Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 7 naar Perugia – Deelt Pogacar nieuwe dreun uit in lastige tijdrit?
Op dag zeven van de Giro d’Italia 2024 staat de eerste tijdrit van de drieweekse rittenkoers op het programma. Deze individuele race tegen de klok is de eerste van twee. Tegen het einde lopen de kilometers omhoog, er zijn op de finishlijn zelfs bergpunten te verdelen. Haalt Tadej Pogacar ongenadig hard uit? We blikken vooruit!
De eerste individuele tijdrit in de Ronde van Italië is er een van 40,6 kilometer. Daarmee blijven er nog 31 tijdritkilometers over voor het resterende gedeelte van de drieweekse ronde. De start is in Foligno, een stad met 55.000 inwoners in Midden-Italië. De finish ligt in het noordelijker gelegen stadje Perugia. Deze stad was al dertig keer gastheer in de Giro, toch dateert de laatste finish uit de plaats uit 1985.
In tegenstelling tot de finishplaats, kent de startplaats een minder rijke maar wel recentere Giro-historie als finishplaats. Foligno was in 2021 nog het decor van de laatste ritoverwinning in een grote ronde van Peter Sagan. De drievoudig wereldkampioen snelde in een massasprint naar de dagzege, voor sprinters Fernando Gaviria en Davide Cimolai.
Bovendien is de vertrekstad van de tijdrit vaak onderdeel van het parcours van Tirreno-Adriatico. In 2023 won Jasper Philipsen nog in de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen werd door geallieerde bombardementen vanwege de nabijgelegen militaire vliegbasis. Vier jaar eerder, in 2019, was Elia Viviani de snelste tijdens de rittenkoers in het voorjaar.
Het parcours van 38,5 kilometer kent een vlak eerste gedeelte. De hardrijders kunnen hun kracht kwijt op de lange wegen door de vallei tussen de start- en finishsteden. Op 18,6 kilometer wordt een eerste tijdsmeting opgenomen. Na 34 kilometer, dat is op 6,5 kilometer van de streep, ligt een tweede tussentijdsmeetpunt. Hier begint een steil muurtje van 1,3 kilometer aan een gemiddelde van 10,7 procent. Eenmaal boven blijft het klimmen geblazen, tot aan de finish loopt het namelijk op. Het muurtje en de laatste stijgende kilometers worden gecategoriseerd als een beklimming van vierde categorie (Perugia, 6,5 km aan 4,0%).
Hoewel finishplaats Perugia dus al vaak is opgenomen in het parcours van de Ronde van Italië, was het nog maar twee keer onderdeel van een tijdrit. In 1982 was Bernard Hinault de snelste over een 37 kilometer lange race tegen de klok. Dit was de laatste keer dat het centraal gelegen stadje betrokken was bij de organisatie van een chrono.
In 2021 kwam de Giro-karavaan voor het laatst langs Perugia, toen was de stad startplaats van een graveletappe. In deze elfde etappe kon Remco Evenepoel afscheid nemen van zijn kansen op het roze. De jonge Belg keerde die editie terug in het peloton na een lange revalidatie door zijn val in de Ronde van Lombardije. De Aerokogel uit Schepdaal verloor in deze etappe meer dan drie minuten op de uiteindelijke eindwinnaar Egan Bernal. De ritzege was die dag voor Mauro Schmid, die destijds voor Qhubeka ASSOS reed. Hij was de beste in een sprint-a-deux met Alessandro Covi.
