Grace Brown volgt Iris Slappendel op als voorzitter renstersvakbond The Cyclists’ Alliance
Grace Brown verdwijnt zeker niet uit de wielersport - foto: Cor Vos
donderdag 3 oktober 2024 om 08:55

Grace Brown volgt Iris Slappendel op als voorzitter renstersvakbond The Cyclists’ Alliance

Renstersvakbond The Cyclists’ Alliance (TCA) heeft een nieuwe voorzitter. Iris Slappendel geeft na zeven jaar het stokje door en wordt opgevolgd door niemand minder dan Grace Brown. De 32-jarige Australische zet aan het einde van dit seizoen een punt achter haar succesvolle carrière, maar blijft dus betrokken bij de wielersport.

Oud-renster Iris Slappendel was in 2017 een van de drijvende krachten achter de oprichting van The Cyclists’ Alliance. De Nederlandse hoopte met een rennersvakbond de nodige veranderingen door te voeren in het vrouwenwielrennen. Ze richtte zich onder meer op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, het invoeren van een minimumsalaris en zwangerschapsverlof en kansengelijkheid.

Brown is Slappendel zeer dankbaar voor het geleverde werk en hoopt als voorzitster ook de nodige veranderingen door te voeren. “Iris en alle andere bestuursleden hebben een enorme bijdrage geleverd aan de professionalisering van het vrouwenwielrennen. Het is voor mij heel belangrijk dat ik in deze overgangsfase nog kan rekenen op de begeleiding van Iris. Ze heeft een schat aan ervaring en zal dan ook een belangrijke rol spelen in de toekomstige successen van TCA.”

Grace Brown werd onlangs nog wereldkampioene in het tijdrijden – foto: Cor Vos

Trotse en emotionele Slappendel: “Groot deel van mijn leven geweest”
Voor Slappendel komt er een einde aan een cyclus en een belangrijke fase in haar (wieler)leven. “The Cyclists’ Alliance is een groot deel van mijn leven geweest, sinds de oprichting van de organisatie in 2017. Vrouwelijke profwielrenners hadden toen nog geen stem en nauwelijks invloed op waar onze sport naartoe ging. Dicht bij het peloton staan ​​en de zorgen en ideeën van de renners uitdragen om zo iets te bewerkstelligen, is altijd de kern van ons werk geweest.”

“Ik ben enorm trots op wat de TCA door de jaren heen heeft bereikt. Het is niet altijd gemakkelijk of leuk geweest en er waren ook tegenslagen, aangezien ik geen genoegen neem met een status quo en blijf streven naar een eerlijk speelveld. Het is emotioneel om af te treden als president, maar er is veel aandacht besteed aan ons selectieproces en onze transitie, om ervoor te zorgen dat we Grace klaarstomen voor succes in haar nieuwe rol.”

“Nu Grace president wordt, weet ik dat de organisatie in goede handen is. Ze was een gerespecteerde renster in het peloton en begrijpt de behoeften en zorgen van de rensters, in een veranderend landschap. Ze is benaderbaar en niet bang om verandering na te streven. Ik wil iedereen bedanken die samen met mij deel heeft uitgemaakt van deze reis en dat samen met Grace zal blijven doen”, besluit Slappendel in een perscommuniqué.

Rennersraad

The Cyclists’ Alliance krijgt niet alleen een nieuwe voorzitter. Ook de rennersraad bestaat binnenkort uit nieuwe gezichten. Audrey Cordon-Ragot, Christine Majerus, Amanda Spratt en Marcella Toldi zullen namelijk aftreden. “Ze hebben allemaal een grote bijdrage geleverd aan ons werk in het streven naar verandering in het vrouwenwielrennen”, klinkt het in een persbericht. De nieuwe leden worden binnenkort bekendgemaakt.

De rennersvakbond interviewt momenteel ook meerdere kandidaten voor de functie van vice-president. Wie interesse heeft in deze functie, kan nog altijd solliciteren.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.