Het moeizame huwelijk tussen Primoz Roglic en de Tour de France: wéér opgave na zware valpartij
Zware valpartijen in 2021, 2022 en 2024... - foto: Cor Vos
vrijdag 12 juli 2024 om 11:31

Het moeizame huwelijk tussen Primoz Roglic en de Tour de France: wéér opgave na zware valpartij

Overzicht Primož Roglič en de Tour de France, het is geen heel gelukkig huwelijk. Na vijf deelnames in het tenue van LottoNL-Jumbo en Jumbo-Visma, met een tweede plaats in 2020 als beste eindresultaat, wilde de Sloveen dit jaar proberen om met Red Bull-BORA-hansgrohe een gooi te doen naar eindwinst. Door twee valpartijen kort na elkaar zijn die kansen verkeken; hij heeft moeten opgeven. Het is niet de eerste keer dat Roglič onderuit ging in de Tour, zocht WielerFlits uit.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Dat Roglič relatief vaak ten val komt, is een gegeven. Volgens ProCyclingStats zijn er sinds hij een keer viel in het Critérium du Dauphiné 2020 maar liefst zeventien (!) valpartijen gemeld van de Sloveense kopman. Van Parijs-Nice tot de Vuelta a España en van de Giro d’Italia tot de Ronde van het Baskenland, meermaals lag Roglič op de grond.

Ook in de Tour is het regelmatig raak voor Roglič. Bij zijn debuut in 2017 ging hij onderuit, maar uitgerekend die etappe wist de voormalig schansspringer te winnen. In 2018 en 2020 – toen hij in de laatste tijdrit op La Planche des Belles Filles de eindzege verloor aan Tadej Pogačar – bleef hij drie weken overeind, maar in de drie Tours die hij daarna reed ging het altijd mis. En elke keer met een opgave tot gevolg, zo ook dit jaar na een crash in de finale van de twaalfde etappe.

Voor Roglič was de Tour van 2024 zijn zesde deelname aan de Franse ronde. Sinds hij prof werd, reed hij alleen in 2016 (ritzege in Giro), 2019 (derde in Giro en winst in Vuelta) en 2023 (winst in Giro en derde in Vuelta) geen Tour de France.


Valpartijen Primož Roglič in de Tour

flag-fr Tour de France 2017, etappe 17 naar Serre-Chevalier
Ongelukkige valpartij in een greppel vroeg in de rit, waar hij zonder schade uitkwam. Uiteindelijk schoof Tourdebutant Roglič mee in een kopgroep van 33 renners, waarna de Sloveen naar de ritwinst soleerde na een beklimming van de Galibier en afdaling richting Serre-Chevalier.

flag-fr Tour de France 2021, etappe 3 naar Pontivy
Valpartij op 10 kilometer van de finish, met tijdverlies van ruim 1.20 minuut tot gevolg. Er werden geen breuken geconstateerd na de val, maar wel veel schaafwonden. Roglič ging verder, knokte zich nog terug de top-10 van het algemeen klassement in, maar had toch te veel last van de blessures en verloor zo veel tijd in de heuvelrit naar Le Creusot. Hij stapte twee dagen later niet meer op in de negende etappe.

flag-fr Tour de France 2022, etappe 5 naar Wallers-Arenberg
Valpartij in de kasseienrit na een botsing met een hooibaal die midden in het peloton de weg op schoof. De schouder van Roglič schoot bij de crash uit de kom, waarna hij hem zelf terugzette en verder koerste. Uiteindelijk verloor hij ruim twee minuten op concurrent Tadej Pogačar. Op La Planche des Belles Filles werd hij nog derde en in de bergrit naar de Col du Granon was hij onderdeel van een grote aanval op Pogačar, wat de rit- en eindzege van Jonas Vingegaard inleidde.

In etappe 15 ging Roglič niet meer van start, als gevolg van zijn kwetsuren. Later die Tour kwam nog naar buiten dat de Sloveen ook nog rugwervels gebroken had bij de val in de kasseienrit, al wilde Jumbo-Visma dat niet bevestigen destijds.

flag-fr Tour de France 2024, etappe 11 naar La Lioran
Valpartij op 1,5 kilometer van de finish, aan het einde van een slopende bergrit door het Centraal Massief. In een smalle en technische afdaling schoof Roglič onderuit in een haarspeldbocht. De schade viel mee, maar hij verloor wel 30 seconden op Remco Evenepoel, bij wie hij in het wiel zat in de afdaling. Geluk bij een ongeluk: Roglič werd door de 3 kilometer-regel in dezelfde tijd als Evenepoel geplaatst.

flag-fr Tour de France 2024, etappe 12 naar Villeneuve-sur-Lot
Valpartij op 12 kilometer van de finish, waar in een bocht naar links meerdere obstakels in het midden van de weg lagen. Na een valpartij van een renner van Astana Qazaqstan gingen meerdere renners onderuit en ook Roglič kon de valpartij niet ontwijken. Hij ging hard onderuit, kwam gehavend en met een geschaafde schouder over de finish en verloor bijna 2.30 minuut in het klassement. Breuken werden uitgesloten, maar de schade was flink. Een dag later ging Roglič niet meer van start.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.