JulianDubbeld
vrijdag 11 oktober 2024 om 15:44

Grote vermoeidheid bij rensters in Simac Ladies Tour: “Het programma is te vol”

Video De vermoeidheid eist zijn tol in het vrouwenpeloton. Door de overvolle kalender hebben teams moeite om een volledige ploeg naar de laatste wedstrijden van het seizoen te sturen. In de Simac Ladies Tour stapten al twintig rensters af in de eerste drie ritten. Tien ploegen slaagden er niet in om een volledig team naar Nederland te sturen. Hoe kan dat?

Het vrouwenwielrennen is booming en dat heeft een keerzijde. De afgelopen jaren werd de kalender steeds voller. Tot en met juli rijden de vrouwen inmiddels bijna alle voorjaarsklassiekers en daarna nog drie grote rondes: de Vuelta begin mei, de Giro in juli en daarna ook nog de Tour de France Femmes. De sjeu is er daarna wel af bij de meeste rensters.

Audrey Cordon-Ragot, die na de Simac Ladies Tour afzwaait als profwielrenster, heeft daar wel een mening over: “Het vrouwenwielrennen groeit zo snel. Het programma is veel te vol voor de meeste ploegen om laat in het seizoen nog rensters gezond en gemotiveerd aan de start te krijgen.”

“In de toekomst hebben de vrouwenploegen meer rensters nodig om zich aan te passen aan de kalender. Dat is een proces wat tijd nodig heeft”, gaat ze verder. De Française vindt overigens niet dat er geschoven moet worden in de kalender. “Die klassiekers zitten in het voorjaar voor een reden en zijn heel belangrijk voor de groei van de sport.”

Uno-X en HumanPoweredHealth starten met vijf rensters
Cordon-Ragot’s team HumanPoweredHealth is een van de teams die maar vijf rensters op de been kreeg voor de Simac Ladies Tour. Hoe zij zich nog weten te motiveren? “Goede muziek en grappen, dan komt de motivatie alsnog wel. En een plan hebben voor de wedstrijd dat helpt wel. Wij blijven vechten tot het einde.”

Uno-X Mobility vertelt aan WielerFlits ongeveer hetzelfde verhaal. Ook zij zijn met maar vijf rensters gestart. “Het was heel lastig om nog een gemotiveerde ploeg aan de start te krijgen”, aldus ploegleider en ex-renster Anna Badegruber. “Maar voor het vrouwenwielrennen is het mooi dat er zoveel wedstrijden bij komen. Nu moeten de ploegen volgen en ervoor zorgen dat ze meer rensters onder contract komen. Volgend jaar komt de Tour of Scandinavia terug en is er voor ons ook nog de Copenhagen Race, maar dan is het gelukkig geen Olympisch jaar.”

 Visma | Lease a Bike heeft minder moeite 
Visma | Lease a Bike is een van de drie ploegen die wel nog met een volledige selectie in koers is. Eva van Agt vertelt: “Wij hebben het probleem niet. Onze staf brengt ons zorgvuldig in wedstrijden en we hebben het geluk dat er geen blessures in de ploeg zijn.” Van Agt merkt wel dat de vermoeidheid een grote rol speelt in het peloton: “Als ik naar de andere teams kijk, dan hebben ze moeite om een compleet team aan de start te brengen. Het is misschien een probleem dat er te veel koersen op de kalender staan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.