Gorka Izagirre (37) zet punt achter lange profcarrière
Gorka Izagirre op archiefbeeld - foto: Cor Vos
maandag 7 oktober 2024 om 14:22

Gorka Izagirre (37) zet punt achter lange profcarrière

Gorka Izagirre zal het wielerpeloton verlaten. De ervaren Spanjaard komt deze maand nog in actie in de Tour of Guangxi, maar de oudere broer van Ion zet na de Chinese WorldTour-koers een punt achter zijn carrière.

Gorka Izagirre – die vandaag zijn 37ste verjaardag viert – kan terugkijken op een lange en succesvolle wielercarrière. Het begon allemaal in 2008 in dienst van de inmiddels al lang verdwenen formatie NGC Medical-OTC Industria Porte. Eind 2009 maakte hij de overstap naar Euskaltel-Euskadi en nam zijn carrière een eerste vlucht. In dienst van de roemruchte Baskische formatie stak Izagirre zijn neus al meerdere keren aan het venster.

Na vier seizoenen Euskaltel-Euskadi volgden er nog periodes bij Movistar (2014-2017), Bahrain Merida (2018), Astana (2019-2021), opnieuw Movistar (2022-2023) en – tot slot – Cofidis (2024). Gorka reed het grootste deel van zijn loopbaan aan de zijde van zijn twee jaar jongere broer Ion, die nog niet van plan is om af te zwaaien als beroepswielrenner.

Gorka won in 2017 een etappe in de Giro d’Italia – foto: Cor Vos

Gorka reed in zijn carrière vooral in dienst van anderen, maar wist toch ook enkele (prestigieuze) overwinningen te behalen. Zo won hij in 2017 een etappe in de Giro d’Italia en soleerde hij een jaar later naar de Spaanse titel op de weg.

Op zijn palmares prijken verder de Gran Trittico Lombardo, een eindzege in de Tour de La Provence, de Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika (3x) en de Klasika Primavera.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.