Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 6
woensdag 10 mei 2017 om 19:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 6

Het Giro-peloton maakt zich op voor zijn eerste werkdag op het Italiaanse vasteland. Na de ouverture op Sardinië en Sicilië wordt de weg ingezet naar de vermaarde bergstreek de Apennijnen, waar de klassementsrenners elkaar in het weekend op de Blockhaus voor een tweede maal zullen bekampen na de showdown op de Etna. Dat betekent echter niet dat de etappe van vandaag geheel zonder gevaar is. Onderweg naar Terme Luigiane dienen er enkele obstakels te worden beklommen, terwijl de finale de puncheurs gunstig gezind is. Verschillende scenario’s zijn mogelijk, maar welke is het meest realistisch? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Ondanks het feit dat startplaats Reggio Calabria op het Italiaanse vasteland is gesitueerd, zal de omgeving nog steeds Siciliaans aanvoelen: de stad is namelijk gelegen in het meest zuidelijke punt van Italië. Calabrië is historisch gezien een echte wielerregio: van 1920 tot 2012 werd hier de plaatselijke Giro della Provincia di Reggio Calabria verreden, een vermaarde rittenkoers die onder meer werd gewonnen door grote namen als Michele Dancelli, Walter Godefroot, Francesco Moser en Michele Bartoli.

Na een kleine dertig kilometer doemt de beklimming van de Baritteri op. Op papier ziet deze klim van derde categorie er misschien niet heel uitdagend uit. Toch is dit wel de plek waar wielerlegende Fausto Coppi in 1950 de basis legde voor zijn eerste en enige eindzege in de Ronde van Reggio Calabria. Als je de Baritteri onder een vergrootglas legt, dan begrijp je wel waarom Coppi zich hier thuis moet hebben gevoeld. De helling is met een lengte van 11.3 kilometer zeker niet te onderschatten. Vooral de eerste zes kilometer zijn pittig te noemen met een gemiddelde stijgingsgraad van 6%. In de eerste helft van de etappe staat ook nog de niet al te uitputtende beklimming naar het vliegveld van Vibo Valentina op het menu.

Na twee uur op- en af volgen maar liefst 75 vlakke kilometers. Voor de coureurs hét moment om de benen wat te sparen voor de zeer pittige afsluitende veertig kilometer, waar het wegdek nauwelijks meer respijt verleent voor de renners. In de laatste dertig kilometer staan drie klimmetjes op het programma. De top van de zwaarste van de drie, de Fuscaldo (2 km aan 6.8%), situeert zich op 26 kilometer van de streep. Het geweld zal naar alle waarschijnlijkheid pas echt echt losbarsten in de laatste tien kilometer, die voor de helft gevoelig omhoog gaan.

De slothelling naar Terme Luigiane stijgt twee kilometer lang aan 5,3%; de laatste vijfhonderd meter zelfs aan gemiddeld 8% met een piek van tien procent. De laatste keer dat het Giro-peloton hier zijn finishstreep trok, was in 2003. Toen won de Italiaan Stefano Garzelli, puncheur bij uitstek, voor klimmer Francesco Casagrande en sprinter Alessandro Petacchi. Een uitslag die verraad dat meerdere scenario’s, en vooral winnaars, mogelijk zijn.

De laatste keer dat de Giro-karavaan Terme Luigiane aandeed, in 2003, zegevierde Stefano ‘Piratino’ Garzelli – foto: Sirotti

Favorieten
Voor complete sprinters als Fernando Gaviria en Kristian Sbaragli is de finale van vandaag een kans om (nogmaals) toe te slaan. Voor spurters als Sacha Modolo en Roberto Ferrari is het kantje-boord wat betreft hun kansen voor de bloemen. Voor snelheidsduivels als André Greipel en Caleb Ewan is de finale naar alle waarschijnlijkheid dan weer net te zwaar om mee te dingen voor de zege.

De vraag die kortom gesteld moet worden is: welke ploegen zijn bereid om de boel te controleren? Aangezien er de volgende dag een rit op het programma staat waarin de sprinters minder hoogtemeters zullen moeten overwinnen om een kans te maken op dagwinst, verwachten we dat voor de rit van vandaag een vluchtgroep het tot het einde zal uitzingen. Om te kunnen zegevieren in Terme Luigiane moet je als renner beschikken over een goede mix aan explosiviteit en klimvermogen.

