Haalt titelverdediger Jonas Vingegaard de Tour? “Hij weet het zelf nog niet eens”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 6 juni 2024 om 13:22

Haalt titelverdediger Jonas Vingegaard de Tour? “Hij weet het zelf nog niet eens”

Haalt hij het of haalt hij het niet? Jonas Vingegaard is nog een twijfelgeval voor de Tour de France (29 juni-21 juli) na zijn zware val in de Ronde van het Baskenland, maar bereidt zich momenteel wel voor op de Tour. De voorbije weken waren er hoopgevende berichten, maar zijn trainer Tim Heemskerk houdt nog altijd een flinke slag om de arm.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In een interview met dagblad De Limburger gaat Heemskerk uitgebreid in op de revalidatie van de tweevoudig winnaar van de Tour de France. De Nederlander volgt met verbazing de berichtgeving van de voorbije weken. “Ik vraag me dan altijd af: op basis waarvan roep je dit nu? Om nu al te roepen dat het een onhaalbare kaart is, of juist dat hij de favoriet voor de Tour is. Hebben ze een glazen bol of zo?”

“Het is een fijne lijn waarop we balanceren”
“Ik sta er zo dicht op, werk iedere dag met Jonas en ik weet het niet. Hij weet het nu zelf nog niet eens. Veel hangt af van de ontwikkeling in de komende weken.” Maar hoe ver staat de Deen nu precies in zijn revalidatie? “Hij is al op het niveau van een normale training. Hij had dinsdag (op trainingsstage in Tignes, red.) nog een rit van vijf en een half uur. Hij is op een goed niveau, maar je wil ook geen tegenslagen tegenkomen. Het is een fijne lijn waarop we balanceren. We moeten geen ziekte of verkoudheid tegenkomen.”

Heemskerk kan dan ook nog geen inschatting maken of Vingegaard over ruim drie weken aan de start zal staan van de Ronde van Frankrijk. “Wij weten het ook niet. En natuurlijk gaat dat in overleg, maar het is uiteindelijk aan Jonas zelf om een besluit te nemen. En of 100 procent voor hem genoeg is of 95, dat durf ik niet te zeggen. Hij moet zelf het goede gevoel hebben.”

“En als hij twijfelt, ga je ook in gesprek over waar dat vandaan komt. Hij is wel iemand, dat als hij start, hij meedoet voor de overwinning. Die status heeft Jonas op dit moment. En anders moet er een plan B op tafel komen. Een plan dat wellicht niet gebaseerd is op het winnen van de Tour, maar op een goed klassement rijden met een aantal renners of op het winnen van etappes. Maar zover is het nog niet.”

Niet forceren
Een ding is wel zeker: Vingegaard voert een race tegen de klok om zich nog op tijd klaar te stomen voor de Tour. Hoe kijkt de Deen eigenlijk naar het hele proces? “Ook Jonas vraagt zich heus wel eens af: haal ik het of niet? Maar hij is heel rustig en niet dagelijks met de Tour bezig”, schetst Heemskerk. “Wij praten daar ook niet over. We hebben dagelijks contact, maar dat gaat vooral over hoe hij zich voelt.”

“Het is ook een stukje mentale begeleiding. Zit er twijfel in de afdaling? Is er nog angst om te vallen? Je wil zoiets vroeg signaleren. We hebben vaak aan één woord of een blik genoeg, maar soms moet je ook doorvragen. Jonas is heel timide. We kijken echt dag per dag. Jonas is gelukkig iemand die snel herstelt en zich aan het plan houdt. Dat is een kwaliteit en onderdeel van zijn talent. Het heeft ook geen zin om te forceren, hoe verleidelijk dat ook is.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.