GP Criquielion is verdiend eerbetoon aan ex-wereldkampioen
In de schaduw van de Strade Bianche, zit ook het peloton in België niet stil. Meer nog, de GP Criquielion staat voor de tweede keer op de kalender als UCI 1.1-koers, maar heeft wel degelijk een langere historie. WielerFlits neemt je mee in de geschiedenis van de wedstrijd.
De GP Criquielion werd voor het eerst verreden in 1991, als afscheidscriterium voor de Waalse ex-renner Claude Criquielion. Entente Cycliste Acrenoise, de vereniging waarvan Claude zelf zo’n twintig jaar voorzitter was, nam de organisatie op zich, en slaagde erin om de wedstrijd geleidelijk te laten groeien.
Eerst ging de eendagskoers door het leven als een nationale interclubwedstrijd, daarna als UCI 1.6-wedstrijd en een tijdje als deel van de Belgische U23 Cup en de Lotto Topcompetitie. Sinds 2012 promoveerde de wedstrijd naar een UCI 1.2-categorie, en dit jaar krijgen we de primeur vanwege de eerste UCI 1.1-status.
Criquielion overleed in 2015, waarna Laurent Haegeman, tevens algemeen secretaris van de Grand Prix Cerami, het voorzitterschap over deze wedstrijd overnam. De sportieve leiding kwam in handen van Mathieu Criquielion, zoon van Claude en eveneens oud-prof. Tegenwoordig geldt de eendagskoers als eerbetoon aan Claude, met start en finish in zijn geboorteplaats Lessines.
Een monument als Criquielion verdient dan ook een eigen klassieker, vanwege zijn talrijke bijdragen aan de Belgische wielersport. Echter zullen vele landgenoten hem niet herinneren vanwege zijn grote zeges, wél door zijn grootste nederlaag.
Op het WK in Ronse van 1988 leek de Waal op weg naar een grandioze wereldtitel in eigen land, alleen moest hij in de sprint nog wel afrekenen met de Maurizio Fondriest en de Canadees Steve Bauer. Criquielion leek over de snelste benen te beschikken, maar daar besliste Bauer anders over. Criquielion werd door de Canadees in de hekken gereden, waardoor Fondriest wereldkampioen werd. Iets wat een woedende Criquielion nog lang zou meedragen.
Toch mogen we het palmares van Criquielion niet onderschatten. Vier jaar eerder kroonde hij zich in Barcelona wél glansrijk tot wereldkampioen op de weg, en ook de Ronde van Vlaanderen, tweemaal de Waalse Pijl, de Clásica San Sebastián en het BK staan op zijn palmares. Daarnaast toonde de Waal zich ook een begenadigd klimmer, door zich op het podium van de Vuelta te hijsen en zelfs een vijfde plaats in de Tour te behalen.
Over de erelijst van de eendagskoers kunnen we kort zijn: Criquielion zelf is met voorsprong de grootste naam. Op een zeldzame uitzondering na – denk maar aan Nederlander Bram Welten, de Canadees Pierre-André Côté of recent Australiër Sam Welsford – waren het altijd zijn landgenoten die mochten juichen in Lessines. Jelle Wallays (2010 en 2015) is met zijn twee overwinningen recordhouder, maar ook de naam van Sven Nys (1998) valt op. Voor de crosser was het destijds zijn eerste wegoverwinning.
Laatste winnaars GP Criquielion
2023: Sam Welsford
2022: Pierre-André Côté
2021: niet verreden wegens corona
2020: niet verreden wegens corona
2019: Arne Marit
2018: Lionel Taminiaux
2017: Bram Welten
2016: Timothy Dupont
2015: Jelle Wallays
2014: Kevin Peeters
Om te reageren moet je ingelogd zijn.