Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 13 naar Cento – Alles wijst op een koninklijke massasprint
foto: Cor Vos
Mark de Graaf
Rodriguez1010
vrijdag 17 mei 2024 om 08:00

Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 13 naar Cento – Alles wijst op een koninklijke massasprint

De dertiende etappe van de Giro d’Italia is er een voor de sprinters. Met slechts 150 hoogtemeters hoeven de snelle mannen enkel vluchtheuvels en viaducten te overleven. Wordt de volledig vlakke rit een prooi voor Jonathan Milan of Tim Merlier, of gaat iemand anders ermee vandoor? We blikken vooruit!

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 179 kilometer lange dertiende etappe van de Giro gaat van Riccione naar Cento. Omdat de rit enkel 150 hoogtemeters telt, zullen de meeste renners de etappe als een extra rustdag ervaren in aanloop naar de loodzware derde week.

De startplaats van de dag, badplaats Riccione, telt een strand met een lengte van zes kilometer. Het is hierdoor een populaire zomerbestemming voor vakantiegangers. Bij de Ronde van Italië is de gemeente aan de Adriatische Zee echter een stuk minder geliefd. De laatste keer dat een etappe van de drieweekse ronde finishte in Riccione was in 1989. Toen won de Pool Lech Piasecki voor Erik Breukink.

In tegenstelling tot de organisatie van de Giro, nemen de organisatoren van rittenkoers Coppi e Bartali de kustplaats recent wel vaak in het parcours op. Riccione was in de laatste vijf edities elke keer onderdeel van het parcours van de 2.1-koers. Zo won Rémi Cavagna in 2023 met een solo van dertig kilometer, voor ploeggenoot Mauro Schmid, die de sprint in de achtervolgende groep won van Rick Pluimers.

De eerste tussensprint van de dag ligt na 65 kilometer in het stadje Villanova di Forlì. Het kleine stadje was nog nooit passageplaats in de Ronde van Italië. Wel is het de geboorteplaats van wielrenner Ercole Baldini. De in 1933 geboren hardrijder won in zijn carrière dertig koersen. De veelzijdige Italiaan won dertien tijdritten, 21 eendagskoersen en met het eindklassement in de Giro d’Italia één meerdaagse ronde.

Deze laatstgenoemde overwinning moest voor de in 2022 overleden Baldini de meest speciale zege zijn geweest. Al wist de veelzijdige renner in 1958, hetzelfde jaar als zijn eindoverwinning in de Giro, ook wereldkampioen te worden met een voorsprong van meer dan twee minuten op zijn voornaamste belagers.

Terug naar het heden. De tweede tussensprint volgt zo’n 50 kilometer van de eerste en ligt in het plaatsje Conselice. Daarna volgen nog 66 vlakke kilometers, voor het peloton finishstad Cento bereikt. Ook deze gemeente kent een geringe Giro-historie.

Ercole Baldini (links) bij de presentatie van het parcours van de Giro d’Italia 2017 – foto: Cor Vos

De aankomstplaats van de dertiende etappe was eenmaal eerder onderdeel van het parcours van de Giro. In 1995 wist Tsjechisch renner Ján Svorada naar een ritoverwinning te sprinten. Dat deed hij voor thuisrijders Giovanni Lombardi en Giuseppe Citterio na een koers van 196 kilometer.

Uit de hoeveelheid geschiedkundige informatie in deze parcoursomschrijving is op te maken dat de dertiende Giro-etappe op voorhand voor weinig spektakel lijkt te gaan zorgen. De volledig vlakke rit is gemaakt voor pure sprinters. Met weinig bochten en nóg minder hoogtemeters is het de vraag of er iemand is die een van de topsprinters kan verrassen. Zet je pushmeldingen aan in de WielerFlits app en krijg een melding wanneer de finale begint!

Vrijdag 17 mei, Etappe 13: Riccione – Cento (179 km)
Start: 13.00 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.30 uur

Hoe laat zijn de belangrijke passages?
Tussensprint Villanova: tussen 14.35 en 14.45 uur
Tussensprint Conselice:
tussen 15.35 en 15.55 uur


Favorieten

Van de voorbije elf etappes, eindigden er vier in een clash tussen de rappe mannen. En ook in deze sprintritten kregen de snelheidsduivels het niet cadeau, maar vrijdag rolt de organisatie de rode loper uit voor de nog aanwezige sprinters. De dertiende etappe van Riccione naar Cento kunnen we echt wel bestempelen als een biljartvlakke onderneming. Onderweg hoeven de renners maar 150 hoogtemeters te overwinnen.