Ondanks het klimmetje in de finale, moet de tijdrit kansen bieden voor de pure tijdrijders. Bovendien is het parcours niet te technisch. De route lijkt op het lijf geschreven van iemand als Filippo Ganna. Maar er is natuurlijk ook nog een zekere Tadej Pogacar…
Vrijdag 10 mei, Etappe 7: Foligno – Perugia (40,6 km)
Start: 13.00
Finish: tussen 17.05 en 17.15
Favorieten
In de openingsrit naar Turijn zagen we al een secondenspel, in de daaropvolgende bergetappe naar Oropa liepen de verschillen al wat meer op, maar de maskers zullen vrijdag pas echt afvallen in de eerste individuele tijdrit van iets meer dan veertig kilometer van Foligno naar Perugia. Voor de klassementsrenners is de opdracht simpel maar tegelijkertijd pittig: zo snel mogelijk van A naar B fietsen, in de hoop de schade te beperken of juist tijdwinst te boeken.
De man in de roze trui, Tadej Pogacar, zal vooral aan het tweede denken. Voor de Sloveen is het een uitgelezen kans om heel wat ‘concurrenten’ voor de eindzege op flinke achterstand te fietsen. Pogacar heeft van alle klassementsmannen misschien wel de beste tijdrit in de benen. In de eerste dertig kilometer krijgt hij nog niet zijn geliefkoosde terrein voor de wielen geschoven, maar in de laatste tien kilometer – die bergop gaan – kan hij zijn hart ophalen.
Pogacar zal allereerst een flinke tik willen uitdelen aan zijn concurrenten voor de roze trui, maar zal een eventuele ritzege ook zeker niet laten liggen. Als we kijken naar de andere renners die strijden om een goed klassement, dan komen we al snel bij Geraint Thomas uit. De inmiddels 37-jarige Brit is uitstekend begonnen aan de Giro en lijkt momenteel de voornaamste uitdager van Pogacar. Thomas ging de eerste dagen zeer goed bergop, maar we weten van de kopman van INEOS Grenadiers dat hij ook overweg kan met de tijdritfiets.
We schrijven de naam van Thomas dus zeker op voor de dagzege. En verder? Daniel Felipe Martínez heeft in het verleden ook al laten zien dat hij veel meer kan dan alleen heel hard een berg opknallen. De renner van BORA-hansgrohe, die voorlopig derde staat in het klassement, werd al vier keer Colombiaans kampioen tegen de klok. Het wil toch iets zeggen over zijn tijdritcapaciteiten en zijn kansen op een eventuele ritzege. Het feit dat het parcours in de laatste tien kilometer flink bergop loopt, speelt zeker in het voordeel van Martínez.
We kunnen eenzelfde verhaal afsteken over Antonio Tiberi. De jonge Italiaan van Bahrain Victorious hoopt in zijn eerste Giro top-5 te rijden, maar kreeg in de eerste bergrit naar Oropa al een flinke knauw te verwerken. Door materiaalpech verloor hij ruim twee minuten op zijn concurrenten en dus kan de renner van Bahrain Victorious beginnen met achtervolgen. In de chrono zal Tiberi al wat tijd willen goedmaken. En waarom ook niet: we moeten niet vergeten dat de 22-jarige bij de junioren nog wereldkampioen werd in het tijdrijden.
Voor mannen als Cian Uijtdebroeks, Einer Rubio, Ben O’Connor, Lorenzo Fortunato, Juan Pedro López, Jan Hirt, Esteban Chaves en Michael Storer is het dan weer zaak om het verlies binnen de perken te houden. Deze renners blinken nu niet bepaald uit op de tijdritfiets en zullen ongetwijfeld al een verlies hebben ingecalculeerd ten opzichte van Thomas en zeker Pogacar. De ambities van Alexey Lutsenko zullen wel wat verder reiken, in de wetenschap dat de Kazach van Astana Qazaqstan in het verleden al zeer goede tijdritten reed.
In de tijdrit zijn we benieuwd naar de waardeverhoudingen tussen de mannen voor het klassement, maar verder kijken we natuurlijk ook naar de strijd om de ritzege. Thomas en Pogacar zullen zeker met winstambities het startpodium betreden, maar is de Sloveen ook dé topfavoriet? Dat is maar zeer de vraag, want ook Filippo Ganna heeft zijn zinnen gezet op de eerste tijdrit in deze Giro. De tijdritspecialist uit Verbania hield zich donderdag in de gravelrit opvallend koest, maar dit deed Ganna natuurlijk met maar één doel: de benen sparen voor vrijdag.
