Giro 2018: Ontketende Yates solo naar derde ritzege, Dumoulin verliest 47 seconden
Simon Yates heeft zijn voorsprong in het algemeen klassement van de Giro d’Italia andermaal uitgebreid. De rozetruidrager van Mitchelton-Scott boekte in de vijftiende etappe naar Sappada zijn derde ritzege van deze ronde. Hij kwam solo over de streep en pakte de volle mep aan bonificaties, nadat hij op de voorlaatste klim van Costalissoio zijn grootste concurrenten loste. Tom Dumoulin werd derde en verliest 47 seconden in het klassement.
Om kwart over twaalf vertrokken de renners voor een 176 kilometer lange etappe over maar liefst vijf beklimmingen: de Passo del Mauria (derde categorie), Passo Tre Croci (tweede categorie), Passo Di Sant’Antonio (tweede categorie), Costalissoio (tweede categorie) en de niet gecategoriseerde slotklim naar Sappada.
Attractieve openingsfase
Een razende openingsfase zorgde ervoor dat het lang duurde vooraleer een kopgroep zich vormde. Onder meer Maurits Lammertink en Laurens ten Dam lieten zich zien. Op de eerste col van de dag ging het spervuur aan aanvallen door. Pogingen van Italiaans kampioen Fabio Aru en Wout Poels werden geneutraliseerd. Quentin Jauregui, Nico Denz, Krists Neilands en Dayer Quintana leken de vrijgeleide te krijgen, maar Trek-Segafredo, Astana en BMC stonden dat niet toe.
Wanhoopspoging Woods
Uiteindelijk geraakte een kopgroep van 23 weg, met daarin één Nederlander: Maurits Lammertink. Opvallend was de move van EF Education First-Drapac, dat de achtervolging leidde en het verschil met de kop klein hield. Met een voorgift van 1,5 minuut begon de kopgroep aan de Tre Croci, waar ook de eerste regendruppels naar beneden kwamen. Ciccone trok de kopgroep uit elkaar. Hij kreeg Nico Denz, Mikael Cherel en Dayer Quintana met zich mee. Daarachter werd het plan van de Amerikaanse formatie duidelijk: kopman Michael Woods, de nummer twaalf van het klassement, viel op zeventig kilometer van de streep aan.
Mitchelton-Scott geeft vluchters weer geen kans
De groep der favorieten werd sterk uitgedund, maar de kleppers bleven nog in hun kot. De ploeg-Yates onderhield een strak tempo en ging in de kletsnatte afdaling met de rem erop naar beneden. In de vallei richting de Sant’Antonio werd de chasse patate compleet voor Woods; hij werd teruggepakt door het peloton. Aan die klim begonnen Denz, Cherel, Quintana, Ciccone en de teruggekeerde Visconti met een voorgift van ruim twee minuten ten opzichte van het peloton.
Sunweb trekt favorieten op gang
Het bal werd op de Sant’Antonio geopend door de Sunweb-ploeg. Sam Oomen trok het peloton op gang met ploeggenoot Dumoulin in zijn wiel. Dat betekende ook de definitieve nekslag voor Aru, die troosteloos moest lossen. Door Oomens tempo dunde de favorietengroep fors uit. Twee koplopers bleven nog voor de favorieten uit: Denz loste Ciccone in de afdaling richting de voet van de Costalissoio, maar hun verhaal was op de eerste flanken van die klim ten einde.
Eerste barsten op Costalissoio
De klim van tweede categorie begon bij de favorieten met een schifting, na een versnelling van Miguel Ángel López. Chris Froome moest lossen en zag een groepje met Dumoulin en Yates wegrijden. George Bennett opende de aanval om wat van zijn verloren tijd op de Zoncolan goed te maken, maar Jack Haig counterde. Daarop zag rozetruidrager Yates zijn kans schoon, met López in zijn wiel. Dumoulin ging op zijn eigen tempo in de achtervolging.
Yates jaagt zonder angst op derde ritwinst
Dankzij Pozzovivo, Carapaz en Pinot keerde Dumoulin terug in het wiel van Yates, maar die wilde hoe dan ook tijd pakken. Een vinnige demarrage van de Brit op zeventien kilometer zette de groep-Dumoulin direct weer op een achterstand. Met een voorsprong van achttien seconden ging Yates over de top van de Costalissoio, Froome volgde al op ruim een minuut. Als een baksteen liet de rozetruidrager zich naar de voet van Sappada vallen. Zelfs in die afdaling liep hij uit.
Veerkrachtige Dumoulin sprint naar derde plek
In de laatste oplopende kilometers richting de finishplaats Sappada was er wat onenigheid in de achtervolging, waardoor Yates nog meer tijd pakte. Vier kilometer voor de meet kon de Limburger demarrages van Carapaz, Pozzovivo, Pinot en López niet volgen. Eenzaam moest hij de schade weten te beperken, ware het niet dat de groep-Pinot twijfelde en Dumoulin kon terugkeren.
Yates soleerde op indrukwekkende wijze naar zijn derde ritwinst. De groep-Dumoulin volgde op 41 seconden; López sprintte naar de tweede plek, voor Dumoulin. Bovenop zijn tijdwinst pakte Yates (voor de derde keer dus al) tien bonificatieseconden. Onze landgenoot greep door zijn derde plek vier bonusseconden.
Yates met 2.11 voorsprong naar de tijdrit
Met een voorsprong van 2.11 op Dumoulin gaat de Brit de laatste rustdag van deze Giro in. Dinsdag wacht de individuele tijdrit, waarin verwacht wordt dat wereldkampioen tijdrijden Dumoulin een pak tijd terug kan gaan pakken op Yates.
Dumoulin moet zich gaan richten op plek twee. Ook al pakt hij tijd terug en al zou het zelfs roze zijn (geloof ik niet) verliest hij hem weer bergop aan Yates. Sunweb is daar ook niet sterk genoeg voor.
Ieder zijn mening, maar dat heb je nu al een keer of drie gezegd, ga leuteren op het topic wat daar voor bestemd is.
edit wf: probeer het volgende keer iets genuanceerder en laat insinuaties achterwege
Wanneer Yates dit jaar op (voorlopig) op nr. 1 staat: verdacht ...
Jullie weten toch dat geen enkele renner een topklassement kan rijden in een grote ronde zonder 'marginal gains'
Is het niet veel verdachter als een renner wisselvalliger is? Als je de beste bent hoef je minder in je reserves te rijden en zou je makkelijker moeten herstellen en dus ook de volgende ritten de sterkste zijn.
Wie is mijn idooltje trouwens? Ben ik wel benieuwd naar eigenlijk.
Grappig dat je mijn reacties eruit pikt terwijl hier iedereen over Yates aan het roepen is. Waarom moet je precies mij hebben vraag ik me dan af...
Even helemaal los van of het terecht of onterecht is wat gezegd wordt over Yates: je kan de manier waarop Yates hier wint toch niet vergelijken met hoe Dumoulin vorig jaar won? Dit is compleet dominant, Dumoulin was eerst bergop goed en moest daarna vroeg afhaken en enorm harken om het tijdsverlies te beperken.
Ik constateer slechts dat het op z'n minst een opvallend gegeven is. Maar als jij zijn mysterieuze wederopstanding/inzinking logisch aan mij kan verklaren hoor ik het graag.