Hoe Tadej Pogacar met de hulp van een ‘brain coach’ zijn derde Tour wist te winnen
Tadej Pogacar liet in zijn jacht op een derde eindzege in de Tour de France niets aan het toeval over. De Sloveen trainde niet alleen als een bezetene, maar kwam in zijn zoektocht naar marginal gains uit bij een ‘brain coach’.
Pogacar werkt sinds januari samen met Stijn Quanten. Als High Performance Engineer runt de Belg in Hasselt Huis 39, dat inzet op de optimale werking van lichaam en geest. Quanten noemt zich ludiek ‘brain coach’, maar wat houdt dit precies in? “De voetbalcoach of ploegleider is de mental coach van de atleet, niet ik. Wij werken eerder ondersteunend. Wat wij doen is meer dan het psychologische of het mentale”, laat hij weten in een interview met Het Nieuwsblad.
Breinprestaties
“Wij bestuderen de hersenen van onze klanten als één stuk. Met uitgebreide testen zien wij hoe de verschillende hersengebieden functioneren, reageren en prikkels doorgeven aan het lichaam. We analyseren de hersenen dus cognitief, neurologisch, emotioneel, psychologisch, mentaal, visueel en zo verder. Die analyses vertalen we vervolgens in trainingsmethodes om de breinprestaties te verbeteren.”
Zo begeleidde Quanten in het verleden ook sprinter Jasper Philipsen. “Met topsnelheden en in een split second de juiste beslissingen nemen, de juiste ruimtes zien en tegelijk de tegenstand monsteren, is hels. Dat vergt de ultieme concentratie. Dat is trainbaar, met oefeningen rond reactiesnelheid en gespreksvormen, zelfs op de fiets. Dat is wat we met Jasper deden. Het centrale zenuwstelsel moet meer belasting aankunnen op stressvolle momenten. Een beetje zoals het upgraden van een computer of smartphone, zodat die zwaardere bestanden of apps kan draaien.”
“Net zoals anderen werken ook wij aan de zogenaamde marginal gains”, vervolgt Quanten. “We doen dat door te analyseren hoe een sporter mentaal tegenover een opdracht staat en daarop in te spelen. We zijn één van de poten waar een sporter op steunt. Niet meer, maar ook niet minder.”
Uitzonderlijk wonder
Pogacar blijkt ook op cognitief vlak een bijzonder talent. “Ik kan je wel zeggen dat hij op mentaal vlak fenomenale prestaties liet optekenen. We vergelijken dat met een database van tal van topsporters die we de voorbije jaren begeleid hebben. Binnen het voetbal, wielrennen, darts, Formule 1, noem maar op. Maar Pogacar is een uitzonderlijk wonder van genetica én brains.”
“Stressbestendigheid is één van de parameters waarop hij heel sterk scoort. Hij blijft in alle omstandigheden zichzelf: in de koers, op training, maar ook in de algemene omgang met mensen. Ik vertel je uiteraard niets nieuws: iedereen kan zien hoe ongedwongen hij fietst en leeft. Maar hoe grappig, jolig en instinctief hij ook overkomt, er zit altijd een plan achter. Hij weet exact wat hij doet.”
“Echte toppers zijn erg belezen in het onderwerp en laten zich niets wijsmaken. Ze zijn goed op de hoogte van alles wat hen aanbelangt: training, voeding, wattages, het mentale, noem maar op. Het placebo-effect – hen simpelweg doen denken dat ze ergens op gewerkt hebben waardoor ze al beter gaan rijden – doet het niet meer. Dat kon tien jaar geleden misschien, maar nu zijn ze erg kritisch. En maar goed ook. Mijn doelstelling is dat ik mezelf uiteindelijk overbodig maak en dat ze zichzelf mentaal op en top voorbereiden.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.