Een nieuwe massasprint staat dan ook in de sterren geschreven, maar wie is de grote favoriet voor de overwinning? We zijn immers aanbeland in de tweede Giro-week en dan zijn de sprintkaarten toch net iets anders geschud. Het gaat na bijna twee weken koers niet zozeer meer om de intrinsieke snelheid, maar vooral over frisheid. Welke sprinter heeft het minste afgezien in de voorbije twaalf etappes? En wie ligt er al figuurlijk in de touwen, snakkend naar het einde?

De voorlaatste rit die eindigde in een sprint, werd gewonnen door Olav Kooij. De Nederlander van Visma | Lease a Bike zou dan ook een van de grote favorieten zijn geweest voor de etappe van vrijdag, maar helaas. Kooij stapte na de rustdag niet meer op de fiets voor de tiende Girorit. De ritwinnaar van Napels kreeg tijdens de rustdag last van koorts en kon zijn weg niet vervolgen. Het is een bittere pil voor Kooij (en dat bij zijn debuut in een grote ronde) en Visma | Lease a Bike. Het betekent ook dat er – net als afgelopen woensdag – een ploeg minder op kop zal rijden om de boel te controleren.

Tim Merlier was de snelste in de eerste sprintconfrontatie in deze Giro – foto: Cor Vos

Er zal nu nog meer gewicht op de schouders van Soudal Quick-Step komen. De Belgische ploeg heeft met Tim Merlier één van de snelste renners in deze Giro in de gelederen. Maar beschikt hij na twee weken afzien nog wel over zijn allerbeste sprintbenen? We weten van Merlier dat hij de bergen niet zo vlot verteert als andere rappe mannen. “Ik heb gewoon nog niet zo veel ervaring in de grote rondes”, vertelde hij in aanloop naar de Ronde van Italië aan WielerFlits. “Ik probeer gewoon goed genoeg bergop te worden zodat ik niet in de problemen kom. Maar dat gaat toch gebeuren.”

“De eerste dagen zal het nog geen groot probleem worden, maar naarmate de koers vordert – als de benen steeds voller met lactaat lopen – zal het lastiger zijn. Dat is moeilijk om op voorhand te kunnen inschatten, het is drie weken lang. Maar ik wil natuurlijk liefst zo veel mogelijk sprinten.” De ritwinnaar van Fossano zal de sprintkans van vrijdag dus met beide handen willen aangrijpen. In de laatste sprint, in Francavilla al Mare, moest hij alleen wel duidelijk zijn meerdere erkennen in Jonathan Milan.

Sprint Jonathan Milan vrijdag naar een hattrick? – foto: Cor Vos

Jonathan Milan. Zijn naam is genoemd. De oersterke en tegelijkertijd pijlsnelle Italiaan van Lidl-Trek lijkt hard op weg om zich te kronen tot de sprintkoning van deze Giro. Met zeges in Andora en Francavilla al Mare mag hij zijn Ronde van Italië al beschouwen als een doorslaand succes. Maar: Milan zit nu in de winnende flow en zal graag nog een keer willen toeslaan. Bovendien doet hij er goed aan om punten te blijven sprokkelen, al heeft hij inmiddels een riante voorsprong in het puntenklassement. Kan hij vrijdag een hattrick aan sprintzeges scoren?

Een sprinter die nog droog staat in deze Giro, ondanks de inspanningen van zijn ploeggenoten, is Kaden Groves. De Australiër is na een knieblessure weer terug op niveau, rijdt ook sterk in de rondte, maar in de sprints loopt het niet altijd naar wens. In Andora en Francavilla al Mare snelde hij naar top 3-klasseringen, maar in de overige sprints was het hit or miss. De volledig vlakke rit speelt de sprinttroef van Alpecin-Deceuninck – die het toch moet hebben van een selectieve(re) finale – niet echt in de kaart, maar wie weet vallen de puzzelstukjes nu wel in elkaar.

