Henrik Pedersen verslaat medevluchters in tweede etappe Tour de l’Avenir, Tim Rex derde
Henrik Pedersen in zijn Europese sterrentrui - foto: Cor Vos
maandag 19 augustus 2024 om 15:18

Henrik Pedersen verslaat medevluchters in tweede etappe Tour de l’Avenir, Tim Rex derde

De eerste rit-in-lijn in de Tour de l’Avenir 2024 is gewonnen door Henrik Pedersen. De 19-jarige Deen – de huidige Europees kampioen bij de beloften – versloeg na meer dan 180 kilometer zijn medevluchters Gal Glivar en Tim Rex in de sprint. Ritwinnaar Pedersen is tevens de nieuwe leider.

Na de zege van Michael Leonard in de 7,1 kilometer lange proloog in Sarrebourg, was het vandaag tijd voor de eerste rit-in-lijn van de Tour de l’Avenir 2024. De renners reden in 184,5 kilometer van Sarrebourg naar de finish in Ronchamp-Champagney. De eerste etappe in lijn leek normaal gesproken iets voor de sprinters, maar schijn bedriegt.

In de laatste vijftig kilometer lagen namelijk klimmetjes van de vierde (twee stuks) en derde categorie, met de Col du Ménil (3,6 km aan 3%), Col des Croix (3,4 km aan 5,2%) en de Col de la Chevestraye (10,4 km aan 2,7%). De top van de laatste klim lag op goed dertien kilometer van de aankomst. Dat maakte het meteen verraderlijk, waardoor een late uitval van een van de rensters weleens kon uitmonden in een prachtige ritzege.

Vijf renners kiezen het ruime sop
Vijf renners besloten al vroeg te anticiperen op een eventuele strijd tussen de sprinters en puncheurs en vormden de vlucht van de dag. De Belg Tim Rex (de jongere broer van profwielrenner Laurenz Rex), Europees beloftenkampioen Hendrik Pedersen uit Denemarken, de Fransen Yoan Morin en Baptiste Troja en de Sloveen Gal Glivar sloegen de handen ineen en wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van net iets meer dan vijf minuten.

Voor het peloton bleek het nog niet zo eenvoudig om het verschil te overbruggen. Rex, Pedersen en Glivar lieten zich niet zomaar naar de slachtbank leiden en schakelden dan ook een tandje bij. Dit bleek funest voor de twee Franse renners in de kopgroep, Morin en Troja. Zij bleken niet bij machte om het tempo te volgen en werden weer bij de lurven gegrepen. De overgebleven koplopers hielden dan weer bijzonder goed en vooral lang stand.

Alles is voor Pedersen
Met nog 25 kilometer te gaan reden de drie koplopers nog altijd bijna vier minuten voor de meute uit. Dit bleek meer dan genoeg om uit de greep te blijven en een gooi te doen naar de ritzege. De aanvallers bleken in de finale aan elkaar gewaagd en dus moest een sprint de winnaar aanwijzen. In deze spurt stond er duidelijk geen maat op Pedersen, die vlotjes wist af te rekenen met Glivar en Rex, die als tweede en derde over de streep kwamen.

Pedersen won niet alleen de etappe, maar neemt tevens de leiderstrui over van Michael Leonard. Die laatste kwam namelijk in de buik van een flink uitgedund peloton over de finish, op ruim een minuut van de vluchters. De sprint voor de overige ereplaatsen werd gewonnen door het Britse toptalent Matthew Brennan, die zich volgend jaar mag opmaken voor zijn profdebuut bij Visma | Lease a Bike.

Het peloton kwam door een valpartij in de slotfase in stukken en brokken over de finish, maar de wedstrijdjury besloot de tijden te corrigeren, waardoor er verder geen opvallende verschuivingen zijn in het klassement. Morgen trekken de renners – over een afstand van goed 170 kilometer – naar Plateau d’Hauteville. In de finale is het klimmen geblazen, met de Côte de Corlier (10,3 km aan 4,5%) als voornaamste scherprechter.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.