zaterdag 26 oktober 2024 om 15:23

‘Grootst mogelijke flauwekul dat Unibet Tietema Rockets in 2026 de Tour de France rijdt’

Video Afgelopen week doopte Tour de Tietema-Unibet zichzelf om tot Unibet Tietema Rockets. Dat zal de naam van de ploeg zijn vanaf 1 januari 2025 en bovendien ruilen ze de Nederlandse licentie in voor een Franse. Het ProTeam hoopt zo sneller in beeld te komen voor een wildcard voor de Tour de France 2026, het grote doel van de ploeg. In de WielerFlits Podcast plaatsen onze verslaggevers hun vraagtekens.

Een zeer opvallende stap, noemt Youri het. “Wel eentje die wij al veel langer zagen aankomen. Het is alleen jammer dat er dan eindelijk weer een Nederlands ProTeam is, maar dat ze hun hart verpanden aan een Franse licentie.” Hij stipt ook aan dat de regels omtrent gokken in Frankrijk anders zijn dan in Nederland. Vanaf 1 juli 2025 mogen gokbedrijven in Nederland geen reclame meer maken via sponsoring. Met Unibet is de hoofdsponsor van Bas Tietema, Josse Wester en Devin van der Wiel een gokbedrijf.

Wat mogelijk ook meespeelt: Kindred – het moederbedrijf van Unibet – werd eerder in oktober overgenomen door Française des Jeux. Toch moeten ze volgens Raymond niet denken dat ze dichterbij de Tour zijn. “Ze zeggen dat ze in 2026 naar de Tour de France willen. Maar dat is natuurlijk de grootste flauwekul die mogelijk is. Dat is totaal onhaalbaar. Als je naar het rennerspotentieel kijkt, dan hebben ze niet de ploeg die thuishoort in de Tour de France. De stip op de horizon is goed, maar 2026 is niet realistisch.”

Grotere kans nu ze Frans zijn?
Julian denkt vooral dat ze de keuze hebben móeten maken omdat Unibet nu in handen gekomen is van een Franse loterij. “Als je met Unibet een partner hebt die nog veel jaren aan de ploeg verbonden wil blijven, dan is deze stap denk ik een beetje noodzakelijk kwaad. En het zal waarschijnlijk ook wel helpen met de wildcard. Ik bedoel: als Unibet Tietema Rockets evenveel UCI-unten scoort als Frans team dan wanneer ze Nederlands zijn, zullen ze eerder die Tour-wildcard krijgen. Ik kan me veel voordelen voorstellen.”

Rob Harmeling vertelt dat de ploeg in 2026 bekender moet zijn dan het trio Tietema, Wester en Van der Wiel zelf. “Sorry, maar dat gaat met deze selectie niet lukken”, stelt Youri. “Ze mogen me verrassen, hoor. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze de ASO met deze ploeg in 2025 kunnen overtuigen om aan het eind van dat jaar een wildcard voor de Tour van 2026 te geven. Nu zit Arkéa-B&B Hotels in de problemen en schijnt het ook te rommelen bij TotalEnergies. Stel die twee verdwijnen en Unibet Tietema Rockets heeft een Franse vlaggetje voor hun naam, dan zou het kunnen. Ik kan me alleen niet voorstellen dat Christian Prudhomme daarin tuint.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.