Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 2
foto: Sirotti
zaterdag 6 mei 2017 om 08:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 2

Lukas Pöstlberger is de eerste leider van de honderdste Giro d’Italia. Hij mag zaterdag in het roze starten wanneer de Italiaanse rittenkoers zich meer begeeft in het binnenland van Sardinië, waar de hoogtemeters duidelijk een invloed zullen gaan hebben op koersverloop. Zo vroeg in de ronde is het de vraag: wie wil zijn kruit nu al verschieten? En… Weet Pöstlberger zijn leiderstrui te behouden? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De tweede etappe van de Giro staat in het routeboek aangeduid als medium mountain stage. Startplaats is havenstad Olbia, de vierde plaats van Sardinië, gelegen in het noorden van het eiland. In 1991 ontving Olbia het Girocircus al voor twee etappes. Destijds was het Grande Partenza in de stad – start en finish – en ging de Fransman Philippe Casado met de eerste roze trui aan de haal. Op de tweede dag begon de rit in Olbia en was het Gianni Bugno (tegenwoordig voorzitter van de rennersvakbond CPA) die de etappe naar Sassari won.

Pas na honderd kilometer begint de eerste gecategoriseerde klim van de dag, maar op dat moment heeft het peloton al heel wat Sardijnse golvende wegen getrotseerd. De eerste officiële klim van de dag is de Nuoro, die met een lengte van 10,5 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 3,9% ingedeeld is in de derde categorie. Na 147 kilometer ligt de voet van de zwaarste, langste en laatste col van de dag. De Passo di Genna Silana van tweede categorie is 19,6 kilometer lang aan 3,2%. Toch zal de lengte een rol gaan spelen. Op de steilste momenten is het stijgingspercentage 10%. Op de top ligt op 47 kilometer van de eindstreep.

Tot negen kilometer van de meet loopt de weg naar beneden. De afdaling is volgens de organisatie ‘lang en snel lopend op brede, goed geasfalteerde wegen’. De laatste kilometers richting finishplaats Tortolì zijn vlak. Onder meer het industriegebied wordt aangedaan; in dat deel liggen meerdere rotondes. Op 1800 meter van de meet volgt de laatste bocht, waarna het op een brede weg richting de eindstreep gaat. Eenmaal in Tortolì is de zee niet ver weg. De rotsige kust is er warmroze. Welke renner gaat deze warmroze rotspartijen ’s avonds aanschouwen in de felroze leiderstrui?

De etappe begint om 11.50 uur, de finish wordt verwacht tussen 16.55 en 17.30 uur.

Informatie etappe 2 (Site Giro)

Favorieten
Zal dit een sprintersfeestje worden? Die kans achten we klein. Zullen sprinters overleven? Wel degelijk. Ploegen van sprinters met sterke klimmersbenen zullen alles op alles zetten om de anti-klimmers onder de sprinters al vroeg overboord te gooien. Maar het idee is duidelijk. Daarnaast moeten zeker de aanvallers niet uit het oog gelaten worden.

Gaviria was al aan het feest in Tirreno-Adriatico – foto: Sirotti

Klimmen en sprinten. Dan moet in dit deelnemersveld de naam Fernando Gaviria meteen in je opkomen. De Colombiaan kan uitermate goed bergop, zolang het maar niet te lang en te steil is. De Genne Silana is lang, maar qua steiltegraad zou de Quick-Step’er dit moeten kunnen overleven. De Belgische formatie zal de koers dan hard moeten maken, wat ook direct ten behoeven van kopman Bob Jungels zal zijn. In de eerste rit kwam (als topfavoriet) Gaviria niet in de finale voor. Lukt het hem zaterdag wel?

Schiet Ewan op het juiste moment raak? – foto: Sirotti

Caleb Ewan is klein van stuk, maar groots van daden. De Australiër heeft bij Orica-Scott meerdere knechten tot zijn beschikking om op weg naar Tortolì te overleven en in het ergste geval nog terug te keren na de laatste klim. Hij zal op revanche belust zijn nadat hij in Olbia de pelotonsprint won, maar alsnog genoegen moest nemen met de tweede plaats. Mocht dat niet lukken, dan moet Alexander Edmondson in de gaten gehouden worden. De Aussie (in de openingsetappe lead-out van Ewan) was verrassend sterk in de sprints van de Ronde van Romandië en wist in die etappes ook meerdere klimmetjes te overleven.

