Gleb Syritsa klopt Casper van Uden in eerste rit Tour de Langkawi, Arvid de Kleijn vijfde
foto: Tour de Langkawi
Nick Doup
zondag 29 september 2024 om 04:37

Gleb Syritsa klopt Casper van Uden in eerste rit Tour de Langkawi, Arvid de Kleijn vijfde

Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan) heeft de openingsetappe van de Tour de Langkawi 2024 gewonnen. Op de vroege zondagochtend, ook in Maleisië, was de sprinter uit Rusland na een ronde van bijna 100 kilometer over het eiland de snelste in de verwachte massasprint. Syritsa verwees Casper van Uden (dsm-firmenich PostNL) naar de tweede plek, terwijl Arvid de Kleijn (Tudor) niet verder kwam dan plek vijf.

Vanuit kustplaats Kuah leidde het parcours het peloton richting het noorden van Langkawi om ook daar de kustlijn op te zoeken. Via Harbour Park slingerden de renners richting de enige beklimming van de dag: Look Out Point (700 meter aan 3,1%). Voor de laatste dertig kilometer zochten de renners de zuidelijke kustlijn weer op richting Kuah. De laatste tien kilometer waren nagenoeg vlak. Op twee kilometer van de streep lag een flauwe bocht naar rechts, waarna het in een rechte lijn richting de meet liep.

Vooraf werd vooral uitgekeken naar de Tudor-sprinttrein van Arvid de Kleijn en – volgens hemzelf – zijn grootste concurrenten Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan), Casper van Uden (dsm-firmenich PostNL) en Jakub Mareczko (Corratec-Selle Italia). Een geluk voor de Tudor-ploeg was dat de avond van tevoren alle fietsen aankwamen op het eiland, nadat deze ruim twee dagen op het vliegveld van Doha bleven liggen. “Ik heb altijd gezegd dat ik er geloof in had”, grapte De Kleijn voor de start, nadat hij zaterdag nog had aangegeven weinig hoop te hebben op een goede uitkomt. Maar eind goed, al goed dus; het noodplan was niet nodig.

De etappe verliep als een traditionele sprintrit. Vier vluchters reden al snel weg, waarna Tudor, Astana Qazaqstan en dsm-firmenich PostNL de aanval controleerden. Tyler Tomkinson van ARA-Skip Capital hield nog het langst stand, maar werd op 30 kilometer van de finish gegrepen. Daarna reed Andreas Miltiadis nog weg, maar de massasprint ging er komen op Langkawi. Daarin ging Van Uden vroeg aan, maar werd hij nog overvleugeld door Syritsa. De Kleijn kwam er niet uit en strandde op de vijfde plaats, nog achter Lorenzo Conforti en Matteo Malucelli.

Na afloop van de rit verklaarde Van Uden dat hij iets te gretig zijn sprint aanging in de slotkilometer. Bekijk zijn reactie direct na de finish hieronder.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.