De tijdrit draait wellicht uit op een tweestrijd tussen Ganna en Pogacar, maar wie is nu in het voordeel? De Italiaan zal in de eerste dertig, grotendeels vlakke kilometers een buffer moeten opbouwen voor de tien laatste klimmende kilometers, die dan weer in het voordeel zijn van Pogacar. Als we kijken naar de onderlinge tijdritduels, dan zien we dat Ganna momenteel (7-3) de boventoon voert. Dit wil nog niet meteen veel zeggen voor de tijdrit van vrijdag, maar we geven toch lichtjes de voorkeur aan de tweevoudig wereldkampioen tegen de klok.
Waar twee tijdrittoppers vechten om een ritzege, gaat de derde tijdritspecialist er misschien wel mee heen? Magnus Sheffield zal hopen op een dergelijk scenario en we sluiten zeker niet uit dat de Amerikaan vrijdag de allersnelste tijd klokt aan de finish. De 22-jarige renner – een ploegmaat van Ganna bij INEOS Grenadiers – staat te boek als een uitmuntende tijdrijder. Dit liet hij vorig jaar al zien met enkele korte klasseringen, maar hij lijkt dit seizoen nog een extra stap te hebben gezet. In de Volta ao Algarve en de Ronde van Romandië was er maar één renner sneller, is het nu wel raak?
Binnen het kamp van UAE Emirates zal de meeste aandacht uitgaan naar Pogacar, maar Mikkel Bjerg en Felix Großschartner zijn ook meer dan capabel om een goede prestatie neer te zetten. Bjerg werd in 2017, 2018 én 2019 in deze discipline wereldkampioen bij de beloften, terwijl Großschartner ook al zijn strepen heeft verdiend in dit werk. De Oostenrijker werd vorige maand – in aanloop naar de Ronde van Italië – nog derde in de tijdrit van de Ronde van Romandië.
Verder noteren we de namen van Will Barta (Movistar), Luke Plapp (Jayco AlUla), Stefan de Bod en Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Daan Hoole (Lidl-Trek), huidig U23-wereldkampioen Lorenzo Milesi (Movistar), Jan Tratnik, Tim van Dijke (Visma | Lease a Bike) en Damiano Caruso (Bahrain Victorious). Barta en Caruso gingen in rit zes wel tegen de grond. Plapp was in die etappe nog dichtbij de zege, maar moest vrede nemen met plaats drie. Achteraf zei Plapp wel dat hij in zijn hoofd al bezig was met de tijdrit.
We zouden Tobias Foss (INEOS Grenadiers) normaal ook bij de favorieten rekenen, maar de oud-wereldkampioen kwam woensdag nog hard ten val. En heeft zijn Nederlandse ploegmaat Thymen Arensman alweer zijn beste benen teruggevonden? In de gravelrit liet hij alvast enkele goede dingen zien op kop van het peloton.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Filippo Ganna
*** Tadej Pogacar, Magnus Sheffield
** Geraint Thomas, Daniel Felipe Martínez, Felix Großschartner
* Mikkel Bjerg, Antonio Tiberi, Thymen Arensman, Luke Plapp
Weer en TV
In een tijdrit kan het weer weleens roet in het eten gooien, maar de renners hoeven zich vrijdag geen zorgen te maken over een plotse regenbui of fel aanrukkende wind. De temperatuur loopt volgens Weeronline op tot 21 graden Celsius en de zon zal volop schijnen. Ook is de kans op neerslag zeer klein. Er staat een vrij stevige wind (4 Beaufort). Deze komt uit noordoostelijke richting.
De zevende etappe van de Giro d’Italia is van start tot finish live te zien bij Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en precieze uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.