Kan Matteo Montaguti voor een eerste maal zegevieren in de Giro? – foto: Sirotti

Een renner die over een dergelijk arsenaal beschikt, is Matteo Montaguti. De inmiddels 33-jarige Italiaan is een ondergewaardeerde renner in het peloton. Voor aanvang van deze Giro wist hij nog een etappe te winnen in de Tour of the Alps. In Cles wist hij na een lastige heuvelrit Thibaut Pinot en Rohan Dennis te vloeren na een omvangrijke groepsspurt. Klimmen kan Montaguti echter ook, gezien zijn knappe negentiende plaats in de eindrangschikking van La Corsa Rosa van vorig jaar. De Italiaan kan kortom meerdere terreinen aan. De finale moet de AG2R La Mondiale-coureur dan ook uitstekend liggen.

Nathan Haas

Nathan Haas is een serieuze kanshebber voor een finish heuvelop – Foto: Sirotti

Twee andere renners die likkebaardend deze etappe in het rondeboek aangekruist zullen hebben, zijn Nathan Haas (Dimension Data) en Dylan Teuns (BMC). Beide renners beschikken over een gevaarlijk eindschot en toonden hun vorm de voorbije weken. Zo werd Haas zowel vierde in de Amstel Gold Race als in de etappe naar Cagliari, terwijl Teuns nog een trapje beter deed in de Waalse Pijl met een derde stek. Door het ontbreken van een klassementsrenner binnen de formatie van Dimension Data zal de 28-jarige Australiër zeker de vrijheid krijgen om op avontuur te gaan. Beide renners kwamen woensdag nog op achterstand binnen. Spaarden zij zich?

Filippo ‘Pippo’ Pozzato is nog altijd razend populair in Italië – foto: Sirotti

De allerbeste puncheurs in de persoon van Alejandro Valverde, Peter Sagan en Greg van Avermaet zijn dan wel niet aanwezig in dit Giro d’Italia-peloton, toch staat een meer dan verdienstelijk kransje explosieve springveren aan het vertrek in Reggio Calabria die deze rit met rood zullen hebben omcirkeld. Denk hierbij aan José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Valerio Conti (UAE Emirates), LottoNL-Jumbo Italiaan Enrico Battaglin, Gorka Izagirre (Movistar), Pello Bilbao (Astana), het Bahrain-Merida duo Enrico Gasparotto en Giovanni Visconti. Ook landgenoot Tom-Jelte Slagter is geknipt voor een dergelijke aankomst. En wat kan Filippo Pozzato (Wilier-Selle Italia) in zijn laatste Giro d’Italia? De Italiaanse veteraan zal ongetwijfeld met een knaller willen eindigden voor ‘zijn’ tifosi. In Pippo’s hoogtijdagen moest er altijd rekening met hem worden gehouden in een dergelijke etappe. Is dit anno 2017 nog steeds het geval?

Fernando Gaviria

Kan Fernando Gaviria de champagne opnieuw rijkelijk laten vloeien? – foto: LaPresse – Gian Mattia D’Alberto

Mochten enkele sprinters- en klassementsploegen toch besluiten om de boel bij elkaar te houden, en het tot een sprint heuvelop te laten komen, dan krijgen we een interessant duel voorgeschoteld tussen een breed scala aan coureurs. Sterke sprinters die een heuveltje over kunnen zijn Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), Kristian Sbaragli (Dimension Data) en José Joaquin Rojas (Movistar). Ook het UAE Emirates duo Sacha Modolo en Roberto Ferrari hebben in het verleden goed gepresteerd in dergelijke heuvelfinales. Ze zullen in hun jacht naar die felbegeerde ritzege wel moeten afrekenen met de hierboven vermelde puncheurs, maar ook met explosieve klimmers als Rui Costa (UAE Emirates), Thibaut Pinot (FDJ) en ploegmaten Michael Woods en Davide Formolo (Cannondale-Drapac).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Matteo Montaguti
*** Nathan Haas, Dylan Teuns
** José Gonçalves, Valerio Conti, Enrico Battaglin
* Pello Bilbao, Enrico Gasparotto, Gorka Izagirre, Filippo Pozzato

Weer en TV
De renners zullen donderdag voornamelijk onder een flink schijnende zon hun kilometers afwerken. De gemiddelde temperatuur zal rond de 25°C liggen. Er is aan het einde van de middag nog een kleine kans op regen, maar die is te verwaarlozen.

