Giro 2017: Voorbeschouwing op de laatste bergrit
Nu de stofwolken van de couppoging op weg naar Piancavallo zijn gaan liggen, kunnen we vooruitkijken naar de laatste bergrit. Tom Dumoulin heeft het roze moeten afstaan aan Nairo Quintana. Met vier renners binnen zestig seconden, stevent de Giro af op een ongekend spannende climax. Wat heeft de laatste bergetappe voor ons in petto? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Het startschot wordt iets voor het middaguur gegeven in Pordenone, een provinciestad in het noordoosten van Italië. Vanuit de geboorteplaats van Davide Cimolai (niet actief in deze Giro) gaat het in westelijke richting naar de Venetiaanse Vooralpen. Na een vlakke openingsfase, volgt na 37 kilometer de eerste beklimming van de dag. De Muro di Ca’ del Poggio (niet te verwarren met de beroemde scherprechter uit Milaan-San Remo) is als beklimming van de vierde categorie een opwarmertje voor wat komen gaat. Een korte maar pittige klim, waar in 1,1 kilometer het stijgingspercentage oploopt maximaal 18%.
De eerste serieuze test volgt ongeveer halfweg koers, wanneer de Monte Grappa opdoemt. Deze 24,2 kilometer lange beklimming kent een onregelmatig verloop. Het begint steil, waarna het iets regelmatiger wordt. Het slot is vervolgens weer erg lastig. De top ligt op 1620 meter boven zeeniveau. Na een lange en technische afdaling met meerdere haarspeldbochten keren de renners weer terug naar honderd meter boven zeeniveau.
In de slotfase is de beklimming naar Foza de laatste hindernis van de dag. In veertien kilometer leggen de renners 937 hoogtemeters af, wat neerkomt op een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%. Na de top op vijftien kilometer van het einde volgt een finale over een golvend parcours. De slotfase is in dalende lijn, waardoor we op weg naar Asiago een razendsnelle finale kunnen krijgen. De laatste 450 meter gaan dan weer licht omhoog. Omstreeks kwart over vijf weten we met welke verschillen de favorieten de tijdrit ingaan.
Favorieten
De afgelopen bergetappes werd wederom duidelijk dat de renners in de top van het klassement deze Giro redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Door de kleine verschillen kunnen er meerdere renners nog een of meerdere plekjes opschuiven in de rangschikking. De renners die het niet van hun tijdrit moeten hebben, krijgen hier een laatste kans om bergop het verschil te maken.
In de etappe naar Piancavallo kregen we een beeld te zien wat a-typisch was voor de Giro. Tom Dumoulin had te maken met slechte benen en maakte een beginnersfout door op een beslissend moment te ver naar achteren te rijden. Hij vocht zich terug en leek de schade te beperken, maar kraakte in de finale alsnog. Na negen dagen is hij zijn roze trui kwijt. De grote vraag is in hoeverre hij zaterdag hersteld is. Met een achterstand van 38 seconden ligt de strijd om het roze nog open, maar om kans te blijven houden op de eindoverwinning zal Dumoulin niet te veel meer mogen verliezen.
Vincenzo Nibali en Nairo Quintana hadden een coalitie gesmeed om Dumoulin van de troon te stoten. De couppoging leek te mislukken, maar het koersverloop in de finale bracht alsnog het gewenste resultaat. Quintana draagt het roze, maar maakte op weg naar Piancavollo geen overtuigende indruk. Zijn kenmerkende verschroeiende demarrage bleef achterwege. Ook op donderdag in de rit naar Ortisei slaagde hij er niet in om het verschil te maken. Quintana heeft de gewenste voorsprong om de tijdrit aan te vangen binnen, maar voordat het zover is zal hij ook deze rit nog door moeten komen.
Naast Dumoulin heeft Quintana in Nibali nog een gevaarlijke uitdager in de strijd om het roze. Hij weet wat het is om op de voorlaatste dag de Giro te winnen. Twaalf maanden geleden reed hij immers de Colombiaan Esteban Chaves uit het roze. De lange afdaling van de Monte Grappe lijkt voor meesterdaler Nibali een uitgelezen mogelijkheid om zijn slag te slaan. Heeft de Siciliaan nog een tactisch meesterplan in petto?
Thibaut Pinot lijkt deze Giro sterk te eindigen. Hij pakte op weg naar Piancavallo op de slotklim dure seconden en staat binnen een minuut van leider Quintana. Momenteel is hij slechts tien seconden verwijderd van een podiumplek. Indien de Fransman durft te gokken op de aanval, ligt er misschien meer in het verschiet. Vlak achter Pinot staat Ilnur Zakarin, die eveneens nog zicht heeft op het podium. De Russische klimmer zal in de laatste bergrit ongetwijfeld iets willen proberen.
Ook Domenico Pozzovivo is aan het einde van de Giro nog bijzonder sterk. Met slechts anderhalve minuut achterstand op Quintana behoort hij eveneens tot de kanshebbers voor het roze. Aangezien Pozzovivo allerminst bekend staat als een begenadigd tijdrijder, zal hij aan moeten vallen om zijn positie te verbeteren. Bauke Mollema weet zich in de bergetappes goed te handhaven. Mollema kan leunen op een sterke tijdrit om op te schuiven in het klassement, maar Pozzovivo zal aan moeten vallen om zijn positie te verbeteren.
