Giro 2024: Valentin Paret-Peintre boekt eerste profzege in bergrit, geen vuurwerk tussen favorieten
foto: LaPresse
dinsdag 14 mei 2024 om 17:04

Giro 2024: Valentin Paret-Peintre boekt eerste profzege in bergrit, geen vuurwerk tussen favorieten

Een bijzonder moment voor Valentin Paret-Peintre. De Fransman van Decathlon boekte vandaag in de Giro d’Italia zijn allereerste profzege. De 23-jarige coureur maakte in de tiende etappe deel uit van een omvangrijke kopgroep en wist op de slotklim – de Bocca della Selva – de eerder ontsnapte Jan Tratnik nog in te rekenen.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na de eerste en welverdiende rustdag, kwamen de renners vandaag weer in actie in de Giro d’Italia. De tweede week werd afgetrapt met een bijzonder pittige etappe van het bekende Pompeï, net onder Napels, richting de slotklim in Cusano Mutri. De beknopte rit van 142 kilometer telde 2.850 hoogtemeters. De eerste gecategoriseerde klim volgde na ruim zeventig kilometer met de Camposauro (6,1 km aan 7,8%), maar de koers zou pas echt losbarsten op de onregelmatige slotbeklimming, de Bocca della Selva (17,9 km aan 5,6%).

De tiende etappe ging van start zonder Max Kanter, Ethan Vernon, Marius Mayrhofer en Olav Kooij. Deze renners bleken te ziek om hun weg te vervolgen en zo werd de lijst met opgaves (17 renners) in deze Ronde van Italië nog wat langer. Voor Visma | Lease a Bike – de ploeg van Kooij – was het een zoveelste tegenvaller. De Nederlandse formatie moest eerder in de ronde namelijk ook al afscheid nemen van Robert Gesink en Christophe Laporte.

Pogacar maakt zich klaar voor de start – foto: Cor Vos

Quinten Hermans opent de debatten
De 158 overgebleven renners klikten s’ middags om 13.15 uur hun schoentjes in de pedalen. De eerste aanval liet niet lang op zich wachten. Alpecin-Deceuninck besloot met Quinten Hermans de debatten te openen. De Belg kreeg het gezelschap van de ervaren Australiër Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en dit tweetal reed een tijdje voor het peloton uit. Van een echte vrijgeleide was nog lang geen sprake, aangezien er in het peloton slag om slinger werd gedemarreerd. Zo bleek INEOS Grenadiers bijzonder actief.

Het was echter Alessandro De Marchi die er na goed twintig kilometer als eerste in slaagde om de oversteek te maken naar de twee koplopers, maar alles hing op dat moment nog op een zakdoek. Veel renners deden een poging om de sprong te maken. Attila Valter, Jhonatan Narváez, Giulio Pellizzari en zelfs Filippo Ganna lieten zich zien in de achtervolging, maar het peloton liet op zijn beurt ook niet begaan. De Marchi, Clarke en Hermans bleven intussen wel goed ronddraaien en liepen zo seconde voor seconde uit.

Hevige strijd om de vroege vlucht
Bij de tussensprint in Arpaia – na 52 kilometer in het zadel – werd het verschil geklokt op een minuut. Voor De Marchi bleek de oplopende passage in het kleine plaatsje het moment om nog eens door te trekken en dit bleek funest voor de leeggereden Hermans. Die laatste moest zijn twee medevluchters laten rijden en werd vervolgens weer opgeslokt door het peloton. Een ploeggenoot van Hermans, Kaden Groves, deed in Arpaia overigens wel goede zaken voor het puntenklassement. De Australiër kwam namelijk als derde door bij de tussensprint.

Romain Bardet in de aanval – foto: Cor Vos

Na deze schermutselingen werd er wat gas teruggenomen in het peloton en hier konden De Marchi en Clarke van profiteren. De twee anciens liepen weer wat verder uit in aanloop naar de ongecategoriseerde maar wel pittige klim naar Bivio Taburno (3,1 km aan 8,3%). Op deze beklimming besloten de betere klimmers de gashendel open te draaien, in een poging om een vlucht op poten te zetten. Onder de aanvalslustigen herkenden we onder meer Valentin Paret-Peintre, Romain Bardet, Juan Pedro López en Esteban Chaves.

Omvangrijke kopgroep met sterke klimmers
Luke Plapp verging het intussen een stuk minder: de Australiër van Jayco AlUla – die enkele dagen geleden nog aan de leiding stond in het jongerenklassement – kende een zeer slechte dag en moest als eerste lossen uit het peloton. In de spits van de koers zagen we inmiddels wat afscheiding. Dit kwam ook omdat UAE Emirates besloot om het tempo wat te drukken, in dienst van de man in het roze. Hierdoor kregen liefst 25 tegenaanvallers de kans om naar de eerste aanvallers van de dag, De Marchi en Clarke, te springen.

Samenstelling kopgroep

Tobias Foss (INEOS Grenadiers), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), Simon Geschke (Cofidis), Aurélien Paret-Peintre en Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale), Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), Enzo Paleni (Groupama-FDJ), Marco Frigo (Israel-Premier Tech) Andrea Bagioli en Juan Pedro Lopez (Lidl-Trek), Will Barta (Movistar), Julian Alaphilippe en Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), Romain Bardet, Chris Hamilton en Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL), Alessandro De Marchi en Filippo Zana (Jayco-AlUla), Mattia Bais (Polti Kometa), Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), Damiano Caruso (Bahrain-Victorious), Filippo Fiorelli, Domenico Pozzovivo en Luca Covili (VF Group Bardiani-CSF Faizanè).

