enrico Battaglin heeft dan wellicht meer kans van slagen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Omar Fraile
*** Rui Costa, Mikel Landa
** Pierre Rolland, Luis León Sánchez, Jan Polanc
* Maxime Monfort, Enrico Battaglin, Laurens De Plus, Lukas Pöstlberger
Weer & TV
De renners krijgen onderweg te maken met prima weersomstandigheden. Met een temperatuur van rond de twintig graden is het iets kouder dan de voorbije dagen, maar het blijft droog. De wind heeft windkracht drie en komt uit het oosten.
Eurosport zendt de wedstrijd woensdag vanaf 13:30 rechtstreeks uit. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel.
Landa, LL Sanchez, Rolland en Fraile zijn gister behoorlijk diep gegaan en gaan dat echt niet weer kunnen om zo de rit te kunnen winnen vandaag.
Bovendien is de rit van morgen voor hen veel aantrekkelijker voor bovengenoemden om kans te maken op ritwinst (of in ieder geval om bergpunten te verzamelen).
Een argument waar ik kan inkomen, maar welke namen zou jij dan naar voren schuiven?
Wordt het scenario een lange vlucht met de mannen van de bergtrui die gaan en zich laten uitzakken, zodat een paar overgebleven mindere goden het tot de finish uitzingen? Wie moet je dan sterren geven.
Puur op basis van vormpeil en présence moet je een Jungels hier ook minstens één ster geven. Maar blijft alles samen dan trekt QS waarschijnlijk toch de kaart Gaviria. Of is deze aankomst toch te steil voor hem?
In scenario 2 verdienen Yates en Jungels dus ook wel minstens een ster.
En misschien Quintana; die werd in die Lombardije-etappe nog knap tweede.
Bij de Lombardije-etappe las ik dat ook al. De Mollema overwinning die me het meest bijblijft was San Sebastian, solo. Hoe vaak heeft hij het eigenlijk al gehaald in de spurt van een groepje? Ik zie dat zijn teller op 9 prof overwinningen staat, eerder weinig dus.
Woods verwacht ik ook voorin.
Mannen die zich hebben kunnen sparen en nog 1 keer willen vlammen in deze Giro. Waarvoor het hooggebergte net teveel is, maar deze etappe redelijk op maat. Namen als Stuyven, Dillier, Deveneyns (gisteren bijna laatste), Cataldo, Rosa en Goncalves denk ik dan aan.
****Visconti,
***Pozato, Rojas,
**Hofland, Gasparotto, Mezgec,
*Pellizotti, Bilbao, Ventoso, Vaugrenard, Gaviria
Even een vraagje gewoon tussendoor he. In welk scenario denk jij dat mannen als Hofland, Mezgec, Gaviria en Ventoso na de Passo Tonale bij de voorste zitten?
Als je een Sanchez, Costa, Fraile, Konrad of Visconti bent dan zorg je toch dat die mannen niet meekunnen met het tempo op de eerste twee beklimmingen? Persoonlijk denk ik dat de helft van de door jou genoemde namen na 3 kilometer een bus op gaan zoeken.
Ik heb gelukkig andere stokpaardjes dan wielrennen, maar zal niet ontkennen dat ik graag de vinger leg op zere plekken, zelfs de bips van Dumoulin. Mijn opmerkingen van vandaag en gisteren hebben dus niets te maken met stokpaardjes berijden, wel met het uiten van verbazing over knullig omgaan met je renners en je blijkbaar te weinig verdiepen in b.v. eet- en drinkgedrag van je ploeg. Vandaar de leestip op Sporza.be.
Maar als jij dit een 'nieuw stokpaardje" wilt noemen , wie ben ik dan om je die vreugde te ontnemen ?