Het WK tijdrijden is het jaarlijkse eerbetoon aan de hang naar perfectie
foto: Cor Vos
vrijdag 20 september 2024 om 07:00

Het WK tijdrijden is het jaarlijkse eerbetoon aan de hang naar perfectie

Masochisten aller landen, verenig u! Het WK tijdrijden is de jaarlijkse lofzang op een speciaal soort coureur. Coureurs die van de pijn hun beste vriend kunnen maken, met benen van gewapend beton en een absolute hang naar perfectie. Hoewel de perfecte tijdrit volgens dit bijzondere slag mensen niet bestaat, ligt er voor de renster die er op het WK het dichtst in de buurt komt, toch iets moois klaar: een regenboogtrui. WielerFlits neemt met veel plezier een duik in het zwembad der historie van het WK Tijdrijden voor vrouwen.

In 1958 zeiden de hoge heren van de internationale wielerunie: ‘vooruit, jullie je zin, ga ook maar een WK rijden’. Echter duurde het nog wel een poos tot er ook tegen de klok om de regenboogtrui werd gekoerst. Deze mondiale titelstrijd stond immers pas in 1994 voor het eerst op het programma. Waar de vrouwen vaak langer op hun kans moesten wachten dan de mannen, is dat op dit onderdeel niet het geval. Ook voor de heren stond dit onderdeel pas in 1994 voor het eerst op het WK-programma.

Bij de mannen kreeg de Brit Chris Boardman de primeur om zichzelf de eerste wereldkampioen tijdrijden te noemen. Bij de vrouwen was het een Amerikaanse die met de regenboogtrui mocht pronken. Karen Kurreck bleef in de eerste editie Anne Samplonius en Jeannie Longo voor. Laatstgenoemde zou zich in de jaren daarna ontpoppen tot een dominante factor in het tijdrijden. Met vier titels heeft ze nog altijd het record te pakken. Ellen van Dijk zit op haar hielen en ze zou de Française in 2024 mogelijk kunnen evenaren.

Jeannie Longo won het WK tijdrijden vier keer, een record – foto: Cor Vos

Verder zijn er zes vrouwen die de titel twee keer op hun palmares mochten bijschrijven, te weten: Judith Arndt, Kristin Armstrong, Karin Thürig, Leontien van Moorsel, Amber Neben, Annemiek van Vleuten en Chloé Dygert. Neben deed er van deze vrouwen het langst over om haar tweede titel te pakken. De diepgelovige Amerikaanse won haar eerste regenboogtrui in Varese (2008) en acht jaar later trok ze op 41-jarige leeftijd opnieuw aan het langste eind in Doha. 2940 dagen zat er tussen die twee titels, 21 dagen meer dan er tussen de eerste twee titels van Van Dijk zaten.

Daarmee is Neben overigens zeker niet de oudste winnares ooit van het WK tegen de klok, want ook in deze statistiek is Longo baas boven baas. Zij werd in 2001 voor het laatst wereldkampioene op de gezegende wielerleeftijd van 43 jaar. De jongste winnares ooit heet Dygert, die op het WK van Harrogate in 2019 als broekie van 22 jaar iedereen naar huis reed. Destijds won ze met 1m32s voorsprong op Anna van der Breggen, hetgeen nog altijd het grootste verschil ooit is op het WK tijdrijden.

Het kleinste verschil ooit zagen we in 1998. De strijd om goud ging tussen Zulfia Zabirova, een jaar eerder op een seconde tweede achter Jeannie Longo, en Leontien van Moorsel. Het Nederlandse thuispubliek mocht uiteindelijk juichen omdat Van Moorsel 0,379s eerder aan de meet kwam dan Zabirova.

Leontien van Moorsel won het WK tijdrijden twee keer op rij – foto: Cor Vos

Zoals wel vaker in het vrouwenwielrennen was het het laatste decennium tijdens het WK tijdrijden ook Oranje Boven. Van de laatste tien regenboogtruien werden de helft om de schouders van een Nederlandse gehangen. In 2017 en 2018 was Van Vleuten de beste, waarna Chloé Dygert de trui royaal uit oranje handen griste. Een jaar later won Anna van der Breggen haar eerste en enige WK tijdrijden, gevolgd door Van Dijks tweede en derde triomf. Het Woerdense wielerwonder pakte de trui voor het eerst in 2013 in de straten van Florence.

Het maakt dat in de ranglijst aller tijden Nederland qua gouden medailles op gelijke hoogte staat met de Verenigde Staten. Als we echter zilver en brons meerekenen, komen we na de editie van 2023 uit op 17 medailles voor Nederlandse rensters en 14 Amerikaanse medailles.

Maar zeker in het tijdrijden doen in het verleden behaalde resultaten er eigenlijk nooit toe. Het draait allemaal om de prestatie op dag zelf. Je kunt alle ondersteuning krijgen die je wenst en je CdA-waarde kan nog zo goed zijn, als het op het moment suprême niet loopt, ben je gezien. Tijdens een WK tijdrijden draait het daarom ook niet om de perfectie, maar om die perfectie zo dicht mogelijk te benaderen.

Het WK Tijdrijden voor vrouwen vindt in 2024 plaats op 22 september.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.