Hugo Scala Jr verschalkt vluchtgenoten Fábio Costa en Julius Johansen in Ronde van Portugal
Ter illustratie - foto: Cor Vos
dinsdag 30 juli 2024 om 18:12

Hugo Scala Jr verschalkt vluchtgenoten Fábio Costa en Julius Johansen in Ronde van Portugal

Hugo Scala Jr heeft de vijfde etappe van de Ronde van Portugal gewonnen. De 26-jarige Amerikaan van Project Echelon Racing zat in de vroege vlucht die het uitzong tot de streep. In de finale rekende hij af met Fábio Costa en Julius Johansen, die vorig jaar nog voor Intermarché-Circus-Wanty reed.

Na de rustdag van maandag, ging de Ronde van Portugal dinsdag verder met een etappe van Penedono naar Bragança. Het hooggebergte werd niet aangedaan in de 176,8 kilometer lange rit, maar vlakke wegen kwamen de coureurs ook nauwelijks tegen. De zwaarste beklimming van de dag was de Serra de Bornes (12,1 km aan 4,5%) en vervolgens ging het nog 75 kilometer over heuvelachtig terrein naar de finish.

Parra virtueel leider
Vroeg in de rit ontstond een kopgroep van twaalf renners. Zij kregen een voorsprong van zes minuten, ondanks de aanwezigheid van José Félix Parra. De renner van Equipo Kern Pharma stond nog vijftiende in het algemeen klassement, op een kleine drie minuten van leider Afonso Eulálio. Diens ploeg ABTF Betão-Feirense had het verschil bovenop de Serra de Bornes dan ook weer terugbracht tot ongeveer drie minuten.

Daarmee was het gevaar nog niet geweken. De vluchters, met onder meer voormalig WorldTour-prof Julius Johansen (tegenwoordig Sabgal/Anicolor), vergrootten hun voorsprong toch weer to vier minuten. Op dat moment kregen de troepen van ABTF Betão-Feirense hulp van Aviludo-Louletano-Loulé Concelho. De rood-witte formatie, die niemand in de kopgroep had, zorgde ervoor dat de marge van de avonturiers terugliep tot twee minuten. Vervolgens begonnen ook Burgos-BH en Caja Rural-Seguros RGA te rijden.

Hugo Scala Jr de sterkste
Toch hadden de aanvallers bij het ingaan van de vijftien kilometer lange slotronde nog altijd een dikke minuut voorsprong. En ze bleven in de finale flink doorjassen. Op een van de laatste heuveltjes waren nog enkele uitvalspogingen, waardoor de kopgroep uiteenviel. Onder meer Johansen kreeg het moeilijk, maar de Deen kon terugkeren en koos op het vlakke de aanval. Hij reed in de laatste kilometers weg met de Portugees Fábio Costa (ABTF Betão-Feirense) en de Amerikaan Hugo Scala Jr (Project Echelon).

Op het laatste, kleine pukkeltje in de straten van Bragança gaf Costa er een klap op. Johansen was hier het slachtoffer van: hij ging overboord. Zo kregen we een sprint met twee, die Scala Jr van ver aanging. De Amerikaan had echter nog genoeg jus in de benen om Costa ruimschoots voor te blijven. Costa moest genoegen nemen met de tweede plaats, Johansen werd op elf seconden derde. Afonso Eulálio finishte niet veel later in het peloton en blijft leider

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.