Giro 2017: Voorbeschouwing op de koninginnenrit over de Mortirolo en de Stelvio
Na twee weken Giro staat Tom Dumoulin stevig aan kop. Voor de Limburger breekt de week van de waarheid aan. De week die Steven Kruijswijk vorig jaar en Dumoulin in de Vuelta van 2015 fataal werd. ‘Wij Nederlanders’ weten dus dat we niet te vroeg moeten juichen. Vergelijk het met een examenweek, waarin Dumoulin voor elke toets moet slagen. Te beginnen met de koninginnenrit in de Alpen, waarin de Mortirolo en twee keer (!) de Stelvio beklommen moeten worden. WielerFlits werpt een blik op het parcours en de favorieten.
Voor de tweede keer in de geschiedenis is Rovetta de startplaats van een Giro-etappe. De eerste kilometers gaan door de Camonica-vallei, maar niet lang na het vertrek moet er al geklommen worden; de Mortirolo wacht. Weliswaar via de minder bekende zuidzijde, maar ook die kent stijgingspercentages tot 16%. Op de top van de berg – dit jaar omgedoopt tot de Scarponi-beklimming – zijn er dubbele bergpunten te verdienen. Dinsdag is de Mortirolo slechts een voorgerecht. Het hoofdmenu luistert naar de naam Passo dello Stelvio. Met zijn 2758 meter is de Stelvio afgetekend het hoogste punt van de Giro d’Italia. Traditioneel krijgt de renner die hier als eerste passeert de Cima Coppi-prijs. Daardoor zijn er extra punten voor de bergprijs te verdienen.
Vanuit Bormio klimt men in tweeëntwintig kilometer – gemiddelde stijging 7,1% – naar de pasovergang, om via de bekende achtenveertig haarspeldbochten af te dalen en (voor het eerst in de historie) via Zwitserland de noordzijde aan te vatten. Daar wordt in ruim dertien kilometer 1130 meter geklommen, goed voor een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4%. Vanaf de Umbrailpas, net iets onder de Stelvio, daalt men af terug naar finishplaats Bormio.
Bergen
– Passo del Mortirolo (1e categorie, 12,6 km aan 7,6%)
– Passo dello Stelvio (Cima Coppi, 21,7 km aan 7,1%)
– Umbrailpass (1e categorie, 13,4 km aan 8,4%)
Start: 10:40
Aankomst: Aankomst: 16:47 – 17:40
Favorieten
Het spel gaat beginnen. De favorieten moeten hun kaarten op tafel leggen. Pokeren is toegestaan, maar wie niet het achterste van zijn tong laat zien, kan hier wel eens de Giro definitief verliezen. Voor velen is de eindwinst nog niet uit het zicht en is het podium zeker nog haalbaar. Gaan we een eerste echte schifting doorgevoerd zien worden?
De beste tot nu toe? Tom Dumoulin, met overmacht heeft onze landgenoot de eerste twee weken doorstaan. Zichtbaar scherp en fris kwam hij uit de ‘Lombardije’-etappe. Zijn Sunweb-ploeg is wel gehavend door het uitvallen van Wilco Kelderman. Dat zal Dumoulin gaan merken, zeker in deze derde week. Laurens ten Dam lijkt de laatste steun bergop te gaan worden. In de etappe naar Bagno di Romagna liet liet Sunweb zien tactisch ook te kunnen anticiperen. Het stuurde in die rit Ten Dam vooruit met de vroege vlucht. In deze etappe kan ook een renner als Preidler of Geschke die rol op zich nemen. Dat zou een extra man betekenen in een later stadium van de etappe. Over zijn eigen vorm hoeft Dumoulin zich geen zorgen te maken, die is goed. Misschien niet de beste klimmer, maar op geleidelijke cols als deze zal de tijdrijder in hem naar boven komen. Dan behoort hij tot de besten.
De beste klimmer is Nairo Quintana. Dat liet de Colombiaan al zien op Blockhaus. Dit keer krijgt de Movistar-kopman drie keer eenzelfde soort klim voor de kiezen. De opeenvolging van beklimmingen valt in het straatje van zowel Quintana als zijn ploeg Movistar. De Spanjaarden zullen geheid een renner in de vroege vlucht sturen, misschien zelfs wel twee. De vraag is wanneer Quintana zelf in actie komt. Op de Stelvio of op de Umbrailpass? Een voorsprong van een minuut op de top van de slotklim moet genoeg zijn om ook met voorsprong aan de finish te geraken. Afdalen is namelijk niet Quintana’s favoriete onderdeel.
