Guatemalteek van Burgos-BH wint bergrit Volta a Portugal, Colin Stüssi verliest leiderstrui
Ter illustratie - foto: Cor Vos
zaterdag 27 juli 2024 om 19:39

Guatemalteek van Burgos-BH wint bergrit Volta a Portugal, Colin Stüssi verliest leiderstrui

Sergio Geovani Chumil heeft de derde etappe van de Volta a Portugal op zijn naam geschreven. De Guatemalteek van Burgos-BH zat mee met een grote kopgroep en bleek van de vluchters de sterkste op de slotklim naar Covilhã. Klassementsleider Colin Stüssi verloor zijn leiderstrui aan Afonso Eulálio, die als tweede over de streep kwam.

In rit drie van de Volta a Portugal moest er opnieuw stevig geklommen worden. Het overgrote deel van de etappe was weliswaar relatief vlak, maar in de finale ging het naar 1985 meter hoogte. De slotklim naar Covilhã was 20,3 kilometer aan 6,5%. Zou klassementsleider Colin Stüssi – donderdag winnaar van de eerste bergrit – opnieuw toeslaan?

Nee, zo bleek. In de openingsfase ontstond er een grote kopgroep van zestien renners, die met voorsprong begonnen aan de slotklim. Daarbij ook Sergio Geovani Chumil. De Guatemalteek kon in de finale zijn karretje aanhaken bij Afonso Eulálio (ABTF Betão-Feirense). Laatstgenoemde was komen oversteken uit het peloton en reed vooral voor zijn klassement. Chumil zette zich in zijn wiel, om er pas in de laatste honderden meters uit te komen. Zo pakte de kampioen van Guatemala de dagzege.

Eulálio pakt het geel
Eulálio is wel de nieuwe leider. De 22-jarige Portugees nam wel de gele trui over van Stüssi, die een mindere dag had. De Zwitser van Voralberg kwam als achtste boven en staat nu tweede in het klassement, op elf seconden van Eulálio. Ook Jon Agirre deed goede zaken. Hij werd derde in de daguitslag en staat nu ook derde in de algemene rangschikking.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.