Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 19
Na het sloopwerk van de voorbije dagen, staat er vrijdag een iet wat ‘makkelijkere’ rit op het programma. Makkelijk is in deze zin relatief, want ook in etappe negentien staat er het nodige klimwerk op het programma. Grijpen de vluchters hun kans, of gaan Movistar en Bahrain Merida andermaal proberen om Sunweb in de verlegenheid te brengen? WielerFlits blikt vooruit.
De rit van vrijdag begint in het Duitstalige deel van Italië. De start is in Innichen (Italiaans: San Candido) en vanuit die plek begint de etappe direct met een beklimming. De Kreuzbergpass is van de derde categorie. Na veertien kilometer ronden de renners de top. Vervolgens trekken zij na een afdaling richting de Cima Sappada, maar bovenop deze beklimming zijn geen punten te verdienen. Dat is na een kleine 105 kilometer wel het geval. Daar ligt de top van de Sella Chianzutan, een beklimming van de tweede categorie met een heerlijke klinkende naam.
Na een afdaling van tien kilometer, volgen er zestig kilometers door een vallei naar de voet van de slotklim. De eerste zes en een halve kilometer zijn enorm steil, met een gemiddelde stijging van 9,4% en een uitschieter naar maximaal 14%. De vier en een halve kilometer daarna zijn al iets makkelijker, met een stijging van 7,5%. Tot aan de laatste twee kilometer voor de top gaat het vervolgens aan 5,8% gemiddelde stijging. Daarna vlakt de berg zich wat af tot aan de streep in Piancavallo. In de laatste kilometer is het zelfs grotendeels vlak.
Favorieten
Doordat de rit begint met een beklimming, zullen vluchters met ambities voor de ritzege hun kans grijpen. De aanloop richting de finale leent zich namelijk uitstekend voor aanvallers. Omdat de beklimmingen niet bijster hoog zijn, is het voor de concurrentie van de roze truidrager moeilijk om weg te komen. Daarnaast lijkt de vallei in aanloop van de slotklim te lang om een mogelijke vroeg opgezette aanval tot aan Piancavallo vol te houden.
**** Mikel Landa
De botsing met een motard in etappe negen is een sportieve ramp voor Sky gebleken. Geraint Thomas is al uitgestapt en die andere kopman liep een half uur achterstand op. En dat terwijl Mikel Landa over superbenen beschikt. In vrijwel iedere bergrit kan hij met de top van het klassement mee. De Bask had normaal gesproken misschien wel een van de grootste uitdagers geweest voor het eindklassement, maar dat zullen we nooit weten. Tot dagsucces is het tot zover echter nog niet gekomen. Pakt hij hier na twee tweede en een derde plek wel zijn felbegeerde ritzege?
*** Alexander Foliforov & Giulio Ciccone
Gazprom-RusVelo kreeg voor het tweede jaar op rij een wildcard. Vorig seizoen boekte ze nog een hele mooie ritzege in de Giro, want toen wist Alexander Foliforov de klimtijdrit naar Alpe de Siusi te winnen. Hij is de aangewezen kopman van de Russische ploeg, maar een goed klassement kon hij al snel vergeten. In de aanloop naar Oropa gaf hij wel een sprankeltje hoop, want zijn hele ploeg reed die dag op kop. Aan de voet van de klim kwam uitgerekend Foliforov ten val: weg kansen. De beloftevolle klimmer zal het ongetwijfeld nog eens proberen en krijgt vrijdag een slotklim voor de kiezen die hem moet liggen.
Een ander jong talent waarvan er iets meer werd verwacht in zijn tweede Giro, is Giulio Ciccone. De 23-jarige Italiaan won net als Foliforov ook een etappe in de editie van 2016. De talentvolle rasklimmer had deze winter te kampen met hartproblemen, maar leek voorafgaand aan de Giro net op tijd in vorm. Een rol in het klassement kon de jongeling van het geplaagde Bardiani-CSF echter nooit spelen. Omdat de ploeg van Bruno Reverberi nog niet veel gepresteerd heeft, zal hij mikken op een ritzege in de zware laatste week. Ciccone zou dat gezien zijn klimmersbenen moeten kunnen bewerkstelligen.
** Rui Costa, Jan Polanc & Omar Fraile
UAE Emirates doet het zonder uitgesproken kopman voor het klassement best verdienstelijk. De Arabische formatie zou – wanneer je Nairo Quintana en Vincenzo Nibali wegstreept – een straatlengte voor staan in het ploegenklassement. ‘Als’ telt alleen niet in topsport. Feit is wel dat het een team is met aanvallers. Rui Costa is een van die mannen. De 30-jarige ex-wereldkampioen werd al tweede in Bagno di Romagna, maar hij wil natuurlijk meer. In een kopgroep is de Portugees nooit te onderschatten, want in het verleden won hij op die manier meerdere bergetappes in de Tour de France.
