Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 6
Het Giro-peloton maakt zich op voor zijn eerste werkdag op het Italiaanse vasteland. Na de ouverture op Sardinië en Sicilië wordt de weg ingezet naar de vermaarde bergstreek de Apennijnen, waar de klassementsrenners elkaar in het weekend op de Blockhaus voor een tweede maal zullen bekampen na de showdown op de Etna. Dat betekent echter niet dat de etappe van vandaag geheel zonder gevaar is. Onderweg naar Terme Luigiane dienen er enkele obstakels te worden beklommen, terwijl de finale de puncheurs gunstig gezind is. Verschillende scenario’s zijn mogelijk, maar welke is het meest realistisch? WielerFlits blikt vooruit.
Ondanks het feit dat startplaats Reggio Calabria op het Italiaanse vasteland is gesitueerd, zal de omgeving nog steeds Siciliaans aanvoelen: de stad is namelijk gelegen in het meest zuidelijke punt van Italië. Calabrië is historisch gezien een echte wielerregio: van 1920 tot 2012 werd hier de plaatselijke Giro della Provincia di Reggio Calabria verreden, een vermaarde rittenkoers die onder meer werd gewonnen door grote namen als Michele Dancelli, Walter Godefroot, Francesco Moser en Michele Bartoli.
Na een kleine dertig kilometer doemt de beklimming van de Baritteri op. Op papier ziet deze klim van derde categorie er misschien niet heel uitdagend uit. Toch is dit wel de plek waar wielerlegende Fausto Coppi in 1950 de basis legde voor zijn eerste en enige eindzege in de Ronde van Reggio Calabria. Als je de Baritteri onder een vergrootglas legt, dan begrijp je wel waarom Coppi zich hier thuis moet hebben gevoeld. De helling is met een lengte van 11.3 kilometer zeker niet te onderschatten. Vooral de eerste zes kilometer zijn pittig te noemen met een gemiddelde stijgingsgraad van 6%. In de eerste helft van de etappe staat ook nog de niet al te uitputtende beklimming naar het vliegveld van Vibo Valentina op het menu.
Na twee uur op- en af volgen maar liefst 75 vlakke kilometers. Voor de coureurs hét moment om de benen wat te sparen voor de zeer pittige afsluitende veertig kilometer, waar het wegdek nauwelijks meer respijt verleent voor de renners. In de laatste dertig kilometer staan drie klimmetjes op het programma. De top van de zwaarste van de drie, de Fuscaldo (2 km aan 6.8%), situeert zich op 26 kilometer van de streep. Het geweld zal naar alle waarschijnlijkheid pas echt echt losbarsten in de laatste tien kilometer, die voor de helft gevoelig omhoog gaan.
De slothelling naar Terme Luigiane stijgt twee kilometer lang aan 5,3%; de laatste vijfhonderd meter zelfs aan gemiddeld 8% met een piek van tien procent. De laatste keer dat het Giro-peloton hier zijn finishstreep trok, was in 2003. Toen won de Italiaan Stefano Garzelli, puncheur bij uitstek, voor klimmer Francesco Casagrande en sprinter Alessandro Petacchi. Een uitslag die verraad dat meerdere scenario’s, en vooral winnaars, mogelijk zijn.
Favorieten
Voor complete sprinters als Fernando Gaviria en Kristian Sbaragli is de finale van vandaag een kans om (nogmaals) toe te slaan. Voor spurters als Sacha Modolo en Roberto Ferrari is het kantje-boord wat betreft hun kansen voor de bloemen. Voor snelheidsduivels als André Greipel en Caleb Ewan is de finale naar alle waarschijnlijkheid dan weer net te zwaar om mee te dingen voor de zege.
De vraag die kortom gesteld moet worden is: welke ploegen zijn bereid om de boel te controleren? Aangezien er de volgende dag een rit op het programma staat waarin de sprinters minder hoogtemeters zullen moeten overwinnen om een kans te maken op dagwinst, verwachten we dat voor de rit van vandaag een vluchtgroep het tot het einde zal uitzingen. Om te kunnen zegevieren in Terme Luigiane moet je als renner beschikken over een goede mix aan explosiviteit en klimvermogen.
