Giro-debutant Valverde: “Nibali, Chaves en ik verdienen het om op het podium te staan”
foto: Sirotti
zondag 29 mei 2016 om 08:54

Giro-debutant Valverde: “Nibali, Chaves en ik verdienen het om op het podium te staan”

Alejandro Valverde is uitermate trots op zijn derde plaats in het algemeen klassement van de Giro d’Italia. Bij zijn debuut in Italië weet de Spaans kampioen dus een ritzege te boeken én staat hij op het eindpodium. “Vincenzo Nibali verdient deze eindzege. Esteban Chaves en ik verdienen het ook om op het podium te staan”, aldus Valverde op de ploegwebsite.

“Ik ben ontzettend blij met vandaag”, zei hij na afloop van de voorlaatste rit, waarin hij de gehavende Steven Kruijswijk van het podium knikkerde. Toen Piti hoorde dat hij de 43 seconden goed had gemaakt, sloeg hij een kreet. “Het leek alsof ik zelf gewonnen had.”

‘We voelden dat Nibali Chaves zou lossen’
“Het was weer een verrassende dag om de Giro af te sluiten. Een Giro met veel veranderingen, anders dan wat fans en mensen rond de wedstrijd hadden verwacht. Nibali? We wisten dat hij weer heel sterk ging zijn en tijdens de etappe, voor zijn aanval, voelden we aan dat hij Chaves zou lossen.”

Nibali pakt dus op de slotdag het roze. In Turijn wordt hij geflankeerd door Chaves en Valverde. “Nibali verdient deze eindzege”, oordeelt Valverde. “Ik was sterker dan hij in sommige ritten, terwijl hij mij in andere etappes versloeg. Wij, en Chaves ook, verdienen het om op het podium te staan.”

Podium in Giro, Tour en Vuelta
De carrière van Valverde begon in 2002, waarna hij vele podia mocht betreden. Toch is deze derde plek in de Giro speciaal. “Dertien jaar na mijn eerste podium in een grote ronde, dit is iets ongelooflijks. Ik heb op het podium van de drie grote rondes gestaan. Fenomenaal”, aldus El Imbatido.

RIDE Magazine
137 Reacties
29-05-2016 09:23
Wat is dat toch met Valverde en Nibali om Kruijswijk niet te noemen?! Kruijswijk was gewoon de sterkste be dat mogen ze best toegeven. Mijn respect voor die 2 is flink gedaald
29-05-2016 09:23
Ik had het al gezegd hier als ze Kruijswijk straks voorbij gaan dan hoor je niets meer over de man die sterker was. Uit de reacties haal ik dat ze Kruijswijk eigenlijk geen grote vinden of in elk geval niet groter dan zij zelf. Het is gedrag wat bij Valverde past. Zit eerst voor de camera te lachen met zijn krant en pakt dan die derde plek die hem in de schoot geworpen is en doet nu alsof hij gewonnen heeft. Slimme sluwe vieze renner. Ik hoop dat hij geen platte prijs meer rijdt.
29-05-2016 09:24
Meningen verschillen, in dit geval wijkt mijn mening iets af van die van Valverde. Natuurlijk verdient de beste renner uit deze Giro ook op het podium te staan, op de hoogste tree nog wel, helaas werd die dit jaar 4e.
29-05-2016 09:24
Hij zegt niet dat Kruijswijk het niet verdiende.... Ji Cheng had het misschien ook wel verdiend.
29-05-2016 09:25
@123 en obikliki
Waarom mag WF zo'n bericht niet plaatsen? De Kruijswijk-euforie is op een trieste manier beëindigd en dit bericht is gewoon gehaald van de website van Movistar. Toch niks mis mee? Is gewoon nieuws !
29-05-2016 09:25
@Nick
Ik had dat artikel ook al gelezen, volgens mij had hij gewoon de intentie om zijn ploeg te bedanken voor de steun. "Wij (Movistar) hebben door hard te werken het podium verdiend." Aangezien Chaves nog boven hem stond moet hij hem ook even noemen.