Voor de ploeg van Costa kan de Giro al niet meer stuk. Jan Polanc zorgde al op de Etna voor dagsucces. De 25-jarige Sloveen is sowieso bezig aan een uitstekende ronde, want we vinden hem terug op plek dertien in het algemeen klassement. Zijn achterstand in het klassement op de nummer tien is toch al vrij groot, waardoor hij voor hen niet direct een bedreiging vormt. Weet Polanc mee te springen in een klein groepje of een omvangrijk vluchterscollectief, dan mogen we hem zeker niet uitpoetsen.
In deze rit zijn weliswaar niet super veel punten voor het bergklassement te verdienen. Maar als Omar Fraile met het blauwe kleinood naar huis toe wil, zal hij alle punten die hij kan pakken nodig hebben. Omdat in deze rit de vluchters een hele goede kans maken om vooruit te blijven, komt Fraile in het geval dat hij meezit ook automatisch in aanmerking voor de etappeoverwinning. Die pakte hij al in Bagno di Romagna; in de Tappa Bartali was hij veruit de sterkste.
* Simone Petilli, Laurens De Plus, Stef Clement & Cristian Rodríguez
We blijven nog even in de Arabische contouren. Want wie tussen de klassementsrenners door kijkt, ziet steevast Simone Petilli terugkeren in de rituitslagen van de bergetappes. Het 24-jarige Italiaanse rondetalent is bezig met een heel verdienstelijke Giro. Hij is terug te vinden op plek twintig in het algemeen klassement. Petilli lijkt op dit moment diegene te zijn die over een paar jaar in de voetsporen van Nibali en Fabio Aru gaat treden. De jongeling is niet bang om mee te schuiven in een vroege vlucht, want dat deed hij deze Giro al twee keer. Is de derde maal scheepsrecht?
België mag na Jurgen Van den Broeck ook weer hopen op een renner die voor het podium kan gaan in de grote rondes. Niet nu uiteraard, maar de man voor de toekomst heeft zich al aangediend. Laurens De Plus is daar de aangewezen man voor. De 21-jarige renner van Quick-Step Floors wilde zich deze Giro ontdekken als ronderenner. Hij staat op een 25ste plek in het klassement, maar de Belg toonde zich al meermaals aanvalslustig. De optelsom bij de beloften leerde ons al dat hij een begenadigd klimmer is, waardoor De Plus in een vluchtgroepje zo maar eens kan uitpakken.
Bij LottoNL-Jumbo verloopt deze rittenkoersen niet zoals gehoopt. De Nederlandse formatie stemde haar gehele seizoen af op de Giro, maar een paar gebroken ribben zorgde ervoor dat kopman Steven Kruijswijk nog niet kon meedoen om de podiumplaatsen in de top van het klassement. Zelf probeerde onze landgenoot al eens mee te zitten in een vroege vlucht, maar dat zo Stef Clement ook moeten kunnen. De 34-jarige luitenant van Kruijswijk is in erg goede doen en kan die vorm gebruiken om mee te glippen in de vroege vlucht en een etappezege uit de brand te slepen.
Naast Gazprom-RusVelo en Bardiani-CSF, heeft ook Wilier Triestina-Selle Italia nog niet echt laten zien dat ze hun wildcard verdienen. De inmiddels afgestapte Jakub Mareczko kwam weliswaar twee keer dicht bij de winst, maar de ploeg van Angelo Citracca rijdt verder vrij anoniem rond. Een lichtpuntje binnen zijn selectie is de pas 22-jarige Cristian Rodríguez. Tot aan de koninginnenrit stond hij 25ste in het algemeen klassement. Als je zijn uitslagen erbij pakt, valt het vooral op dat de jonge Spanjaard in etappes boven de tweehonderd kilometer veel tijd verliest. Maar wanneer hij in de negentiende rit mee springt met de vroege vlucht, kan hij weleens de grootste en meest onbekende dark horse zijn.
Outsiders
Omdat de rit veel kansen biedt voor vluchters, is het een gok welke renners vooraan meedoen. Zo zijn er in deze Giro nog een heel pak renners die goed mee bergop kunnen en geen gevaar vormen voor de top van het klassement. Zo beschikt Sky ook nog over Diego Rosa en Sebastián Henao, die op een goeie dag eveneens hoge ogen moeten kunnen gooien. Dario Cataldo (Astana), Maxime Montfort (Lotto Soudal), Jan Hirt (CCC Sprandi Polkowice) en Hubert Dupont (AG2R La Mondiale) staan net buiten de top-10 en lieten al zien mee te willen schuiven met vroege aanvallers. Hun goede vorm kan hen ver brengen.