Nathan Haas

Nathan Haas – foto: Sirotti

Meer Australische kansen komen van uit Dimension Data-hoek. Nathan Haas heeft het rugnummer 1 toegewezen gekregen en moet dit zeker aankunnen. Bij de Zuid-Afrikaanse formatie heeft hij ook nog Kristian Sbaragli (zesde in Olbia) aan zijn zijde. De Italiaan en de Australiër kunnen dat overtal in hun voordeel uitspelen en een belangrijke zet doen, want met een ritzege krijg je de nodige WorldTour-punten, en laat Dimension Data in die ranking nu net laatste staan. Resultaat is dus gevraagd. De tweede renner van de ploeg in de openingsrit was Ryan Gibbons (achtste), waardoor men nog een derde paard heeft waarop gewed kan worden.

José Joaquin Rojas – foto: Marcel Koch

Als we even terug gaan naar de Tour of the Alps, dan zagen we daar opeens een opvallende ritwinnaar. Matteo Montaguti boekte voor het eerst in zeven jaar een profoverwinning door de sprint van een uitgedund peloton te winnen. De tegenstand is hier sterker, maar de Italiaan kan zich minstens in het sportgeweld mengen. Dat mag ook verwacht worden van Astana, waar Pello Bilbao de rapste man is na het nodige klimwerk. Een andere Spaanse kanshebber is José Joaquin Rojas, die naast zijn sleurwerk voor Nairo Quintana misschien zelf ook voor eigen kans zou kunnen gaan. Hier zou zo’n mogelijkheid zich kunnen aandienen voor de Spaanse kampioen van Movistar.

Jasper Stuyven tijdens de Vuelta 2015 – foto: Sirotti

Lotto Soudal heeft meerdere kanshebbers in de gelederen. De kans dat André Greipel in de voorste gelederen over de tweede klim van de dag komt, is niet erg groot. Lukt het hem om in de resterende 47 kilometers nog terug te keren, dan moet zeker rekening gehouden worden met de Gorilla. Mocht de Duitse kampioen ontbreken, dan kan Sean De Bie uitgespeeld worden. Trek-Segafredo rekent normaliter op Giacomo Nizzolo, maar de Italiaanse kampioen kende een moeizame voorbereiding. In Olbia eindigde hij als vierde. Jasper Stuyven zou de rol van goede aankomer over kunnen nemen, zonder daarbij zijn kopman Bauke Mollema uit het oog te verliezen. In 2015 won de Belg een Vuelta-rit over een parcours dat enigszins gelijkenissen kent met deze rit. In die etappe versloeg hij Pello Bilbao. In de technische finale van de eerste etappe naar Olbia bleef hij sterk van voren en kwam hij als zevende over de finish.

De namen van Greipel en Nizzolo zijn al genoemd. De kans dat ze ontbreken aan de streep, is groter dan dat ze er wel bij zitten. Die vlieger gaat ook op voor iemand als Sacha Modolo. Spurters als Sam Bennett en Jakub Mareczko lijken kansloos met deze hoeveelheid aan hoogtemeters. Toch heeft BORA-hansgrohe verrast in de eerste etappe, door alle klassementstruien op te rapen. Kan de Oostenrijker Lukas Pöstlberger het roze behouden?

foto: ANSA

Kijken naar de wat meer aanvallend ingestelde renners, moet gekeken worden naar de Giovanni Visconti’s en Enrico Gasparotto’s van deze wereld. Gasparotto zal in de Giro graag zijn goede vriend Michele Scarponi eren. Hoe kan dat beter dan door een etappe te winnen? Ook LottoNL-Jumbo-thuisrijder Enrico Battaglin heeft aangekondigd voor eigen kansen te zullen kijken, mocht de kans zich voordoen. Waarom niet vroeg in de Giro al, waardoor hij ook een deel van de aandacht bij zijn kopman Steven Kruijswijk wegneemt. En de Nederlanders? Tom-Jelte Slagter heeft bij Cannondale-Drapac geen kopman om te ondersteunen, al heeft de Amerikaanse ploeg meer pionnen die dit aankunnen. De Grote Drie (Kruijswijk, Dumoulin en Mollema) zullen zich hoogstwaarschijnlijk nog gedeisd houden, om dinsdag op volle kracht de Etna aan te vallen. De eerste kleine tik is echter wel al uitgedeeld in het klassement; Kruijswijk verloor dertien seconden in Olbia.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** Nathan Haas, Caleb Ewan
** Kristian Sbaragli, Jasper Stuyven, Giovanni Visconti
* José Joaquin Rojas, Sean De Bie, Pello Bilbao, Enrico Gasparotto

Deelnemerslijst Giro d’Italia 2017

Weer en TV
Het is met een temperatuur tussen de 23 en 26 graden Celsius heerlijk koersweer op Sardinië. Wel neemt de wind toe ten opzichte van de openingsrit. De etappe voert van het noordoosten van het eiland in zuidelijke richting. Olbia en Tortolì liggen allebei aan de oostkust. De wind komt rond het middaguur met windkracht 3 à 4 uit het oosten. Naarmate de dag vordert neemt deze wel af in sterkte, aldus Buienradar.