En in principe heeft hij gewoon gelijk. Hij, Chaves en Nibbles hebben geen fouten gemaakt en zijn altijd door blijven fietsen, dan wordt hard werk beloond. Bij Kruijswijks interviews heb ik ook niemand horen zeggen: Ja maar Landa? Bij wielrennen valken wel eens mensen en worden mensen ziek. Diegenen die dat niet overkomt lopen uiteindelijk met de prijzen.

Ik blijf erbij dat een neutraler titel ('ik schreeuwde het uit van blijdschap' of 'voelt als een overwinning';) de lading ook had gedekt.
29-05-2016 09:27
Valverde verdient nooit op het podium te staan, de lafbek.

En hij was gisteren opeens wel heel goed in het hooggebergte met Uran, anyone? ;)
29-05-2016 09:27
Staat jullie roze/oranje bril nog op jongens? Natuurlijk is het Kruijswijk meer gegund, maar de uitslag wordt heel eerlijk gebaseerd op tijdsverschillen. Afdalen is helaas ook onderdeel van de wielersport en Kruissie zat al kapot, anders maak je die fout ook niet. Het is geen pech dat hem overkomt, zoals Valverde inderdaad ooit lek reed waarna er een Nederlands ploegje heel hard op kop ging rijden (wat ook heel mooi was, maar zeker meer onsportief dan deze uitspraak).
29-05-2016 09:30
Kruijswijk verdiende het ook, maar iedereen die op een podium staat verdiend het.
29-05-2016 09:32
Haha die reacties hier. Gefrustreerd voor je pc/smartphone zitten op zo'n mooi weekend. Ik heb het wel met jullie te doen.
Iemand die fouten maakt in de afdaling en geen ploegmaten heeft om hem te helpen staat op de plaats voor wat hij waard is. Kruijswijk noemen was wel vollediger en sympathiek voor de Nederlander geweest, maar om daar zeker van te zijn moet je het interview hebben gehoord.

On: Mooi dat de beste renner ooit (voorlopig) die nog actief is dit weer klaarspeelt en er zo blij mee is.
29-05-2016 09:33
Zeer jammer dat hij zo wordt uitgespuwd door 'de wielerliefhebbers' die hem vorige maand nog aan het waren aanbidden. Heeft heel de Giro complimentjes naar Kruijswijk gegooid. Moet hij in elk interview iets over Kruijswijk zeggen? En stel dat hij dit nog doet, moeten de journalisten het natuurlijk ook altijd opschrijven.
29-05-2016 09:33
@HermanTk
Ik vind "dalen hoort er ook bij" wel zo'n dooddoener. Het is gewoon de pech dat het een keer mis gaat door een inschattingsfout. Een inschattingsfout gebeurt iedereen wel eens maar meestal niet met deze afloop en al helemaal niet op 2,5 etappe van het einde en in het roze.

Je uitleg erbij (bijna alsof Kruijswijk anders ook wel had verloren) is overigens echt totaal niet serieus te nemen.
29-05-2016 09:34
Natuurlijk verdienen zij het. Aan het einde van de rit staan zij tenslotte 1,2 en 3. Het is jammer dat Kruijswijk er niet tussen staat.
29-05-2016 09:39
Heuvelcolombia, beste renner ooit die nog actief is? Meest gedopeerde renner ooit die nog actief is bedoel je zeker? Buiten Kruijswijk of wat dan ook, maar hoe kun je zo over "Valv Piti" spreken? Groot dopingzondaar, dat is hij wel. En dan er altijd over blijven liegen... Daar heb ik dus echt nul respect voor.
29-05-2016 09:40
Wat een rare reacties hier zeg. Wat verwachten we dan, moeten ze alle 3 op het podium staan met de tranen in de ogen omdat Kruijssie eigenlijk de sterkste was en dit zo onverdiend is?
Nibali heeft eerder ook gewoon gezegd dat hij tot aan de val van Kruijswijk het gevoel had dat de giro voorbij was, dat lijkt mij indirect gewoon aangeven dat er niets te beginnen was tegen Steven. Na de val geloofde hij er pas weer in. Alle renners in de Giro voelden heus wel dat Steven de beste was hoor, maar van mij hoeven ze dat niet in ieder interview aan te geven.