Eurosport zal vanaf 13.30 uur met livebeelden komen op het eerste kanaal. Het commentaar wordt geleverd Jeroen Vanbelleghem en Michael Boogerd.

RIDE Magazine
97 Reacties
10-05-2017 19:51
Was ik een troll, dan poste ik nu 'GVA!'
Teuns, Woods... Moet ik echt iemand naar voren schuiven? Mijn naam is Haas ;-)
10-05-2017 19:56
Formolo, Geraint Thomas en Fraille gaan het uitmaken. Maar inderdaad een erg lastig te voorspellen uitslag. Het zal toch net te zwaar zijn voor de sprinters lijkt me...
10-05-2017 20:00
Haas heeft zich vandaag niet gespaard maar had een slechte dag geeft hij aan. Is ook een erg wisselvallige renner. Molard zou dit ook moeten liggen maar die heb ik deze Giro nog niet gezien.
10-05-2017 20:01
Breaking: Alaphilippe niet naar de Tour!
10-05-2017 20:02
Villella uit de vlucht
10-05-2017 20:04
2 nog niet genoemde outsiders: Konrad en Berhane

Gok op Haas, voor Costa en Woods
10-05-2017 20:16
A.Amador voor morgen
10-05-2017 20:18
Nogmaals @Nederbelg, het is Teuns die meedoet, niet Theuns.
10-05-2017 20:31
@Mooie
Je ebt alweer overscot van gelijk. eb mijn instellingen nu zo aangepast dat er automatisc een '' minder verscijnt.
Wie ik trouwens nog niet genoemd ad als kansebber is Ben ermans!
10-05-2017 20:44
LLS met late uitval of Battaglin.
Grote kans dat klassementsmannen hier tijd gaan verliezen.
10-05-2017 20:51
Rui Costa, Zakarin, Pinot, Woods en Dumoulin geef ik de grootste kansen.
10-05-2017 20:54
Zou Hofland hier iets kunnen? Won ook op La Gileppe.
10-05-2017 20:55
Even kijken hoor, hebben we nu alle kanshebbers gehad? O nee, niet allemaal. Nou laat ik dan eens gek doen: Hofland. Een paar jaar geleden had ik Slagter bovenaan mijn lijstje gezet, maar die lijkt dit soort werk helemaal verleerd te zijn.
10-05-2017 21:00
Battaglin en/of Stuyven in de ontsnapping voor de puntentrui. Misschien nog te vroeg voor Geschke om eens mee te springen maar ik hoop vooral op Pibernik. Die krijgt zoveel grappen over zich heen in het peloton dat hij van ellende maar met de eerste beste groep mee springt.
10-05-2017 21:04
@Tykke @Tuubke
Na vandaag heeft Hofland alvast iets recht te zetten. Hulpeloos doorstomen, omkijken en zich dan maar laten uitzakken. Treurig vertoon.
10-05-2017 21:06
Henao
10-05-2017 21:14
Dit is echt veel te zwaar voor Hofland.
10-05-2017 21:17
Ik ga voor Tom Jelte, verder een enorm lastige etappe om te voorspellen. Zie ook sterke sprinters nog wel een kans maken.
10-05-2017 21:22
De klassementsmannen gaan zich hier ook mengen.
Zijn er boní's te verdienen aan de streep? Dan zie ik Sky wel controleren en Thomas wel winnen.
10-05-2017 21:32
Ik had Molard hier toch ook wel zeker benoemd in een etappe als deze. Denk dat het best een leuke outsider is.
10-05-2017 21:46
Helemaal niet genoemd hier, maar ik verwacht Amador hier! Vorig jaar ook sterk op steile aankomsten
10-05-2017 21:47
Hopelijk een betere Campenaerts, hij kwam vandaag bijna als laatste binnen op meer dan 7 minuten. :-(
10-05-2017 21:54
Kan Bennati dit ook niet?
10-05-2017 21:55
Pinot en Thomas lijken dit het beste aan te kunnen van de klassementsmannen. Of ze de hele etappe gaan controleren voor boni's betwijfel ik echter. Plus Sky zal Thomas nu nog niet in het roze willen hebben, wat zou gebeuren als hij wint.
10-05-2017 21:59
Ik heb geloof ik al 30 kanshebbers gelezen in de reacties ;-)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.