Eurosport zendt als enige de Giro live uit. Vanaf 13.15 uur zal de etappe op de beeldbuis gebracht worden, met Jeroen Vanbelleghem als commentator. Michael Boogerd zal het co-commentaar verzorgen.

[poll id=”503″]

RIDE Magazine
43 Reacties
05-05-2017 21:45
Ik verwacht dat een paar ploegen het hard willen maken (bijv Cannondale en de Dimension Data), maar dat het gewoon een sprint wordt van een half peloton of groter.
05-05-2017 21:59
Ik zeg battaglin.
05-05-2017 22:01
Fris peleton, flink stuk om vluchters voor de finish te gripen en vandaag al een sprint verprutst... ik ga voor een sprint en de Gorilla heeft vaker laten zien zoiets te kunnen.
05-05-2017 22:16
Deze is voor Battaglin.
05-05-2017 22:56
Denk dat vluchters het vandaag gaan doen. Wordt denk ik een hele attractieve koers, waarbij een groep met een man of 5/6 goede renners ontsnapt. In het peloton gaat ook hard gekoerst worden. Vervolgens nieuwe aanvallers en een klein peloton van een man of 70 erachter met de favorieten.
05-05-2017 23:07
Pelucchi vandaag al op 9:30 binnengekomen, ben benieuwd of ie morgen dan überhaupt binnen de tijdslimiet finisht. Verder een heerlijke Giro etappe waarin het alle kanten opkan, hopelijk een stuk aantrekkelijkere rit dan vandaag.
05-05-2017 23:24
Enig idee wat zo'n Pelucchi überhaupt in het profpeleton doet? We wisten dat het een waardeloze klimmer is, maar hier 9,5 minuten verliezen is zelfs voor zo'n iemand knap slecht. Overigens verloor Senni zelfs nog meer, maar bij hem zou het nog een incident kunnen zijn.
05-05-2017 23:25
Dit is zo'n etappe waar Kruiswijk twee jaar terug zomaar 7 minuten of zo verloor. Ben benieuwd, hopelijk kunnen Sky en Movistar het niet helemaal dichtregelen en hebben we een mooie koers!
05-05-2017 23:29
Battaglin had hier m.i. ook zeker wel een ster verdiend.
Verwacht echter dat alle sterke sprinters er nog wel aan zitten op het eind.
Alle sprintploegen zullen extra gebrand zijn na de teleurstellende 1ste etappe voor de sprintkanonnen...
06-05-2017 00:06
******
Modolo
06-05-2017 01:39
Jongens onderschat niet: vandaag volle bak wind tegen waardoor b-garnituur lekker heeft kunnen profiteren, wellicht dat het morgen een ander geval is. Klimmetje is niet te onderschatten, ik ga voor een Gaviria of Modolo.
06-05-2017 06:57
In 1991 won, de inmiddels overleden, Philippe Casado de sprint van een uitgedunde groep. Het was echter een fotofinish en Didier Thueux werd eerst als winnaar uitgeroepen en kreeg zelfs de roze trui omgehangen totdat de vergissing ontdekt werd. De neoprof Thueux heeft daarna nooit meer wat gepresteerd.
06-05-2017 08:31
@Tutlehead dat was wel een etappe van een ander kaliber. Volgens mij won Formolo die, solo.
06-05-2017 09:48
Vreemd dat Modolo hier nul sterren krijgt, slotrit in Kroatië niet gezien?
06-05-2017 10:07
De mannen van Orica zeggen na de verkenning ook dat het toch een hele zware etappe is, en zij verwachten een kopgroep van een man of 10 die het gaan beslissen. Interessant, dan zit ik er wellicht toch naast.
06-05-2017 10:19
Noud, waar heb je dat gelezen?
06-05-2017 10:53
Cyclingnews, tenminste daar las ik diezelfde info. Julian Dean - oud sprinter - gokt op een mannetje of 50 dat overblijft wn spreekt niet direct over kansen voor Ewan. Doordat het op Sardinië geen meter vlak is, wordt het vandaag een slopende dag... Ik ben benieuwd!
06-05-2017 11:09
Het waait daar best flink vanmiddag.. 35-40 km/h. Genoeg voor waaiers in principe... in ieder geval zullen kopmannen uit de wind gezet moeten worden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.