Giro 2017: Voorbeschouwing – het Bergklassement
De Giro d’Italia staat bekend als een wedstrijd waarin het peloton in drie weken tijd de nodige bergtoppen voor de kiezen krijgt. Ook tijdens de komende editie mag er weer het nodige geklommen worden. Met welke klimmers moeten we dit jaar rekening houden in de strijd om de maglia azzurra? Met het routeboek aan de hand blikt WielerFlits vooruit.
Historie
Het bergklassement (Gran Premio della Montagna) werd voor het eerst georganiseerd in 1933. De overwinning ging destijds toen naar Alfredo Binda, die dat jaar ook de eindoverwinning voor zich op zou eisen.
De Italianen bleven de jaren erna het klassement domineren. De Zwitser Hugo Koblet was in 1950 pas de eerste buitenlander die de ban wist te breken. De Italianen staan met 36 zeges nog steeds aan kop. Gino Bartali wist het klassement maar liefst zeven keer te winnen. Nog nooit slaagde een Nederlander erin om het bergklassement te winnen, al was Steven Kruijswijk twee jaar geleden met een derde plaats wel dichtbij.
In de eerste decennia werd er geen trui aan het klassement verbonden. Pas in 1974 kreeg de leider van het klassement een trui met de groene kleur (maglia verde). De gerenommeerde Spaanse klimmer José Manuel Fuente won dat jaar voor de vierde keer het klassement. In 2011 werd het groen ingeruild voor blauw, de kleur van sponsor Banco Mediolanum. Vorig jaar was het Mikel Nieve die het klassement wist te winnen. De Bask sloeg in de slotweek zijn slag, door het merendeel van zijn 152 punten te behalen in de etappes op de laatste vrijdag en zaterdag.
Laatste tien winnaars
2007: Leonardo Piepoli
2008: Emanuele Sella
2009: Stefano Garzelli
2010: Matthew Lloyd
2011: Stefano Garzelli
2012: Matteo Rabottini
2013: Stefano Pirazzi
2014: Julian Arredondo
2015: Giovanni Visconti
2016: Mikel Nieve
Puntentelling
Het bergklassement houdt het aantal punten bij die renners krijgen bij doorkomsten op bergtoppen. Het aantal toegekende punten, is afhankelijk van de categorie van de berg.
Om ervoor te zorgen dat de echte klimmers mee zouden dingen naar de trui, werd in 2014 het klassement op de schop gegooid. Beklimmingen vanaf de eerste categorie kregen sindsdien meer punten.
Cima Coppi (Stelvio): eerste negen renners
45 – 30 – 20 – 14 – 10 – 7 – 4 – 2 – 1 pnt
Bergen van 1ste categorie: eerste acht renners
35 – 18 – 12 – 9 – 6 – 4 – 2 – 1 pnt
Cols van 2de categorie: eerste zes renners
15 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1 pnt
Hellingen van 3de categorie: eerste vier renners
7 – 4 – 2 – 1 pnt
Heuvels van 4de categorie: eerste drie renners
3 – 2 – 1 pnt
De Cima Coppi, oftewel het plafond van de Giro, wordt bereikt in de achttiende etappe richting Bormio. De Stelvio brengt de renners naar een hoogte van 2758 meter. Het parcours kent dit jaar vier aankomsten bergop, één minder dan vorig jaar.
De aankomsten bergop:
- 9 mei – Etappe 4: Cafalù – Etna
- 14 mei – Etappe 9: Montenero di Bisaccia – Blockhaus
- 20 mei – Etappe 14: Castellania – Oropa
- 26 mei – Etappe 19: San Candido – Piancavallo
Favorieten
Het bergachtige parcours zorgt ervoor dat er dit jaar wederom de nodige klimmers aan de start staan. We krijgen dit jaar een nieuwe winnaar, aangezien Mikel Nieve niet naar Sardinië af zal reizen. Samen met zijn ploeg Sky geeft hij dit seizoen de voorkeur aan de Tour.
De grote vraag is welke renners in de gelegenheid zullen zijn om mee te strijden om dit klassement. Wie zal moeten knechten voor hun kopman en wie krijgt een vrijbrief om op avontuur te gaan? Hoewel de organisatie de puntentelling de afgelopen jaren enkele malen heeft aangepast ten nadele van de aanvallers, is het niet voldoende om af te wachten tot de slotklim. Meezitten in een vroege ontsnapping lijkt een must om voldoende punten te verzamelen. We gaan er dan ook niet vanuit dat een klassementsrenner (die doorgaans wacht tot de laatste klim) deze trui zal veroveren.