In iedere grote ronde, zeker in de Giro, is er altijd wel een etappewinnaar te vinden die niet direct tot de verbeelding spreekt. Het zou zo maar kunnen dat Jesper Hansen (Astana), Carlos Verona (Orica-Scott), Edward Ravasi (UAE Emirates), Matvey Mamykin (Katusha-Alpecin) of Sloveens kampioen Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) zich in dat rijtje scharen. Ook mannen als Tejay van Garderen (BMC), Pierre Rolland, Michael Woods, Joe Dombrowski (alle drie Cannondale-Drapac), Igor Antón (Dimension Data) en Luis León Sánchez (Astana) ruiken hun kans.
Omdat de strijd om de roze trui nog lang niet beslist is, mogen we de een strijd tussen de favorieten ook niet uitsluiten. Met name Vincenzo Nibali en Nairo Quintana maken met Thibaut Pinot en Ilnur Zakarin in hun kielzog jacht op Tom Dumoulin. Onze landgenoot kan een achterstand in de afsluitende tijdrit goedmaken, maar het liefst begint hij natuurlijk met een voorsprong aan de slotdag. In zekere zin is deze rit een klein beetje te vergelijken met de etappe naar Oropa, daar waar de kopman van Sunweb wist te winnen. Gezien hun wat ruimere achterstand zouden ook Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Adam Yates en Davide Formolo kunnen anticiperen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Mikel Landa
*** Alexander Foliforov, Giulio Ciccone
** Rui Costa, Jan Polanc, Omar Fraile
* Simone Petilli, Laurens De Plus, Stef Clement, Cristian Rodríguez
Weer en tv
Er wacht het peloton aanstaande vrijdag een aangename dag. Met twintig graden Celsius is het lekker weer. Het waait slechts aan windkracht drie vanuit het zuiden en er valt geen regen. Alle ingrediënten voor een mooie etappe zijn daarom aanwezig. Eurosport 1 praat je vanaf 13.30 helemaal bij. Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel verzorgen het commentaar. Bespreek het verloop van de rit in de Volg Hier op WielerFlits.
Volgens mij geeft wf nooit een ster aan iemand die de dag ervoor de hele dag in de aanval is geweest en heeft gewonnen. Op Landa na dan.
Denk je nou nog steeds dat Pinot beter omhoog rijdt dan Dumoulin in deze Giro? Ik dacht dat Tom nu toch wel bewezen had dat hij toch echt boven die mannen staat.
Morgen zouden normaal gesproken Preidler, Geschke en ten Dam er gewoon nog bij moeten zitten in het dal. Haga en Stamsnijder moet zich kapot rijden tot het dal.
Zal moeilijk worden met zijn zeer matige tijdrit...
Wellicht gaat Kelderman mee, ben benieuwd hoe dat uitpakt
Belangrijkste natuurlijk de strijd tussen de klassement renners. Ik verwacht dan niet dat er nog grote verschillen op de slotklim gemaakt zullen worden.
Quintana, Nibali en zeker Pinot zullen het wel proberen maar als TD geen gekke dingen tegen komt zal het allemaal wel meevallen.
Mocht het tussen de klassement renners gaan zie ik TD en Pinot er nog op het laatst van door gaan, maar das dan seconden werk.
Helaas is het bij Kelderman vrij voorspelbaar hoe het uitpakt, maar ik kijk ook uit naar de ronde waarin hij op zijn fiets blijft zitten en werkelijk laat zien wat 'ie in huis heeft.
Bescheiden, aardige mensen zijn vaak de klos. Maar hij zal vorig jaar niet zelf zijn tube om de velg geplakt hebben en het incident onlangs was ook buiten zijn schuld.
2:30-12:33 | km –13,9/177,1 | Cat. 3: Passo Monte Croce Comelico/Kreuzbergpass (7,9 km à 4,3%, max. 8%)
14:43-15:02 | km 104,7/–86,3 | Cat. 2: Sella Chianzutan (11,7 km à 5,6%, max. 10%)
16:57-17:35 | km 191,0/––0,0 | Cat. 1: Piancavallo (15,4 km à 7,3%, max. 14%)
Ik denk dat ie meer vrienden heeft dat Vincenzo en Quintana. En ook meer autoriteit, zie de situatie dat ie op Quintana wacht.