Vincenzo Nibali kijkt juist uit naar de afdalingen. De Haai van Messina moet niet uit het oog verloren worden nu de finishlijn na een afdaling van twintig kilometer is getrokken. Wat een probleem lijkt te worden voor de kopman bij Bahrain Merida, is het klimwerk. Op Blockhaus vergaloppeerde hij zich en richting Oropa verloor hij in de laatste kilometer een halve minuut. Met Franco Pellizotti aan zijn zijde kan hij misschien iets uitrichten om zijn vierde plaats in het algemeen klassement te verbeteren. De achterstand op Dumoulin is 3.40, op Quintana een kleine minuut. De nummer vijf in het klassement is Ilnur Zakarin. Voor hem moet dit ook een ideale etappe zijn. Richting Bergamo liet hij zich bijna verrassen, maar op het laatste moment haalde hij de groep der favorieten bij. In Oropa was hij dan weer de enige die Dumoulin uit kon dagen. De lange Rus is een geduchte kanshebber voor deze rit. De afsluitende afdaling werkt dan weer in zijn nadeel.
De tijd dat Thibaut Pinot met schrik een afdaling inging, ligt achter ons. In de rit naar Bagno di Romagna probeerde de Fransman in de afzink de rest te verrassen, maar dat lukte toen niet. Dit keer zal hij het van zijn klimwerk moeten hebben. Waar de FDJ-kopman op Blockhaus sterk oogde, was hij richting Oropa vroeg gelost. Weet hij zich te herpakken en kan hij zijn derde plek in het klassement vasthouden? Dan hebben we de eerste vijf van de rangschikking gehad. Op nummer zes staat Bauke Mollema, ruim vier en een halve minuut achter Dumoulin. Oropa moet de Groninger snel vergeten. Aanklampen lijkt het devies, maar misschien weet hij wel iets uit een speciaal vaatje te tappen. Want op Blockhaus ging het hem voor de wind. Domenico Pozzovivo is zevende en is al redelijk anoniem de eerste twee weken doorgekomen. Pozzovivo rijdt goed bergop, maar er zit nooit een echte uitschieter tussen voor de pocketklimmer. Etappe 16 lijkt ideaal voor hem. Laat hij op weg naar Bormio de benen spreken?
Steven Kruijswijk lijkt weer ‘de oude’ te worden. In de eerste twee weken wilde het niet vlotten voor de kopman van LottoNL-Jumbo. Kleine valpartijen en hier en daar wat tijdsverlies. Maar desondanks staat hij tiende in het klassement. Wel heeft hij een forse achterstand op klassementsleider Dumoulin; ruim zeven minuten. Dit moet zijn week worden. Dit is dan ook een etappe die Kruijswijk ligt, vanwege de vele klimkilometers. Vorig jaar bleek hij in dit soort ritten de sterkste. Kan hij een eerste slag slaan? Dan moet hij Adam Yates achter zich houden. Orica-Scott heeft veel vertrouwen in de jonge Brit, die na zijn val in aanloop naar de Blockhaus achter de feiten aan rijdt. Is hij in staat om in deze derde week de stap naar de top tien te maken?
Door de grote achterstand van de favorieten op Dumoulin zullen zij elke kans op bonificaties proberen te grijpen. De kans dat er een aanvaller wint, lijkt dan ook klein. Als dan toch een vluchter wint, let dan op Mikel Landa. De Spaanse klimmer staat op bijna drie kwartier in het klassement en liet richting Oropa zien nog steeds met de besten mee te kunnen. Bewijst hij zijn aangeslagen Sky-ploeg een dienst door voor ritsucces te zorgen? Andere namen die – om verschillende redenen – in de aanval zullen gaan, zijn Omar Fraile, Daniel Teklehaimanot, Pierre Rolland, Jan Polanc en Rui Costa.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali
** Ilnur Zakarin, Thibaut Pinot, Mikel Landa
* Steven Kruijswijk, Adam Yates, Bauke Mollema, Domenico Pozzovivo
Weer en TV
De renners kunnen op weg naar Bormio rekenen op prima weersomstandigheden. De temperatuur ligt rond de 21°C en het blijft droog. Op de top van de beklimmingen is het logischerwijs wat frisser, de temperatuur ligt daar rond de twaalf graden.
De etappe wordt vanaf 12:30 rechtstreeks uitgezonden door Eurosport. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel.
Over de hele etappe gezien kwam hij natuurlijk wel met voorsprong aan, en dat telt natuurlijk. En natuurlijk verlies je dan in de laatste klim wat tijd, dat is normaal voor een vroege vlucht. De scenario's zijn natuurlijk verschillend, maar die zege van Tom laat wel zien dat hij echt wel een flink aantal hoogtemeters kan overleven.