Een renner die over een dergelijk arsenaal beschikt, is Matteo Montaguti. De inmiddels 33-jarige Italiaan is een ondergewaardeerde renner in het peloton. Voor aanvang van deze Giro wist hij nog een etappe te winnen in de Tour of the Alps. In Cles wist hij na een lastige heuvelrit Thibaut Pinot en Rohan Dennis te vloeren na een omvangrijke groepsspurt. Klimmen kan Montaguti echter ook, gezien zijn knappe negentiende plaats in de eindrangschikking van La Corsa Rosa van vorig jaar. De Italiaan kan kortom meerdere terreinen aan. De finale moet de AG2R La Mondiale-coureur dan ook uitstekend liggen.
Twee andere renners die likkebaardend deze etappe in het rondeboek aangekruist zullen hebben, zijn Nathan Haas (Dimension Data) en Dylan Teuns (BMC). Beide renners beschikken over een gevaarlijk eindschot en toonden hun vorm de voorbije weken. Zo werd Haas zowel vierde in de Amstel Gold Race als in de etappe naar Cagliari, terwijl Teuns nog een trapje beter deed in de Waalse Pijl met een derde stek. Door het ontbreken van een klassementsrenner binnen de formatie van Dimension Data zal de 28-jarige Australiër zeker de vrijheid krijgen om op avontuur te gaan. Beide renners kwamen woensdag nog op achterstand binnen. Spaarden zij zich?
De allerbeste puncheurs in de persoon van Alejandro Valverde, Peter Sagan en Greg van Avermaet zijn dan wel niet aanwezig in dit Giro d’Italia-peloton, toch staat een meer dan verdienstelijk kransje explosieve springveren aan het vertrek in Reggio Calabria die deze rit met rood zullen hebben omcirkeld. Denk hierbij aan José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Valerio Conti (UAE Emirates), LottoNL-Jumbo Italiaan Enrico Battaglin, Gorka Izagirre (Movistar), Pello Bilbao (Astana), het Bahrain-Merida duo Enrico Gasparotto en Giovanni Visconti. Ook landgenoot Tom-Jelte Slagter is geknipt voor een dergelijke aankomst. En wat kan Filippo Pozzato (Wilier-Selle Italia) in zijn laatste Giro d’Italia? De Italiaanse veteraan zal ongetwijfeld met een knaller willen eindigden voor ‘zijn’ tifosi. In Pippo’s hoogtijdagen moest er altijd rekening met hem worden gehouden in een dergelijke etappe. Is dit anno 2017 nog steeds het geval?
Mochten enkele sprinters- en klassementsploegen toch besluiten om de boel bij elkaar te houden, en het tot een sprint heuvelop te laten komen, dan krijgen we een interessant duel voorgeschoteld tussen een breed scala aan coureurs. Sterke sprinters die een heuveltje over kunnen zijn Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), Kristian Sbaragli (Dimension Data) en José Joaquin Rojas (Movistar). Ook het UAE Emirates duo Sacha Modolo en Roberto Ferrari hebben in het verleden goed gepresteerd in dergelijke heuvelfinales. Ze zullen in hun jacht naar die felbegeerde ritzege wel moeten afrekenen met de hierboven vermelde puncheurs, maar ook met explosieve klimmers als Rui Costa (UAE Emirates), Thibaut Pinot (FDJ) en ploegmaten Michael Woods en Davide Formolo (Cannondale-Drapac).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Matteo Montaguti
*** Nathan Haas, Dylan Teuns
** José Gonçalves, Valerio Conti, Enrico Battaglin
* Pello Bilbao, Enrico Gasparotto, Gorka Izagirre, Filippo Pozzato
Weer en TV
De renners zullen donderdag voornamelijk onder een flink schijnende zon hun kilometers afwerken. De gemiddelde temperatuur zal rond de 25°C liggen. Er is aan het einde van de middag nog een kleine kans op regen, maar die is te verwaarlozen.
Eurosport zal vanaf 13.30 uur met livebeelden komen op het eerste kanaal. Het commentaar wordt geleverd Jeroen Vanbelleghem en Michael Boogerd.
Grootste favoriet is echter, en het verbaast me dat hij nog niet is genoemd:
*****Valverde
We gaan het mee maken morgen.
Alleen als Sky het wil proberen met Thomas in de slotklim (gokje voor roze), of als er een renner die binnen de drie minuten staat meezit met de vlucht, zie ik het anders lopen.
Wat dan wel weer leuk is, is de mogelijkheid dat er een stiekemerd tussen zit. Een Formolo of zo die het nog verrekte lang vol kan houden in het AK als het tijdsverschil fors is..
Ik zeg: 5 reeten