Omar Fraile weet hoe het voelt om een bergklassement te winnen. De Spaanse klimmer van Dimension Data (die sterk voor de dag kwam in Yorkshire) won de voorbije twee jaar de bergtrui in de Ronde van Spanje, wat hem een renner maakt om rekening mee te houden. Ploeggenoot Igor Antón liet recent in de Ronde van het Baskenland nog van zich horen. Wanneer hij besluit om in de Giro voor de aanval te kiezen, kan hij een rol van betekenis spelen in dit klassement.
Bij Gazprom-Rusvelo rekent men op Alexander Foliforov. De 25-jarige Rus won vorig jaar verrassend de klimtijdrit naar Alpe di Siusi en klom in de bergrit naar Sant’Anna di Vinadio naar een vijfde plaats. De rest van het seizoen reed hij vervolgens vrij geruisloos in het peloton, maar vorige maand won hij plots het bergklassement in de Tour of the Alps. Het toont aan dat Foliforov (vorig jaar zesde in het bergklassement) op tijd in vorm lijkt voor de Giro. Bij Katusha is de Est Rein Taaramäe een van de kanshebbers voor de bergprijs. Taaramäe rijdt tot dusver een vrij anoniem seizoen, maar kan dit in Italië met tactisch rijden extra kleur geven.
Cannondale-Drapac vaardigt een echte klimmersploeg af naar Italië. Pierre Rolland heeft aangekondigd op jacht te gaan naar ritzeges, wat hem gezien zijn klimmerscapaciteiten een van de kanshebbers voor dit klassement maakt. Daarnaast herbergt de selectie van de Amerikaanse formatie tal van renners die in het bergklassement een rol van betekenis kunnen spelen. De talentvolle Italiaan Davide Formolo zal zich vermoedelijk op het klassement richten, maar renners als Davide Villella, Joe Dombrowski en de debuterende Hugh Carthy kunnen goed bergop. Routinier Simon Clarke won in 2012 nog het bergklassement van de Vuelta, al biedt eerlijkheid te zeggen dat hij sindsdien in bergklassementen niet echt meespeelt.
Ondanks de afwezigheid van Nieve, weet Sky wederom de nodige sterke klimmers af te vaardigen. Geraint Thomas en Mikel Landa zetten in op een goed klassement, maar met Kenny Elissonde en Diego Rosa beschikt het renners die (mits zij de vrijheid krijgen) hier kunnen scoren. Het Spaanse Movistar rijdt volledig in dienst van Nairo Quintana, maar wanneer renners als Andrey Amador en Winner Anacona uit tactische overwegingen vooruit gestuurd worden, kunnen zij ook hier een rol van betekenis spelen.
Giovanni Visconti weet wat het is om de maglia azzurra mee naar huis te nemen. De 34-jarige Italiaan van Bahrain Merida is oud-winnaar van het nevenklassement. Bij Bahrain Merida zal alles in het teken staan van het streven om Vincenzo Nibali zijn derde Girozege te bezorgen, maar dat neemt niet weg dat Visconti ongetwijfeld kansen krijgt om op jacht te gaan naar bergpunten.
Bij BMC is het uitkijken naar Ben Hermans. De winnaar van de Ronde van Oman heeft de toezegging van zijn ploeg dat hij de komende drie weken als vrijbuiter zijn gang mag gaan. Wanneer hij erin slaagt (meermaals) mee te zitten in de juiste vlucht, dan kan hij de nodige bergpunten gaan verzamelen. UAE Emirates beschikt met oud-wereldkampioen Rui Costa over een kopman van naam. De Portugees heeft aangekondigd op jacht te gaan naar ritsucces. Wanneer hij zich meerdere malen in een ontsnapping weet te voegen, dan komt de bergtrui vanzelf in beeld.
Een ploeg waar men – tegen de natuur in – dit jaar niet voor een uitgesproken kanshebber zal rijden, is Astana. Na het wegvallen van de geblesseerde Fabio Aru en het noodlottige ongeluk van Michele Scarponi heeft de Kazachstaanse formatie zijn tactiek wederom om moeten gooien. Dat biedt, hoe wrang ook, perspectieven voor andere renners. De verwachting is dat Tanel Kangert nu voor het klassement gaat, maar Dario Cataldo is bijvoorbeeld een renner die iets meer vrijheid zou kunnen krijgen. Ook Luis Leon Sanchez weet zich wellicht in de kijker te rijden. Drie jaar geleden won de Spaanse routinier nog het bergklassement in de Vuelta.
