Giro d’Italia-voorzitter Mauro Vegni ziet niets in plan gemixt team
RCS Sport heeft met duidelijke taal gereageerd op het voorstel van Gianni Savio. Giro d’Italia-voorzitter Mauro Vegni ziet niets in het plan om een vijfde wildcard uit te delen voor een gemixte Italiaanse ploeg.
“De crisis in het Italiaanse wielrennen stamt niet af van de keuzes van de Giro”, stelt Vegni in een reactie op het verwijt van Androni-teammanager Savio dat het Italiaanse wielrennen er onder lijdt. “De crisis is ontstaan door een verkeerd businessmodel: ‘Ik moet de Giro rijden, anders doek ik de ploeg op.”
“Dat is niet de juiste manier van denken. Wij zullen het Italiaanse wielrennen altijd aandacht geven. Maar de Giro kan niet de enige koers zijn die telt. Androni en Vini Fantini zijn beide gewoon uitgenodigd in Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo. Het is verkeerd te denken dat alles afhangt van de Giro d’Italia. Dat betekent dat die ploegen geen goede plannen hebben.”
Klopt. Acquarone kwam met het plan om te starten in de VS. Nadat hij op een zijspoor is beland wegens verduistering van 13M Euro heb ik daar weinig meer over gehoord. Vegna heeft ook het licht gezien en denkt dat CCC en Gazprom meer toevoegen aan de Giro dan Italiaanse ploegen. We weten natuurlijk allemaal dat het daarbij alleen om commerciële motieven gaat. Als je bereid bent om de ziel van je koers aan de duivel te verkopen, dan gaat het vroeg of laat fout. Het is niet voor niets dat de publieke belangstelling in Italië al een tijd dalende is.
Net zoals men hier liever Jesper Asselman ziet koersen dan Dorian Godon, zo ziet het publiek in Italië liever Marco Canola dan Alekset Rybalkin. Logisch lijkt me. Die internationalisering is mooi en aardig, maar daarmee draai je je eigen cultureel erfgoed de nek om als je daarin doordraaft, want het publiek zit daar echt niet op te wachten. Iets wat we in de samenleving op andere gebieden ook kunnen constateren.
Het verkopen van de exclusieve TV-reachten aan Eurosport valt ook binnen dat kader. Geld, geld en nog eens geld en daardoor zal de aandacht van de doorsnee wielerfan nog meer afnemen. Maar lang leve de internationalisering! Hup Jakub Kaczmarek!
Ik mis Vincenzo Torriani.
Edit: mensen die over een "business-model" binnen het kader van sportwedstrijden spreken zijn per definitie niet te vertrouwen.
En dat betekent ook dat de kampioenen moeten winnen, want dat past het beste in het businessmodel. Vandaar de champions league met een poulesysteem in plaats van knock outsysteem. Dan blijven de toppers zo lang mogelijk meedoen.