Persoonlijk erger ik mij meer aan dat hoofd van Vinokourov na afloop, wat een nare man is dat zeg!!
29-05-2016 09:42
Clickbait, of anders op zijn minst een suggestief en gekleurd artikel.

Er wordt een beeld geschetst waarin Valverde geen oog heeft voor de prestaties van Kruiswijk maar dit is feitelijk onjuist. Het is maar hoeveel bronnen je checkt om een stukje context te creëren.....

http://nos.nl/artikel/2107829-nibali-dit-is-een-historische-dag.html
29-05-2016 09:44
Krypton: op je fiets blijven zitten is het meest wezenlijke onderdeel van de wielersport. De afgelopen 3 weken bleek al dat Steven samen met Ilnur niet echt de beste piloot is bergaf. Als je dan onder druk dit soort fouten maakt ligt het aan jezelf. Je zou ook rustiger kunnen dalen en 40s inleveren, dan hou je roze.
On: " degene die aan het einde van de wedstrijd de meeste punten hep, hep gewonne" (cit: Johan C). Dat zegt Valverde: mensen die op het podium staan verdienen dat. Punt. Ff oranje brillen af mensen.
29-05-2016 09:47
Volgend jaar gaat Steven de 100 ste Giro winnen,met Gesink en Kelderman als luitenanten in de bergen, dat moet toch kunnen.......Astana kopieren en het kan lukken....de 100 ste voor Stevie wonder Kruiswijk...die blijft wel hangen in de hoofden.......
29-05-2016 09:48
@krypton

Contador was ook een dopingzondaar, maar word nu ook steeds geliefder.
29-05-2016 09:48
Dit is duidelijk omdat Valverde aan alles voelt dat Kruijswijk verdient om op het podium te staan. Waarom anders zo'n rare verdedigende reactie? Zoals wel vaker voelt Valverde dat hij iets gestolen heeft. Geeft niet, dat hoort ook bij sport. Maar dan is dut interview wel wat hypocriet.
29-05-2016 09:49
Als het in dit geval om Contador was gegaan ipv Kruijswijk zouden ze over elkaar heen gevallen zijn om te zeggen dat Contador de sterkste was. En dat dit bij sport hoort en hij komt nog wel terug bla bla bla...
Kruijswijk was de heren een doorn in het oog. Wat zullen ze blij zijn dat ie op z'n bek ging.
29-05-2016 09:49
Ik heb zelf niet gezien dat hij doping nam, maar hij is geschorst geweest. Als hij nu nog fietst en je beschuldigt hem zeg je dus dat jij er meer kijk op hebt dan dopingcontroleurs. Ik ga in ieder geval geen rechtertje spelen en laat me deze sport niet bederven.
29-05-2016 09:50
@Har77
Nogmaals: wat een dooddoener. Kruijswijk werd ook niet eens echt onder druk gezet in die afdaling, hij volgde de anderen gewoon. Maar ja als je één bocht verkeerd inschat dan kan dit helaas gebeuren.
29-05-2016 09:52
Wij bekijken het natuurlijk door een oranje bril. Maar ook in andere, "objectievere" media zoals de Franse spreken ze van een mooi podium. Daar voegen ze er wel nog aan toe dat het podium er waarschijnlijk anders had uitgezien als Landa niet ziek was geworden.
29-05-2016 09:53
Strijkt tegen een hoop haren in.

Aan de andere kant... Als Dumoulin geen last van zijn zitvlak kreeg, Landa geen darmklachten had gekregen, etc... Dan stond hij allicht vijfde of nog lager... Moet hij dat ook allemaal noemen?

Op je fiets blijven zitten en team- of landgenoten (zijn wij noorderlingen wat minder chauvinistisch in dan latino's) hebben je je na zo'n val weer terug kunnen brengen. Het hoort bij de sport. Keihard, maar zolang het volgens de reglementen en binnen de wetgeving gebeurt, is het wat het is, een terechte derde plaats.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.