Zelf aanvallen lijkt me sterk. De tegenaanval als deel van het pokerspel zie ik eerder gebeuren, maar dan is de vraag: kan hij dat volhouden. Lijkt me levensgevaarlijk. Bij zijn counter op Quintana op weg naar Oropa moest hij zichtbaar naar adem happen, al herstelde hij zich nadien wel goed. Dat soort psychologische spelletjes vermijdt hij morgen beter. Hoogstens: naast de tegenstand komen rijden en niet uit het zadel komen.
Wees gerust als die drie gaan samenwerken doet Tom gezellig mee, welk peleton rijdt er 48 gem in een heuvelachtig parcours?
En eens in het peloton onderzoeken met wie Sunweb in de slag kan gaan. Sluwe spelletjes spelen is het motto de komende dagen verwacht ik. Nibali en consorten zullen namelijk hetzelfde spelletje gaan spelen.
(in de 100ste Giro wordt er toch een Italiaan op het podium verwacht)
Movistar en Bahrein gaan oorlog maken in de beklimmingen en afdalingen. Ik verwacht morgen sluwe vossen als Quintana, Pinot en Nibali in de top 3. Maar hopelijk heb ik het geheel fout en is het Tom D., Mollema in de top3. Kruiswijk zie ik geen hoge ogen gooien.
Zonde idd, ze hadden beter voor een gehele dag live-uitzending kunnen hebben. Maar ja, het is op een dinsdag. Ik zou de Mortirolo ook graag willen zien.
Niet echt de juiste nickname om de blufpoker-kaart te trekken. Arme Herman ;-)
Een Italiaan op het podium? En wat als Nibali er nu eens doorheen zakt en we de miraculeuze wederopstanding van Pozzovivo meemaken. 1. Dumoulin 2. Quintana 3. Pozzovivo.
Alleen daarom wordt hij nooit zo'n epic renner als Contador.
ps. Ik wil het nu nog eens voor de laatste keer goed opschrijven voor degenen die het nog niet mochten weten, de kopman van TLJ heet Steven Kruijswijk! Geen Kruuswijk, Kruiswijk, Kruijsweik of Kruijswik of meer van datzelfde. Veel plezier morgen, ik kijk er naar uit!
Verder, denk aan natuurkunde. Hoe hoger het stijgingspercentage, hoe groter het voordeel van een lichtgewicht. Quintana is minder zwaar dan TD.
Hoeveel uur klimmen ze morgen? Drie? Drie uur lang meer vermogen leveren dan lichtere renners valt niet mee... Veel zwaarder dan slechts 20 minuutjes!
Zo bezien zie ik Jungels niet meer in de top10 staan na morgen.
Kortom, ook al vind ik Quintana deze ronde helemaal niet overtuigen, toch denk ik dat deze ronde zo op zijn lijf is geschreven dat ie wel erg in het voordeel is.
Kunnen jullie je nog die Tour herinneren die Indurain NIET won? Hij verloor toen geloof ik tien minuten, omdat een groep van klassementsrenners wegreed en samenwerkte. Ik zie dat morgen ook gebeuren, dat een deel klassementsrenners heel veel tijd verliest. Wie bij dat deel zit - we'll see ALS dit scenario optreedt. Het zou me niet verbazen als Jungels, Mollema, Dumoulin de klos zijn morgen.
Dumoulin wist dat deze Giro tot gisteren van hem zou zijn, maar gaf in eerdere interviews ook aan dat winst heel moeilijk zou worden vanwege deze laatste week.
Quintana gaf in bedekte termen wel aan dat die val hem wat deed. Wellicht is het dus niet Quintana die gaat aanvallen maar één van de anderen. In dat scenario worden Dumoulin en Quintana bondgenoten, inclusief hun ploegen.
Nee dat klopt, Nibali of Quintana probeerde het nog niet één keer van ver. Maar dat heeft te maken met het profiel van de etappe. Een rit die er zo _____/ uitziet, leent zich honderd maal minder voor een ware coup dan een rit die er zo _/\/\/\ uitziet.
@geit in mijn kelderman
Quintana niet vroeg durven? Vuelta vorig jaar, rit 15. Kilometer nul: Quintana (als leider dan nog) en Movistar trekken meteen in de aanval. Op het vlakke dan nog wel, in een rit met maar één echt col. Nummer 2, 3, 4 en 5 van het AK zijn niet mee. Nummer 2 Froome verliest 2'43", 3 Chaves verliest 1'56", 4 S. Yates verliest 2'50", 5 König verliest 53'54" (bijna vierenvijftig!!! minuten). Als je dit in een bergrit doet, die meer dan 100 kilometer langer is en twee zware cols meer heeft, worden die verschillen zo mogelijk nog groter.