Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 8 naar Prati di Tivo – Houdt Tadej Pogacar zich in?
foto: Cor Vos
zaterdag 11 mei 2024 om 12:45

Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 8 naar Prati di Tivo – Houdt Tadej Pogacar zich in?

Na de bergop finish in de tweede rit van de Giro d’Italia 2024 is het op de achtste dag tijd voor de eerste échte bergetappe. De rit gaat constant op en af en kent drie gecategoriseerde beklimmingen, waaronder de Prati di Tivo (14,6 km aan 7,0%) waar de finishlijn bovenop ligt.

De 153 kilometer lange etappe kent haast geen vlakke meter en telt maar liefst 3.750 hoogtemeters. Vanuit startplaats Spoleto loopt het direct bergop. De achtste rit telt drie gecategoriseerde beklimmingen. Een langere van 16,3 kilometer in het begin van de etappe (tweede categorie), een berg van derde categorie in de prefinale en een col van eerste categorie, Prati di Tivo als absolute smaakmaker. Op de top van deze laatste klim ligt de finish.

Startplaats Spoleto is geen bekende wielergemeente. Het stadje in de provincie Perugia kent 36.000 inwoners en was maar acht keer passageplaats in de Giro d’Italia. De laatste keer dateert uit 2016, toen liep het parcours van de zevende etappe door de stad die een belangrijke rol speelde in de tijd van het Romeinse rijk.

Vanuit Spoleto is het voor de renners direct klimmen geblazen. De niet-gecategoriseerde Forca di Serro (8,8 km aan 4,3%) moet namelijk worden beklommen. Eenmaal boven daalt het peloton af naar de voet van de eerste geklasseerde beklimming. De Forca Capistrello (16,5 km aan 5,6%) is meer dan 16 kilometer lang met een gemiddeld percentage van bijna 6 procent. De steilste stroken kennen een hellingsgraad van 12 procent. De berg van tweede categorie werd tweemaal eerder beklommen tijdens belangrijke wielerwedstrijden. In 2014 was de col onderdeel van een etappe in Tirreno-Adriatico, in 2006 werd de klim opgenomen in het Giro-parcours.

Na de eerste officiële beklimming van de dag, dalen de renners af naar de eerste tussensprint van de dag. Deze ligt in het dorp Leonessa dat slechts tweeduizend inwoners telt. Vanaf het stadje rijdt het peloton vijftig kilometer over glooiend terrein, voordat het aankomt aan de voet van de tweede gecategoriseerde klim van de dag, de Croce Abbio (7,5 km aan 4,9%). De berg van derde categorie brengt de Giro-karavaan tot een hoogte van 1.280 meter.

Wat volgt is een afdaling van 25 kilometer tot aan de voet van de slotklim Prati di Tivo (14,6 km aan 7,0%). Op de beklimming van eerste categorie overbrugt het peloton maar liefst 1.026 hoogtemeters. De beklimming is zeer constant. Er wordt aangegeven dat het maximale stijgingspercentage van de beklimming 12% is, maar dat gaat om een enkele uitzondering.

Tadej Pogacar komt als eerste boven op de Prati di Tivo in 2021 – foto: Cor Vos

De slotklim werd al eerder in de parcoursen van grote Italiaanse wedstrijden opgenomen. Zo finishten drie etappes van Tirreno-Adriatico op de beklimming van eerste categorie. In 2012 won Vincenzo Nibali, een jaar later was Chris Froome als eerste boven. Tadej Pogacar won de etappe naar de Prati di Tivo in de editie van 2021. In deze bergrit nam de Sloveen de leiderstrui over van Wout van Aert. De Belg kwam 45 seconden later binnen dan de uiteindelijke eindwinnaar.

Zaterdag 11 mei, Etappe 8: Spoleto – Prati di Tivo (153 km)
Start: 12.30 uur
Finish: tussen 16.55 en 17.35 uur

Hoe laat zijn de belangrijke passages?
Top Forca Capistrello (2e cat): tussen 14.00 en 14.15 uur
Tussensprint Leonessa: tussen 14.25 en 14.45 uur
Top Croce Abbio (3e cat): tussen 15.50 en 16.20 uur
Voet Prati di Tivo (1e cat): tussen 16.20 en 16.55 uur
Tussensprint boniseconden: tussen 16.40 en 17.15 uur


Favorieten

De etappe naar Prati di Tivo zullen velen catalogeren als de eerste échte bergrit van deze Giro d’Italia. Natuurlijk was er ook al de etappe naar slotklim Oropa op dag twee, maar daar was de aanloop richting het lastige slot veel minder lastig. We kennen de waardeverhoudingen tussen de favorieten al een beetje na die etappe, maar zo’n echte bergrit met veel klimwerk hebben we nog niet gezien.

De belangrijkste conclusie na een dikke week Giro? Tadej Pogacar is duidelijk de beste renner in koers. Aankomsten bergop, een lange tijdrit of zelfs een heuvelachtige sprintersrit? Pogacar doet met de concurrentie wat hij wil. Zo heeft hij intussen al twee ritzeges op zijn palmares mogen bijschrijven, en in het klassement een geruststellende voorsprong van meer dan twee en een halve minuut op Daniel Felipe Martínez. Je zou dus kunnen zeggen dat hij vanaf nu in consolidatiemodus kan gaan. Niets moet nog, alles wat erbij komt is extra. Dat zou dan grote kansen voor de vluchters kunnen openen, maar het is anderzijds ook de vraag of de dominante Sloveen zijn temperament zal kunnen bedwingen.

