Grischa Niermann snapt het ‘spelletje’ van Merijn Zeeman bij Visma | Lease a Bike
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 17 juli 2024 om 11:22

Grischa Niermann snapt het ‘spelletje’ van Merijn Zeeman bij Visma | Lease a Bike

Interview Aan het einde van dit wielerseizoen vertrekt Merijn Zeeman bij Visma | Lease a Bike. Zijn opvolger binnen het Nederlandse team is Jacco Verhaeren. De zwemcoach zal echter niet alle taken van de toekomstig algemeen directeur van voetbalclub AZ Alkmaar overnemen. Een van de dossiers die Zeeman aan iemand anders overdraagt, zijn de transferwerkzaamheden. Bij WielerFlits legt hij uit hoe.

De laatste jaren waren het Zeeman en Richard Plugge die samen de contractbesprekingen deden met huidige en nieuwe renners. “Ik heb altijd intensief met Richard gewerkt en dat zal niet veranderen. Alleen ga ik het team verlaten. Daarom ben ik nu Grischa Niermann daarbij aan het betrekken. Hij zal dat vanaf 1 oktober samen met Richard oppakken. Daarbij zullen zij zich – zoals we dat nu ook doen – laten adviseren door het gehele recruitmentproces, met de de data-analyses van onder meer Mathieu Heijboer, Vincent Laporte, Robbert de Groot en Patrick Broe. Dat gebeurt nu ook. Zij rapporteren aan mij. Die taken zijn straks ook weggelegd voor Grischa.”

Niermann is door Zeeman de afgelopen maanden ook veel in contact gebracht met de verschillende makelaars. Een vak apart voor iemand die vooral in de ploegleiderswagen een verlengstuk van sportief directeur Zeeman was. “Wat dat betreft is het mooi dat wij een structuur hebben gebouwd op basis waarvan wij onze beslissingen nemen. Dat zal zo bijven. Alleen ben ik daar niet meer verantwoordelijk voor. Ik heb Grischa in sommige gesprekken ook losgelaten. Dan deden we die samen, maar moest ik wat meer mijn mond houden”, lacht Zeeman. “Maar denk nu niet dat dit een makkelijk proces is. Het is heel moeilijk, maar ik heb alle vertrouwen in Grischa.”

Merijn Zeeman – foto: Cor Vos

Hard en vervelend is passé
Volgens de sportief directeur verloopt de overdracht op een natuurlijke, organische manier. “In feite is het niet anders dan wanneer iemand met jou meeloopt, om te kijken hoe jij je werk doet. En waarvan jij dan weet: diegene die meekijkt, moet het volgend jaar zelf doen. Ik moet Grischa dus ook de kans geven zodat hij ook echt alles kan leren. Onderhandelen over financiële aspecten is iets totaal anders dan leiding geven aan een wedstrijdselectie. Gelukkig hebben wij een grote organisatie. Bastiaan van Laar is onze CFO. Daar had Grischa in feite natuurlijk nooit inhoudelijk contact mee. Maar nu wel. Bastiaan houdt hem continu op de hoogte met wat wel of niet kan.”

“Voor Grischa betekent deze periode vooral dat hij een hoop nieuwe zaken leert”, legt Zeeman uit. “Maar dat maakt zijn werk ook weer leuker en uitdagender. Hij gaat iets nieuws doen. En daarin moet-ie vooral zichzelf blijven. Je hoeft niet plots een klootzak te zijn aan de onderhandelingstafel. Dat doen wij eigenlijk nooit. Als renners bij ons willen rijden, is het graag of niet. Aan de voorkant moet je goed managen wat je wel en niet kunt bieden. Daarin moet je duidelijk zijn. Natuurlijk zijn er wel eens onderhandelingen geweest die lastiger waren. Maar hard en vervelend, die tijd is wel een beetje voorbij. Dan kun je beter zeggen dat je er niet uitkomt. En even goede vrienden blijven.”

Dubbel gevoel bij Niermann
Zeeman vindt deze stap een logische in de carrière van Niermann. De 48-jarige Duitser zelf is ook blij met de kans. “Laat het duidelijk zijn dat ik de baan die ik al een paar jaar heb bij Visma | Lease a Bike, heel erg leuk vind. Maar ik houd ook van nieuwe uitdagingen. Dat Merijn vertrekt, daar kunnen we niet omheen. Dat staat te gebeuren. Natuurlijk ben ik dan bereid om meer verantwoordelijkheden te nemen. De transferwerkzaamheden zijn een van de taken die ik ga invullen, door dat samen met Richard te gaan doen. Dat is nieuw en daar ben ik nu dus inderdaad al een beetje mee bezig. Ik ben erg benieuwd naar hoe dat gaat werken voor mij.”

Niermann was in het verleden al nauw betrokken bij het naar de ploeg halen van Jonas Vingegaard en Sepp Kuss. “Iemand op het oog hebben die je graag binnen wilt halen en elkaar daar in vinden, is één. Maar het onderhandelen met managers, vooral over salarissen en geld, dat zijn twee volledig verschillende taken. Maar ik denk wel dat ik dat spelletje snap. Nogmaals, ik ben ook blij met nieuwe uitdagingen naast hetgeen ik nu al binnen de ploeg doe. Maar persoonlijk had ik niet voor dit werk gekozen. Dat komt omdat ik liever had gezien dat Merijn bij ons gebleven was. Maar dat is nu eenmaal hoe het is en onderling hebben we dit zo verdeeld. Ik kijk ernaar uit.”

Stempel drukken
De ploegleider heeft de verschillende contractbesprekingen wel als leuk ervaren. “Tot nu toe heb ik Merijn altijd nog naast me of achter me gehad. Dit is natuurlijk wel een heel ander vak. De manager probeert altijd het beste voor zijn renner eruit te halen, terwijl wij het beste voor de ploeg willen. Dat is wel iets waar ik mijn weg in zal moeten vinden. Anderzijds doen en deden wij natuurlijk altijd al data-analyses en persoonlijkheidsanalyses. Die doen we met een uitgebreid team. Dat zal ook zo blijven, zoals Merijn zei. Dan nog kan ik zeggen: ‘die renner vind ik heel interessant’. Als ik dan daarvoor zou willen gaan, moeten we wel gezamenlijk die keuze maken.”

Komend seizoen komen Simon Yates en Victor Campenaerts in ieder geval bij de ploeg en ook de naam van Axel Zingle zingt rond. Niermann mag, kan en wil niet ingaan op namen, maar verklapt wel dat er volgend jaar (nog) geen renner op zijn voorspraak bij de ploeg komt. “Het is niet zo dat ik het nu voor het zeggen heb en straks bepaal wie wel en niet komt. Dat zullen we samen blijven doen. De mannen die erbij komen, komen dus niet expliciet uit mijn koker. En ook niet uit die van Merijn, overigens. Dat hebben we als managementteam samen besproken. Uiteindelijk hebben wij daar altijd wat van te vinden. We hebben – uiteraard – heel veel vertrouwen in de nieuwe mannen.”

Grischa Niermann – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.