Hoe Remco Evenepoel in Parijs door Michael Phelps werd gemotiveerd
Raymond Kerckhoffs
zaterdag 28 december 2024 om 11:35

Hoe Remco Evenepoel in Parijs door Michael Phelps werd gemotiveerd

Terugblik Het wielerjaar 2024 was er een vol met hoogtepunten. Om het kalenderjaar met een positieve noot te eindigen, delen tien redacteuren van WielerFlits en RIDE Magazine hun persoonlijke hoogtepunten van het afgelopen seizoen. Welk moment was voor hen bijzonder? Vandaag het verhaal van verslaggever Raymond Kerckhoffs.

Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.

Twee dagen voor de olympische wegwedstrijd in Parijs  zitten ze naast elkaar aan de boorden van de Seine. Remco Evenepoel en Wout van Aert. Vijf dagen eerder hebben ze respectievelijk goud en brons veroverd op de tijdrit die eindigde op de Pont Neuf. Nu kijken ze vooruit naar de wedstrijd met de klim naar de Sacre Coeur als scherprechter. Twee favorieten. Twee tegenpolen. Bovenal echter twee Belgen die voor hun land op Parijs 2024 sporthistorie willen schrijven.

Het persmoment vindt plaats in het ‘Olympic Village’ in Saint-Denis op een steenworp afstand van het Stade de France. Normaal is dit niet de meest gezellige wijk van de lichtstad, maar de inrichting rond de nieuwe appartementsgebouwen van het olympische dorp ademt een bijzondere sfeer uit. Het grote tv-scherm met de ligstoelen, de zitzakken en de vele banners van Paris 2024 geven het tijdelijke dorp veel kleur. 

Het valt op hoe Evenepoel en Van Aert een twee-eenheid vormen. En ook de humor druipt van het gesprek af. Wanneer Evenepoel de klim in Montmartre met de Oude Kwaremont vergelijkt, verschijnt er een veelzeggende grimas op het gelaat van Van Aert. De kampioen uit Schepdael kijkt hem even aan en schiet dan zelf in de lach. “Die klim in Parijs is niet super steil, maar het blijft wel heel lang doorlopen. Ik snap de vergelijking van Remco met de Oude Kwaremont wel, al is het toch heel anders…”, redt Van Aert hem.

De ontspannen sfeer in het olympische dorp tekent hoe de Belgen naar de belangrijke eendagsweg toeleven. Ondersteund door Jasper Stuyven en Tiesj Benoot heeft bondscoach Sven Vanthourenhout een eenheid van het kwartet gesmeed. Mannen die voor elkaar door het vuur gaan om het Brabançonne aan het Trocadéro te laten klinken.

De opofferingsbereidheid van Van Aert om op de klim van Montmartre Mathieu van der Poel aan banden te leggen is bijzonder. En opnieuw toont Evenepoel aan dat hij een neusje heeft voor het juiste moment. Zoals hij dit van tevoren al aankondigde.

Remco Evenepoel en Wout van Aert in olympisch dorp in Parijs. Foto: Raymond Kerckhoffs

“Dat er geen duidelijke scherprechter in de wedstrijd zit maakt de koers in mijn ogen alleen maar leuker”, gaf hij op het persmoment aan. “Voor ons is het dus juist een voordeel dat het niet één klimmetje is en de rest redelijk vlak. Dat biedt ons veel meer kansen.” 

In zijn 38 kilometer lange solo staat de tijdrijder in hem op. Heel even houdt héél België nog de adem in wanneer Evenepoel op drie kilometer van de streep nog lek rijdt. Zijn voorsprong blijkt groot genoeg te zijn om aan de voet van de Eifteltoren te zegevieren. Zijn verloofde Oumi heeft die ochtend de gouden medaille van de olympische tijdrit ook nog meegenomen, zodat hij met twee keer goud vereeuwigd kan worden aan het beroemdste bouwwerk van Parijs. “Ik herinnerde me de foto van Michael Phelps met alle gouden medailles om zijn nek (al waren dat er 23, R.K.). Zo’n heroïsche foto met de twee gouden medailles wilde ik ook. Het is goed dat Oumi daar aan heeft gedacht”, zegt Evenepoel later.

Van Aert en Evenepoel in het Belgian House – foto: Cor Vos

Het valt me in de drie persmomenten die ik in Parijs met Evenepoel mee maak weer op hoe charmant hij kan zijn en welk goed gevoel voor humor hij heeft. Er zijn veel vooroordelen over hem geweest sinds hij in 2018 in Innsbrück wereldkampioen bij de junioren werd en direct overstapte naar de profs. Natuurlijk is het makkelijk om naast je schoenen te lopen wanneer je door iedereen in je omgeving wordt bewierookt. Zeker op zo’n jonge leeftijd. Door corona en een pr-afdeling van zijn ploeg die hem vooral zoveel mogelijk weghoudt van de media, hebben veel journalisten Remco ook niet echt leren kennen.

In Parijs is er meer openheid en zien we van dichtbij een heel volwassen en vriendelijke persoonlijkheid die alle karaktereigenschappen van een groot kampioen heeft. Het is bijzonder om getuige te zijn van zijn twee prachtige zeges, waarmee hij voor België unieke olympische sporthistorie heeft geschreven. Maar ook hoe België met Evenepoel en Van Aert twee heel grote kampioenen in huis heeft.


Was was voor jou als wielerfan persoonlijk hét hoogtepunt van het wielerjaar? Was je bij een koers op locatie of keek je tv op een speciale plek? Bij welk wielermoment sprong je van de bank of moest je gelijk een appje sturen in de groep wielervrienden? Laat het weten in de comments!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.