Het bleek (eindelijk) de aanzet tot de goede vlucht, aangezien er geen direct gevaar was voor de mannen van het klassement. De best geplaatste renner in de kopgroep, Filippo Zana, keek voor de rit tegen een achterstand aan van 7:12 op Pogacar. De mannen van UAE Emirates lieten het verschil dan ook oplopen tot net iets meer dan vier minuten. Dit bleek niet genoeg voor Zana om de roze leiderstrui over te nemen, maar de Italiaan van Jayco AlUla kreeg wel de kans om voor de ritzege te strijden.

Tratnik speelt op de verrassing
Zana stond echter wel voor een helse opdracht, want met de eerder genoemde Bardet, Chaves, Domenico Pozzovivo, de broers Aurélien en Valentin Paret-Peintre, Damiano Caruso, Maximilian Schachmann en Mauri Vansevenant waren er veel sterke klimmers vertegenwoordigd in de eerste groep. Tratnik voelde de bui al hangen en besloot dan ook te anticiperen op de vlakkere stroken voor de slotklim. De Sloveen van Visma | Lease a Bike had blijkbaar een goed moment uitgekozen, aangezien hij in zijn eentje wist weg te rijden.

Jan Tratnik had een begenadigde dag – foto: Cor Vos

Marco Frigo, Andrea Bagioli, Romain Bardet, Valentin Paret-Peintre en Filippo Fiorelli roken het gevaar en gingen in de tegenaanval, maar de andere kanshebbers voor de ritzege lieten zich in de luren leggen. Tratnik stoomde intussen onverstoorbaar door en wist zo zijn voorsprong flink uit te breiden. Aan de voet van de Bocca della Selva (17,9 km aan 5,6%) was het verschil met de eerste achtervolgers opgelopen richting de halve minuut. De groep Zana-Caruso keek op dat moment al tegen een achterstand aan van bijna anderhalve minuut.

Het zag er met andere woorden zeer goed uit voor de Sloveense koploper, maar Tratnik werd wel op de huid gezeten door Bardet en Paret-Peintre, twee op papier toch betere klimmers. Daar was in de praktijk echter weinig van te merken, want een bijzonder sterke Tratnik liep in de eerste klimmende kilometers nog verder uit. Tijd om te twijfelen was er dus niet voor de achtervolgers. Bardet besloot dan ook zijn kaarten op tafel te gooien, met Paret-Peintre in zijn wiel. Hierdoor spatte de achtervolgende groep uiteen: voor Frigo en Bagioli ging het te snel.

Slovenië versus Frankrijk
Bardet en Paret-Peintre openden vervolgens de jacht op Tratnik, die ondertussen wel wat terrein verloor op de twee achtervolgers. Bij het aansnijden van de laatste tien (klimmende) kilometers was het verschil teruggelopen tot 45 seconden. De finale leek uit te draaien op een driestrijd om de overwinning, ook al omdat de andere achtervolgers bleven hangen op zo’n anderhalve minuut, ondanks verwoede pogingen van Pozzovivo en Zana om weer terug in koers te komen.

Bardet en Paret-Peintre kwamen in de steilere slotkilometers langzaam maar zeker dichter bij Tratnik, maar die laatste leek alles goed onder controle te hebben. Op drie kilometer van de streep was het verschil tussen de koplopers en de achtervolgers nog altijd behoorlijk groot. Was Tratnik op weg naar de overwinning? Paret-Peintre dacht daar anders over en bleek nog een flinke versnelling in de benen te hebben. De 23-jarige coureur van Decathlon AG2R wist met een indrukwekkende krachtsexploot weg te rijden van Bardet, en reed vervolgens in een ruk naar Tratnik.

Valentin Paret-Peintre had het laatste woord – foto: Cor Vos

Paret-Peintre kraait victorie, favorieten zijn aan elkaar gewaagd
Paret-Peintre wist zo ook de beslissing te forceren in deze rit. De frêle klimmer ging op en over de moegestreden Tratnik en wist in de slotkilometer zijn landgenoot Bardet duidelijk achter zich te houden. De 23-jarige renner van Decathlon AG2R had aan de finish alle tijd om zijn eerste zege als wielerprof te vieren. Bardet werd op gepaste afstand tweede, Tratnik druppelde als derde binnen. Bagioli en Aurélien Paret-Peintre – die ook juichend over de streep kwam – maakten de top-5 vol.

Vervolgens was het wachten op de klassementsrenners, die zich lange tijd afzijdig hielden. Antonio Tiberi was de eerste klassementsman die de knuppel in het hoenderhok gooide, maar de Italiaan raakte niet weg. De andere toppers bleken niet bereid om het achterste van hun tong te laten zien en dus bleven de verschillen aan de streep beperkt. Ben O’Connor regelde het sprintje van de klassementsrenners, met Martínez, Pogacar, Thomas en Einer Rubio in zijn zog. Cian Uijtdebroeks en Thymen Arensman verloren wel wat seconden, al bleef de schade beperkt.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.