Hoe moet een grote ronde eindigen?
Geen ereparade dit jaar in de Giro d’Italia. De honderdste editie sluit zondag af met een tijdrit in Milaan. In WielerFlits Live werd gediscussieerd over het ideale slot van een grote ronde.
Johnny Hoogerland is minder enthousiast over de afsluitende tijdrit. “In de Giro van 2011 heb ik diezelfde tijdrit gereden. Ik vond het een heel kil eind eigenlijk. Je finisht in Milaan en het is over. Ik vond het helemaal niks, maar voor Dumoulin is het top natuurlijk.”
Maar een wandeletappe zoals naar de Champs-Élysées? “Dat is helemaal niks”, volgens Michael Boogerd. “Tegenwoordig doen ze ‘m veel korter, maar ik heb die rit nog gereden toen we 180 kilometer moesten. In het begin rijd je twintig aan het uur. Dan wordt je helemaal gestoord.”
Wat is dan het ideale einde van een grote ronde? Als het aan Boogerd zou liggen een kort ritje “en dan met 40 á 45 kilometer per uur door Milaan of over de Champs-Élysées.”
Hoe moet volgens jou een grote ronde eindigen? Laat het weten in de reacties.
Eigenlijk zou die Bergamo Rit zich daar goed voor geleend hebben.
Aangezien er in de laatste week vaak vooral bergetappes zitten is het motiverend voor de sprinters om iig de laatste dag nog een kans te hebben. Aan de andere kant biedt een afsluitende tijdrit de kans op het vasthouden van de spanning tot de laatste seconde. Wie herinnert zich niet Fignon vs Lemond! Episch.
Als ik dan toch moet kiezen, dan toch maar wat Boogerd voorstelt. Korte etappe en dan vlammen.
Of een Blockhouse type rit; kort maar krachtig.
Dat is eigenlijk een heel goed idee in mijn ogen. Een korte tijdrit van pak 'm beet 15/20 kilometer en dan 's avonds een korte sprintetappe van zo'n 50/60 kilometer. Lijkt me een heel goede afsluiter, zo is het spannend tot de laatste dag en is er toch nog een mooi ererondje en stappen de sprinters niet na 14 dagen af. Ik vind het een uitstekend plan!
De climax met Lemond en Fignon heeft iedereen nog op t netvlies staan dus dat zegt genoeg lijkt mij...
Nb natuurlijk kan je t ook vanuit t renners perspectief gaan zien, maar zo'n ronde blijft natuurlijk een show voor ons :-)
Of een etappe die waarschijnlijk in een sprint eindigt maar waar wel in redelijkheid verwacht zou kunnen worden dat een groepje het mag uitmaken. Een jagend peleton op een groepje vooruit is juist wel weer leuk. Biedt de sprinters en de vrijbuiters nog een kansje, evenzo de ambitieuze renners zij die wat goed te maken hebben. 'Rustig' voor de klassementsrenners, die even kunnen bijkomen van een laatste bergrit op vrijdag en kunnen opladen van een (korte?) tijdrit op zondag.
Een afsluitende tijdrit is natuurlijk wel mooi voor diegene die boven staan aan het klassement en goed kunnen tijdrijden. De anderen moeten zorgen dat ze genoeg voorsprong hebben. Ik vind dat dit wel iets toevoegt aan een ronde en het toeleven naar het einde. Voor de tijdrijders geldt natuurlijk hetzelfde als voor de sprinters en is het natuurlijk een goede reden om in de ronde te blijven tot het einde.
Er moet van soorten zijn zeker. Ik zou het eigenlijk wel mooi vinden de drie grote rondes hun eigen traditionele afsluit krijgen. TdF een koninklijke sprint, Giro een tijdrit door de straten van Milaan en voor de Vuelta kunnen we ook wel iets verzinnen. Heuvelaankomst voor de punchers?
Vlak, bergje en afdaling.
Ook een sprintbonus over de eerste km van de tijdrit. (waar kleine verschillen goed gemaakt kunnen worden)
De wielersport is anders veel te saai voor het brede publiek.