Wanneer we spreken over de favorieten voor een bergrit deze Giro, dan kunnen we niet om Mikel Landa heen. De Bask zocht – nadat zijn klassement naar de vaantjes was – meerdere malen de aanval. De Spanjaard is inmiddels verzekerd van de bergtrui en heeft met een zege in Piancavallo zijn dagsucces binnen. Lukt het hem om (net als in 2015) twee ritten op rij te winnen? Ook Steven Kruijswijk was met andere verwachtingen aan deze Giro begonnen. De Brabander staat netjes in de top tien, maar had er vooraf meer van verwacht. Door een val in Yorkshire begon hij geblesseerd aan de Giro, met als gevolg dat hij geen rol van betekenis kon spelen in de strijd om het roze. Sinds de laatste rustdag voelt hij zich weer beter en wil hij op jacht naar ritsucces. Geeft hij zijn Giro in de voorlaatste rit extra glans? Naast de strijd om het roze, ligt ook het jongerenklassement nog open. Adam Yates staat aan de leiding, maar Bob Jungels en Davide Formolo zijn nog niet uitgeschakeld. Draagt de Brit het witte tricot tot en met Milaan?
Het scenario waarbij een groep vluchters vooruit blijft, valt uiteraard niet uit te sluiten. Naast de eerder genoemde Landa reden ook renners als Pierre Rolland en Rui Costa deze Giro vaak in de aanval. Astana koos met onder meer Luis Leon Sanchez, Dario Cataldo en Pello Bilbao meermaals voor de aanval, maar staat nog met lege handen. Gezien de belangen die op het spel staan, lijkt de kans dat vluchters vooruit (mogen) blijven niet bijzonder groot. De tien bonificatieseconden voor de dagwinnaar zouden immers net het verschil kunnen maken tussen winst en verlies.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Ilnur Zakarin, Domenico Pozzovivo
** Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana
* Mikel Landa, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Adam Yates
Weer en TV
De renners hebben deze Giro niet te klagen gehad over het weer. Ook zaterdag krijgen zij wederom zomers weer voorgeschoteld en het valt niet te verwachten dat de weersomstandigheden van grote invloed zal zijn. De temperatuur tikt ongeveer 22 graden aan. Het blijft droog. De wind heeft windkracht 2 en komt uit het zuiden.
Eurosport begint om 13:30 met de live-uitzending. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel.
[poll id=”519″]
Voor de Grappa ben ik nog niet zo bang, maar die klim naar Foza is weer een viezerik, al is er 15 kilometer hersteltijd. We gaan het zien. Dumoulin FTW!
tijdrit dus die moet het morgen doen. wel sensationeel 6 renners binnen anderhalve
minuut van elkaar 2 dagen voor het einde
Die Foza lijkt mij toch een fijne, gelijkmatige klim. Idee voor een type als Tom.
We zullen het morgen zien.
Zie je niet veel zo'n volatiele verhoudingen tussen de toppers. Morgen dus weer kantje boordje, hangt er maar vanaf wie van de 4 net een goede/mindere dag heeft. Al gebiedt de eerlijkheid dat Dumoulin zonder zijn schijtincident eigenlijk wel safe was geweest met 2 minuten extra bonus.
Pinot lijkt een gevaarlijke klant te worden en kan om de eindzege meedoen.
Kijkende naar het CG mag TD nog iets verliezen op deze drie, een minuut maximaal en als de benen dan nog goed zijn pakt ie in de tijdrit dat wel terug. Maar de verschillen in de tijdrit van 40 km met 3/4 vermenigvuldigen maar beter niet doen. Dit wordt een tijdrit na 3 zware Giro weken.
Dus of ie dan op Nibali en Pinot een minuut pakt en op Quintana anderhalve minuut? Zijn wel de verschillen waarvan ik denk dat moet te doen zijn.
Op de Monte Grappa zullen we snel weten hoe de benen van Tom zijn. Toch jammer dat hij niet echt een ploeg heeft.
Ik ben dan ook benieuwd bij welk WT team hij volgend jaar rijdt.
Geschke heeft vandaag de meubelen gered en de rest heeft zich vandaag helemaal leeg gereden om hem weer voorin de koers te brengen dus hoezo slechte ploeg
Het meest jammere is dat hij niet al te stabiele darmen schijnt te hebben.
Van de favorieten vind ik Pinot toch wel de meest verdiende winnaar, hij toont duidelijk het meeste lef en durft bergop aanvallen. Quintana die zogezegd top ging zijn de derde week wordt eigenlijk elke dag slechter en ook Nibali spreekt meer met felle woorden dan met de pedalen. Spijtig dat Zakarin viel in de voorbereiding anders was hij volgens mij eindwinnaar, maar ik schrijf hem al op voor volgend jaar. Wat koerst Pozzovivo ook lekker dit jaar zeg, dit is zonder meer zijn beste Giro. Pinot, Pozzo & Zakarin zijn duidelijk de sterkste, maar ze hebben gewoon geen ploeg buiten Reichenbach dan. Morgen moeten ze wat mannetjes in de vlucht steken en samen vertrekken op de Grappa dan, ze zouden echt een serieuse putch kunnen plegen.
Gelukkig hebben de Nederlanders Dumoulin, zodat het niet echt opvalt dat Mollema in mindere mate, maar zeker Kruijswijk niet goed rond rijden. Mollema lijkt al enkele jaren een niveau te hebben bereikt waar hij niet over kan. Als dat gewoon zo is dan is dat jammer, maar dan moeten we zeggen dat Mollema veel uit zijn mogelijkheden heeft bijhaald. Anderzijds zou ik toch eens wat andere trainingsmethodes proberen als ik hem was. En Kruijswijk rijdt gewoon een pak slechter dan vorig jaar, die val in de sneeuwmuur zal hem zijn hele carrière bijblijven vrees ik.