Hinault over vroege seizoenseinde Vingegaard: “Hij lijkt minder van koersen te houden dan Pogacar en Evenepoel”
Hinault en Vingegaard in de Tour van 2023 - foto: Cor Vos
vrijdag 20 september 2024 om 09:59

Hinault over vroege seizoenseinde Vingegaard: “Hij lijkt minder van koersen te houden dan Pogacar en Evenepoel”

Jonas Vingegaard zal dit jaar niet meer in actie komen. De Deen van Visma | Lease a Bike beëindigde zijn seizoen na zijn eindzege in de Ronde van Polen. Volgens wielerlegende Bernard Hinault is dit een teken dat Vingegaard minder van koersen houdt dan bijvoorbeeld Tadej Pogacar en Remco Evenepoel.

Terwijl Pogacar in 2024 op 56 koersdagen uit zal komen en Evenepoel op 58, speldde Vingegaard dit jaar 44 keer een rugnummer op. De klimmer startte dit voorjaar in O Gran Camiño, Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland, waar hij op moest geven in de vierde etappe. Hij kwam net als onder meer Evenepoel ontzettend hard ten val en liep daarbij hevige blessures op: een klaplong, longkneuzing, gebroken sleutelbeen en meerdere gebroken ribben.

Vervolgens moest Vingegaard maandenlang revalideren, maar hij haalde alsnog de Tour de France. Aansluitend betwistte hij nog de Clásica San Sebastián en de Ronde van Polen. Na de Ronde van Polen, die op 18 augustus (een kleine maand na de slotrit van de Tour de France) ten einde kwam, zette de Deen een punt achter zijn seizoen.

“Hij is niet de eerste die dit doet”, aldus vijfvoudig Tourwinnaar Hinault. “In het verleden hebben veel renners die in de Tour hebben gepresteerd tegen zichzelf gezegd: ‘Het is goed zo, waarom zou ik blijven vechten?’. We kunnen ons afvragen of deze renners van fietsen houden, want als je van fietsen houdt, hou je we van koersen en van winnen. Vingegaard lijkt minder van koersen te houden dan een Pogacar of een Evenepoel.”

Pogacar op één
Hinault werd door CyclismActu ook gevraagd om Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primoz Roglic te rangschikken. “Met alles wat hij sinds het begin van het seizoen heeft kunnen winnen, heb ik Tadej Pogacar op de eerste plaats gezet”, is de Das duidelijk. “Op de tweede plaats zet ik Remco Evenepoel, dan Jonas Vingegaard en ten slotte Primoz Roglic.”

Heel verrassend is Hinaults keuze voor Pogacar niet, want de Sloveen wint dit jaar vrijwel overal waar hij start. Saai vindt Hinault die dominantie niet. “Of het onaangenaam is om Pogacar altijd te zien winnen? Nee. Een renner is er om zichzelf te plezieren, niet anderen. Zijn talent en dominantie doen ons dromen. Als je deze vraag aan Eddy Merckx zou stellen, zou hij hetzelfde antwoorden. Wij houden van vechters en Pogacar is daar een van.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.