Pogacar had zeer goede benen vrijdag – foto: Cor Vos

Daarvoor kijken we dan naar naar de aanvallers. Aangezien we nog maar weinig klimetappes voor vluchters hebben gehad, is het nog wat koffiedik kijken wie de mannen in vorm zijn om aanspraak te maken op een plekje in de vlucht van de dag. Een indicatie is het algemeen klassement, en dan vooral de renners die momenteel net buiten de top-10 staan. Die staan al op meer dan vijf minuten in het klassement en kunnen dan ook gerust wat ruimte krijgen. Zeker omdat het roze in deze fase van de Giro nog even wegschenken aan een vluchter ook voor Pogacar geen slechte zaak zou zijn.

De naam bij uitstek die we in dit soort ritten verwachten, is Romain Bardet. Op voorhand gaf hij eerst wel, en later weer niet aan om voor een goed algemeen klassement te gaan. En op de beklimming naar Oropa werd meteen duidelijk dat het voor Bardet niet zou lukken om dat klassement meteen na te streven. Met zijn vorm is echter niets mis. Anders word je natuurlijk de week voordien niet tweede in Luik-Bastenaken-Luik en vijfde in de Tour of the Alps, daar zelfs tegen veel van dezelfde namen die we ook in de Giro aan het werk zien. De Fransman van dsm-firmenich PostNL gedijt altijd beter als hij van de klassementsstress af is en kan nu vrij koersen. Bovendien houdt hij van aanvallen, dus zal hij dat vermoedelijk niet laten.

Bardet reed een oké tijdrit – foto: Cor Vos

Ook Michael Storer is zo’n aanvaller pur sang. Ook hij koos voor de Tour of the Alps als aanloop naar de Giro, waar hij ei zo na de koninginnenrit naar zijn hand zette. In de Vuelta van 2021 bewees hij al eerder dat hij na een vroege vlucht vaak nog de laatste overlever kan zijn, daar was hij tweemaal de beste klimmer. Na een lastig 2023 lijkt hij intussen weer op zijn beste niveau bij Tudor. De Zwitserse ploeg zit sowieso in een goede flow en daar kan Storer op meesurfen.

Wat ons ook opvalt in deze Giro d’Italia: de mannen van EF Education-EasyPost koersen bijzonder attractief. Van Mikkel Honoré tot Andrea Piccolo, Stefan De Bod en Michael Valgren. Alleen liggen hun grootste kansen misschien nog bij hun Zuid-Amerikaanse klimmers. Met name Esteban Chaves is zo’n man die graag de aanval opzoekt en op die manier al een vijftal etappes in een grote ronde won. Jefferson Cepeda was er dan weer al een paar keer dichtbij.

López toonde zijn klimmersbenen dit seizoen in de Ronde van de Alpen – foto: Cor Vos

Nog zo’n namen uit de Tour of the Alps die recent blijk gaven van een goed stel benen: Juan Pedro López (Lidl-Trek), Giulio Pellizari (VF Group-Bardiani CSF-Faizane) en Alessandro De Marchi (BikeExchange-Jayco). De drie gaven op voorhand allemaal aan dat ze een ritzege in deze Giro duidelijk de voorkeur geven op eventuele klassementsambities. Het is nu aan hen om dat waar te maken. En waar kan dat dan beter dan op de eerste aankomst bergop? Zeker López lijkt dit seizoen te vliegen.

Andere interessante namen vinden we bij het Belgische Soudal Quick-Step. Daar heb je niet alleen ex-wereldkampioen Julian Alaphilippe rondrijden, die eindelijk weer een goed stel benen gevonden lijkt te hebben, maar ook Mauri Vansevenant. Die laatste heeft er al een zwaar seizoen opzitten en dacht zelf ook dat na een tweetal weken het beste van zijn vorm af zou kunnen zijn. Extra reden om zijn topvorm dus zo snel mogelijk te verzilveren op Prati di Tivo.

Glipt Vansevenant mee in de vroege vlucht? – foto: Cor Vos

Hebben we daarmee alle potentiële vluchters genoemd? Lang niet! Ook renners als Pelayo Sánchez en Nairo Quintana (Movistar), Jhonatan Narváez en een herboren Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) – al staat die laatste misschien al wat te dicht in het klassement, Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Alessandro Verre (B&B Hotels-KTM), Aurelien en Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R) en Domenico Pozzovivo (VF Group-Bardiani CSF-Faizane) mag je gerust in een vlucht verwachten.

Klassementsmannen kunnen we natuurlijk niet honderd procent uitvlakken, en als dan ze al een kans op de ritzege krijgen, is de kans bijzonder groot dat Tadej Pogacar een derde ritzege aan zijn palmares toevoegt. Al verdienen Daniel Felipe Martínez(BORA-hansgrohe) en Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) zeker ook een vermelding, als dichtste belagers van Pogacar. Al zijn we ook heel benieuwd hoe Ben O’Connor (Decathlon AG2R) het doet, als hij snel voor een eigen tempo kiest en Pogacar deze keer niet probeert te volgen.


Favorieten volgens WielerFlits

**** Romain Bardet
*** Michael Storer, Esteban Chaves
** Juan Pedro López, Mauri Vansevenant, Alessandro De Marchi
* Tadej Pogacar, Geraint Thomas, Daniel Felipe Martínez, Thymen Arensman


Weer en TV

De renners krijgen zaterdag aangename weersomstandigheden voorgeschoteld. Weeronline verwacht namelijk temperaturen rond de 17 graden Celsius. Het zal naar alle waarschijnlijkheid niet regenen en een sterke wind moeten de renners ook niet verwachten.

De zevende etappe van de Giro d’Italia is van start tot finish live te zien bij Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en precieze uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.