Groenewegen: “Dit belooft wat voor volgende ritten”
foto: Sirotti
dinsdag 5 juli 2016 om 17:48

Groenewegen: “Dit belooft wat voor volgende ritten”

Dylan Groenewegen sprintte op een lastige aankomst in Limoges naar een knappe vierde plek. Dat vond hij zelf ook, vertelde hij na afloop aan de NOS. “Er zit verbetering in, maar het was pittig. De ploeg deed het ook beter vandaag. Ik ben tevreden, mijn sprint was sterk.”

Zelfkritiek
Ondanks de vierde plek moest de sprinter van LottoNL-Jumbo van ver komen. Daarvoor stak hij zijn hand in eigen boezem. “Ik had vandaag niet hele goede benen. Sep (Vanmarcke, red.) zei: ‘dat voelt iedereen’. Toen heb ik me eroverheen gezet. In de sprint kwam ik een beetje klem te zitten achter Sep. Ik moest van een eind komen. Maar goed, dat is mijn eigen schuld. Had ik maar meer van voren moeten zitten. Uiteindelijk kreeg ik ruimte en kon ik als vierde eindigen. De sprinttrein doen we pas zeven maanden, dus is het mooi dat het zo goed gaat. ”

“Hopelijk donderdag met de handjes in de lucht”
Met deze vierde plek tankte de 23-jarige Nederlands kampioen wel vertrouwen, die in de slotfase nog een vluchtheuvel moest ontwijken. “Ik hou niet zo van remmen, dus moest ik er maar overheen springen”, lacht de Amsterdammer. “Ondanks dat ik geen goed gevoel had, was mijn sprint best sterk. Dit belooft wat voor de volgende ritten. Morgen (eerste rit door het middengebergte, red.) doe ik zo zuinig mogelijk aan om te overleven. De dag erna is het weer sprinten. Dan hoop ik dat ik met de handjes in de lucht kan. Ik moet vooral leren in deze ronde. Maar als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, kan ik een etappe winnen.”

[poll id=”268″]

RIDE Magazine
92 Reacties
05-07-2016 19:23
@raketvuist
Die Nederlandse gewoonte om bij een nieuwe ster aan het firmament gelijk de vorige sterren af te branden is echt vervelend... wanneer houdt dat eens op? Hofland zal ongetwijfeld ook niet tevreden zijn als hij het wiel van z'n leadout kwijtraakt en 10e wordt.
05-07-2016 19:23
Ik nomineer "Ik houd niet zo van remmen" voor het wielercitaat van de week.
05-07-2016 19:37
@maklukzat
Claim ik dat? Ik vertel alleen hoe het op mij overkomt.

@tendam
Ik ben nooit lyrisch over Hofland geweest hoor.
05-07-2016 19:45
@RaketVuist
Je gaat gewoon voorbij aan het verschil in kwaliteit en gooit het dan op mentaliteit. Als Hofland 10e wordt en hij weet dat er meer in zit zal hij ook ontevreden zijn. Bij Hofland is het echter goed denkbaar dat hij eerder tevreden is, omdat hij weet dat er niet meer in had gezeten.
Als Clement 8e wordt in een tijdrit is hij uiterst tevreden. Als Dumoulin hetzelfde presteert is hij hooguit gematigd tevreden, maar waarschijnlijk ontevreden. Mist Clement dan ook de winnaarsmentaliteit of zelfkritiek? Of mist hij gewoon de benen om een winnaar te zijn?
05-07-2016 19:50
Prachtige sprint van Dylan nadattie op 1km zich wat klem liet rijden.

Wat betreft die vergelijking met hofland.. in de Giro tegen kittel en greipel reed hofland meermaals top 7. Vaak ook vanuit een slechte positie.. dus zo slecht is die knul niet, toch?

Ook hofland is meermaals kritisch geweest opzichzelf, het grootste verschil is geloof ik bravoure in hun karakter.
05-07-2016 19:54
@hein jan
Ik denk juist dat Hofland een topsprinter zou kunnen zijn. Qua snelheid niet veel minder dan Groenewegen. Ik gooi het op mentaliteit omdat dat hem volgens mij nekt. Hij is qua snelheid wel een sprinter, maar qua karakter niet.
05-07-2016 20:10
Ik denk juist dat Hofland geen topsprinter zou kunnen zijn. Qua snelheid veel minder dan Groenewegen. Ik gooi het op kwaliteit omdat dat hem volgens mij nekt. Hij is qua snelheid geen sprinter, maar qua karakter wel.
05-07-2016 20:14
kan er geen ban op het woord 'mentaliteit' komen
05-07-2016 20:16
@raketvuist
Kan me wel vinden in je woorden, een rassprinter zoals deze kan zich uit bijna verloren positie nog terug knokken naar voren, laten we het branie noemen.
05-07-2016 20:16
Prima sprint wel, maar je moet nu niet verwachten dat hij deze tour ook kans heeft op ritwinst. Hij staat niet eens op de foto.