Phil Bauhaus is ook nog op zoek naar zijn eerste Giro-zege – foto: Cor Vos

Voor Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Alberto Dainese (Tudor) begint de tijd ook te dringen. De Duitser en Italiaan hopen deze Giro een keer als eerste over de streep te komen, maar zoveel (sprint)kansen dienen zich niet meer aan. Bauhaus snelde in de rit naar Andora al naar een derde plaats en heeft in het verleden aangetoond dat hij kan winnen op het allerhoogste niveau, maar dan moet alles wel een beetje meezitten. De wisselvallige Dainese komt er voorlopig niet aan te pas, maar heeft van die dagen waarop alles lukt.

dsm-firmenich PostNL begon goed twee weken geleden met hooggespannen verwachtingen aan de Giro d’Italia. Met Fabio Jakobsen als sprinter van dienst moesten er dagsuccessen volgen, maar het liep helemaal anders. De rappe Nederlander moest vaak al in een eerder stadium afhaken. En als Jakobsen dan wel eens wist te overleven, bleek hij niet in staat om zich te positioneren. Of kwam hij ten val. Na zijn crash in de eindsprint van de elfde etappe zag een gebutste en gehavende Jakobsen zich zelfs genoodzaakt om de handdoek te gooien.

Voor dsm-firmenich PostNL is het nu zaak om de scherven op te rapen en weer vooruit te kijken. De ploeg mikt met Romain Bardet nog altijd op ritsucces in de bergen en (eventueel) een goed eindklassement, maar de formatie heeft met Tobias Lund Andresen nog een tweede sprintkaart om uit te spelen. De jonge Deen nam eerder in de Giro al een keer de honneurs waar en dit resulteerde in een keurige vijfde plek in de rit naar Fossano. De vraag is of de onervaren Lund na twee weken afzien nog voldoende power in de benen heeft en of hij niet te veel last heeft van zijn val van woensdag.

Caleb Ewan is nog op zoek naar die sportieve uitschieter – foto: Cor Vos

Een sprinter die ook zomaar kan verrassen, is Juan Sebastián Molano. De snelle Colombiaan van UAE Emirates speelde in de eerste Giros-sprints nog een bijrol, maar we zien een stijgende lijn in zijn prestaties. In de negende rit naar Napels was hij al derde en in Francavilla al Mare was hij – nadat hij werd gehinderd door Tim Merlier – vijfde. Krijgt hij vrijdag wel de ruimte om voluit te sprinten?

Een landgenoot van Molano, Fernando Gaviria, zal zich ook weer mengen in het sprintgeweld. De hoogtijdagen van de renner van Movistar liggen inmiddels wel achter ons, maar Gaviria blijft niettemin een renner om rekening mee te houden. De 29-jarige renner zit er wel telkens bij, maar kwam voorlopig nog niet verder dan een zevende plaats. Een geboren winnaar als Gaviria zal hier geen genoegen mee nemen.

Een renner die – net als Gaviria – op zoek is naar de vorm van weleer: Caleb Ewan. We kunnen zeker niet zeggen dat de Australiër in een slechte conditie verkeert, maar de renner van Jayco AlUla lijkt het sprinten een beetje te zijn verleerd. Ewan zit er wel telkens bij in de finale, maar laat zich vervolgens vrij eenvoudig wegdrummen. Zien we vrijdag een andere, meer agressieve Ewan aan het werk?

Danny van Poppel was zesde in de laatste Giro-sprint – foto: Cor Vos

Andere renners om in de gaten te houden – mocht de rit uitdraaien op een sprint – zijn Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech), Jenthe Biermans, David Dekker (Arkéa-B&B Hotels), Davide Ballerini (Astana Qazaqstan), Stanisław Aniołkowski (Cofidis), Madis Mihkels (Intermarché-Wanty), Giovanni Lonardi (Team Polti-Kometa), Enrico Zanoncello (VF Group-Bardiani) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jonathan Milan
*** Tim Merlier, Kaden Groves
** Phil Bauhaus, Juan Sebastián Molano, Alberto Dainese
* Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Danny van Poppel, Tobias Lund Andresen


Weer en TV

De renners beginnen vrijdag in droge omstandigheden aan de dertiende etappe. In startplaats Riccione is het met een graad of twintig prima toeven. Het kwik zal in de middaguren oplopen richting de 23 graden Celsius, zo meldt Weeronline. Verder blijft het overwegend droog en krijgt de zon alle ruimte om door te breken. Er staat een matige wind uit het zuidwesten.

De dertiende rit van de Giro d’Italia is van start tot finish live te zien bij Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en precieze uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.