Giro-debutant Valverde: “Nibali, Chaves en ik verdienen het om op het podium te staan”
foto: Sirotti
zondag 29 mei 2016 om 08:54

Giro-debutant Valverde: “Nibali, Chaves en ik verdienen het om op het podium te staan”

Alejandro Valverde is uitermate trots op zijn derde plaats in het algemeen klassement van de Giro d’Italia. Bij zijn debuut in Italië weet de Spaans kampioen dus een ritzege te boeken én staat hij op het eindpodium. “Vincenzo Nibali verdient deze eindzege. Esteban Chaves en ik verdienen het ook om op het podium te staan”, aldus Valverde op de ploegwebsite.

“Ik ben ontzettend blij met vandaag”, zei hij na afloop van de voorlaatste rit, waarin hij de gehavende Steven Kruijswijk van het podium knikkerde. Toen Piti hoorde dat hij de 43 seconden goed had gemaakt, sloeg hij een kreet. “Het leek alsof ik zelf gewonnen had.”

‘We voelden dat Nibali Chaves zou lossen’
“Het was weer een verrassende dag om de Giro af te sluiten. Een Giro met veel veranderingen, anders dan wat fans en mensen rond de wedstrijd hadden verwacht. Nibali? We wisten dat hij weer heel sterk ging zijn en tijdens de etappe, voor zijn aanval, voelden we aan dat hij Chaves zou lossen.”

Nibali pakt dus op de slotdag het roze. In Turijn wordt hij geflankeerd door Chaves en Valverde. “Nibali verdient deze eindzege”, oordeelt Valverde. “Ik was sterker dan hij in sommige ritten, terwijl hij mij in andere etappes versloeg. Wij, en Chaves ook, verdienen het om op het podium te staan.”

Podium in Giro, Tour en Vuelta
De carrière van Valverde begon in 2002, waarna hij vele podia mocht betreden. Toch is deze derde plek in de Giro speciaal. “Dertien jaar na mijn eerste podium in een grote ronde, dit is iets ongelooflijks. Ik heb op het podium van de drie grote rondes gestaan. Fenomenaal”, aldus El Imbatido.

RIDE Magazine
137 Reacties
29-05-2016 12:26
Artikelen als deze zijn gewoon gelul in de marge en vooral bedoeld om hits te krijgen op de site.
Iedereen die de giro heeft gekeken, weet dat Kruijswijk de beste renner in koers was.
Dat hoeft echt Valverde of Nibali mij niet te vertellen, het zou leuk zijn als ze er wat over zeggen maar het is geen must.
29-05-2016 12:26
@Alai91
Die was al lang en breed gelost toen hij viel.
29-05-2016 12:27
Misschien niet het meest sportieve antwoord van Valverde, maar eerlijk gezegd zijn derde plek is wel verdiend. Laat ons niet vergeten dat Kruiswijk het vooral zelf verkloot heeft. Het ging niet om een ongeluk of een val door een technisch defect of iemand anders toedoen.
29-05-2016 12:27
@Il Mostro Wat versta je onder verdiend dan? Wmb zou de verdiende top 3 , de top 3 zijn met de 3 sterkste renners in de 21 etappes. Wat mij betreft hoort Valverde daar niet bij. Dat je niet altijd een verdiende top 3 krijgt is helaas inherent aan de koers.
29-05-2016 12:31
Kruiswijk daalt helemaal niet slecht, moet gewoon nog wat oefenen, een echte daler, daalt liefst alleen. Een bocht afdwingen( en niet andersom), dansen op zn fiets is wat Nibali doet, kan steven ook, kartlessen nemen bij Max en laag bij de grond(letterlijk) blijven. Een minuut verloren, hooguit, was niet onoverkomelijk geweest.
29-05-2016 12:35
We weten toch allemaal hoe Valverde is? Fantastische coureur, maar een saaie piet van hem ik me jouw daar. Ik heb hem nog nooit op een leuke uitspraak kunnen betrappen in de media.

Uiteraard zou hij 4e zijn geworden zonder de pech van Kruijswijk. Dat weet hij zelf ook wel. Maar we moeten wel toegeven dat hij op eigen kracht reed naar het podium. Dus in dat opzicht is dit een verdiend podium.

Ik verbaas me altijd wel over het totaal gebrek aan winnaarsmentaliteit bij deze man. Het klinkt gek voor iemand die 100 koersen heeft gewonnen, maar als je aangeeft dat je voelt alsof je zelf gewonnen hebt met deze podiumplek, dan is dat toch vreemd. Contador of Nibali zouden doodongelukkig zijn. Want hij eindigt slechts op een minuut, op een Nibali die in de eerste twee weken echt kopje onder had kunnen gaan. Als Valverde nog meer initiatief had getoond. Het is ook een beetje een gemiste kans zo.
29-05-2016 12:41
@De Slob:

Externe factoren (doping, jury-oordelen etc.) daargelaten, is wielrennen een hele eerlijke sport. Diegene die de 21 etappes in zo min mogelijk tijd volbrengt, is de terechte, verdiende winnaar. Zo ook hier. Ik zie niet in waarom we voor een Nederlander daar een uitzondering op moeten maken.
29-05-2016 12:50
@krypton : ik weet best de geschiedenis van Valverde kerel.
Maar hier wordt ondertussen Nibali al als dopingzondaar aanzien, vandaar mijn vergelijking met Hayman, die ook in een ploeg heeft gereden met een geurtje aan. Ik wil gewoon aantonen dat die insinuaties gewoon zwak calimero-gedrag zijn, gevoed door begrijpelijke ontgoocheling.
29-05-2016 12:53
@purito
Dit is het hoogst haalbare op dit moment voor Valverde. Daar is hij terecht trots op, heeft niks met een slechte mentaliteit te maken, want hij is simpelweg niet zo goed als Nibali, Froome of Contador als het op de grote rondes aankomt. En dat weet hij. Integendeel, op karakter weet hij er nog een podiumplek uit te peuren.
29-05-2016 12:58
ti-raleigh
Ik zeg niet dat hij een slechte mentaliteit heeft. Maar wel een gebrek aan winnaarsmentaliteit. Op zich geen schande, want dat hebben misschien maar 6/7 renners in het huidige peloton (Cac, Cancellara, Boonen, Gilbert, Contador, Nibali en mss Sagan).

Maar hij reed sterk de laatste bergrit. Dus het is allemaal wel verdiend.
29-05-2016 12:58
@Il Mostro
Verdiend na 21 etappes, oké, kan ik in meegaan. Maar verdiend als in 'de sterkste 3 renners staan op het podium' nee.
29-05-2016 13:03
De eerste 3 in de einduitslag verdienen het altijd om op het eindpodium te staan.
Zo simpel is het.
29-05-2016 13:05
@ Purito, hij weet juist dat hij geen echte ronderenner is, maar iemand die op ieder selectief parcours uit de voeten kan. Hij kent ook zijn eigen beperkingen en ja dan ben je blij met het podium en een ritzege. Iemand die het hele jaar als robot koerst en altijd alleen maar de Tour rijdt, dat vind ik pas saai...
29-05-2016 13:06
Ja een woord van empathie zou wel op zijn plaats zijn geweest. Valverde weet ook heus wel dat hij buiten het podium zou zijn geeïndigd als Kruijswijk niet was gevallen maar 'als' geldt niet in een harde sport als wielrennen. Pech en vallen maken nou eenmaal onderdeel uit van deze risicovolle sport. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat geen enkele andere sport zoveel dramatiek in zich heeft en daardoor zoveel mensen boeit.
29-05-2016 13:12
@purito

De boel niet zo bagatelliseren. Dit zijn uitspraken van iemand die weet dat hij het eigenlijk niet verdiend had en dan zulke krachtige uitspraken doet. Kijk theoretisch heb je gelijk, alleen de wereld werkt bij lange na niet op theorie alleen. Valverde mag zich zeer gelukkig prijzen, want alleen op.eigen kracht was het niet gelukt.
29-05-2016 13:13
Als je vindt dat de plaats waar je staat altijd 'verdiend' is dan hoef je er helemaal niks over te zeggen. Wanneer je praat over het al dan niet verdiend zijn van een positie dan beweer je per definitie dat de 'verdiende plaats' een andere kan zijn dan de plaats in werkelijkheid.
29-05-2016 13:24
@reznik
Ik heb ook al gezegd dat Valverde het podium niet gehaald zou hebben zonder de pech van Kruijswijk. Maar ja, goed sturen is ook een vereiste.
29-05-2016 13:28
@purito
Dat was de discussie niet zozeer, maar meer dat jij valverde gelijk gaf. Wat compleet onzinnig is. Die gast verdiend jou hulp niet.
29-05-2016 13:35
Heb grote twijfel of Nibali het wel verdient. Vrijdagochtend zou hij nog afstappen als er een ziekte uit de ingelaste dokterstests zou komen, en na het doktersonderzoek blijkt hij zo gezond dat hij de Giro op z'n kop zet. Chaves, Valverde en Kruijswijk verdienen wat mij betreft het podium, maar Nibali...
29-05-2016 13:37
Belachelijke vergelijking om in te brengen tegen enkele belachelijke reacties: Tijdens de GP van Spanje waren de Mercedessen Rosberg en Hamilton het hele weekend sneller dan Max Verstappen, maar uiteindelijk rijden ze elkaar van de weg. Sturen is een belangrijk onderdeel in wielrennen als autoracen. Heeft Max het nu ineens minder verdiend omdat de twee sterksten in koers elkaar van de baan reden?
29-05-2016 13:39
Als die twee auto's twee ronden voor het einde nog op een ronde voorsprong reden van de rest, ja idd.
29-05-2016 13:42
De dopinginsinuaties aan het adres van Valverde en nibali vind ik ook opmerkelijk. Die twee zijn 3 weken weggereden door een schone hollander.
29-05-2016 13:52
Wat een kl.jo
29-05-2016 13:55
@reznik
Ach, ik ben al vaak kritisch op Piti. Mag ook wel een keer aardig doen toch ;)
29-05-2016 14:06
@Piti19
De ploegleider van Astana is Vino.
Valverde is een bewezen dopeur die z'n bloedpaspoort stabiel houdt tov voor zn schorsing met microdoseringen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.