Qua beste Tour de France resultaat staat Dylan nu gelijk met Kenny van Hummel :-)
05-07-2016 20:57
Wat een enorme opmars aan het einde... zo wil ik ook wel rijden als ik slechte benen heb! ;) Hij moet nog veel leren op dit niveau maar zijn lef en talent brengen hem nu al tot een welverdiende 4e plaats. Erg goed!
05-07-2016 21:19
Schipperaar, dus Hofland moet naar Amsterdam verhuizen om een betere sprinter te worden?
05-07-2016 21:43
@kk
Zit wat in, de belgen bij ajax werden ook een stuk mondiger.
05-07-2016 21:46
@Hein-jan, je slaat de spijker op zijn kop. Hetzelfde in het geval van onze klassementsmannen. Alsof andere renners koekebakkers zijn en ze allemaal een betere mentaliteit hebben dan ons Hollanders...dank voor je reactie!
05-07-2016 21:47
Avondje bananenbar is niet meer voldoende, schipperaar?
05-07-2016 22:20
@horsm
Goed idee. Laten we een groot deel van het wielrennen lekker negeren en net doen alsof het een hersenloze sport is die puur en alleen fysiek is. Ik snap je allergie niet helemaal.

@ivanvulpen
Dat is een constatering die je zelf maakt. Ik heb het niet over buitenlanders. Dat verzin je er allemaal zelf bij om een punt te maken. Beetje jammer.

@RV
Vandaar dat hij vaak ''de snelste sprint rijdt'' volgens velen hier, maar toch 7e wordt. Lijkt mij dat hij snelle benen heeft, maar gewoon te soft is om in de sprints te overleven. Niets mis mee, het is niet velen gegeven, maar leg je dan ergens anders op toe. Misschien op kasseikoersen. Daar kun je met een goeie sprint ook ver komen.
05-07-2016 22:22
Ik zie hem donderdag niet winnen, maar voor een 8e plek mag hij van mij ook best zijn handjes in de lucht doen.
05-07-2016 22:26
@covadanga
Zie hier: de Hofland mentaliteit! (grapjuuh)
05-07-2016 22:27
Kasseikoersen bevatten ook dertien keer de laatste kilometers van een sprintetappe. Hofland is tegenwoordig gelukkig best aardig in chaotische massasprints, dus misschien dat zich dat ook kan vertalen naar het voorjaar. Ik twijfel echter eerder aan zijn inhoud. Hij heeft ooit de Kwaremont overleefd doordat hij in de aanloop perfect geplaatst zat, maar verder is hij op lastigere parcoursen regelmatig net niet mee. Misschien kan dat met de jaren nog komen, maar het meeste succes zou ik de komende jaren nog steeds verwachten daar waar het de laatste jaren te vinden was: oplopende massasprint na een parcours dat niet overdreven zwaar was.
05-07-2016 22:42
Eens met Ten Dam dat het hier een veel voorkomende maar daarom niet minder vervelende gewoonte is om bij succes van een Nederlander zijn voorganger af te branden.
Knap van Dylan, en leuk die bravoure... Maar dat wil m.i. niet zeggen dat hij donderdag dichter bij een zege komt.
Om te winnen moet alles kloppen, en dat is toch een grote stap verder !
05-07-2016 22:58
@schipperaar
En als je mondig bent, dan staat dat ook voor meer kwaliteit? Nou geef mij dan maar PSV, Oranje Zwart, HC Den Bosch, Kruijswijk en Verstappen. 1 Limburger en de rest uit Brabant ! En helemaal niks uit Amsterdam ...zo was het toch?
On-topic: Groenewegen reed met zijn ploeg vandaag een uitstekende laatste 5 kilometer. Maar zijn tegenstanders vormen wel de wereldtop, laten we dat niet uit het oog verliezen. En dan moet Degenkolb ook nog in vorm gaan komen. Dus om nu maar meteen te veronderstellen dat hij deze Tour nog een etappe gaat winnen, gaat me een beetje te ver...
05-07-2016 23:03
@Sooike
Verstappen is mondig genoeg hoor! Gaat tegen zijn eigen ploeg in en had dit weekend ook flinke kritiek op drievoudig wereldkampioen Hamilton :P
05-07-2016 23:22
@Raketvuist, ik reageerde niet zozeer op de opmerkingen die jij maakt, maar heb gewoon dezelfde mening als Hein-jan. Als Nederlandse renners niet naar de hoge verwachtingen presteren vallen ze onder de noemer "snel tevreden" categorie. Hein-jan heeft gewoon naar mijn mening een realistische kijk op de niveaus van de renners. Dat is mijn punt en daar doelde ik helemaal niet direct op jou, maar op iets wat ik hier veel lees. Jammer dat je direct in de aanval gaat door te suggereren dat ik er dingen bij verzin.
05-07-2016 23:55
Stroetinga had er al niet meer bijgezeten, er waren nog een paar heuveltjes vlak voor de finish. Denk niet dat hij die had overleefd... Maar verder gaat deze discussie eigenlijk nergens over. Want hij doet niet mee in de Tour, maar hij gaat wel naar RIO !
06-07-2016 00:52
Jaaa hoor, het is weer zo ver. Groenewegen doet het goed, dus we mogen met z'n allen Hofland afbranden. Hofland... Hofland... Is dat niet die jongen die vorig jaar nog tweede werd in de allereerste Giro etappe? Vergeten doen we snel.

Groenewegen is gewoon meer een sprinter, of misschien wel gewoon een betere renner. Maar waarom altijd in het topic over de één, beginnen over de ander? Kap daar toch eens mee. Waar komt die bizarre drang toch vandaan om één iemand op te moeten hemelen en tegelijk een ander als een mietje, loser, "niet-winnaar", renner "met een gebrek aan mentaliteit" of wat voor domme nietsbetekenende en zelfverzonnen term dan ook weg te zetten? Al die zelfbenoemde psychologen die vanaf de bank menen de mentaliteit van renners te kunnen beoordelen. Ga lekker studeren over dat soort dingen en kom dan eens terug.

Zo, welterusten :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.