Hinault gelooft niet in nieuwe Tourzege Vingegaard: “Als hij wint, snap ik niks meer van de koers”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 26 juni 2024 om 12:39

Hinault gelooft niet in nieuwe Tourzege Vingegaard: “Als hij wint, snap ik niks meer van de koers”

De voorbije jaren mondde de Tour de France telkens uit in een duel: Tadej Pogačar versus Jonas Vingegaard. De vraag is of de wedstrijd ook dit jaar zal uitdraaien op een tweestrijd. Titelverdediger Vingegaard voerde namelijk een race tegen de klok om überhaupt aan de start te kunnen verschijnen. Bernard Hinault heeft dan ook geen hoge verwachtingen van de Deen.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Hinault – die in 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985 in Parijs werd uitgeroepen tot eindwinnaar van de Tour, blikt in een interview met Het Nieuwsblad vooruit op de komende editie van La Grande Boucle. Wat verwacht de inmiddels 69-jarige Hinault van de strijd om de gele trui en titelverdediger Vingegaard? “Hij is gevallen in de Ronde van het Baskenland en heeft een moeilijke voorbereiding.”

“Als hij dit jaar opnieuw de Tour kan winnen, snap ik niks meer van de koers”, is de Bretoen stellig. “Vergelijk het met de situatie van Pogacar vorig jaar. Hij brak in Luik-Bastenaken-Luik zijn pols, eind april. In de Tour was hij goed, maar niet op zijn beste niveau. UAE en Visma | Lease a Bike zijn elkaar waard als ploeg. Visma heeft veel pech gehad, maar blijft sterk in de breedte. Het is uiteindelijk altijd de kopman die bepaalt welk team het sterkste is. De ploeg zal ritten winnen, niet het klassement.”

Bewondering voor Pogacar
En Pogacar? De Sloveen is naar eigen zeggen in de vorm van zijn leven, maar heeft natuurlijk al de Giro d’Italia in de benen. Dit maakt volgens Hinault echter geen verschil. “Waarom zou het? Ik heb het gekund. Merckx heeft het gekund, andere renners hebben het gedaan. Waarom dan niet Pogacar? Anders zeggen we dat de renners van vandaag minder goed zijn dan wij vroeger. Dat is niet zo.”

Hinault heeft juist enorm veel bewondering voor de Sloveen. “Het palmares dat hij vandaag heeft, op zijn vijfentwintigste, is aanzienlijker dan het onze op dezelfde leeftijd. Hij heeft twee keer de Tour gewonnen, heeft de Giro nu gewonnen. En ook nog een pak klassiekers. Als hem niks overkomt, zal hij deel uitmaken van de grootste renners van deze eeuw.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.