AG2R La Mondiale beschikt naast kopman Domencio Pozzovivo over Matteo Montaguti. In de Tour of the Alps won hij de rit naar Cles en is een renner die een rol kan spelen in het middengebergte. Ook Alexandre Geniez is in theorie een renner die de kwaliteiten heeft om mee te spelen in het bergklassement. BORA-hansgrohe moet het doen zonder kopman Leopold König, terwijl ook Rafał Majka (in tegenstelling tot vorig jaar) de Giro niet in zijn programma heeft opgenomen. De Duitse formatie rekent daarom op Patrick Konrad, de nummer zeven van de Ronde van het Baskenland. FDJ beschikt met de Zwitser Sébastien Reichenbach over een renner die zich in de debatten kan gaan mengen. Mag hij in de schaduw van kopman Thibaut Pinot voor eigen succes gaan?
Bij LottoNL-Jumbo staat Enrico Battaglin te boek als een aanvallende renner, die hoopt de kans te krijgen om ook voor eigen kans te mogen rijden. Zijn kwaliteiten liggen echter met name in het middengebergte, waar minder punten te verdienen zijn. De Italiaanse ploegen moeten het hebben van de aanval, maar het is nog maar een vraag of daar renners in zitten met genoeg kwaliteiten om mee te doen voor de bergprijs. Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF) deed dat in het verleden wel, maar inmiddels is de puntentelling aangepast en de 30-jarige Italiaan lijkt te licht voor het hooggebergte. Het Poolse CCC Sprandi Polkowice heeft met de Tsjech Jan Hirt en Oostenrijker Felix Grosschartner (respectievelijk derde en vierde in Kroatië) twee outsiders.
In de rijke Giro-geschiedenis slaagden Colombiaanse klimgeiten er meermaals in om op de flanken van de Italiaanse bergpassen te imponeren. Met Nairo Quintana beschikken de Colombianen over een topfavoriet voor het roze, maar voor de bergtrui zit er niet direct een kanshebber tussen. Tenslotte kunnen we er niet onderuit om ook even de Nederlanders te bespreken. Steven Kruijswijk (twee jaar geleden nog tot de laatste dag in de race voor de bergtrui), Bauke Mollema en Tom Dumoulin staan bekend als begenadigde klimmers, maar zullen als renners met klassementsambities zich waarschijnlijk niet gaan mengen in lange ontsnappingen. De kans dat we dit jaar voor het eerst een Nederlandse winnaar van het bergklassement krijgen, lijkt dan ook klein.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Omar Fraile
*** Pierre Rolland, Alexander Foliforov
** Giovanni Visconti, Ben Hermans, Rui Costa
* Dario Cataldo, Rein Taaramäe, Alexandre Geniez, Patrick Konrad
[poll id=”495″]
@Redactie, waar hebben jullie kunnen vinden dat ook Hermans de toezegging heeft om te mogen vrijbuiten? Ik lees in teksten van BMC namelijk telkens dat de hele ploeg in dienst staat van het klassement van Tejay, en dat Dennis een vrije rol krijgt om te kijken hoe ver hij kan komen.
edit redactie: Interview in Procycling Giro-gids, pagina 136
Om ervoor te zorgen dat de echte klimmers mee zouden dingen naar de trui, werd in 2014 het klassement op de schop gegooid. Beklimmingen vanaf de eerste categorie kregen sindsdien meer punten.
Foute aanpassing dan, want er staan geen "echte klimmers" (=Quinta, Nibali, Pinot, Mollema etc.) in de sterrenverdeling, maar dat lijkt me wel logisch gezien het parcours.
Fraille is echt in goeie vorm. Heel sterke LBL, gisteren zo goed dat hij op zijn eentje naar Pauwels knalt, geen kopman, verleden in bergtruien... Allemaal signalen dat deze man misschien wel dé favoriet is. Ook het Canondale-trio Rolland-Woods-Formolo zou een gooi kunnen doen, maar ik weet niet echt wat hun taken zijn. Aangezien ik niet echt vertrouwen heb in beide Sky-kopmannen, vermoed ik dat Landa in de derde week misschien een pak punten kan pakken.
Benieuwd wie de strijd op het dak van de Giro wint, dan mag je jezelf de opvolger noemen van Scarponi. Hij komt pijnlijk vaak terug als je wat oude Giro-edities bekijkt.
Voor het bergklassement... Tja, geen idee. Fraille lijkt me een goede, maar misschien gaat wel één van die jongen Italianen ervoor meespelen, Petilli(?) ofzo. Of Formeln, of Dombrowski. Of gewoon Quintana/Yates met de meeste punten in de bergetappes.
Ik vind dat iemand op zo'n moment al een achterstand zou moeten hebben die niet meer kan worden goedgemaakt. Als Nieve dan wil winnen, dan moet hij er maar een paar weken voor rijden ipv. een paar dagen.